Лидерите в Европарламента: доминация на Германия, отстъпление за Източна Европа

Лидерите в Европарламента: доминация на Германия, отстъпление за Източна Европа

© Associated PressСлед дълго проточили се преговори пъзелът на новото ръководство на Европейския съюз е почти подреден. Въпреки усилията за географски и политически баланс след изборите за Европейски парламент през май обаче, се очертават някои ясни победители и губещи в разпределението на ключови ръководни позиции. Победителите успяха да настанят свои съюзници на стратегически места, позволяващи им да повлияят в следващите 5 години на резултата от процеса на изготвяне на политики. Губещите няма да разполагат с такова влияние и ще трябва да полагат повече усилия, за да прокарват предложенията си.


Анализ на VoteWatch показва кои национални групи от евродепутати и национални партии, са получили най-важните постове в законодателната институция и сравнява силата на ключови национални партии в Европарламента с тяхната сила/представителство в други институции (Европейската комисия, Съвета на ЕС).


В анализа не се посочва нищо за 17-членната делегация на България, но справка на "Дневник" показа, че сред българските представители ръководни позиции заемат:
- Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) - зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи,


- Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) - координатор на групата на ЕНП в комисията по регионално развитие,


- Искра Михайлова (ДПС/"Обнови Европа") - зам.-председател на "Обнови Европа",


- Андрей Ковачев (ГЕРБ//ЕНП) - зам.-председател на групата на ЕНП


- Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) е координатор на Мрежата на младите евродепутати от ЕНП (под 40 години).


Германците - най-добре представени, чехите – най-успешни пропорционално


Като цяло германската национална група получава най-добрия резултат според лидерските позиции в Европейския парламент, което не е изненада предвид че това е най-голямата национална група в институцията с 96 членове.


Германия получи три зам.-председателски поста в ЕП. Манфред Вебер оглавява групата на Европейската народна партия. Съпредседателите на групите на Зелените и на Европейска обединена левица/Северна обединена левица и зам.-председателят на групата на социалистите и демократите са германци.


Освен това германски евродепутати (основно от блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз) оглавяват пет комисии – по международна търговия, земеделие и развитие на селските райони, бюджетен контрол, външни работи и култура и образование.


Но когато се вземе се предвид размера на националните делегации, германците са малко по-слабо успешни в сравнение с други три групи – чехите, португалците и румънците.


Чешки евродепутати (делегацията им се състои от общо 21 души) са двама от зам.-председателите на ЕП, зам.-ръководители на няколко ключови икономически комисии (по икономически и парични въпроси, международна търговия, заетост и социални въпроси и бюджетен контрол), както и координаторите в няколко различни политически групи. Това е доста за относително малка делегация като чешката, което я поставя над средното в Европарламента. (Какво значи координатор - политическите групи назначават координатори във всяка комисия, които работят като основни говорители на групата в комисията и заедно с всички останали координатори подготвят решенията на комисията; те могат да мобилизират членове на групата по време на важни гласувания.)


Португалските евродепутати (общо 21) са малко по-назад от чешките. Националната им група има един зам.-председател на ЕП и шестима зам.-председатели на комисии (по икономически и парични въпроси, вътрешен пазар и защита на потребителите, заетост и социални въпроси, земеделие и развитие на селските райони, бюджети, рибно стопанство). Португалци за заместник ръководителите на групата на Европейската народна партия, както и двама зам.-председатели на Европейска обединена левица/Северна зелена левица.


Представителство на националните групи в ръководството на ЕП<br /><br />Източник: VoteWatch

Представителство на националните групи в ръководството на ЕП


Източник: VoteWatch


Румънците (общо 32-ма) са националната група, която постига третият най-висок (в пропорционално отношение) резултат за лидерски позиции в ЕП. Сред причините за това е, че румънски евродепутати са концентрирани в трите най-влиятелни групи в ЕП, които получават най-важните позиции в институцията – ЕНП, Социалисти и демократи и "Обнови Европа" (неин председател е Дачиан Чолош). Зам.-председателите на ЕНП и на Социалисти и демократи са Зигфрид Мурешан (беше кандидат за еврокомисар) и Рована Плумб (беше първото предложение на Румъния за еврокомисар, но ЕП я отхвърли заради конфликт на интереси).


Адина Йоана Вълян (сега номинирана за еврокомисар) беше избрана да оглави влиятелната комисия по промишленост, изследвания и енергетика. Тя беше една от само двамата ръководители на комисии от Централна и Източна Европа.


Французите печелят влияние, италианците и британците - губят


Подобно на Германия, другите големи делегации в Европарламента също имат добри резултати в абсолютни стойности (защото имат много евродепутати). Но за разлика от германците, пропорционалните резултати на другите големи национални групи не са много високи.


Французите (общо 74 човека) се представят наред със средното за ЕП, което представлява подобрение спрямо предходния мандат и се дължи главно на ключовата роля на делегацията им в "Обнови Европа". Едно от обясненията за слабото лидерско влияние в предишния мандат е това, че французите не бяха много на брой в нито една от групите, с изключение на десните националисти. Това се промени след изборите през май тази година със създаването на либерално-центристката група "Обнови Европа".


В новия Европарламент няма нито един французин зам.-председател, но четирима французи оглавяват комисии (по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, регионално развитие, транспорт и туризъм, сигурност и отбрана). Френски евродепутати има в ръководството на всички политически групи с изключение на Европейски консерватори и реформисти, единствената група без французи. Мано Обри е съпредседател на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, а французи са зам.-председател в ЕНП, Социалисти и демократи, "Обнови Европа", Зелени/Европейски свободен алианс, "Идентичност и демокрация".


Въпреки че председателят на Европарламента Давид Сасоли е италианец (както и преди – Антонио Таяни) италианската национална група, състояща се от 73-ма евродепутати, като цяло има по-малка тежест спрямо размера си що се отнася до лидерски позиции в институцията. Наблюдава се спад във влиянието ѝ като обяснението е, че най-голямата италианска партия, крайнодясната "Лига", е член на групата "Идентичност и демокрация", а на нея ѝ бе попречено да получи лидерски позиции заради "санитарен кордон", сформиран от другите политически групи.


Втората по големина италианска партия, Демократическата, загуби хегемонията си в групата Социалисти и демократи, а третата по големина, Движение "Пет звезди", не е член на нито една група.


Някои италианци все пак заемат важни позиции, например зам.-председателят на Европарламента Фабио Масимо Касталдо, председателят на "Идентичност и демокрация" Марко Дзани, съпредседателят на Европейски консерватори и реформисти Рафаеле Фито и зам.-председателят на Социалисти и демократи Симона Бонафе.


Двама ръководители на комисии са от Италия (по икономически и парични въпроси – Ирене Тинагли и по конституционни въпроси – Антонио Таяни).


Подобна динамика обяснява много ниския среден резултат (трети отзад напред) и на британските евродепутати (общо 73-ма). Едно от обясненията е, че най-голямата британска национална партия в ЕП е независима (29 членове на Партията на Брекзит) и следователно е изключена от разпределението на лидерските позиции. Освен това предвид Брекзит политическите групи предпочетоха да избягват издигането на твърде много британци на висши позиции, тъй като се очаква те да напуснат ЕП преди следващото преразпределение на местата.


Основното изключение са либералдемократите (втората по големина национална група в "Обнови Европа"), които получиха две лидерски позиции в комисии (по рибно стопанство и по правни въпроси).


Литовци (общо 11 човека), словенци (8) и кипърци (6) имат най-слаб резултат, ако се изключат британците. Интересно е да се отбележи, че повечето делегации с нисък резултат са от държави членки, присъединили се към ЕС през 2004 г. или след това. Това обаче изглежда относително ново развитие. В миналото депутати от Централна и Източна Европа са били добре представени в ръководството на ЕП.


Националните партии


В анализа се разглежда и представянето на отделните национални партии по отношение на ръководните постове в ЕП. Тук най-влиятелните идват от най-големите държави членки, тъй като те могат да разчитат на по-голямо количество места и обикновено са доминиращите национални групи в съответните си европейски политически семейства.


Значение обаче имат и положителните връзки с другите политически групи. Въпреки големия брой места, десните националистки партии, като италианската "Лига", не получиха никаква роля в институцията заради "санитарния кордон" около тях.


Без изненада германският блок ХДС/ХСС остава най-силната формация в Европейския парламент. Неговите евродепутати имат най-висок комбиниран резултат за лидерски постове. Германците успяха да използват позицията си на най-голяма национална делегация в най-голямата група в ЕП, за да бъде значителен дял от лидерските позиции в комисиите даден на ЕНП (земеделие и развитие на селските райони, бюджетен контрол, култура и образование, външни работи).


Освен това евродепутатите на канцлера Ангела Меркел координират групата на ЕНП в осем комисии, някои от които са сред най-важните в Европейския парламент - по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните, по промишленост, изследвания и енергетика, по вътрешния пазар и защита на потребителите, по икономически и парични въпроси.


ХДС/ХСС получи ръководството на ЕНП в лицето на Манфред Вебер и един от зам.-председателските постове в институцията – за Райнер Виланд.


Силното влияние на партията в ЕП съвпада и със силни позиции в Европейската комисия (бъдещият председател Урсула фон дер Лайен е бивш германски министър на отбраната).


Въпреки постепенното отслабване на съюза на национално ниво, ХДС/ХСС остава най-влиятелния национален блок на ниво ЕС засега, което може да се обясни и с още по-рязкото отслабване на традиционни партии от други страни.


Топ 6 на националните партии, които са най-представени в ръководството на ЕП.<br /><br />Източник: VoteWatch

Топ 6 на националните партии, които са най-представени в ръководството на ЕП.


Източник: VoteWatch


Евродепутатите на френския президент Еманюел Макрон, обединени в групата "Възраждане", са вторите по влияние лидери в ЕП, взети като единна група (те принадлежат към различни центристки партии). Макар да са все още далеч от влиянието на ХДС/ХСС, те успяха да използват доминираща си позиция в групата "Обнови Европа", за да получат силно представителство на ниво комисии – оглавяват най-голямата комисия в Европарламента (по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните) и засилващата влиянието си комисия по сигурност и отбрана.


Евродепутатите на Макрон получиха зам.-председателски постове във важни комисии като тези по международна търговия и по икономически и парични въпроси.


Французите обаче не получиха нито лидерски пост в "Обнови Европа", нито в рамките на бюрото на ЕП (тяхното представителство там е ограничено до квестор).


В същото време по-стабилното мнозинство на национално ниво, сравнено с нестабилната коалиция в Германия, дава на Макрон по-силно влияние в Съвета на ЕС.


В групата на социалистите и демократите няма толкова ясна доминация на конкретна национална партия. Водещи все пак са евродепутатите на испанския и.д. премиер Педро Санчес, тъй като Испанската социалистическа работническа партия е най-голямата социалдемократическа формация в новия Европарламент и оглавява групата в лицето на Ираче Гарсия Перес.


Неин евродепутат е начело на една от най-важните комисии - по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Благодарение на доброто представяне на изборите за Европарламент през май испанските социалисти консолидираха позицията си и в ЕП, и в Европейската комисия. Голямото предизвикателство за тях е да укрепят позицията си и на национално ниво.


Италианската Демократическа партия плътно следва испанците като втората най-представена партия от групата Социалисти и демократи в ръководството на ЕП. Председателят Сасоли беше евродепутат именно от тази партия. Италианските демократи ще бъдат много влиятелни по икономическите въпроси, защото и председателят на комисията по икономически и парични въпроси в ЕП, и бъдещият еврокомисар по икономиката са членове на партията. Това е доста интересно развитие за формацията, която в Италия беше в опозиция до преди няколко месеца.


Фрагментация


Успехът на германските Зелени на скорошните еврооизбори допълнително засили позициите им като най-голямата зелена партия в ЕП. Германците са основните лидер в групата, а една от тях – Ска Келер – бе преизбрана за неин съпредседател.


Германските Зелени освен това получиха допълнителен зам.-председател на Зелени/Европейски свободен алианс и координатори/съкоординатори в няколко комисии, сред които по икономически и парични въпроси, бюджети, граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Така партията ще може да влияе на посоката на едно европейско политическо семейство, което никога досега не е имало толкова голяма тежест.


Въпреки това лидерската роля на германските Зелени в институцията като цяло е ограничена. Те все пак получиха някои зам.-председателски позиции в комисии като тези по заетост и социални въпроси и правни въпроси. Не са представени в нито една други евроинституция, защото не участват в управлението в Берлин.


Германският евродепутат от Зелените Нико Земсрот

© Associated Press

Германският евродепутат от Зелените Нико Земсрот


За разлика от тях, полската партия "Право и справедливост" има силно присъствие и в други институции на ЕС. С комисар за земеделието и подновено мнозинство в полския парламент, тя ще е сред водещите консервативни гласове по време на новия законодателен цикъл. Поляците са най-голямата национална група в Европейски консерватори и реформисти. Държат ръководството на групата и координаторски позиции в 10 комисии, сред които по вътрешен пазар и защита на потребителите, промишленост, изследвания и енергетика, бюджети, регионално развитие и заетост и социални въпроси).


Не такова е положението на партията що се отнася до лидерските роли в институцията като цяло заради "санитарния кордон", образуван от "Обнови Европа" и леви групи, който попречи на полските консерватори да оглавят ключовата комисия по заетост и социални въпроси. Това означава и че влиянието на партията в рамките на ЕП ще зависи силно от силата на групата ѝ – Европейски консерватори и реформисти – колкото по-сплотена е тя, толкова по-голямо влияние ще може да упражнява полското й ръководство.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3022 Весело

  Това не е новина !

  Новина щеше да е ако Германската и Френската копанки бяа най малки ...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Ленчето барна заплатка от едни 15 000 евро и е по-ниска от тревата и по-тиха от водата....
  Жестокостта и се сломи,някак си....
  "Комунета, Сър"!!!

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Лидерите в Европарламента: доминация на Германия, отстъпление за Източна Европа"

  Кога Източна Европа е била особено силна представена в Европарламента, та да бъде в " отстъпление" ? Богатите страни си държат лостовете на влияние в ЕС и Европарламента не е изключение от този процес ! Мераците на лидери като Орбан са съвсем друг въпрос !

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Копанката е уред за просене. Германците определено не са с копанка.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#2] от "SS":

  Няма как да са малки. Изработват си ги хората. И преди да има ЕС са им били по—големи...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Противопоставянето на "западни" и "източни" в Европа е ключов елемент в хибридната война на бруталното, плешиво, степно джудже без Душа срещу единството на Европа.
  НЯМА ДА МУ СЕ ПОЛУЧИ!!!!!!

 9. 9 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Въпреки всичко Германия и Франция си остават държавите с най-силно влияние в Европа.

 10. 10 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":
  Колко точно и ясно си го казал само..

 11. 11 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ЕС все повече ми заприличва на един голям фарс. Едни и същи чиновници са по върховете като сменят само местата си. Каква беше ползата от Туск до тук, че сега става председател на незнам какво си?!
  А раздаването на пари по стар соц модел с надеждата, че ще бъдат правилно усвоени направо ме отчайва. Все повече се уверявам, че колкото и да не харесвам американският начин на финансиране е правилен в сравнение с този на Брюксел. Да наливаш евро пари в старани като България, където всичко се краде на 99% и да се надяваш на резултати означа само едно - скапания чиновник пет пари не дава къде отиват парите на европейският данъкоплатец.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Весело

  Броенето на парче е погрешна схема. Понякога един човек елиминира цели групи :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#11] от "GreenBush":

  В сибир пък чичовците не се сменят никога......

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Тези дни алкашката пропаганда е много активна.
  След опита за противопоставяне на "западни" и "източни" в Европа логично се появи "видението" на злобното, плешиво, степно джудже без Душа как "някой източноевропейски страни може да решат да напуснат ЕС".....
  Елементарно, та чак обидно!!!!
  "Комунисти, Сър"!!!!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Като не можеш да оправиш собствената си държава, как ще искаш да оправяш Европа.

 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Това е една говорилня, от която не зависи нищо.

 18. 18 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  С лидери като Меркел и Макрон ,не съм никак сигурен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK