Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти

Чешкото правителство одобри данък за технологичните гиганти

© ReutersЧешкото правителство одобри вчера предложението за дигитален данък от 7 процента, съобщи финансовото министерство на страната, цитирано от "Ройтерс".


Целта е да се увеличат постъпленията в хазната, като се обложат рекламните приходи на интернет гигантите като "Гугъл" (Google) и "Фейсбук" (Facebook).


Предложеният данък, който трябва да бъде приет и от парламента, обхваща приходите, получени от насочена реклама, от продажба на данни на потребители и от предоставяне на платформи за търговия. Насочен е към услуги, предоставяни на чешките потребители.
Ще важи за компании със световни приходи над 750 милиона евро (826.5 милиона долара) годишно, 100 милиона крони (4.32 милиона долара) оборот на чешкия пазар и с над 200 хил. потребителски акаунта.


Финансовото министерство посочва, че данъкът, който ще бъде временен, докато не бъде постигнато световно споразумение по този въпрос, ще донесе на хазната 2.1 милиарда крони догодина, ако влезе в сила от юни, и около 5 милиарда годишно през идните години.


Чехия последва примера на някои други страни в Европа с одобрението на дигиталния данък, след като ЕС не успя да постигне единно споразумение по въпроса миналата година.


Министерството отбелязва, че чешкото предложение е основано на по-ранни идеи за общоевропейско законодателство в тази област.


Подобни стъпки на страни като Франция и Италия разочароваха САЩ, родината на най-големите интернет играчи, отбелязва "Ройтерс". /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK