Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

© Reuters



Един от само четиримата майстори, изработващи весла за прочутите венециански гондолиери, Паоло Брандолизио гази през наводненото си приземно ателие за трети път през една седмица на рекордни наводнения, изгубил надежда за всякаква помощ от страна на националните или местните институции.


"Ако това явление продължи да се повтаря, трябва да помислим как да се предпазим", казва той и добавя: "Защото предпазните мерки, предприети от политиците, изглежда, са недостатъчни. Трябва сами да помислим за себе си".


Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

© Reuters




На венецианците им е писнало от неадекватните според тях решения за справяне с увеличаващите се проблеми на града: рекордни наводнения, заплахите за околната среда, безопасността на населението от трафика на круизните кораби и бремето върху обществените услуги от прекомерния туристически поток.


Те се чувстват до голяма степен изоставени, като съвсем малко венецианци живеят в историческата част на града, за да могат да защитават интересите му и да го предпазят от превръщане му основно в туристическа атракция.


Историческото наводнение, белязано от три покачвания на водата над 1.5 метра и най-високото от 53 години покачване от 1.87 метра, засили призивите за създаване на администрация, която да признае уникалността на Венеция едновременно заради концентрацията на културни съкровища и повишената й уязвимост.


Щетите от наводнението се изчисляват на стотици милиони евро, но истинският им мащаб ще стане ясен след време. Архитектурните шедьоври като катедралата "Сан Марко" трябва да бъдат цялостно инспектирани, а увредените ръкописи от библиотеката на музикалната консерватория да бъдат прегледани от експерти, без да се споменават личните щети, понесени от хиляди жители и фирми.


"Срам ме е", каза Фабио Морети, председател на историческата Венецианска академия за изящни изкуства, която някога е била ръководена от Тиеполо и Канова. "Тези места са оставени на наше попечителство. Те не ни принадлежат. Те принадлежат на човечеството. Това е наследство, което трябва да бъде запазено", допълни той.


Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

© Reuters


Отчаянието се разпространява далеч отвъд неуспеха да се завършат и активират 78-те подводни бариери, предназначени да предотвратят точно такива щети, каквито Венеция понесе тази седмица. Предвид че системата все още не е завършена или частично изпробвана след 16 години работа и инвестирани 5 млрд. евро в нея, мнозина са скептично настроени дали тя някога ще заработи.


"Това е извънредно положение заради климата. Резултат от лошото управление на града", каза Джейн Да Мосто, учен еколог и изпълнителен директор на неправителствената организация "Ние сме тук Венеция" (We Are Here Venice), чиято цел е опазването на Венеция като жив град, а не като музей или увеселителен парк.


Майсторът на весла Брандолизио вижда системни недостатъци в отговора на властите, включително провала на местните власти да предоставят незабавна помощ на нуждаещите се - празнина която бе запълнена от доброволци. Например мрежа от студенти, които помогнаха да се разчисти наводнената покъщнина на нуждаещите се и професионалисти като водачите на водни таксита, които предложиха транспорт по време на извънредното положение.


Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

© Reuters


Засега той взема нещата в собствените си ръце. За да защити работилницата си, където не само прави весла, но и орнаменти за дръжките на весла на гондоли или във вид на скулптури, Брандолизио твърди, че ще трябва да обмисли повдигането на пода с най-малко 20 сантиметра и купуването на помпа. Това са предпазни мерки, които дотогава не е смятал за необходими.


"Смятам, че ще изгубя най-малко две или три седмици в работа", каза той и добави: "Ще трябва да подсуша всичко. Много неща попаднаха под вода. Затова ще трябва да изчистя много инструменти, които могат да ръждясат. Ще трябва да се погрижа за мократа дървесина, която не мога да използвам, защото не може да бъде слепена".


На обществено равнище предложенията за по-добро администриране на града включват предоставяне на определено ниво на автономия на Венеция, на каквато вече се радват някои области като Трентино-Алто Адидже с нейното немскоговорящо малцинство, или предоставяне на данъчни облекчения за насърчаване нарастването на населението във Венеция.


Намаляващото население на Венеция е изправено пред все повече неволи

© Reuters


Едва 53 хил. души живеят в историческата част на града, което е с една трета по-малко отпреди едно поколение и намалява с близо 1000 души всяка година. Населението на островите в лагуната, включително стъклопроизводителят Мурано и плажната дестинация Лидо, е малко под 30 хил. души и също намалява.


Това означава, че по-малко хора ще се грижат за квартала си, ще следят за проблеми с поддръжката на обществените пространства или за изпаднали в нужда техни съседи. Мнозина напускат града заради нарастващите разходи или ежедневните трудности да живеят в град от канали, което може да превърне изпълнението дори на обикновена задача в малка одисея.


Фотогалерия: Венеция в най-тежкото наводнение от над 50 години >


Активистите казват също, че местните политици изглеждат по-задължени на населението от материковата част, нараснало до 180 хил. души, които не са пряко засегнати, до голяма степен, от същите проблеми като жителите на лагуната.


Те настояват за произвеждане на 1 декември на референдум, който да даде на историческия център и островите собствена администрация, отделна от управляващата гъстонаселения район Местре и индустриалното пристанище Маргера. Тези райони бяха анексирани към Венеция от фашисткия диктатор Бенито Мусолини.


"Именно защото имаме извънредно положение с климата, това нещо е още по-важно", каза Да Мосто. "Единственото нещо, което можем да направим с климата, е да се подготвим. Това изисква подходящи политики и инвестиции, както и отговорни инженерни дейности. И понеже политическият контекст във Венеция е толкова сгрешен, в момента Венеция няма шанс". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3181 Весело

  Абе аз знам как да си решат проблемите !

  Да извикат Бай Ганьо - инженер !!!

  Засипват каналите с пръст и бетонират ...

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  "...прекомерния туристически поток."

  Да бехте инвестирали поне част от огромните доходи от туризма (една разходка с гондола само колко струва) в модерни инженерни методи за опазване на града си, ревльовци, нямаше да сте на този хал, който, прочее, не е от вчера.....

 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  " "Срам ме е", каза Фабио Морети, председател на историческата Венецианска академия за изящни изкуства... "Тези места са оставени на наше попечителство. Те не ни принадлежат. Те принадлежат на човечеството" "

  Има за какво да те е срам, пич.
  Мен пък ме е яд на вас.
  Ако ви се свидят туристическите печалби, поработете ангария на защитните съоръжения (ако ги има), или се молете на Нептун / Посейдон...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Свръхтуризма води до това...
  Шум, мръсотия, високи цени на недвижимите имоти, загуба на автентичност и идентичност и загуба на коренното население...

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  Нормално е населението да намалява. Никой не е луд да живее в паметник на културата с инфраструктура от преди два века и с куп ограничения и задължения относно собствеността си.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  тука пак рано са се изтропали дингилите гледам. Не схващаме проблема, но мрънкаме компетентно

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Освен всичко друго, данъците за имот в старата част на Венеция са космически. Затова, който може продава и се изнася към Местре или Тревизо и Падуа. Но и мераклиите да купуват там не са много, поради причините които си описал. Вечер като се разхождаш из старата част на Венеция е рядкост да видиш светещ прозорец. Тоест местни хора почти няма. Много от имотите там са собственост на милиардери, кинозвезди и всякакви подобни. Плащат луди пари, за да имат имот там и да посрещат гости от време на време. През останалото време са заключени. За местните, които поддържат такива имоти е добър бизнес. Но за живеене явно, не е особено приятно... Влажо, миризливо, ограничения в достъпа. За канализация да не говорим. Сметоизвозване, паркиране и прочие са много скъпо удоволствие също. Абе трябва да си голям баровец с две думи... ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Венецианците няколко века са скубали половин Европа. Оттам са натрупали толкова богатство и власт, че все още продължават да благоденстват. Излъчвали са папи, притежават банки и застрахователни дружества (пример: Дженерали, третото по големина в Европа). Затова нямам грам съчувствие към ставащото там сега. Колкото и тях ги интересуват нашите проблеми. Както се казва - да се оправят. Да продават няколко сгради и ще съберат достатъчно пари, за да си покрият щетите. Те обаче не искат да продават нищо, а плачат някой друг да им даде пари.

  И нещо друго, заради което съм негативно настроен срещу венецианците - ако не бяха венецианците, все още щяхме да можем да се насладим на Партенона в Атина. Те са го обстреляли и взривили в една тяхна война с турците през XV век, когато турците са го ползвали като оръжеен склад. Дотогава Партенонът си е бил съвсем запазен.

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  В музей хората не преспиват...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Поради описаните причини в Белгия например доста честа практика е такива стари сгради с интересни фасади, ако нямат някакво особено архитектурно значение и от вътре, биват изтърбушени (запазва се само фасадата) и после изградени от вътре според последната дума на техниката - водопровод, канализация, отопление и осветление, ел инсталация и т.н. Където може правят и подземни паркинги под тях. Така хем туристите доволни, хем местните имат модерен комфорт на живот.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Ако причината са пълноводните реки, които пълнят лагуната и тя не успява да се утече към морето, как една врата към морето /я каквато инвестират вече доста милиарди/ би спасила града от наводнения?!? Нещо не ми се връзва откъде идва тази "висока вода", Не съм чул морето да повиши нивото си с 1,5 метра. То тогава освен Венеция и останалото крайбрежие ще е наводнено, но не е. Остава логичното, че високата вода е само и единствено в лагуната, което пък значи, че "вратата към моерето" е напълно и тотално безполезна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK