Без компромис със законността, климатичен неутралитет до 2050, обеща Фон дер Лайен

Без компромис със законността, климатичен неутралитет до 2050, обеща Фон дер Лайен

© ReutersЩе се борим за неутралитет по отношение на климата до средата на този век, но чрез справедлив и приобщаващ преход, заяви бъдещият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на представянето на екипа си в Европейския парламент, който малко по-късно ще реши дали да го подкрепи или отхвърли (повече четете тук).


В изявлението си тя обеща да работи и за отстояване на ролята на ЕС на световната сцена. Подчерта, че няма да има компромиси с върховенството на закона. Обяви промяна в името на ресора на българския еврокомисар Мария Габриел (повече четете тук).


За пръв път ще постигнем равенство на половете на всички нива на управление до края на мандата си, това ще промени лицето на Европейската комисия, заяви Фон дер Лайен. Обясни, че всеки член на нейната комисия ще участва в кабинет, основан на равенство на половете, което се случва за пръв път.
"През следващите 5 години нашият съюз ще започне трансформация, която ще докосне всяка част от нашето общество и икономика. Понякога забравяме, че най-големите си постижения сме направили, когато сме били дръзки. Дръзки бяхме, когато решихме да създадем единен пазар и единна валута, когато посрещнахме част от нашето европейско семейство", подчерта тя.


Поднесе благодарности на досегашния председател Жан-Клод Юнкер, който по думите ѝ е посветил сърцето и живота си на ЕС. Обеща да се вслушва в Европейския парламент.


Геополитическа комисия


Светът днес тъне в размирици, прекалено много сили говорят на езика на конфронтацията, но милиони излизат на улиците, за да изискват демократична промяна. Светът има нужда от лидерството ни повече от всякога. Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас. Да демонстрираме на Западните Балкани, че споделяме един континент, една култура, една история, ще споделяме и една и съща съдба, вратата ни остава отворена, каза още Фон дер Лайен.


Посочи, че ЕС споделя една съдба и с трансатлантически си партньори, има и известни различия с тях, но връзката им е устояла на времето.


Комисията ми няма да се притеснява да говори уверено, но ще направим всичко по нашия европейски начин, това е геополитическата комисия, която си представям и която Европа спешно има нужда да види, отбеляза Фон дер Лайен.


Климатичните промени - "екзистенциален въпрос"


По думите ѝ светът има нужда от лидерство в областта на климата. Обяви борбата с климатичните промени като "екзистенциален въпрос" и даде пример със скорошните наводнения във Венеция и пожарите в Португалия. Настоя, че "нямаме нито минута за губене".


Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж, тя ще ни помогне на намалим емисиите, създавайки работни места, всичко обаче трябва да е в услуга на европейските народи, те искат и чакат Европа да се задейства по отношение на климата, искат евтина и чиста енергия, допълни Фон дер Лайен, обещавайки да се бори за неутралитет по отношение на климата до средата на този век, но чрез справедлив и приобщаващ преход. За това по думите ѝ ще са необходими огромни инвестиции в иновации, научно-развойна дейност, инфраструктура, жилищно настаняване, публични и частни инвестиции на европейско и на национално ниво.


Обясни, че ЕС ще прокара финансиране за климата навсякъде в бюджета си, но и на капиталовите пазари и по цялата инвестиционна верига, като някои региони ще трябва да направят по-голяма крачка от други.


Без компромис със законността, климатичен неутралитет до 2050, обеща Фон дер Лайен

© Reuters


Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС е отговорен за около 9% от глобалните емисии и трябва да привлече целия свят на негова страна, що се отнася до климата. Имаме съюзници, които работят със собствени системи за търговия с емисии, а сред задачите на еврокомсаря Фил Хоган ще е да гарантира, че търговските споразумения ще включват и разпоредби, свързани с устойчивото развитие, допълни тя.


Европейската инвестиционна банка ще стане банка на ЕС за климатичния преход, което според нея ще отключи 1 трилион евро инвестиции за десетилетие.


Иновации


Подчерта необходимостта от овладяване и привличане в Европа на ключови технологии и настоя за обединение на ресурсите – пари, капацитет за изследвания, знания и умения. Европа е напът да получи един от трите най-мощни компютъра на света, но аз искам следващото поколение да има собствена разработка на такъв компютър, Европа има пълния промишлен и научен капацитет да го постигне, допълни Фон дер Лайен.


По думите ѝ 85% от неличните данни не се използват нито един път, събират се автоматично, но не се ползват нито веднъж, което е голямо пилеене на ресурси. Настоя да се очертае рамка, така че правителствата и бизнесът да споделят данни и да ги обединяват по сигурен начин, и обясни, че френският еврокомисар Тиери Бретон ще разработи стратегия за обработка на данните.


Настоя и за създаването на обща платформа за киберсигурност.


Модернизиране на бюджета на ЕС


Според нея многогодишният бюджет на ЕС се нуждае от сериозна модернизация, защото днешният свят няма нищо общо с този преди седем години.


Изтъкна необходимостта от завършване на съюза на капиталовите пазари и на банковия съюз.


Припомни, че европейската икономика се възстановява от една от най-тежките кризи след Втората световна война, но се очертават и облаци на хоризонта и Европа трябва да е подготвена, трябва да разчита на единния пазар и единната валута.


"Трябва да използваме гъвкавостта, позволена от пакта за стабилност и растеж, за да дадем време и пространство на нашите икономики да растат. В същото време трябва да подкрепим държавите членки с целенасочени инвестиции и структурни реформи", каза още председателят на бъдещата ЕК.


Миграция


Хората очакват от Европа общи решения на общото предизвикателство миграция и това е въпрос, който ни разделя, но се нуждаем от решения, които да работят за всички, каза Фон дер Лайен.


В наш интерес е тези, които остават, да се интегрират в обществото ни, но трябва да направим така че тези, които нямат право да останат, да се върнат обратно по домовете си, да разчупим жестокия бизнес модел на трафикантите, да реформираме системата за убежище, да не забравяме нашите ценности, солидарността и отговорността, да подсилим външните граници, да се върнем към напълно функциониращ Шенген, да партнираме със страните по произход, настоя Фон дер Лайен.


Върховенство на закона


Посочи, че еврокомисарят Николас Шмит ще работи за гаранция, че всеки работник има справедливо минимално възнаграждение.


"Не може да има никакъв компромис, що се отнася до върховенството на закона. Никога няма да има", коментира Фон дер Лайен, изтъквайки, че всяка държава трябва да е обект на равнопоставено третиране.


Изтъкна, че ЕС се нуждае от устойчива стратегия по отношение на селското стопанство, че трябва да се осигури достъп до финансиране за младите фермери, а всеки вносен продукт от трета държава трябва да отговаря на екологичните стандарти на ЕС.


Брекзит


Каза, че винаги ще бъде убеден привърженик на оставането на Великобритания в ЕС. Ние ще уважим решението, взето от британския народ, ще работим в тясно сътрудничество най-вече в сигурността, каквото и да крие бъдещето, връзката и приятелството между народите ни не могат да бъдат разрушени, допълни бъдещият председател на ЕК.


Критики и похвали


В последвалите изказвания Манфред Вебер от Европейската народна партия, от която е и Фон дер Лайен, изтъкна затрудненията, свързани с отхвърлянето на някои от кандидатите ѝ (повече четете тук). Посочи като едно от основните постижения на екипа ѝ е доказаният баланс между половете. ЕНП получи 40 млн. гласа на последните избори, идва ред да докажем, че заслужаваме доверието на избирателите, искаме като най-голямата група в ЕП да докажем своята дееспособност, допълни Вебер. Коментира още, че "ако Тръмп изгражда стени, ние трябва да изграждаме мостове" и че "Турция е сериозен наш партньор, но не може да бъде част от Европа".


Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи) каза, че групата ѝ е гласувала доверие на Фон дер Лайен, въпреки че не е била техен кандидат, но тъй като е приела да работи по климатичния преход и е казала, че ще се погрижи това да стане справедливо. Подчерта необходимостта от конкретни мерки, които да подобрят живота на гражданите и борба със социалното неравенство.


Без компромис със законността, климатичен неутралитет до 2050, обеща Фон дер Лайен

© Reuters


Дачиан Чолош ("Обнови Европа") каза, че иска новата ЕК да покаже визия, страст и амбиция. Посочи няколко приоритета за своята група - Европа да е първият континент, който да е въглеродно неутрален, дигитализацията, да се изграждат дружества с водещи позиции в тази област, малките и средните предприятия да имат по лесен достъп до финансиране, нормативна уредба за изкуствения интелект. Освен това попита дали Европа след 5 години ще говори все още на равна нога с Китай и САЩ, ще се чува ли гласа ѝ в Африка.


Ска Келер от групата на Зелените определи като цинизъм предстоящото назначаване на унгарския еврокомисар, доскоро посланик в ЕС. По думите ѝ той досега е прокарвал унгарската политика на нарушаване на европейските правила, а в новото си качество ще изисква спазването на правилата от държавите, които се стремят към членство в ЕС. Тя критикува и избора на френския еврокомисар, който според нея поставял под въпрос образа на европейските институции. Не можем да подкрепим тази ЕК, но можем да работим с нея, заявиха Келер, според която ЕС рискува да се провали в борбата с промените в климата. Попита как ще се защити климатът, ако няма желание да се променят земеделската и търговската политики.


Жордан Бардела ("Идентичност и демокрация") каза: "Имаме една комисия, която следва линията на предходната, нищо няма да се промени, вие трябваше да скъсате с тази остаряла логика – нелоялна конкуренция, реформа на публичния сектор, миграция, трябва да се работи върху това, но вие не се вслушвате в исканията на гражданите, продължава да работи бюрократичната машина."


Рафаеле Фито (Европейски консерватори и реформисти) изтъкна, че през после години се е работело твърде бавно, постави под въпрос намеренията на ЕС за опазването на природата, защото за 40 на сто от световното замърсяване отговорност носят Китай и САЩ.


Мартин Ширдеван (Европейска обединена левица/Северна зелена левица) разкритикува политиката на икономии.


Сергей Станишев (БСП/Социалисти и демократи) каза, че Фон дер Лайен днес ще получи от социалистите по-висока подкрепа, отколкото през юли, защото е приела сериозни ангажименти за прогресивна промяна на ЕС, социална, климатична, икономическа. По думите му социалистите ще са изключително предпазливи и внимателни по отношение на това, което ще постигне ЕК, и ще следят на първо място многогодишната финансова рамка. Настоя ЕК да не не е доминирана от ЕНП, да има балансирани политики и баланс на политическите сили. Европейските граждани искат резултати, търпението на гражданите се изчерпва, започвайте да изпълнявате целите си още от днес, допълни той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Тъжен ден за популистите и ушанките...
  УСПЕХ на ЕК!!!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Успех на новата ЕК!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на lzk53314446
  lzk53314446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До 2050 я камилата, я камиларя. То лесно да обещаваш за десетилетия напред. Имаше едни други, които и те така обещаваха светлото бъдеще, ама така и не го дочакахме. :(

 4. 4 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Тая ще изцеди изчезващата средна класа като лимони.

  "неутралитет по отношение на климата"

  Какво хубаво име на стратегия, зад която се крият нови данъци, директни и индиректни, за средната класа в ЕС

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Светът днес тъне в размирици, прекалено много сили говорят на езика на конфронтацията, но милиони излизат на улиците, за да изискват демократична промяна. Светът има нужда от лидерството ни повече от всякога. Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас. Да демонстрираме на Западните Балкани, че споделяме един континент, една култура, една история, ще споделяме и една и съща съдба, вратата ни остава отворена, каза още Фон дер Лайен."

  Дано всичко това не се окажат просто красиви думи и празни пожелания ! Крайно време е ЕС да стане на международната сцена сила, с влиянието на другите супер сили, а не да трепери на един султан какво щял да прави ако оня пуснел към континента бежанската вълна !

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#5] от "samoedin":
  Ми то по дефолт са празни приказки:
  1. Някой може ли да посочи поне един проблем решен от ООН, освен че изпързаляха боцковите играчи и туриха португалеца.
  2. Само в приказката барон Мюнхаузен е могъл да се хване за косата и да се подигне та до там с въглеродния оттенък или отпечатък.

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нищо ново- неомарксизъм!

  Някой чу ли нещо по основния въпрос- целенасочената мигрантска политика и подмяната на европейската цивилизация?

  Не знам каква ще е температурата през 2050г., но с тези темпове ислямистите в Европа ще бъдат 30 % от населението!

  Това означава дълбока промяна!

  Нито дума за това в речта на една от водещите политици в Европа?!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Весело

  Обясни, че ЕС ще прокара финансиране за климата навсякъде в бюджета си
  ___________________

  Тъжен ден за популистите и ушанките...УСПЕХ на ЕК!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  На какви научни констатации се основава предположението,че едни корпорации като гушнат милиардите, времето ще е все прекрасно и без климатични изменения???
  Либерално ентусиазираните искрено вярват ,че високопоставена калинка като Урсула ще оправи времето, като баба Гинка с дистанционно на климатика или как?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 496 Неутрално

  цар далеко ,Бог високо , а падаря си гледа само личната изгода , със сигурност ще продължим уверено надолу

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "Без компромис със законността"
  Гешев и Цацаров ще са щастливи.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  "Сергей Станишев (БСП/Социалисти и демократи) каза, че Фон дер Лайен днес ще получи от социалистите по-висока подкрепа, отколкото през юли, защото е приела сериозни ангажименти за прогресивна промяна на ЕС, социална, климатична, икономическа"

  Не случайно Станишев хареса Урсула. Поне от приказките и се вижда , че тя ще води подчертано лява политика, каквато се водеше досега в ЕС. Никаква промяна няма да има в ЕС към по-добро.

 12. 12 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Празни приказки и социалистически лозунги!! Драмата на Европа продължава с пълна сила. Докато не се изметат тези комунисти от топлите си евроместенца, нещата ще вървят към зле!! Лошото е, че голямата беля вече е направена. Сега години наред ще берем "плодовете й". :-(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK