Подкрепа, но и очаквания: Всички български евродепутати гласуваха за Фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенВсички български евродепутати са одобрили с гласа си новата Еврокомисия. Това сочи протоколът от вота тази сутрин, публикуван на сайта на Европейския парламент. Гласувалите "за" в залата бяха 461 души. "Против" бяха 157, въздържалите се бяха 89 души (повече четете тук).


Имената на евродепутатите от България са в частта на протокола с гласувалите "за". Единственото изключение е Искра Михайлова (ДПС/"Обнови Европа"), която не е участвала в гласуването.


В коментари пред български медии в Страсбург те разясниха очакванията си от новата Европейска комисия.
Андрей Ковачев (ГЕРБ/Европейска народна партия) подчерта, че работата започва сега. Обясни, че само крайната десница и крайната левица са гласували против, а Зелените по незнайни за него причини са се въздържали, въпреки че много от нещата, които са искали, според него са били заложени в приоритетите на новата комисия. Работата започва от сега и сътрудничеството между комисията и Европарламента може да доведе до ефективни резултати за европейските граждани, допълни той.


Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") коментира: "Ние гласувахме за тази Европейска комисия, защото имахме поредица от изслушвания, които бяха убедителни по няколко причини – по многогодишната финансова рамка за нас е много важно да се запази бюджетът за общата селскостопанска политика и кохезионната, да се развият и новите политики по климатични промени и дигитализация. Ние гласувахме за, защото вярваме, че трябва да има ясно разписана пътна карта, тази сутрин чухме категоричния ангажимент и от страна на госпожа Фон дер Лайен."


Ангел Джамбазки (ВМРО/ Европейски консерватори и реформисти) каза, че делегацията на ВМРО в групата на европейските консерватори е гласувала подкрепа на комисията с ясни изисквания и към българския комисар, от която очакват много. Основните задачи от тази комисия, които ще преследват и за които ще изискват решения, са решаване на въпроса с нелегалната миграция, двойните стандарти, защита на българското предприемачество и българския бизнес, много спорния въпрос за климатичните промени, защото "лесно е да се говори за нулев отпечатък и за климатични промени, когато си френски студент, но ако си български енергетик или български миньор, хлябът на 100 хил. семейства в Източномаришкия басейн зависи от производството на електричество от въглища, въпросът не е толкова прост".


"А когато твърдиш, че трябва да затвориш въглищните мини до 2030 или 2040 г., а същевременно германските концерни изнасят своето производство в Китай и там откриват нови въглищни мини, ако замърсяваш в Китай, това е все едно, така или иначе замърсяваш въздуха. Ние поставихме въпроса за защита на работните места, на тези български, полски и всякакви други граждани, заети в производството на ток от въглища и изобщо от въглеродни изкопаеми", допълни Джамбазки.


Цветелина Пенкова (БСП/ Социалисти и демократи) каза, че делегацията на българските социалисти е подкрепила новия състав на ЕК, но това не е безусловна подкрепа. Ние ясно сме заявили нашите приоритети в програмата на новата Еврокомисия и ще следим много отблизо за изпълнението на основните програми и политики, например във връзка с детската и младежка гаранция, създаване на фонд за подпомагане на работещите във въгледобивната индустрия, кохезинната политика. Подкрепата е гласувана, но не е безапелационна, допълни Пенкова.


Радан Кънев (ДСБ/ЕНП) коментира, че очаквано Фон дер Лайен е получила значително по-голямо мнозинство, отколкото при избора й за президент на комисията, независимо от факта, че Зелените не я подкрепиха, но все пак те се въздържаха, което според него е по-скоро знак за условна подкрепа в бъдеще.


"При всяко положение на тази комисия ѝ предстоят трудни години, защото бъдещето на Европа е неясно в голяма степен. Виждате сериозните разминавания между френските и германските позиции по много ключови въпроси – от сигурността до политиката по климат и околна среда", допълни той.


Според него от българска гледна точка два ключови приоритета пред комисията и пред цяла Европа представляват особен интерес: "Първо, зелената сделка, която все още има много неясни параметри. Ние все още не знаем какво ще включва тя и предстои големият дебат. Второто са непрекъснато засилващите се политики за хармонизация на трудовото и социално-осигурителното законодателство на континента като цяло."


И двете политики за изключително важни за България, смята Кънев - "климатичната е ключова както по отношение на нашия въгледобив, наличието на топлоелекрически централи, енергийната независимост, също така и за шансовете с едно разумно инвестиране на значителни европейски средства да бъде един основен двигател на модернизацията на българската икономика и енергетика".


Според него още от избора й за президент на комисията приоритетите са заявени много амбициозно, но няма реални политически консенсуси и реални мнозинства нито в ЕП, нито в съвета. Няма единно мнозинство, което стои зад тези приоритети, допълни евродепутатът, според когото и най-силно изнесеният напред, зелената сделка, все още няма и пълнеж.


Фон дер Лайен и екипът ѝ от еврокомисари

© Reuters

Фон дер Лайен и екипът ѝ от еврокомисари


За ресора на Мария Габриел каза, че дали България остава настрани с този ресор е въпрос, който е напълно отворен. "Най-важното е дали ресорът на Габриел – иновациите, програмата "Хоризонт", изобщо всички увеличаващи се средства за иновации и наука, ще са ключов елемент от зелената сделка. Много е важно тя да е сделка, насочена към технологии иновации, а не към ограничения и нови данъци", каза той.


По думите му се очертава, че зелените, либералите, част от социалдемократите и крайната левица я виждат преди всичко като набор от ограничения, поддържат концепцията за зелен данък, зелени митнически тарифи, изобщо по-скоро икономически ограничения, потребителски ограничения и нови данъци. На противоположната страна е позицията на ЕНП, подкрепена от част от социалдемократите и част от консерваторите. Това е позицията, че зелената сделка трябва да бъде инвестиция в бъдещето, в модерна енергетика и икономика, в нов икономически растеж, особено за засегнатите държави и региони, което включва България, Полша, Чехия и самата Германия в немалка степен.


Осигуряването на справедлив преход е ключово, но не трябва да бъде финансова компенсация за уволнени хора, трябва да е решение, което да подобрява качеството на работните места, а не да ги закрива. За да върви в тази посока комисията, ресорът на Габриел е много важен и трябва да се присъедини към групата ресори на климатичния вицепрезидент Франс Тимерманс, смята Кънев. По думите му Габриел води такава борба и иска да участва и в зелената сделка.


Повече евродепутати са я подкрепили сега, отколкото през юли, заради много широкото поле на компромис, което тя е намерила през изминалите месеци и факта, че всяка държава е представена с еврокомисар и повечето национални делегации от управляващите партии, които са по-големите, вече подкрепят свой човек в комисията, обясни той. Според него обаче много широкото съгласие, което търси и често постига тя, е нож с две остриета. "Част от цената, която плаща, са обещания, дадени във всички посоки, на всички правителства и на всички групи, които трудно може да се изпълнят заедно."


От българска гледна точка според него очевидният проблем е деградацията на темата за върховенството на закона и правосъдието - "от ресор на най силния вицепрезидент в миналата комисия сега е ресор на неизвестен извън Белгия политик без вицепрезидент, който ясно да отговаря за тази политика и с доста видими договорки с правителствата и във Варшава, в Прага и Будапеща и в София, защото това е една компания управляващи, един тип управление в Източна Европа, макар от различни политически семейства.


Друг проблем според него е даването на ресора разширяване на Унгария. От гледна точка на много особените отношения на Унгария със Северна Македония, убежището, което предоставя на господин Груевски, и на особено близките отношения между Белград и Будапеща, между Орбан и Вучич лично не мисля, че ресор разширяване за Унгария е добра новина, допълни Кънев.


Пакет "Мобилност" и бюджет на ЕС


Андрей Новаков (ГЕРБ/Европейска народна партия) коментира за одобрения днес в Европарламента бюджет на ЕС за 2020 г., че има достатъчно финансиране за традиционни политики, като кохезионната например, което значи, че България може да разчита на над 2 млрд. евро междинни плащания. Има заложени 32 милиона за справяне със свинската чума, финансирането за "Еразъм" се увеличава с над 50 милиона. Не всичко е прекрасно, но почти всеки бюджет, в който съм участвал през последните години, е плод на компромис между съвета и парламента, допълни Новаков.


На въпрос за пакета "Мобилност" той коментира: "Самият факт, че говорим за пакет "Мобилност" в бъдеще време, е положителен, защото имаше риск да говорим за него като за нещо, което вече е факт. Имаше огромна амбиция преговорите да приключат още вчера. Радвам се, че това не се случи и ще имаме време да реагираме, тъй като още от понеделник встъпва в длъжност нов комисар по транспорта, идващ от Румъния, който познава нашата позиция, познава нашите проблеми. Това вярвам, че ще внесе атмосфера, в която да можем да се преборим за нещо положително. Нашите червени линии остава това камионът да не се връща, а водачът, ако се връща, то да е само по негово желание, и то където избере."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK