"На ръба на прегарянето": Защо българите са толкова неудовлетворени

"На ръба на прегарянето": Защо българите са толкова неудовлетворени

© ReutersВ целия ЕС българите са най-неудовлетворени - не само от финансовото си състояние, но и от личните си отношения. На какво се дължи това? Александър Детев потърси причините статия за "Дойче веле".


През 2018 година гражданите на Европейския съюз са били по-доволни от живота си, отколкото през 2013. Това сочат последните данни на Евростат, които изследват колко удовлетворени са европейските граждани от личните си отношения и от финансовото си състояние. Най-доволни от финансовото си положение са датчани, финландци и шведи. А личните си отношения най-високо оценяват малтийците, австрийците и словенците.


Къде е България?


Българите са на дъното и по двата показателя. Средната оценка за финансовото състояние е 4.3 от 10 пункта, но все пак бележи ръст от 0.6 пункта в сравнение с 2013. Непосредствено преди българите се нареждат гърците, хърватите и литовците.
Българите са на дъното и по удовлетвореност от личните си отношения - тук оценката е 5.7 от 10 пункта. Прави впечатление обаче, че по този показател България е първенец по ръст - удовлетвореността от личните отношения е нараснала с 0.9 пункта през последните пет години.


Според д-р Пламен Димитров, председател на съюза на психолозите в България, неудовлетвореността от финансовото състояние е лесно обяснима. "Българинът плаща европейски цени с неевропейски заплати", казва психологът и добавя, че за разлика от хората на Запад българите ежедневно се сблъскват със сериозни финансови и социални проблеми. "Българинът е много устойчив, но се налага да понася огромно напрежение и затова често е на ръба на прегарянето", казва Димитров.


Положението допълнително се утежнява от липсата на адекватна държавна политика по въпроса с психичното здраве. "Ние имаме големи дефицити в грижите за психичното здраве. Имаше една стратегия, която обаче остана само на хартия. Специалисти, включително от Европа, представиха на кръгла маса в парламента своите препоръки, но няма кой да ги чуе", казва Димитров.


Положението е трагично, добавя психологът.


"Има проблеми, които хронично не се решават, а това само ги задълбочава. Повечето проблеми в областта на психичното здраве произтичат от условията на живот и от начина, по който една държава организира системата", смята Димитров.


Защо австрийците са толкова напред?


На другия полюс е Австрия, където българката Диана Карабинова от години работи като психотерапевт. Според нея решението се крие в доброто здравеопазване и в постиженията в областта на превенцията. "В Австрия се говори сравнително открито за проблеми като депресия или бърнаут", казва Карабинова и обяснява, че в Австрия отпуск по болест заради психично заболяване в никакъв случай не може да бъде причина за уволнение. Нещо повече дори: "Да ходиш на психотерапия е съвсем нормално. Дори е признак на висока трудова култура", казва психотерапевтката.


Според данните на Евростат австрийците са сред най-доволните от личните си отношения. И това не е случайно. Докато в България самотата сред възрастните хора е всеизвестен проблем, само във Виена има над 100 пенсионерски клуба, които предлагат най-различни развлечения за възрастните хора.


И не е само това: "Почти всеки втори австриец е доброволец в някаква благотворителна организация. Там хората създават контакти както в личен, така и в професионален план", разказва Диана Карабинова, но добавя, че тук роля играе и финансовият аспект. "Ако трябва да работиш на няколко места и си притиснат финансово, нямаш мотивация да отделяш от времето си за доброволческа дейност", казва Карабинова.


Психотерапевтката от години работи и с бежанци. При тях и при голяма част от останалите чужденци в Австрия се наблюдава най-вече този проблем: "Жителите на Австрия от чужд произход често се чувстват като непълноправни членове на обществото, а поради стечение на най-различни обстоятелства те нерядко имат и доста по-ниски доходи." С други думи, и една Австрия има своите проблеми за решаване.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3379 Разстроено

  Това се дължи на чипа - кофти програма за възприемане на живота.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Високи очаквания, ниски възможности.

 3. Питайте БойкУ, ДУган, ПатрЕотите, ПееФски и Сие, те със сигурност знаят!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  В Австрия първата причина за преждевременно пенсиониране/а то е доста често явление/, са проблеми с опорно-двигателния апарат, особено гръбначния стълб. Втората-е психични разстройства до сериозни заболявания от малката психиатрия/неврози, депресии/. Ако човек се нуждае от психиатър, получава таблетки и нищо друго. Ако трябва да се проведе психотерапия, се чака с десетки месеци.
  Не знам за какви добри взаимоотношения се говори от г-та в материала. 90%/австрийки/ от колежките ми са разведени. И други познати от други професии.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Няма как населението в една мафиотска държава да е удовлетворено като страда от беззаконията на властващата мафия. Въпросът трябва да се сведе до този , защо населението въпреки това упорито избира мафиоти и мутри да го управляват.

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Защото ги преебаха комунистите,вече 70 години.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Това прилича на писание от Дойче веле или Афера.

 8. 8 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  "Ела зло, че без теб по-голямо зло"
  "Залудо работи, залудо не стой"
  "Никой не е по-голям от хляба"

  –––––––––

  Все български пословици, та, ето затова.

 9. 9 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":

  100% вярно

  хората там са изперкали преди много, много векове...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Българите да се хванат за косите и да се издърпат нагоре. Няма кой друг да се погрижи за тях, освен те самите.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":

  Е как ще признаят, че са зле. :)

  Много ясно че ще казват, че са добре. Те и за мигрантите казват да се приемат, ама никой не ги иска у квартала си. :)

  А па ние тука сме свикнали да се оплакваме, това е нещо като национален спорт. Как си? Мани тука ме боли, там ме боли, това се прецака, онова се прецака. :)

 12. 12 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "С други думи, и една Австрия има своите проблеми за решаване."

  Знаех си аз - във Виена е най-добре. :)

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Недоволни сме, щото трябва да работим. На друго бяхме научени. 45 години постигнаха толкова, колкото и 500 не можаха. Никога друг път в историята си не сме чакали и искали толкова друг да ни "оправи"

 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#8] от "8th_ball":

  Да разтълкувам предишния си пост:

  Значи днес си избираме познатото зло. Че я ще дойде Колнелка, а може и някой друг.

  Давай, бачкай без заплата, съгласен ли си?

  Нима Левски и Ботев, Христос, не са по големи от хляба?

  Това неразбиране е и именно пробеамът.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1055 Весело

  повечко прозак требе... 20 стинки хапчето и целио народ че фркне от вдъхновление

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 3668 Неутрално

  Толкова е просто - за да си удовлетворен, трябва да си квалифициран за избраната от теб професия и чрез нея да удовлетворяваш потребностите си и да изкарваш пари! И да "влезеш" в "Пирамидата на потребностите на Маслоу". А за да имаш пари - трябва да работиш! Ако работиш повече, ще имаш повече пари!

 17. 17 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 337 Разстроено

  Недоволни сме, щото трябва да работим. На друго бяхме научени. 45 години постигнаха толкова, колкото и 500 не можаха. Никога друг път в историята си не сме чакали и искали толкова друг да ни "оправи"
  —цитат от коментар 13 на nema_labavo


  Българите никога не са имали общо с протестантските общества и техните нрави. Тези, които ни въвлякоха насилствено в техните сфери на влияние след "Освобождението" трябва да понесат своята отговорност.

  А на тези, които говорят тук за българите в трето лице - поздрави! очень радуюсь их встречать!

 18. 18 Профил на syz43534029
  syz43534029
  Рейтинг: 12 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Защото управляващите непрекъснато ги лъжат.
  Говорят едно а става друго.
  Обикновените хора виждат, че са лъгани и затова са нудовлетворени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  Хвърлих един поглед на самоубиствата като може би най-добрия показател на "психичното" здраве. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  Еми от ЕС след нас са само южните страни - Испания, Малта, Кипър и Гърция. Гърция и Кипър са си доста добре - там на почти никой не му минава през акъла да се самоубива.

  Австрия, а и останалите страни от ЕС са по-зле от нас, верно разликите не са големи - 7.9 за нас срещу 11.4 за Австрия. Това е към 100 000 човека.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Ееее, няма такова животно! Хем сме мързеливи, хем недоволни от парите? Хем сме курвари, хем недоволни от личните отношения?

 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 794 Неутрално

  По метода на изключването се налага извода, че на територията, която е известна като България е налична геомагнитна аномалия (предположение, поради липса на друго научно доказателство) със специфични характеристики, която въздейства на структурните връзки в централната нервна система (мозъка), в резултат на което близо 80% от населяващите територията ментално са по-близо до стадните инстинкти на едни четирикраки чифтокопитни и едни крякащи бели птици, от което без особени затруднения се възползва де що има тарикат на територията и буквално са предизвикани от гореспоменатите категории, населяващи територията, да се гаврят с тях. Така е било и така ще бъде.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  "...Жителите на Австрия от чужд произход често се чувстват като непълноправни членове на обществото, а поради стечение на най-различни обстоятелства те нерядко имат и доста по-ниски доходи..."
  Това е сериозен проблем...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Невъзможно!
  Защо няма дяволи да пазят българския казан в ада?

 27. 27 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  Е как що, бе?

  Комунистическата ДС тури ли за управник Боку?
  Тури го!
  И 80% от обитателите веднага го припознаха.
  За управник.

  Сега идва главното.
  Боку - и облечен в кожена тужурка до петите, и нахлупил военна(!!!!!) фуражка, и подпръцващ в стола на софийски кмет, си каза - аз съм прост.

  Припозналите го, бокулизачите, също са прости.
  Като него.

  Е - кво да очаква нискочелата пасмина от ЕС, освен възможност за хайдутлук?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#16] от "nsa17624486":

  Нямам идея какви идиоти са сложили минуси на най-верния пост! Учи, работи и не се оплаквай!

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#18] от "syz43534029":


  До коментар [#19] от "syz43534029":


  До коментар [#20] от "syz43534029":

  Мрън, мрън, мрън!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Напротив! Не само не виждат, че ги лъжат, а не виждат и че ги крадат! Иначе не биха гласували все за едни и същи лъжци и крадци!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Весело

  До коментар [#24] от "Анти Шишковци":

  Много завоалирано описание на 80% дебили! 😂🤣

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Любопитно

  Председателят на съюза на психолозите обяснява това с "европейски цени и български заплати"! И това е лекар, завършил психология!? Господинът би ли казал кои цени са "европейски"? Наемите? Градският транспорт? Билетите за влак, автобус? Цената на таксиметровия превоз? Цена на мряко, месо, сирене? Кое у нас е на "европейска" цена?

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Пълна лъжа. Чакам авторът да дойде да мибем през хората по улиците и да видим колко са неудовлетворени. Това Дойче зеле няма спирачки.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Няма такова нещо. Хората около мене са оптимисти, усмихнати и си живеят живота. Даже компании отново се събират непрестанно.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":Напротив! Не само не виждат, че ги лъжат, а не виждат и че ги крадат! Иначе не биха гласували все за едни и същи лъжци и крадци!
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Можем да гласуваме и за честни значи!
  А поне едно име може ли?

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  Може! Atmanpg!

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Весело

  Велев е пропуснал най-важната причина - Гешев.

  25% намаление на хонорара.

 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":Може! Atmanpg!
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Тц! Не става.
  Аз съм мазохист, че да се занимавам с политика.

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#38] от "atmanpg":

  Поправка! Да се чете
  Аз НЕ съм мазохист, че да се занимавам с политика.

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Та значи аз бих ти казал. Качествената стока дори е по-скъпа в БГ от колкото на Запад и Север. Още храната, някои видове са по-скъпи, други по-евтини. Най-различни електронни джаджи в БГ са по-скъпи или на същите цени. Голямата разлика е в услугите. В пъти са по-евтини в Родината. За наемите нв мога да направя сръвнение.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Българите са най-неудоволетворени щото се сръвняват с едни от най-богатите общества в ЕС. Другата причина предполагам е видимото изоставане спрямо бивши членки на СИВ. И ако първото е малко неразумно, то второто е повече от обезпокоително.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#41] от "tsyrvulan":

  Причината, човек да се чувства нещастен е несъответствието между желанията и възможностите.
  Рецепатата за щастие също е проста и може да се синтезира в изречението :
  "Като не можеш каквото искаш - искай, каквото можеш".
  Всичко е въпрос на манталитет и възприятие.
  Едни са щастливи, защото супата им е вкусна, а други са нещастни, защото яхтата им е малка.

 43. 43 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":Е как ще признаят, че са зле. :)Много ясно че ще казват, че са добре. Те и за мигрантите казват да се приемат, ама никой не ги иска у квартала си. :)А па ние тука сме свикнали да се оплакваме, това е нещо като национален спорт. Как си? Мани тука ме боли, там ме боли, това се прецака, онова се прецака. :)
  —цитат от коментар 11 на realguru


  Напротив, те не крият че са зле. Лицето написало тези измислени "факти" е бъллгарка.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4728 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsyrvulan":

  Електрониката у нас е ако не по-скъпа, то поне на същата цена като на запад. Наем на едностаен апартамент в Кенсингтът и Челси е £350 на седмица + режийни, а данъкът е около £120 на месец!
  Мисълта ми бе, че не съотношението цени/заплати ни прави нещастни! Нещастни сме, защото нямаме реална престава за възможностите си!

 45. 45 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  Това се дължи на чипа - кофти програма за възприемане на живота.
  —цитат от коментар 1 на DDR

  Не, дължи се на РЕЗУЛТАТИТЕ за 30 години! Ама не на твоите, или на 10-ината %, а на ВСИЧКИ останали(все още)...🤐

  (не се чете)
 46. 46 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  Защото ги преебаха комунистите,вече 70 години.
  —цитат от коментар 6 на Сд

  Не се надявайте безгранично да ИЗМЕСТВАТЕ темата. От 30 годин ви "работят" краварите, и станалата сволоч на запад, че и на изток. И което е по- страшното: От нийде взорът надежда не види...

  (не се чете)
 47. 47 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":100% вярнохората там са изперкали преди много, много векове...
  —цитат от коментар 9 на Georgi Beorgi

  Вярно, но не чак от толкоз много векове. Капитализмът НЕ прощава дори и на по- заможните от нас западняци.

  Когато идеологията на парите вземе връх, друго освен ПУСТОТА и изперкване не може да се очаква...

  (не се чете)
 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 2528 Любопитно

  Българите да се хванат за косите и да се издърпат нагоре. Няма кой друг да се погрижи за тях, освен те самите.
  —цитат от коментар 10 на Роси

  Ама всеки (да се спасява) по ЕДИНИЧНО, нали така? 🙄

  (не се чете)
 49. 49 Профил на dib12620434
  dib12620434
  Рейтинг: 34 Весело

  Питайте БойкУ, ДУган, ПатрЕотите, ПееФски и Сие, те със сигурност знаят!
  —цитат от коментар 3 на Аз прИдложих Гешев и Цацаров нИ бяхЪ бойкУ дУганЪ и пееФски


  Мегаломания,супер шегаджия си ;)

 50. 50 Профил на emilcho
  emilcho
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Чакаме друг да ни оплете кошницата.Другият обаче плете кошници свои и чужди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK