"На ръба на прегарянето": Защо българите са толкова неудовлетворени

"На ръба на прегарянето": Защо българите са толкова неудовлетворени

© ReutersВ целия ЕС българите са най-неудовлетворени - не само от финансовото си състояние, но и от личните си отношения. На какво се дължи това? Александър Детев потърси причините статия за "Дойче веле".


През 2018 година гражданите на Европейския съюз са били по-доволни от живота си, отколкото през 2013. Това сочат последните данни на Евростат, които изследват колко удовлетворени са европейските граждани от личните си отношения и от финансовото си състояние. Най-доволни от финансовото си положение са датчани, финландци и шведи. А личните си отношения най-високо оценяват малтийците, австрийците и словенците.


Къде е България?


Българите са на дъното и по двата показателя. Средната оценка за финансовото състояние е 4.3 от 10 пункта, но все пак бележи ръст от 0.6 пункта в сравнение с 2013. Непосредствено преди българите се нареждат гърците, хърватите и литовците.
Българите са на дъното и по удовлетвореност от личните си отношения - тук оценката е 5.7 от 10 пункта. Прави впечатление обаче, че по този показател България е първенец по ръст - удовлетвореността от личните отношения е нараснала с 0.9 пункта през последните пет години.


Според д-р Пламен Димитров, председател на съюза на психолозите в България, неудовлетвореността от финансовото състояние е лесно обяснима. "Българинът плаща европейски цени с неевропейски заплати", казва психологът и добавя, че за разлика от хората на Запад българите ежедневно се сблъскват със сериозни финансови и социални проблеми. "Българинът е много устойчив, но се налага да понася огромно напрежение и затова често е на ръба на прегарянето", казва Димитров.


Положението допълнително се утежнява от липсата на адекватна държавна политика по въпроса с психичното здраве. "Ние имаме големи дефицити в грижите за психичното здраве. Имаше една стратегия, която обаче остана само на хартия. Специалисти, включително от Европа, представиха на кръгла маса в парламента своите препоръки, но няма кой да ги чуе", казва Димитров.


Положението е трагично, добавя психологът.


"Има проблеми, които хронично не се решават, а това само ги задълбочава. Повечето проблеми в областта на психичното здраве произтичат от условията на живот и от начина, по който една държава организира системата", смята Димитров.


Защо австрийците са толкова напред?


На другия полюс е Австрия, където българката Диана Карабинова от години работи като психотерапевт. Според нея решението се крие в доброто здравеопазване и в постиженията в областта на превенцията. "В Австрия се говори сравнително открито за проблеми като депресия или бърнаут", казва Карабинова и обяснява, че в Австрия отпуск по болест заради психично заболяване в никакъв случай не може да бъде причина за уволнение. Нещо повече дори: "Да ходиш на психотерапия е съвсем нормално. Дори е признак на висока трудова култура", казва психотерапевтката.


Според данните на Евростат австрийците са сред най-доволните от личните си отношения. И това не е случайно. Докато в България самотата сред възрастните хора е всеизвестен проблем, само във Виена има над 100 пенсионерски клуба, които предлагат най-различни развлечения за възрастните хора.


И не е само това: "Почти всеки втори австриец е доброволец в някаква благотворителна организация. Там хората създават контакти както в личен, така и в професионален план", разказва Диана Карабинова, но добавя, че тук роля играе и финансовият аспект. "Ако трябва да работиш на няколко места и си притиснат финансово, нямаш мотивация да отделяш от времето си за доброволческа дейност", казва Карабинова.


Психотерапевтката от години работи и с бежанци. При тях и при голяма част от останалите чужденци в Австрия се наблюдава най-вече този проблем: "Жителите на Австрия от чужд произход често се чувстват като непълноправни членове на обществото, а поради стечение на най-различни обстоятелства те нерядко имат и доста по-ниски доходи." С други думи, и една Австрия има своите проблеми за решаване.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Разстроено

  Това се дължи на чипа - кофти програма за възприемане на живота.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Високи очаквания, ниски възможности.

 3. Питайте БойкУ, ДУган, ПатрЕотите, ПееФски и Сие, те със сигурност знаят!

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 4. 4 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 339 Неутрално

  В Австрия първата причина за преждевременно пенсиониране/а то е доста често явление/, са проблеми с опорно-двигателния апарат, особено гръбначния стълб. Втората-е психични разстройства до сериозни заболявания от малката психиатрия/неврози, депресии/. Ако човек се нуждае от психиатър, получава таблетки и нищо друго. Ако трябва да се проведе психотерапия, се чака с десетки месеци.
  Не знам за какви добри взаимоотношения се говори от г-та в материала. 90%/австрийки/ от колежките ми са разведени. И други познати от други професии.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  Няма как населението в една мафиотска държава да е удовлетворено като страда от беззаконията на властващата мафия. Въпросът трябва да се сведе до този , защо населението въпреки това упорито избира мафиоти и мутри да го управляват.

 6. 6 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Защото ги преебаха комунистите,вече 70 години.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Това прилича на писание от Дойче веле или Афера.

 8. 8 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 843 Неутрално

  "Ела зло, че без теб по-голямо зло"
  "Залудо работи, залудо не стой"
  "Никой не е по-голям от хляба"

  –––––––––

  Все български пословици, та, ето затова.

 9. 9 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":

  100% вярно

  хората там са изперкали преди много, много векове...

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Българите да се хванат за косите и да се издърпат нагоре. Няма кой друг да се погрижи за тях, освен те самите.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":

  Е как ще признаят, че са зле. :)

  Много ясно че ще казват, че са добре. Те и за мигрантите казват да се приемат, ама никой не ги иска у квартала си. :)

  А па ние тука сме свикнали да се оплакваме, това е нещо като национален спорт. Как си? Мани тука ме боли, там ме боли, това се прецака, онова се прецака. :)

 12. 12 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "С други думи, и една Австрия има своите проблеми за решаване."

  Знаех си аз - във Виена е най-добре. :)

 13. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Недоволни сме, щото трябва да работим. На друго бяхме научени. 45 години постигнаха толкова, колкото и 500 не можаха. Никога друг път в историята си не сме чакали и искали толкова друг да ни "оправи"

 14. 14 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#8] от "8th_ball":

  Да разтълкувам предишния си пост:

  Значи днес си избираме познатото зло. Че я ще дойде Колнелка, а може и някой друг.

  Давай, бачкай без заплата, съгласен ли си?

  Нима Левски и Ботев, Христос, не са по големи от хляба?

  Това неразбиране е и именно пробеамът.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 968 Весело

  повечко прозак требе... 20 стинки хапчето и целио народ че фркне от вдъхновление

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Толкова е просто - за да си удовлетворен, трябва да си квалифициран за избраната от теб професия и чрез нея да удовлетворяваш потребностите си и да изкарваш пари! И да "влезеш" в "Пирамидата на потребностите на Маслоу". А за да имаш пари - трябва да работиш! Ако работиш повече, ще имаш повече пари!

 17. 17 Профил на Georgi Beorgi
  Georgi Beorgi
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Недоволни сме, щото трябва да работим. На друго бяхме научени. 45 години постигнаха толкова, колкото и 500 не можаха. Никога друг път в историята си не сме чакали и искали толкова друг да ни "оправи"
  —цитат от коментар 13 на nema_labavo


  Българите никога не са имали общо с протестантските общества и техните нрави. Тези, които ни въвлякоха насилствено в техните сфери на влияние след "Освобождението" трябва да понесат своята отговорност.

  А на тези, които говорят тук за българите в трето лице - поздрави! очень радуюсь их встречать!

 18. 18 Профил на syz43534029
  syz43534029
  Рейтинг: 8 Неутрално
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3701 Неутрално

  Защото управляващите непрекъснато ги лъжат.
  Говорят едно а става друго.
  Обикновените хора виждат, че са лъгани и затова са нудовлетворени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Хвърлих един поглед на самоубиствата като може би най-добрия показател на "психичното" здраве. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate

  Еми от ЕС след нас са само южните страни - Испания, Малта, Кипър и Гърция. Гърция и Кипър са си доста добре - там на почти никой не му минава през акъла да се самоубива.

  Австрия, а и останалите страни от ЕС са по-зле от нас, верно разликите не са големи - 7.9 за нас срещу 11.4 за Австрия. Това е към 100 000 човека.

 23. 23 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Ееее, няма такова животно! Хем сме мързеливи, хем недоволни от парите? Хем сме курвари, хем недоволни от личните отношения?

 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 511 Неутрално

  По метода на изключването се налага извода, че на територията, която е известна като България е налична геомагнитна аномалия (предположение, поради липса на друго научно доказателство) със специфични характеристики, която въздейства на структурните връзки в централната нервна система (мозъка), в резултат на което близо 80% от населяващите територията ментално са по-близо до стадните инстинкти на едни четирикраки чифтокопитни и едни крякащи бели птици, от което без особени затруднения се възползва де що има тарикат на територията и буквално са предизвикани от гореспоменатите категории, населяващи територията, да се гаврят с тях. Така е било и така ще бъде.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  "...Жителите на Австрия от чужд произход често се чувстват като непълноправни членове на обществото, а поради стечение на най-различни обстоятелства те нерядко имат и доста по-ниски доходи..."
  Това е сериозен проблем...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#10] от "Роси":

  Невъзможно!
  Защо няма дяволи да пазят българския казан в ада?

 27. 27 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Е как що, бе?

  Комунистическата ДС тури ли за управник Боку?
  Тури го!
  И 80% от обитателите веднага го припознаха.
  За управник.

  Сега идва главното.
  Боку - и облечен в кожена тужурка до петите, и нахлупил военна(!!!!!) фуражка, и подпръцващ в стола на софийски кмет, си каза - аз съм прост.

  Припозналите го, бокулизачите, също са прости.
  Като него.

  Е - кво да очаква нискочелата пасмина от ЕС, освен възможност за хайдутлук?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#16] от "nsa17624486":

  Нямам идея какви идиоти са сложили минуси на най-верния пост! Учи, работи и не се оплаквай!

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#18] от "syz43534029":


  До коментар [#19] от "syz43534029":


  До коментар [#20] от "syz43534029":

  Мрън, мрън, мрън!

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  Напротив! Не само не виждат, че ги лъжат, а не виждат и че ги крадат! Иначе не биха гласували все за едни и същи лъжци и крадци!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Весело

  До коментар [#24] от "Анти Шишковци":

  Много завоалирано описание на 80% дебили! 😂🤣

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  Председателят на съюза на психолозите обяснява това с "европейски цени и български заплати"! И това е лекар, завършил психология!? Господинът би ли казал кои цени са "европейски"? Наемите? Градският транспорт? Билетите за влак, автобус? Цената на таксиметровия превоз? Цена на мряко, месо, сирене? Кое у нас е на "европейска" цена?

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Пълна лъжа. Чакам авторът да дойде да мибем през хората по улиците и да видим колко са неудовлетворени. Това Дойче зеле няма спирачки.

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Няма такова нещо. Хората около мене са оптимисти, усмихнати и си живеят живота. Даже компании отново се събират непрестанно.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":Напротив! Не само не виждат, че ги лъжат, а не виждат и че ги крадат! Иначе не биха гласували все за едни и същи лъжци и крадци!
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Можем да гласуваме и за честни значи!
  А поне едно име може ли?

 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  Може! Atmanpg!

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2082 Весело

  Велев е пропуснал най-важната причина - Гешев.

  25% намаление на хонорара.

 38. 38 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":Може! Atmanpg!
  —цитат от коментар 36 на vassilun


  Тц! Не става.
  Аз съм мазохист, че да се занимавам с политика.

 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#38] от "atmanpg":

  Поправка! Да се чете
  Аз НЕ съм мазохист, че да се занимавам с политика.

 40. 40 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Та значи аз бих ти казал. Качествената стока дори е по-скъпа в БГ от колкото на Запад и Север. Още храната, някои видове са по-скъпи, други по-евтини. Най-различни електронни джаджи в БГ са по-скъпи или на същите цени. Голямата разлика е в услугите. В пъти са по-евтини в Родината. За наемите нв мога да направя сръвнение.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Българите са най-неудоволетворени щото се сръвняват с едни от най-богатите общества в ЕС. Другата причина предполагам е видимото изоставане спрямо бивши членки на СИВ. И ако първото е малко неразумно, то второто е повече от обезпокоително.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#41] от "tsyrvulan":

  Причината, човек да се чувства нещастен е несъответствието между желанията и възможностите.
  Рецепатата за щастие също е проста и може да се синтезира в изречението :
  "Като не можеш каквото искаш - искай, каквото можеш".
  Всичко е въпрос на манталитет и възприятие.
  Едни са щастливи, защото супата им е вкусна, а други са нещастни, защото яхтата им е малка.

 43. 43 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 339 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":Е как ще признаят, че са зле. :)Много ясно че ще казват, че са добре. Те и за мигрантите казват да се приемат, ама никой не ги иска у квартала си. :)А па ние тука сме свикнали да се оплакваме, това е нещо като национален спорт. Как си? Мани тука ме боли, там ме боли, това се прецака, онова се прецака. :)
  —цитат от коментар 11 на realguru


  Напротив, те не крият че са зле. Лицето написало тези измислени "факти" е бъллгарка.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#40] от "tsyrvulan":

  Електрониката у нас е ако не по-скъпа, то поне на същата цена като на запад. Наем на едностаен апартамент в Кенсингтът и Челси е £350 на седмица + режийни, а данъкът е около £120 на месец!
  Мисълта ми бе, че не съотношението цени/заплати ни прави нещастни! Нещастни сме, защото нямаме реална престава за възможностите си!

 45. 45 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Това се дължи на чипа - кофти програма за възприемане на живота.
  —цитат от коментар 1 на DDR

  Не, дължи се на РЕЗУЛТАТИТЕ за 30 години! Ама не на твоите, или на 10-ината %, а на ВСИЧКИ останали(все още)...🤐

  (не се чете)
 46. 46 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Защото ги преебаха комунистите,вече 70 години.
  —цитат от коментар 6 на Сд

  Не се надявайте безгранично да ИЗМЕСТВАТЕ темата. От 30 годин ви "работят" краварите, и станалата сволоч на запад, че и на изток. И което е по- страшното: От нийде взорът надежда не види...

  (не се чете)
 47. 47 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  До коментар [#4] от "Vivian Apostolov":100% вярнохората там са изперкали преди много, много векове...
  —цитат от коментар 9 на Georgi Beorgi

  Вярно, но не чак от толкоз много векове. Капитализмът НЕ прощава дори и на по- заможните от нас западняци.

  Когато идеологията на парите вземе връх, друго освен ПУСТОТА и изперкване не може да се очаква...

  (не се чете)
 48. 48 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 223 Любопитно

  Българите да се хванат за косите и да се издърпат нагоре. Няма кой друг да се погрижи за тях, освен те самите.
  —цитат от коментар 10 на Роси

  Ама всеки (да се спасява) по ЕДИНИЧНО, нали така? 🙄

  (не се чете)
 49. 49 Профил на sbogom
  sbogom
  Рейтинг: 8 Весело

  Питайте БойкУ, ДУган, ПатрЕотите, ПееФски и Сие, те със сигурност знаят!
  —цитат от коментар 3 на Аз прИдложих Гешев и Цацаров нИ бяхЪ бойкУ дУганЪ и пееФски


  Мегаломания,супер шегаджия си ;)

 50. 50 Профил на emilcho
  emilcho
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Чакаме друг да ни оплете кошницата.Другият обаче плете кошници свои и чужди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK