Повече пари за климата, по-малко за Турция: ЕС се договори за бюджета за 2020 г.

Повече пари за климата, по-малко за Турция: ЕС се договори за бюджета за 2020 г.

© Асен ТоневЕвропейският съюз постигна споразумение за бюджета си за 2020 г., предаде ДПА, цитирайки дипломати и евродепутати.


Представители на правителствата на 28-те страни членки и депутати се споразумяха снощи за 153.6 милиарда евро разходи за догодина. Допълнителни средства ще бъдат отпуснати за борбата с климатичните промени, с безработицата сред младежите и за дигитализацията.


Средствата за подкрепа на Турция като страна - кандидат за членство в ЕС, са намалени с около 85 милиона евро в сравнение с първоначалните планове, заяви евродепутатът Моника Холмайер. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свобода на медиите средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм".
Европейският комисар за бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер заяви: "Ресурсите ще бъдат насочени към областите, в които има потребност. Бюджетът ще спомогне за създаването на работни места, за борбата с изменението на климата и за привличането на инвестиции в цяла Европа. Ще се инвестира в младите хора и в превръщането на Европа в по-сигурно място".


Бюджетът за следващата година ще подготви също така прехода към следващия бюджетен цикъл, тъй като ще бъде седмият и последният в рамките на текущия дългосрочен бюджетен цикъл на ЕС за периода 2014-2020 г., се посочва в съобщение на пресслужбата на еврокомисията.


Къде отиват парите?


Бюджетът на ЕС за 2020 г. възлиза на 168.69 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения (средствата, за които могат да бъдат сключени договори през дадена година) и 153.57 милиарда евро бюджетни кредити за плащания (средствата, които ще бъдат изплатени). Някои от неговите основни характеристики са:


- 21% от общия бюджет ще бъдат изразходвани за мерки за борба с изменението на климата. Например програмата LIFE за околната среда и изменението на климата ще получи 589.6 милиона евро (+5,6% в сравнение с 2019 г.).


"Хоризонт 2020", която традиционно допринася значително за изпълнението на свързаните с климата цели, ще получи 13.46 милиарда евро (+8,8% в сравнение с 2019 г.).


Енергийното направление на Механизма за свързване на Европа, което инвестира в широкомащабното внедряване на възобновяеми източници, в модернизирането на съществуваща инфраструктура за енергиен пренос и в изграждането на нова инфраструктура, ще получи 1.28 милиарда евро (+35% в сравнение с 2019 г.).


Транспортното направление на Механизма за свързване на Европа ще бъде подпомогнато с 2.58 милиарда евро.


- Почти половината от средствата - 83.93 милиарда евро бюджетни кредити за поети задължения (+4.1% в сравнение с 2019 г.) - ще спомогнат за повишаване на конкурентоспособността на икономиката.


От тях 58.65 милиарда евро (+2.5% в сравнение с 2019 г.) ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики в държавите членки и между тях, за увеличаване на растежа, за създаване на работни места и за стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондове).


- Европейската сателитна навигационна система "Галилео" ще бъде подпомогната с 1.2 милиарда евро (+74.7% в сравнение с 2019 г.), за да увеличи своя дял на световния пазар и да достигне 1.2 милиарда ползватели до края на 2020 г.


- С 255 милиона евро на европейските дружества ще бъдат предоставени стимули за съвместно разработване на изделия и технологии в сферата на отбраната по линия на Европейската програма за промишлено развитие в областта на отбраната.


- Младите хора ще могат да използват средства от ЕС чрез няколко програми: 2.89 милиарда евро ще бъдат насочени към образованието чрез програмата "Еразъм+" (+3.6% в сравнение с 2019 г.).


Със сумата от 166.1 милиона евро (+15.9% в сравнение с 2019 г.) ще бъдат създадени възможности за доброволческа дейност или работа по проекти в собствената страна или в чужбина по линия на Европейския корпус за солидарност.


- Европейските земеделски стопани ще получат 58.12 милиарда евро.


- Ще продължи да се предоставя подпомагане за сигурността и управлението на миграцията. Например 2.36 милиона евро ще бъдат заделени за фонд "Убежище, миграция и интеграция", фонд "Вътрешна сигурност" и агенциите, които работят в тези сфери (Европол, Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex), Европейската служба за подкрепа в областта на убежището и Агенцията на ЕС за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA).


Споразумението се основава на презумпцията, че след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз най-късно на 31 януари 2020 г., то ще продължи да дава финансов принос и да участва в изпълнението на бюджета на ЕС до края на 2020 г., както ако беше държава членка.


За да се утвърди постигнатият днес компромис, Европейският парламент и Съветът трябва да одобрят официално текста в срок от 14 дни.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  По- малко пари за Турция. Най-после узряха .Шантажа на Тайпи отдавна трябваше да бъде прекратен.

  SHADOWS of SOFIA
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Разумни приоритети, стратегически и насочени към бъдещето на ЕВРОПА!!!
  Псевдо султана да го ду..!!!

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Интелигентно/перспективно решение за бюджета на ЕС.


  Стара Европа! :)

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3328 Неутрално
 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Ети ще обясни, че намалените субсидии са най доброто нещо, което може да се случи на Турция.

 6. 6 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1415 Гневно

  Доста манипулативно подбрано заглавие - все едно става дума за ситуация или-или - или за Ердоган или за климатичните промени. Болшинството от европейците имат съвсем други приоритети от това да похарчим 1/4 от бюджета на съюза да запазим водата мокра.

 7. 7 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  "21% от общия бюджет ще бъдат изразходвани за мерки за борба с изменението на климата"

  Това е абсолютно безумие. Пари хвърлени на ... климата.

 8. 8 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Крайно време е да му спрат кранчето,или поне да го затегнат малко,на анадолският изнудвач. Тоя се помисли за някъв падишах,а не забелязва,че от светска Турция на Ататюрк я превръща в поредната шериатска провинция

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 9. 9 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Точно така, никакво поддаване на шантажа на Ердоган !!!

 10. 10 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Това е абсолютно безумие. Пари хвърлени на ... климата.
  —цитат от коментар 7 на zxp53317185


  Споко, парите не ги усвоява климата, а е'ни хора.

 11. 11 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Доста сбъркана политика на ЕС. Огромната част от бюджета ще отиде за борба с климата, земеделски субсидии и измислени младежки програми за пътуване, обмен, които в най-добрия случай са пилеене на пари и промиване на мозъци. ЕС би отишъл на съвсем друго ниво ако вместо това парите се разходваха за сигурност (външни граници, борба с тероризма, повишаване на отбранителни способности), инфраструктура и евентуално научно-изследователски проекти.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3708 Весело

  До коментар [#5] от "George Svinarov":

  Ети ще обясни, че намалените субсидии са най доброто нещо.....
  =======
  Трябва да отговаряш на едни условия .....като пол , възраст , фигура .....
  .....и тогава да ми станеш секретарка ....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  На всички, които се радват, че ще се "резнат" парите за Ердоган, ще припомня, че ние ще сме първите и най-пострадалите ако той реши да отприщи потока с "бежанци".
  Много бързо забравихме 2015 година, май.

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  "От тях 58.65 милиарда евро (+2.5% в сравнение с 2019 г.) ще бъдат изразходвани за намаляване на икономическите разлики в държавите членки и между тях, за увеличаване на растежа, за създаване на работни места и за стимулиране на сближаването посредством европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИ фондове)."

  ---------------------------------------

  Като зона с по-ниски доходи, това силно ни засяга. Какви точно ще са мерките?
  Като трябва да ни облагат с данъци, всичко е много конкретно.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Най лесното да се точи е през климата. Там квот дал господ. Все едно да даваме пари да хванем океанската вода с въдица

 16. 16 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 748 Неутрално

  ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ЕС!
  Затоплисти и лъжци с кукловод Ал Гор измъкват парите на европийците за борба с ветърните мелници?
  Ей, АЛ, поне се постарай да краднеш чрез демонстрациа на власт и убийства. Мяу,мяу и 16 трилки, а?
  ПОВРЪЩА МИ СЕ!

 17. 17 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#13] от "pag":
  ДА ДОЙДАТ БЕ!
  Нема да останат и 1 ден в тикволандия. тука пари нема, секи си пази собствеността с юмруци, ако я има. И преказки за мяу, мяу толеранстност не са много на мода. И без това смзе в най-черниа списък на бежанците-толерасти. мокър от дъжд не се бои.

 18. 18 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Само да попитам. След като изхарчат тези огронми средства за борба с климатичните промени, някой ще отчете ли резултата? В смисъл някой ще каже ли точно и ясно с колко сме повлияли на климата. Май няма! И няма никой да спомене колко други по-полезни неща можеше да се направят с тези пари...

 19. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#11] от "Black Hawk":

  От тези неща трудно се краде...

 20. 20 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":

  Абе узрели. За Турция парите трябва да са точно нула.

 21. 21 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#1] от "К2":

  Абе узрели. За Турция парите трябва да са точно нула.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Бюджетът е отражение на приоритетите, видях го и не ми хареса. 58 милиарда за земеделски стопани на калпак/площ? А иначе се борим с климата и пазим природата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1962 Весело

  На всички, които се радват, че ще се "резнат" парите за Ердоган, ще припомня, че ние ще сме първите и най-пострадалите ако той реши да отприщи потока с "бежанци".Много бързо забравихме 2015 година, май.
  —цитат от коментар 13 на pag


  Е нали ети с умиление и почти просълзен преди малко под една друга тема цитира падишаха, че всички правели всичко в Сирия за пари, а Турция - за човека!

  Е тогава субсудиите не трябва да са обвързани с отприщването на бежанския поток - Турция ПРАВИ ВСИЧКО ЗА ЧОВЕКА и не и дреме за субсидии, а и е хипермега богата пак според някои адепти.

  Та какъв е проблема - май геврекчийски евтини номера прозират...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 24. 24 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ердо пак ще духа супата. Ама да свиква, де - занапред все така ще е.  Да, българите сме велик народ !!!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Защо трябва да се дават пари на Турция, страна, която никога няма да стане член на ЕС.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  ВРЕМЕ Е ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ЕС!Затоплисти и лъжци с кукловод Ал Гор измъкват парите на европийците за борба с ветърните мелници?Ей, АЛ, поне се постарай да краднеш чрез демонстрациа на власт и убийства. Мяу,мяу и 16 трилки, а?ПОВРЪЩА МИ СЕ!
  —цитат от коментар 16 на scott


  Това, че се харчат пари за гонене на глобалния вятър не е повод за напускане на ЕС! Трябва всички противници на Глобалната лъжа да се обединят и да дадат отпор на мошениците!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  МИ НЕ СТАВА!
  ЦЕЛТА НА ГОР Е: 16 ТРИЛИОНА ОТ БЮДЖЕТЪТ НА САЩ И 1.2 МИЛИАРДА ЕВРО ОТ ЕВРОБЮДЖЕТЪТ. ЕТО, ЕВРОПА МУ ГИ ДАВА.........................ако можеше да има обединение срещу това, требваше да има статии и пропаганда, че климатичните промени са измислица, че АРМИИТЕ И АТОМНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗАМЪРСИТЕЛ, пък ние наказваме масовия европеец като му втълпяваме въглеродно въздържание и данък на корем! АЛ ГОР ОБРАБОТИ И ИЗДОИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ?!?!?!? НЕ И НАС! ТРАБВА ДА КАЖЕМ НИЙ И ШУТ У ГЪЗО. ГРАТА НА САПУН, АЛ ГОР ПОБЕДЕН, НИТО ЛЕВ ОТ БЪЛГЖАРИЯ ЗА "КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ" Като водача е въртоглав и манипулира, или го коригираш или го уебиваш. Е, ако не искаш да те граби и оножда щото го може и за удоволствие. ВЪН ОТ ТЕЗ, ЕС-ТО! ЗАРАДИ ГОРКЛИМАТОТ! БЕГСИТ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK