За няколко дена Испания ще следи хората чрез мобилните им телефони

За няколко дена Испания ще следи хората чрез мобилните им телефони

© Associated PressМилиони испанци, използващи мобилни телефони, ще бъдат следени тази седмица като част от социологическо изследване, което според критици е стъпка към шпиониране на хората, предаде Би Би Си.


Испанският Национален статистически институт INE настоява, че осемдневният проект е анонимен и цели да се придобие по-добра представа къде ходят испанците през деня и вечерта.


Трите най-големи мобилни компании в страната участват в схемата. Те твърдят, че предавайки данните, не нарушават никакви закони.


Каква е идеята?
Статистическият институт иска да проследи движението на испанците в рамките на осем дена първо до работните им места или местата, където учат, от 18 до 21 ноември и след това в почивните дни. Втората част от експеримента ще се извърши в неделя на 24 ноември, в деня на Коледа и през два дена идното лято.


Трите компании - Movistar, Vodafone и Orange – покриват 78.7% от потребителите на мобилни телефони в Испания и ще получат общо 500 хил. евро за участието си в изследването.


Страната ще бъде разделена на 3200 клетки с над 5 хил. жители всяка и операторите ще изчисляват колко телефона има във всяка клетка по няколко пъти на ден. Те ще изследват позициите на телефоните между полунощ и 6 часа сутринта, за да видят къде живеят хората, а след това между 9 сутринта и 18 ч. ще се следи потокът от жители, които пътуват за работа или по други причини (до училището или университета си).


След като данните бъдат анализирани, институтът се надява да има по-ясна идея кога и къде испанците пътуват и да използва информацията за подобрение транспортните и обществените услуги. INE иска да използва подробностите за следващото преброяване на населението през 2021 г.


Мобилните оператори настояват, че няма начин потребителите да бъдат идентифицирани, тъй като не се предават никакви лични данни.


Какво казват критиците?


Особено в социалните мрежи испанците изразиха опасения за неприкосновеността на личния си живот. По думите на адвокат в областта на технологиите мобилните оператори не би трябвало да използват данни от клиентите си за статистически цели.


Някои хора предложиха телефоните да се изключват или да се включат на самолетен режим докато се провежда проучването. Други посочиха, че много клиенти на Orange и Vodafone може да нагласят настройките си или да изпратят имейл на своя доставчик, за да не бъдат данните им предавани на трети страни.


Други се изненадаха от критиките предвид липсата на притеснения при използването на разнообразни приложения като "Гугъл мапс", "Фейсбук" и "Амазон" в ежедневието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK