Дисиденти от времето на Нежната революция предупреждават за нови заплахи за свободата

Дисиденти от времето на Нежната революция предупреждават за нови заплахи за свободата

© ReutersВремената са се променили драматично, откакто монсиньор Вацлав Мали е бил подлаган на разпити, побои и унижението да бъде лишен от правото да служи като свещеник и принуден да чисти тоалетни заради това, че е протестирал срещу комунистическия режим в Чехословакия.


Като човек, подписал Харта 77 и станал говорител на тази гражданска инициатива, предвождана от хора като дисидента драматург Вацлав Хавел и призоваваща за спазване на човешките права, свещеникът е бил в челните редици на опонентите, взети на прицел от омразната тайна полиция.


Но този уикенд, точно 30 години след началото на Нежната революция, довела до отхвърляне на тоталитарната система, Мали - сега римокатолически помощник-епископ на Прага - призовава новото поколение да се бори срещу заплахите, надвиснали над трудно извоюваната свобода.
На митинг в парка "Летна" в чешката столица, същото място, където през ноември 1989 г. той е бил сред организаторите на голяма демонстрация, смятана за повратен момент в свалянето на комунизма, Мали предупреди множество от над 200 хил. души, че постиженията на революцията са застрашени от политици, искащи да разделят обществото, да ограничат свободата на словото и да концентрират политическата и медийната власт в ръцете на неколцина.


Целта на съботната демонстрация, организирана от студентското движение "Милион моменти за демокрация", бе да се чества 30-ата годишнината от революцията, но и да се привлече внимание върху това, което критици смятат за опасно отклонение от идеалите й.


Това бе поредният протест срещу управленския стил на Андрей Бабиш, милиардера магнат, оглавяващ правителството, обвинен в корупция и конфликт на интереси. Това бе протест и срещу ролята на Милош Земан, президента популист, призоваващ за по-тесни връзки с Русия и Китай. В интервю за "Обзървър" в седалището на архидиоцеза, намиращо се до великолепния Пражки замък, Мали каза, че и двамата не отговарят на стандартите на Хавел, който стана първият президент на Чехословакия след падането на комунизма, а после на Чехия след раздялата със Словакия през 1993 г.


"Те променят позициите си и са в ръцете на съветници пиари", допълни той. "Дават много прости обещания, които са много опасни, говорят за врагове и разделят обществото. Това е най-лошото в тяхното управление".


Необходимо бе да се припомнят идеалите на Хавел, съдържащи се в известната му мисъл "Истината и любовта ще възтържествуват над лъжите и омразата", които - твърди Мали - днес са също толкова валидни, колкото и по времето на комунизма.


В последните дни навсякъде се честваше годишнината от събитията през 1989 г. - когато Чехословакия се отърси от четири десетилетия комунистическо управление, след като съюзническите режими паднаха в Полша, Унгария и Източна Германия. Президентът на Словакия Сузана Чапутова положи венец на монумент на пражката улица "Народни тршида", където демонстранти бяха нападнати от полицията за борба с безредиците преди 30 години. Този епизод предизвика масови улични протести и стана предвестник на падането на режима. Зрелищни светлинни шоута, концерти и други прояви имаше вчера в чешката столица и в други градове.


Централна фигура в събитията от 1989 г. бе бившият дисидент Хавел, починал през 2011 г., но останал икона за много либерали.


Но друг бивш съюзник на Хавел, Ян Урбан, сега преподавател и политически анализатор в Нюйоркския университет в Прага, дава по-критична оценка. Той го обвинява в нерешителност, заради която днес в Чехия има


безпринципни политици и непокаяла се комунистическа партия,


която до ден-днешен е в парламента, където в момента подкрепя правителството на малцинството на Бабиш. "Вацлав бе превъзходен за външния свят. Той върна Чехословакия на картата", каза Урбан, съосновател на антикомунистическото движение "Граждански форум". "Но във вътрешен план той бе истинско бедствие. Казвам го с пълното съзнание, че ми е скъп приятел. Той беше мечтател. Не биваше да се захваща с президентска политика, така и не научи правилата на парламентарната политика", допълни Урбан.


"Управлението на Хавел осуети всяка възможност за бързо делегитимизиране на комунистическата партия... Ситуациите, свързани с граждански конфликти, винаги изискват символични жестове, защото хората искат да вярват, че новите управляващи ще направят най-доброто, за да дадат на обществото усещане за справедливост. Това беше най-големият провал."


"Все си представям едно просто сравнение. Идеята членове (на нацистката партия) да заседават в Бундестага на Западна Германия през 1975 г. е немислима. Защо тук сходна ситуация е считана за нормална?", добави Урбан.


Докато в съзнанието му изникват ясни спомени за живота през комунизма, 68-годишният Урбан, също подписал Харта 77 и уволнен от училището, в което преподавал заради отказа си да подпише официални изявления срещу документа, сдържа критиките си към случващото се сега. "Никога не съм очаквал да видя края на комунизма", каза той. "Просто исках да нанеса възможно повече щети, преди да ме заловят. Така че не мога да бъда разочарован".


Желанието да навреди - подтикван от гняв заради загубата на неродено дете, когато жена му направила спонтанен аборт след травмата от полицейски разпит - оставило дълбок личен белег.


След като представил Харта 77 на конференция по човешките права в Москва през декември 1987 г., Урбан се върнал в Чехословакия и бил поставен под строго наблюдение. Срещите с други дисиденти се наложило да бъдат ограничени до няколко минути или дори секунди. Те се състояли на места като мостове, за да се избегне намесата на тайната полиция.


През пролетта на 1988 г. Службата за държавна сигурност му изпратила ковчег с неговото име в апартамента му в пражкия район Мала страна, днес любимо място на туристите. Анонимни смъртни заплахи му били отправяни по пощата и телефона. Решен да не влезе в затвора, той си


лягал със спортни обувки до леглото и въже до прозореца,


за да може да избяга, ако призори се почука на вратата. Друга лична драма се разиграла през август 1989 г., когато куриер пристигнал с писмо, нареждащо му да се яви на другата сутрин за военно обучение. Урбан решил, че това е капан, и убедил приятел да го скрие в спешното отделение на болница под претекст, че е получил сърдечен удар.


"Двама агенти на тайната полиция се появиха и седнаха в коридора, искаха от лекаря да докладва всичко, свързано със здравето на г-н Урбан", каза той. "По някаква невероятна случайност имаше друг г-н Урбан, който умираше бавно в съседната стая. След пет дни персоналът на болницата ми помогна да избягам в 5 сутринта и се крих през следващите 10 дни".


До навечерието на революцията Урбан - помагащ в работата на нелегална осведомителна агенция - бил с последно предупреждение. Съдия му казал, че при следващата простъпка ще му бъде повдигнато обвинение в подривна дейност и може да влезе за 12 години зад решетките. Когато ръководството на комунистическата партия подало оставка седмица след началото на протестите, "това бяха най-щастливите няколко часа от живота ми", каза Урбан.


Само че имало уловка: "Веднага осъзнах, че можем да правим каквото си искаме, но не знаехме какво искаме. Бяхме напълно неподготвени". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  За 30 години стана очевидно, че СВОБОДАТА не е състояние, а процес, който изисква постоянни усилия!!!

 2. 2 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Там където има пари, има и корупция, конфликти на интереси и всичко което си е необходимо и свързано с нея - така е в свободния свят. А в бившия соц-лагер, без да си задаваме клиширания въпрос "а къде сме ние?", се добавя към този пейзаш и "бързата трансформация на някои (за да не кажа "всички") бивши ком-секретари, комсомолски деятели, техни така наречени симпатизанти, съмишлиници, бивши репресивни апарати" и т.н., и картинката се "избистря" - вече са налице съответни олигарси, съответни милиардери, магнати и "цялото тяхно съпътсващо войнство". Т.е., нито повече, нито по-малко - принцип на махалото (но не на Фуко!) в историята на хората.

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Тъжно е, че дори страна като Чехия има проблеми с избраните президенти. Хавел е морален ориентир, но нерешителен президент. Клаус е бивша номенклатура, дето се прави на десен европесимист. Земан е любител на чашката и на популистките приказки. Може би причината е, че и в Чехия президентът е по-скоро церемониална фигура.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Лошо , нищо не остана за крадене .

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":

  Той и зеленочорапият алкашки вентрилоквистки каскет е с представителни функции, но представително представя Отечеството в унизителна и обидна светлина....
  А за Хавел според не сте прав!
  Най- "решителни " са тип "обратното на острото"- оранжеви и руси клоуни!!!

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Народът прие свободата за даденост. Свободата не му харесва, тя е тежка, никой не ти осигурява ядене. Корупцията и престъпността са също част от свободата, просяците и бездомните -също.
  Вън от този контекст, без да се омаловажават дисидентите в Източна Европа, 1989 стана възможна и се случи по волята. на Михаил Горбачов, който направи така, че СССР да разхлаби хватката. Ако това не беше станало, никакъв Хавел, Валенса или Екогласност нямаше да ни помогнат. А самият Горбачов по слухове, е проект на МИ6

 7. 7 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Проблемът е, че обикновените хора не разбират свободата. За тях тя е пълен търбух, евтино отопление, гарантирана работа и нова кола. Всичко това обаче всъщност е заробващо, не е свобода. Именно затова, на популистите и цоцислистите им е лесно да завъртят главата на народа, а защитаващите свободата са силно непопулярни

 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Проблемът е, че обикновените хора не разбират свободата. За тях тя е пълен търбух, евтино отопление, гарантирана работа и нова кола. Всичко това обаче всъщност е заробващо, не е свобода. Именно затова, на популистите и цоцислистите им е лесно да завъртят главата на народа, а защитаващите свободата са силно непопулярни

 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Най- точната дефиниция за това: "ЩО Е ТО СВОБОДА", е дадена от Маркс, който я определя като "ОСЪЗНАТА НЕОБХОДИМОСТ". Бащата на анархията татко Махно определя анархията като "мать порядки". Христо Ботев пък заявява: "... като човек що да прави, изяда си и месата." Едно време комунистите говореха неспирно против еснафщината (преклонението към материалното, към вещите) , а същевременно по- големи еснафи от тях нямаше. Свободният човек никога не е късно да стане за резил, когато му е позволена свободата да прави каквото си поиска,но не знае какво му се иска. Възпитанието е да да накараш някого да му се искат правилните, общоприетите неща.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#7] от "uq":

  В известна степен съм съгласен с Вас.
  Колкото сме просветени, активни и заинтересовани от обществено-политическите процеси толкова сме в състояние да им влияем.
  Ако се търкаляме по дивана и щракаме с пръсти на чалгарите ....ще живеем точно по този начин и ще бленуваме плешиви плевенски селяни "да ни спасят"...
  От нас зависи, въпреки, че огромна част от обществото вече не вярва в това!!!

 11. 11 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Антидемократичната пропаганда на късокраките кремълски джуджета явно е нанесла доста поражения сред населението...

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Умно-красивите в Чехия като гледам са като нашите умно-красиви. Ако не сме на власт - то значи няма демокрация. :)

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Проблемът е, че обикновените хора не разбират свободата. За тях тя е пълен търбух, евтино отопление, гарантирана работа и нова кола. Всичко това обаче всъщност е заробващо, не е свобода. Именно затова, на популистите и цоцислистите им е лесно да завъртят главата на народа, а защитаващите свободата са силно непопулярни
  —цитат от коментар 7 на uq


  Би ли дефинирал какво точно е свободата или какво ти разбираш под свобода?

 14. 14 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Контрапункт на умно-красивите е глупаво-грозните.
  Ти автоматично се самопостави в категорията на глупаво-грозните. Не забравяй старата мъдрост, че умът винаги е красив. Ако не вярваш, питай баба си.
  Понятието "умно-красиви" го измисли Мая Манолова, в стремежа си да иронизира тези, които не искаха да приемат гаврата с избора на един урод да се грижи за националната сигурност. Тогава я обзе злобата, че на улицата излязоха предимно образовани хора с високи доходи, които никога и в никакъв случай не биха се продали за 20 лв. и, че тези хора на практика са срещу нея и тъпата и партия. Типично в техен стил, изпълнен с много злоба и омраза, внушиха на стадото, че са платени соросоиди и европейски либерасти. Когато протеста на 14-ия ден се разрастна, тогава се уплашиха твоите и започнаха да внедряват сред протестиращите същите тия, които ги изкарват в момента в защита на Гешев. Очевидно и ти си там.

 15. 15 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  За мен свободата е човек да бъде лично отговорен за собствената си съдба. Без да търси вина в другите или в държавата. Да знае, че неговите решения ще определят битието му. Да може да предприеме всякакви действия, каквито сметне за добре, ако те не са в нарушение на закона. Може да е зависим или независими, това е негово решение, което взима на база собствените си способности и разбирания за живота. Повечето хора днес имат свободата да изберат да са зависими и го правят. Но после пък тези същите се оплакват най - много. Мрънкането и прехвърлянето на вината не е присъщо за свободен човек. Вместо това, той ще промени нещо и ще върви напред.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Любопитно

  Чехия е много по-подредена държава от нашата. Ние какво ще правим?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Каква я мислеха, каква стана.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#7] от "uq":

  Е то какво излиза според теб - свободата демокрацията -глад,студ ,мизерия ,обаче възможност да псуваш власта
  Диктатурата топло ,храна на корем ,ама трябва да си траеш ,да си политкоркектен ,казано на демократски новоговор

  гошо
 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#15] от "4okuto":

  Предполагам си чел Дон Кихот спецялно пасажа дето расъздава със Санчо ,какво е свободата

  гошо
 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  freedom's just another word for nothing left to lose.
  Свободата не може да се обясни или дефинира. Или
  я усещаш, или не
  Рождение ползать летать не может

  и т.н.

 21. 21 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Вие ще си седите зад Коня.

 22. 22 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Вие ще си седите зад Коня.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  До коментар [#21] от "yanne":

  ОК :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  До коментар [#22] от "yanne":

  ОК :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#2] от "dr.web": "бързата трансформация
  Млад си, не помниш. Същото беше и след 9.09.44. Бившите фашистващи се пребоядисаха. Казваха им "бояджии". Станаха червени. Сега върви същият процес. Нищо ново..


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK