Национализация, данъци за богатите: Корбин обяви социалистически план за Великобритания

Джереми Корбин

© Reuters

Джереми КорбинБританската Лейбъристка партия обещава радикални промени, ако спечели парламентарните избори на 12 декември, предаде "Асошиейтед прес".


Опозиционната партия представя днес подробната си предизборна програма. В нея има обещания за увеличаване на обществените разходи и за засилване на ролята на държавата при предоставянето на жилища, в сферата на транспорта и предоставянето на битови услуги, премахване на университетските такси и намаляване на работната седмица.


Партията предвижда увеличение на годишните обществени разходи с 82.9 милиарда паунда до финансовата 2023/2024 г. в случай на изборна победа, отбелязва "Ройтерс". Предвидени са мерки за събиране на приходи в същия размер, като например допълнителен данък за многонационални компании като "Фейсбук".
Лейбъристите, които са в опозиция от 2010 г., направиха рязък завой наляво под ръководството на Джереми Корбин след центристките години при бившите премиери Тони Блеър и Гордън Браун.


Партията обяви, че в програмата й се съдържа обещание за построяването на 150 хил. нови дома, които да бъдат давани под наем на хора с нужда от жилище.


Лейбъристите обещават и създаването на стотици хиляди "зелени работни места" с цел борба срещу климатичните промени чрез употреба на възобновяеми енергийни източници и намаляване на въглеродните емисии.


Лейбъристката партия обещава безплатен достъп до интернет за всички домакинства и компании във Великобритания.


Премиерът Борис Джонсън от Консервативната партия разкритикува лейбъристите в планове за безразсъдно харчене на обществени средства и старомодни социалистически идеи. Консерваторите обаче също обещават повече пари за инфраструктура, здравеопазване и обществени услуги, ако спечелят изборите, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


"Зелена индустриална революция"


Корбин днес обяви плановете си за "зелена индустриална революция", казвайки, че само лейбъристите могат да предизвикат статуквото, като се борят за обикновените хора срещу "банкери, милиардери и елити".


"Програмата на лейбъристите е програма за надежда, за това е този документ - програма, която ще донесе истинска промяна. Програма, пълна с популярни политики, които политическото ръководство блокира от поколения насам", заяви той.


Изоставайки в социологическите проучвания, Корбин се надява, че посланието му за промяна ще заглуши критиките към позицията му за Брекзит, на която дори и според хора в неговата партия липсва яснота за разлика от категоричното обещание на премиера Борис Джонсън да осъществи Брекзит.


Данъци за богатите


Сред другите предложения са данък за петролните компании, делистване на компании от фондовата борса, които не допринасят за борбата с климатичните промени и увеличаване на заплатите в държавния сектор с 5%. В програмата се обещава да се отменят приватизациите, започнати от Маргарет Тачър през 80-те години, като се национализират електроенергийната мрежа, железопътните оператори, пощенската служба Royal Mail, водоснабдяването, както и широколентовата мрежа на "Бритиш телеком", за да осигури безплатен интернет за всички.


Корбин посочи, че ще финансира увеличението на заплатите и подобрението на националната инфраструктура, като обложи с данъци богатите.


Предвижда се увеличение на ставката на корпоративния данък от 19 на 21 процента от следващата година, което трябва да доведе до приходи от 2 милиарда евро. Данъкът ще се увеличи до 26% до 2022 г.


Лейбъристите обещават да се създаде Национална инвестиционна банка, която да осигури заеми в размер на 250 милиарда евро, за да се реши проблемът с провала на банковата система да осигури дългосрочно финансиране за малки и средни предприятия.


Партията казва, че ще промени законите, за да не могат банките да закриват клонове, когато има ясна нужда от такива на дадено място и ще забрани таксите за теглене на пари от банкомати.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Значи скоро след брекзит ще потече евтина работна ръка от обедняваща соц Великобритания към България...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 2. 2 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Комунизъм 1:1
  Този нали твърдеше, че Венецуела е пример за подражание.

 3. 3 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Социалистите-идиоти никога няма да свършат. Колкото и пъти да им се провали безумната идея.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4553 Весело

  Двама супер популисти, в битка за победата!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 5. 5 Профил на Over
  Over
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Комунизъм 1:1Този нали твърдеше, че Венецуела е пример за подражание.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Сягаш другите са по-стока, заради тях отиват на избори.

 6. 6 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Комунизъм 1:1Този нали твърдеше, че Венецуела е пример за подражание.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Подражава ама отдалеч. Бас държа, че не би отишъл да живее там или децата му да учат там. Защото са социалисти. Знаят само да лаят и да харчат чуждите пари, но сами не отиват във въпросните "райски социалистически кътчета"

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Малобританците се докараха до избор между един рус клоун и един троцкист!
  Нещо като избор между чума и СПИН!!!
  Впрочем "Честит Брекзит"!!!

 8. 8 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Много хубав живот ги очаква британците. Преди или след Брекзит?

 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  "...делистване на компании от фондовата борса, които не допринасят за борбата с климатичните промени..."

  Ихаа - познайте кой ще определя дали "приноса" ви е достатъчен...

 10. 10 Профил на Обектив
  Обектив
  Рейтинг: 155 Весело

  Интернетизация плюс лейбъристка власт - този филм сме го гледали. Може отсега да му спретнат на Корбин едно мавзолейче на Трафалгарская площадь.

  Run, rabbit run. Dig that hole, forget the sun. And when at last the work is done, don't sit down it's time to dig another one.
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1374 Любопитно

  Тоя го гледам вчера по телевизията- половината му зъби изпадали. Толкова ли няма някоя лира за чене? Изпаднал социалист..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Корбин е явно направо опасен! Ще е голяма изненада, ако спечели

 13. 13 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Лейбъристите във Великобритания нямат нищичко общо с нашите шумкари. Онзи смешник горе, който говори за Венецуела пак не е дочул. Бих го накарал да извади цитат, ама такива като него само лъжат и бегат. Във Великобритания има огромен проблем със социалното движение. Точно това иска да промени Корбин. Ще помоля драскачите да прочетат малко преди да се правят на разбиращи от UK политика.

 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  "Лейбъристите, които са в опозиция от 2010 г., направиха рязък завой наляво под ръководството на Джереми Корбин "

  Направо си направиха курс към Пролетарска революция.
  Ама сигурно има и луди, дето да му се връзват..

  В Германия искат експроприация на собствеността, в ОК безплатен интернет, безплатни жилища, на бой срещу банкери и богати???
  Другарят Ленин сигурно е особено щастлив.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  "Изоставайки в социологическите проучвания, Корбин се надява, че посланието му за промяна ще заглуши критиките към позицията му за Брекзит, на която дори и според хора в неговата партия липсва яснота, за разлика от категоричното обещание на премиера Борис Джонсън да осъществи Брекзит."

  Това е важното осведомително изречение от публикацията. Корбин изостава в социологическите проучвания. Не се посочва с колко , но вероятно е с много , защото , ако беше с малко левичарските медии щяха да надуват вувузелите за предстояща победа на лейбъристите. Останалото в публикацията е реклама за Корбин.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2786 Весело

  "В програмата се обещава да се отменят приватизациите, започнати от Маргарет Тачър през 80-те години, като се национализират електроенергийната мрежа, железопътните оператори"

  Няма нужда Корбин да ходи на избори. Направо да идва в България да му дадем нашите електроенергийна мрежа и железопътните оператори.

  подпис
 17. 17 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Лудите на стадиона, епизод пореден

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10023 Неутрално

  Този човек Корбин е вреден за Лейбъристите. Той не иска да спечели. Още повече, да изпълнява програмата си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3571 Гневно

  Да се махат и да правят каквото искат!

  Еретик
 20. 20 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1244 Весело

  Лейбъристите във Великобритания нямат нищичко общо с нашите шумкари. Онзи смешник горе, който говори за Венецуела пак не е дочул. Бих го накарал да извади цитат, ама такива като него само лъжат и бегат. Във Великобритания има огромен проблем със социалното движение. Точно това иска да промени Корбин. Ще помоля драскачите да прочетат малко преди да се правят на разбиращи от UK политика.
  —цитат от коментар 13 на Кози Крак


  Абе вие не бяхте ли аФтентично десен, а се фърляте да браните зле прикрит троцкист, "борец със статуквото", хехе.
  Надушвам идейна близост нещо......

  Знанието е сила, информацията - власт
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  До коментар [#13] от "Кози Крак":

  Точно. Както се казваше: Левите на Запад, нямат нищо общо с нашите леваци! :)))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 485 Неутрално

  демек, подписаха си изборната загуба

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Такива са програмите и на Демократическата партия в САЩ, болшевишки, комунистически, екоталибански, педерастки. Дори Корбин изостава от американските си колеги.

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  Съвсем нищично. Освен идеите за национализация, облагане на "богатите" и множество безплатни неща. Просто в България ни е пресен спомена как свършва социалистическата утопия а във ГБ очевидно не са я надраснали.

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Лейбъристите, които са в опозиция от 2010 г., направиха рязък завой наляво под ръководството на Джереми Корбин след центристките години при бившите премиери Тони Блеър и Гордън Браун.
  *
  М-да! Тони Блеър и Гордън Браун бяха последните мислещи лейбъристи. Затова имаха и такава широка подкрепа.
  Сега партията се е напълнила с откровени комунисти.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Истината е, че нашите общества са готови за горляма промяна и имат нужда от голяма промяна, но тъй като живеем във вакуум на нови идеи, левичарството отново и отново ни претопля стари манджи, които веднъж вече сме ги яли и повръщали. Защо Западът отново и отново се връща към марксизма, независимо колко пъти ще се доказва провалът му в живота? Връща се, защото има нужда от промяна и хората го чувстват това, но няма никакви други идеи. И как да има идеи като казионните учени, а те са единствените учени, чийто заплати ги плаща държавата и големите корпорации /олигарсите/ нямат нито свободата да мислят, нито мотивация да измислят нещо различно, което да наруши статуквото.

 27. 27 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Тоя ренегат Корбин съвсем изтърва козите. Той стои доста по-наляво дори от другарката Нинова.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Тука без Тачър нема да се мине. :)

  Направо си плачат за нея. :)

 29. 29 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Слагате хората в кутиики. Неспособни сте да приемате идеи обективно и да стигате до изводи за тях. Някой тук прочел ли е манифеста? Някой може ли да обясни обективно и в прав текст кои идеи не им харесват, и защо не им харесват. Бонус точки, ако не споменавате Корбин. ИДЕИТЕ. Не автора. Не празнословия за идеологически простотии. Някой може ли да си направи труда поне да разбере ЗАЩО не му харесват предложенията на Лейбър? Чекам. Ще си почекам.

 30. 30 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  Да ти напомням ли, че хората танцуваха по улиците на Брикстън и Глазгоу, под звуците на "Ding dong the witch is dead", когато се разбра, че е починала?

 31. 31 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 689 Весело

  Комунизъм 1:1Този нали твърдеше, че Венецуела е пример за подражание.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil


  Шансовете Корбин да управлява са практически равни на НУЛА! По-вероятно е крава от Англия да се телепортира спонтанно на другия край на вселената отколкото Корбин да започне да прави социализъм в Обединеното Кралство

  Марс е изконна Американска територия!
 32. 32 Профил на Кози Крак
  Кози Крак
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#25] от "pamela":

  Малка патка си, не помниш Харолд Уилсън, не си и чувала за него. Едва ли си чувала и за турбулентната история на NHS. Ходи почети.

 33. 33 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Тези и те като Щатите ще строят комунизъм, напълни се с чернилки (латиноси и други цигани) и политиците веднага се заиграха с ограничените им мозъци.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 34. 34 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#32] от "Кози Крак":
  Явно не можеш да четеш с разбиране.
  Аз написах, че двамата са последните мислещи лидери на лейбъристите, а не че такива не е имало и в миналото.
  Тони Блеър беше определян по-скоро като центрист, отколкото като левичар. Освен това водеше и проевропейска политика, с което определено ми харесваше като лидер.
  За съжаление нивото на политиците във Великобритания падна, при консерваторите също.

 35. 35 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Абе вие не бяхте ли аФтентично десен, а се фърляте да браните зле прикрит троцкист, "борец със статуквото", хехе.
  —цитат от коментар 20 на pag


  Поредния каманиз, който се прави на лиляв тука. И понеже са като две капки вода, минава номера.

 36. 36 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1244 Весело

  Слагате хората в кутиики. Неспособни сте да приемате идеи обективно и да стигате до изводи за тях. Някой тук прочел ли е манифеста? Някой може ли да обясни обективно и в прав текст кои идеи не им харесват, и защо не им харесват. Бонус точки, ако не споменавате Корбин. ИДЕИТЕ. Не автора. Не празнословия за идеологически простотии. Някой може ли да си направи труда поне да разбере ЗАЩО не му харесват предложенията на Лейбър? Чекам. Ще си почекам.
  —цитат от коментар 29 на Кози Крак


  Малиии, новото ОФ кърти идеологически миФки.

  Знанието е сила, информацията - власт
 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2779 Весело

  След всичко което сътвориха напоследък, британците остава да предоставят властта на Корбин.

  Ще постигнат голям шлем така да се каже...

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  До коментар [#26] от "gozambo":
  "Защо Западът отново и отново се връща към марксизма, независимо колко пъти ще се доказва провалът му в живота? "

  Защото Западът не е преживял марксизма като практика, не го е преживял като стопанска катастрофа. Западните левичари считат , че марксизмът е нещо добро и свързват провалите му с некадърността на тези , които са строили социализма в Русия и страните от бившия социалистически лагер. За западните левичари робството на народите с наложената социалистическа тирания нищо не значи. То е като стоте тояги на чужд гръб.
  Затова комунистическата идеология не е отречена като човеконенавистна и не е забранена , както стана с нацистката идеология, въпреки ,че нейните поражения и жертви са многократно по-големи.
  Светът все още е заплашен от вируса на комунизма. Той съществува , но ни отвличат вниманието от опасността той отново да завладее вече не половината , а целия свят.
  За тази опасност пише Шафаревич в своята книга "Социализмът като феномен в световната история"

 39. 39 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1417 Любопитно

  ... Онзи смешник горе, който говори за Венецуела пак не е дочул. Бих го накарал да извади цитат, ама такива като него само лъжат и бегат...
  —цитат от коментар 13 на Кози Крак


  Верно ли? Това фалшификати ли са?

  https://1.bp.blogspot.com/-8ryJROiqmjk/V97Ml6Xg4KI/AAAAAAAAKF4/f8ODDVUpNy06E9O7U1eTy5RWrlhxfjMJgCLcB/s1600/corbyn +venezuela3.png

  https://pbs.twimg.com/media/C-B8UyVW0AAtquv.jpg

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Любопитно

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++====
  То е ясно, че Борката ще бие , но интересното дали ще има мнозинство!Аз лично се надявам да не се получи това!Лошото е , че не се дава глас на либерал-демократите!

 41. 41 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Направо Тереза Мей е светило спрямо спрямо тези двама нещастници!Днешното поколение британски политци са под всякаква критика!

 42. 42 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Какво остана от УК на Тачър...върти се в гроба ако го чуе това комУнде...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1694 Весело

  Интернетизация плюс лейбъристка власт - този филм сме го гледали. Може отсега да му спретнат на Корбин едно мавзолейче на Трафалгарская площадь.
  —цитат от коментар 10 на Обектив


  и манифестации с червени знамени по Тауър Бридж.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 765 Неутрално
 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#26] от "gozambo":"Защо Западът отново и отново се връща към марксизма, независимо колко пъти ще се доказва провалът му в живота? "Защото Западът не е преживял марксизма като практика, не го е преживял като стопанска катастрофа. Западните левичари считат , че марксизмът е нещо добро и свързват провалите му с некадърността на тези , които са строили социализма в Русия и страните от бившия социалистически лагер. За западните левичари робството на народите с наложената социалистическа тирания нищо не значи. То е като стоте тояги на чужд гръб.Затова комунистическата идеология не е отречена като човеконенавистна и не е забранена , както стана с нацистката идеология, въпреки ,че нейните поражения и жертви са многократно по-големи.Светът все още е заплашен от вируса на комунизма. Той съществува , но ни отвличат вниманието от опасността той отново да завладее вече не половината , а целия свят.За тази опасност пише Шафаревич в своята книга "Социализмът като феномен в световната история"
  —цитат от коментар 38 на tacheaux


  Не мисля,че това е причината, че не са преживели комунизма. Хайде, младоците са зелени и глупави,но дърти милионери и милиардери и те наливат вода във воденицата на комунизма,изучени и широко информирани държавни бюрократи също. Дори това,което казваш,че хората си мислят,че предишните са приложили марксизма некадърно и те може да направят по-добър опит,това също говори за масова самозаблуда. Но причината хората да се самозаблуждават не е липсата на информация. Тя е по-дълбока. Защо хората се самозаблуждават,че жените им не им изневеряват,въпреки многобройните данни,че го правят? Защото са принудени да живеят с тях, а не,защото са получили някаква прясна информация,която категорично опровергава предишните данни за изневери. Същата работа е с марксизма. Отдолу масата народ вижда,усеща с всички сетива,че обществото става все по-несправедливо и иска промяна и съответно се намират политици,които трупат политическа тежест, обещавайки промяна. Дотук масата иска промяна,политици,възползващи се от тази ниша вече са се отзовали и стигаме до въпроса- каква промяна, как ще налагаме социалната справедливост? И тогава отиваме при умните глави за съвет и идеи. И тъй като умните глави нямат нови идеи, а трябва да измислят нещо,защото това е тяхното предназначение,те отново и отново посягат към марксизма. Няма друг източник,откъдето са черпят революционни идеи,с които да се променя статуквото. Всички останали източници съветват статуквото да не се бара. Просто няма какво друго да се предложи на масите като промяна в името на социалната справедливост. Вярно,това е фалшива социална справедливост, която поражда още по-големи несправедливости,но като няма истинска, като няма добри нови идеи,хората възприемат фалша. Едно е ясно,не може да бъде спряна вълната на промяната. Тя може единствено са бъде направлявана в правилната посока. Но като нямаме идеята,ще вървим в батака.

 46. 46 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 734 Неутрално

  tacheaux е съвсем прав, а чрез gozambo говори Великата шаячна правда...т.е. симплизма

  А пък Корбин е обикновен ляв престъпник.

  Обаче докато се занимаваме с марксизма, идва Неомарксизма и тогава комунизма ще ни се види като деска игра...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK