Защо Европа не насърчава легалната миграция

Защо Европа не насърчава легалната миграция

© ReutersРабота в Европа да може да се получи и без получаването на убежище - така изглежда идеята за легалната миграция. Но доколко приложима е тя, пише Лиза Хенел в статия за "Дойче веле".


В Европа има голямо търсене на болногледачи, чистачи и строители - работа, която би могла да бъде поета от легални имигранти без висока квалификация. Това обаче почти не се случва нито в Германия, нито в другите европейски държави, сочи проучването "Легални пътища към Европа", което разглежда ситуацията в Германия, Испания, Италия, Франция и Швеция.


В неговия фокус са хората с ограничена или средна квалификация от африканските държави, в които няма война, т.е. няма основание за искане на убежище. "Нашият въпрос беше: Има ли легални алтернативи за тези хора да работят в Европа или да получат образование, вместо да имигрират нелегално?", казва Каролине Поп от Съвета на германските фондации за интеграция и миграция. Краткият отговор гласи: само в изключителни случаи.


Предимствата на сезонната работа
Едно от тези изключения е именно сезонната работа. Докато Германия наема основно работници от другите държави в ЕС, усилията на Франция, Испания и Италия са по-скоро насочени към трети страни. Миналата година броят на получилите за първи път разрешение за пребиваване за сезонна работа в Испания е бил почти 14 хил., а в Италия – над 5 500.


Италианците обаче често заобикалят дългата процедура и наемат нелегални мигранти, които вече са в страната, така че броят на чуждестранните работници там всъщност е по-висок. С наемането на нелегални имигранти се ограничава една от малкото опции за легална миграция.


Когато политиците нямат ясни цели


Извън сезонната работа в изследваните европейски държави има само няколко възможности за легална миграция. Изследването дава следното обяснение: "Има няколко основания, които осмислят легалната миграция. Но невинаги е ясно кое от тях е на преден план".


Основанията за стимулирането на легалната миграция определят и прилаганите мерки. Ако се цели удовлетворяване на нуждите на трудовия пазар, трябва тези нужди да бъдат анализирани и да бъдат въведени по-бързи процедури. Ако целта обаче е противодействие на нелегалната миграция, трябва първо да стане ясно кой вече е в страната и тогава да бъдат приложени необходимите мерки в държавата, от която е дошъл. Тъй като тези причини не се разделят ясно една от друга, "политиците често действат хаотично", казва Поп.


Борбата с нерегламентираната миграция


Легалната миграция често бива разглеждана като сигурен начин за борба срещу нерегламентираните миграционни потоци. Затова бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че иска така да реформира системата за получаване на бежански статут, така че да има повече възможности за легална миграция.


Още през 2016-а година Европейският съюз определи откриването на легални начини за миграция като неотложен приоритет паралелно с ограничаването на нерегламентираните миграционни потоци. Но данните от проучването не позволяват да се определи доколко легалната миграция предотвратява нелегалната.


Връзка обаче със сигурност има. Това показва примерът с регламента, приет в Германия по отношение на държавите от Западните Балкани. След като през 2014-а и 2015-а година във Федералната република пристигнаха много хора от шестте балкански държави, които нямат шанс за бежански статут, правителството прие цяла поредица от мерки.


Така освен признаването на държавите за сигурни, се създаде и възможността за легална миграция при наличието на работни места. Първите анализи показват, че мерките са подействали и трансформацията от нерегулирана към легална миграция е възможна.


Различни пътища, един и същи резултат


При въвеждането на правилата спрямо Западните Балкани, Германия се ориентира по примера на Швеция. За разлика от другите изследвани държави, в Швеция е наложен принцип, според който легалната миграция е съобразена с нуждите на трудовия пазар. Всеки има правото да имигрира в Швеция, ако от него има потребност. Изискването е сключен трудов договор, т.е. определящо е решението на работодателя.


Германия, Испания, Италия и Франция използват сложна система, базирана на контингенти, изследвания на трудовия пазар и двустранни споразумения, които определят нуждата от легална имиграция. И в петте случая изследването стига до един и същи резултат: "В повечето държави висококвалифицираната работна ръка е предпочитана пред нискоквалифицираната". Но спасение в нелегалната миграция обикновено търсят тъкмо хората с ниско образование.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4025 Неутрално

  Нелегалната е по доходна.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3042 Весело

  Очевидно в Европа има драстично разминаване между голямото търсене на болногледачи, чистачи и строители и масовото предлагане на лекари, инженери, физици и космически конструктори. Ивропа просто не е дорасла до предлагането.

 3. 3 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 311 Любопитно

  Защо в Русия няма наплив от мигранти, въпреки че ние знаем от Дядо Вазов, че
  КАТ РУСИЯ НЯМА ВТОРА,
  ТЪЍ МОГЪЩА НА СВЕТА.
  ТЯ Е НАШАТА ОПОРА,
  ТЯ Е НАШАТА МЕЧТА....

  Немци, френци, англичани
  наши са враждебници,
  дружни с нашите тирани,
  с нашите изедници.

  Това го потвърждава и животът ни до ден днешен, въпреки предателството на некои българе да издигнат паметник на анло-американските пилоти, бомбили София по време на ВСВ!!!!!

  А сега, юруш на минусите, братя българе!!!!!

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  До коментар [#3] от "Илиана":

  Няма приятели драга!
  Има само интереси.
  За в бъдеще, се надявам да нямаме нужда от ничия "опора", защото опорите ни струват страшно скъпо.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":

  А ЕС какво е? Нато какво е?
  ЕС ни струба 3 000 000 българи.
  1/3 от населението ни замина. Кога се е случвало това в Българската история?

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4359 Любопитно

  Защото ЕС има от цялостна реформа касаеща имиграцията.

  Иначе, браво на Швеция, че те имат най-работеща и ефективна система (според статията).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  "Евростат изчислява, че 15 802 милиона мъже и жени в ЕС-28, от които 12,529 милиона в еврозоната, са били без работа." за 2019 са данните.

  Защо търсят африканци?
  Моето предположение е, че на африканците ще плащат по-ниски заплати отколкото на европейците.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#5] от "hope":

  По времето на златната орда и по времето на комунизма - за 45 години над 3 милиона са избити като врагове на народа или са отписани като невъзвращенци, данните за които официални са заличени.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1430 Весело

  И в петте случая изследването стига до един и същи резултат: "В повечето държави висококвалифицираната работна ръка е предпочитана пред нискоквалифицираната".

  Много съм впечатлен от този изненадващ и неочакван извод. Браво за изследването, ей това са добре похарчени пари значи.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4359 Любопитно

  До коментар [#6] от "Иво":

  има нужда * ... и то спешна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  Единствената причина да няма достатъчно желаещи да работят като болногледачи, сестри, учители и т.н. е непривлекателност на професията, поради условията на труд и основно заради ниско заплащане. Тоест, легалната миграция от Африка е абсолютно ненужна и дори вредна в дългосрочен план. В Европа има милиони безработни, които могат да се преквалифицират и започнат работа, стига да бъдат стимулирани с подходящо заплащане и бонуси. Кажете ми една професия, в която се търсят хора, заплащането е доста над средното и да няма желаещи.
  Ако вземем България за пример, имаме огромен човешки ресурс и ниското заплащане го пропилява и води до отлив в миграция. Дори без напусналите страната и отишли на гурбет, имаме около 300 000 безработни, 400 - 500 000, които изобщо не търсят работа и 100 000 самоосигуряващи се, които при подходящо заплащане биха се преквалифицирали и започнали работа.

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  ""Нашият въпрос беше: Има ли легални алтернативи за тези хора да работят в Европа или да получат образование, вместо да имигрират нелегално?",

  Душички.
  Ама те не идват в Европа за да работят.
  Идват за да папкат и да се радват на бели женички.

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  А ако може и шериата да наложат, за тях ще настъпи истинско блаженство!

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 311 Весело

  Защо мюсюлманите търчат като изоглавени към Европа?

  Защото от много места били чували, че свинското месце било много вкусно, пък в техните государства не се намирало!

 16. 16 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Защо да я насърчава, вече има достатъчно сиропуч от цял свят !!!

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Държавите първо да огледат вътрешните ресурси за намиране на работна ръка измежду ползвателите на социални помощи.
  А и Германия не виждам защо ще търси още мигранти за нискоквалифицирана работа, след като все още само по-малката част от наличните мигранти работят.

 18. 18 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Абсолютна лъжа. Европа насърчава легалната имиграция. Нелегалните се експулсират всеки месец ( но за това няма новини). Поне аз виждам полицейските конвои за летището.
  Да, има и много случаи на нелегални, на които им се дава шанс и вече са се дипломирали в известни университети.

 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#3] от "Илиана":

  Защо да няма? Разходете са по улиците на Москва?Все едно си в средна Азия?
  Няколко милиона пък мигранти от Украйна и Беларус просто не се забелязват - сходен антропологичен тип, говорят на руски.

 20. 20 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":

  Едно време у нас живя шест месеца една 55 годишна немкиня. И тя /разведена, две деца/ и брат й /второбрачен, шест деца от два брака/ си живееха от пенсии и социални помощи. Един от синовете на брат й започнал работа в промишлеността като работник. За нея беше трагедия, декласиране на семейството - защото дядото /нейният баща/ бил лекар....

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Първо работа, после джамии, бурки и т. н.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5709 Неутрално

  И какво се прави за законната, регулирана и регламентирана миграция?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK