Фон дер Лайен днес прави последната крачка към най-могъщия пост в ЕС

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенИзбори 2022

С месец закъснение Урсула фон дер Лайен е на стъпка да оглави на най-могъщата институция в Европейския съюз, наследявайки на поста Жан-Клод Юнкер.


Европейският парламент днес ще гласува състава на бъдещата Европейска комисия. Одобрението му (с обикновено мнозинство) е задължително, за да встъпи тя в длъжност, което би трябвало да стане на 1 декември. Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря за иновации и младеж (повече за ресора ѝ четете тук).


Без британски еврокомисар


В понеделник държавите членки се съгласиха новата Европейска комисия да започне да функционира без представител на Обединеното кралство, въпреки опасността новата изпълнителна власт да се окаже незаконно сформирана, съобщи EurActiv.
В началото на месеца британският премиер Борис Джонсън отказа да номинира комисар въпреки правилата на ЕС. Той се позова на правилото, че преди избори правителството няма право да прави назначения на международни позиции. Във Великобратания на 12 декември предстоят общи избори.


Служител на ЕС призна, че някои от решенията на Комисията в областта на конкуренцията или търговията могат да бъдат обжалвани пред Съда на ЕС, като се атакува законността на сформирането й. Еврокомисията обаче е "много уверена", че съдиите ще се съгласят с решението да започне да функционира без еврокомисаря, заяви източникът. Той даде за пример как Договорът от Лисабон позволява ако комисар напусне преди края на мандата си, длъжността му да остане вакантна.


Жан-Клод Юнкер

© Reuters

Жан-Клод Юнкер


В началото на месеца Еврокомисията започна наказателна процедура срещу Обединеното кралство заради отказа да назначи комисар, както предвиждат правилата на ЕС. Фон дер Лайен даде срок на Джонсън да посочи кандидат до миналия петък (22 ноември), но той го пропусна.


Главният говорител на Комисията Мина Андреева заяви в понеделник, че институцията ще направи равносметка на ситуацията и ще вземе решение за следващите стъпки, "ако е уместно". Великобритания може да бъде дадена и на Съда на ЕС в Люксембург, ако продължава да не спазва задълженията си.


Фалстарт


Фон дер Лайен трябваше да е встъпила в длъжност още в началото на ноември, но серия от провали на нейни кандидати доведе до забавяне. Ситуацията се усложни още повече от вътрешно-политическите проблеми на Румъния, където предишното правителство на социалдемократите падна при вот на недоверие и беше сменено от ново, водено от доскорошната центристка опозиция.


Заради конфликт на интереси още преди етапа на изслушванията правната комисия в ЕП спря кандидатите на Румъния (ресор транспорт) и Унгария (ресор разширяване на ЕС и отношения със съседните държави).


Урсула фон дер Лайен и първоначалните кандидати за еврокомисари

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и първоначалните кандидати за еврокомисари


Кандидатът на Франция (с ресор, включващ вътрешен пазар, отбрана, Космос и дигитални въпроси) стигна до етапа на изслушванията в европарламента, но бе блокирана там по етични причини. Това всъщност беше второто изслушване на Силви Гулар, която така и не успя успя да отговори убедително на въпросите, свързани с използването на асистент от Европейския парламент за вътрешнополитически дейности, доходоносната ѝ работа за американски тинк-танк и размера на предвиденото за нея портфолио.


Новите кандидати на трите държави бяха одобрени, въпреки че унгарецът Оливер Вархей трябваше да дава допълнителни писмени отговори.


Повече за отхвърлените кандидати четете тук.


Още трудности


Урсула фон дер Лайен ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия. Тя спечели позицията с едва 383 гласа "за" в Европейския парламент при необходимо мнозинство от 374. Против нея гласуваха 327 души.


Номинацията ѝ дойде след няколко дни на инфарктни преговори в Брюксел, а резултатите показваха един остро разделен Европарламент.


След като държавните и правителствени ръководители не успяха да се договорят за няколко други компромисни сделки, в началото на юли изненадващо се обединиха около 60-годишната майка на седем деца. Поддръжник е на силните евроатлантически отношения и е признавала необходимостта от по-големи разходи за отбрана в Германия. На международната сцена защитава дипломацията и многостранния подход.


След критики в Европарламента Фон дер Лайен беше принудена да смени имената на няколко от ресорите си. Спорният зампредседателски пост за "съхраняване на нашия европейски начин на живот", който ще се заема от гръка Маргаритис Схинас, ще бъде преименуван на "насърчаване на нашия европейски начин на живот", се посочва в изявление на групата на Социалистите и демократите.


Мария Габриел

© Надежда Чипева, Капитал

Мария Габриел


Към името на ресора на бъдещия еврокомисар за работните места Никола Шмит от Люксембург ще бъдат добавени "социални права". Думата "рибарство" ще се прибави към ресора на Виргиниюс Синкявичюс от Литва - околна среда и океани.


Миналата седмица председателят на Европейския парламент Давид Сасоли каза, че думата "култура" е трябвало да влезе в титлата на българския комисар и ЕП би бил доволен от такова допълнение. Засега се предвижда българският комисар да отговаря за ресор "Иновации и младеж", като в полето на неговите отговорности са включени също културата и спортът.


Какви са плановете на Фон дер Лайен в областта на икономиката, върховенството на закона, миграцията и други теми в ЕС четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK