Технологичният път към по-зелени градове

Технологичният път към по-зелени градове

© ReutersВисокотехнологичните решения за превръщането на градовете в по-екологично чисти места вече съществуват - от местните мрежи на чиста енергия до центрове за електрически транспорт и т.нар. умни сгради. Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство, коментират представители на градските власти и бизнеса.


Усилията да се намалят парниковите газове, като се премине към по-чиста енергия и транспорт и като се използват по-ефективно природните ресурси, няма да дадат резултат, ако в тях не се включат гражданите, казаха тази седмица експерти на международна конференция за "умните градове" в Барселона.


Мисля, че е много важно да включим хората и да им дадем шанса, възможността наистина да направят нещо, коментира Ана Шиндлер, директор на градското развитие на швейцарския град Цюрих.
Градът, който е банков център, цели да използва технологии, за да решава "реални проблеми за реални хора" по начин, който подобрява качеството им на живот, а същевременно се бори срещу климатичните промени, допълни тя. От около десетилетие Цюрих работи по местна инициатива за създаване на


"2000-ватово общество",


в което хората използват само толкова енергия, колкото би било устойчиво да потребява всеки човек на планетата. За да се постигне тази цел, в Швейцария се налага намаляване на използването на енергия с две трети и покриване на поне 75% от енергийните нужди от възобновяеми източници, така че всеки човек да отделя само един тон парникови газове годишно.


Цюрих се стреми да постигне тази цел до 2050 година чрез мерки като създаването на онлайн платформа, която показва на потребителите как да получават местна чиста енергия и на каква цена, каза Шиндлер.


В град, в който много хора наемат, а не притежават собствени жилища, те могат да купят квадратни метри слънчеви панели, които да бъдат инсталирани на покривите на обществените сгради и така да бъде подкрепен преходът на градското енергийно предлагане към възобновяеми източници, обяснява тя.


Във френския промишлен център Лион властите искат за използват отворени данни, за да помогнат на хората да правят


информиран "зелен" избор


- например да им се дава информация дали покривите им са подходящи за слънчеви панели, каза Карин Донин-Соз, вицепрезидент на инициативата за умните градове.


С увеличението на населението градските власти се опитват да намалят половинмилионния поток от коли, движещ се всеки ден в Лион, както и да премоделират индустриалните му зони в по-малки единици, използващи възобновяема енергия, допълва тя. За да се постигнат тези големи цели, "трябва да се простим с идеята, че от едната страна са политиците, бизнесът е от друга, а от трета - гражданите".


"Има прекалено много разделение и дебати, които пречат на реалните действия", отбелязва тя, призовавайки за по-добро сътрудничество, за да се постигнат правилните решения заедно и "работата да бъде свършена".


Жителите на градовете "се тревожат" за климатичните промени и трябва да им бъдат предложени "постижими" решения, които правят живота им по-лесен. Това може да включва неща като създаването на условия за по-лесно каране на колелета за удоволствие, допълни тя.


Спечелването на подкрепа за големи промени в домовете, работните места и обществените пространства обаче може да се окаже не толкова лесно, особено сред групите с ниски доходи, отбелязват правителствени представители.


В германския град Кьолн финансираният с европейски средства проект УGrowSmarter, чиято цел е да тества


"умни" решения за града,


включително квартали, които да използват по-малко и по-зелена енергия, не бе приет лесно в Мюлхайм, район на североизток, който се обновява.


Представителят на градските власти Барбара Мьолендик каза, че шепа хора от общо 1000 засегнати граждани, над половината от които получават социални помощи, са участвали в първоначалните срещи, където е била обяснявана планираната "зелена" трансформация на жилищата им.


Те не се интересуваха от темата за климата, а от качеството си на живот, каза Мьолендик, която е градският секретар, отговарящ за социалната интеграция и околната среда. За да станат и те съпричастни, градът трябваше да инвестира в по-добро информиране на местните хора за плановете си, допълни тя.


Постепенно, след като работата започна, интересът им нарасна и градът направи усилия да прокара и други малки подобрения, които жителите искаха, като осветление около местата за паркиране на велосипеди, каза Мьолендик пред фондация "Томсън Ройтерс".


Предварителните анализи сочат, че мерките за спестяване на енергия в областта - от умни системи за измервания и използването на топлинни помпи до местно производство на слънчева енергия - са довели до намаляване на въглеродните емисии с около 70%, допълни тя.


Един ключов урок от петгодишния проект УGrowSmarter, който е приложен също така в Стокхолм и Барселона, е значението на взаимодействие с ползвателите на сградите от самото начало и да им се покаже какви ще бъдат ползите за тях от промените, смята Манел Санмарти от Каталунския институт за енергийни изследвания.


Бертран Камю, главен изпълнителен директор на френската компания за услугите, свързани с водоснабдяването и почистването, SUEZ, работеща по проекти за "умни" градове в Дижон и Анжер, коментира, че е изключително важно включването на колкото се може повече хора в борбата с климатичните промени.


Също като мнозина той изпитва "чувството, че трябва да се действа спешно" за справяне с това, което някои наричат "извънредна климатична ситуация". По думите му обаче е нужно време за разработването на решения и за получаването на съгласие от правилните заинтересовани лица и на първо място от населението.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "Достатъчно бързото им разпространение и прилагане, за да се намалят климатичните промени, обаче е предизвикателство, коментират представители на градските власти и бизнеса"

  Бла-бла-бла... дори и приемем за момент, че СО2 причинявал климатични промени (правил водата мокра) в Калкута, Манила, Джакарта, Гуанджоу, Сау Пауло, Мексико Сити и т.н. има стотици милиони хора, които тепърва ще искат да си купят първата пералня, климатик, хладилник и да не живеят 3 поколения под един покрив, което неминуемо ще повиши енергийния им отпечатък, това че някой в Европа щял да си свие потреблението с 10-15% ще има точно никакъв ефект. Това "нищо" обаче ще бъде постигнато на трилионна цена за гражданите в развития свят за всичките предвидени "трансформации", "зелени революции" и пр.

 2. 2 Профил на wzm39600440
  wzm39600440
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Аз работих към една общинска фирма, Volkswohnung, която е с участие на града Карлсруе. Работният ми договор ми към тях беше ограничен, до края на октомври 2019 г., след това се регистрирах в бюрото по труда. По принцип би трябвало отново да бъда назначен на работа през май 2020 г. Mal sehen.
  От бюрото по труда получавам 60% от брутната ми заплата, тоест към 1200€ месечно, което покрива засега наема и разходите ми. Освен това и разходите за здравната ми застраховка.

  Мой колега, не иска да се регистрира безработен, и плаща допълнително месечно 190€ здравна застраховка. Понеже мисли, че бюрото по труда го смята за малоумен и нарочно го праща на съответни курсове.

  Аз пък не подписвам нищо, без адвоката ми да го е видял.

 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  От статията :
  "Жителите на градовете "се тревожат" за климатичните промени и трябва да им бъдат предложени "постижими" решения, които правят живота им по-лесен. Това може да включва неща като създаването на условия за по-лесно каране на колелета за удоволствие, допълни тя."

  "Постепенно, след като работата започна, интересът им нарасна и градът направи усилия да прокара и други малки подобрения, които жителите искаха, като осветление около местата за паркиране на велосипеди, каза Мьолендик пред фондация "Томсън Ройтерс"."


  Ако такива идиоти ще оправят климата, нищо добро не ни чака. Мястото им е в лудницата, а не в медиите!

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Тръгнах и да го чета това платено памфлетче - ох боже какви "решения" само - споделени слънчеви панели в Цюрих...Те в Амстердам, Лондон, Осло и Стокхолм имат повече слънчеви часове годишно отколкото там. Явно ефективността няма никакво значение а просто се гледа местните да са заможни и да се чувстват "ангажирани", че да е по-лесно доенето.

 5. 5 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 953 Неутрално

  "...шепа хора от общо 1000 засегнати граждани, над половината от които получават социални помощи, са участвали в първоначалните срещи, където е била обяснявана планираната "зелена" трансформация на жилищата им. Те не се интересуваха от темата за климата, а от качеството си на живот, каза Мьолендик, която е градският секретар, отговарящ за социалната"

  Ах - не ги е срам - мерзавци - да се интересуват първо от качеството си на живот вместо от "климатичните промени" - веднага на курс по окултуряване!

 6. 6 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Историята показва, че най-често който не се приспособява към новата икономика, най-често остава безработен. В 21 век няма работа за въглищари и коминочистачи....

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#6] от "Kosta Delev":

  Да, знаем...! Всички ще ставаме програмисти, психолози и влогъри!

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Историята показва, че най-често който не се приспособява към новата икономика, най-често остава безработен. В 21 век няма работа за въглищари и коминочистачи....
  —цитат от коментар 6 на Kosta Delev


  Ей го поредния "уоук" кръстоносец дето тръгнал да раздава присъди какво трябвало и какво не трябвало да има в 21в. Що не оставите пазара да си реши? Между другото 1/5 от 21век вече мина и за това време бяха произведени повече въглища отколкото за цялата първо половина на 20век.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK