Германски кмет: Част от българите имат друга представа за образование и възпитание

Град Ален

© Associated Press

Град АленЗа 7 години броят на българите в германския град Ален се е увеличил над 7 пъти. А нови продължават да идват. Какви проблеми създава това на местната управа - Александър Детев от "Дойче веле" разговаря с кмета на Ален Александър Бергер.


Все повече българи избират да имигрират в Германия. По данни на Федералната статистическа служба през 2007 г., когато България бе приета в Европейския съюз (ЕС), броят на българските граждани на територията на Германия е бил под 50 хиляди. Към 2014 г., когато германският трудов пазар беше отворен за българи и румънци, те вече са били 183 хиляди, а към края на 2017 година – 310 415.


Българите избират не само големите германски градове, но и по-малките общини. Един такъв пример е 50-хилядният град Ален в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Преди седем години българите и румънците там са били под 200, а днес вече надхвърлят 1400. Подобна е ситуацията и в други населени места в окръг Варендорф. Александър Детев потърси за коментар кмета на Ален Александър Бергер, който наскоро обсъди тази проблематика с колегите си от други градове в района.
Доктор Бергер, пред медиите посочихте, че общините не могат поотделно да се справят с проблемите, пораждани от миграцията от България и Румъния. Какви са те?


Не обичам да говоря за проблеми, когато става въпрос за хора. Визирах предизвикателства, които възникват от преселването на групи хора от тези държави. От началото на 2019 г. миграцията от Югоизточна Европа, особено тази от България и Румъния, е тема за градската администрация, държавните институции и политиката. Нека подчертая, че вътрешната за ЕС миграция сама по себе си не представлява проблем - такъв по-скоро са бедността, някои дефицити в образованието и до известна степен експлоатацията на труда.


При нас идват предимно хора в работоспособна възраст, но децата и младежите до 18 години съставляват около 1/3 от всички чужденци. От България повече са семействата с деца, от Румъния е по-висок процентът на мъжете имигранти. Някои училища и детски градини в източната част на Ален регистрират сериозен ръст на деца от чужбина. Към август 2019 г. 266 деца и младежи в училищна възраст от Югоизточна Европа са посещавали различни училища в Ален.


А това е огромно предизвикателство за институциите: част от тях са свързани с различните представи за образование и възпитание, например нередовното ходене на училище или детска градина. Впечатление прави и социалното поведение. Основна спънка за интеграцията при новодошлите е недостатъчното владеене на немски език. Поради тези причини интеграцията на хора, които в родните си страни не са получили необходимото образование или професионална подготовка, е предизвикателство. В градове като Дортмунд, Хаген, Есен и Хам говорим основно за роми, които - заради дискриминация или трудни условия на живот - избират да емигрират от родните си държави.


През 2015 година спечелихте местните избори в Ален. Как се промени ситуацията оттогава? Има ли ръст на имигрантите от България и Румъния?


От 2007 година насам нараства броят на емигриращите от България и Румъния към страните от Западна Европа. Още по-засилена емиграция се наблюдава след отварянето на трудовия пазар през 2014 година. В Германия имигрантите виждат големи шансове, тъй като е известно, че има глад за работна ръка, включително в нископлатените сектори. В Ален също постоянно нараства броят на преселниците от двете страни - от 193 души през 2012 година на 1 422-ма към средата на 2019 година.


Каква може да мотивацията на тези хора да се преместят в Ален? Успяват ли всички чужденци да намерят работа и ако не - защо според вас остават в града?


Трудовата миграция надделява над миграцията заради бедност. Така че повечето новодошли имат работа. Ален предлага няколко възможности за имигрантите. Градът и близките общини предлагат работни места, включително в нископлатените сектори. На първо място трябва да се отбележи сериозната местна индустрия в региона. След миграцията в предишни години в града има голяма група от хора, които говорят турски език. Много българи говорят турски и затова намират допирни точки. Друг фактор са сравнително по-ниските наеми за жилище в Ален.


Обсъдихте темата с други кметове от района. С еднакви предизвикателства ли се сблъсквате и какви са възможните решения?


Има известни разлики в имигрантските групи в отделните общини. Но в общи линии условията и предизвикателствата са същите. За градовете е важно новите жители да не бъдат изолирани, а да станат част от обществото. Поради тази причина трябва да се постараем да не се образуват паралелни общества, които живеят изолирани. Досега успяваме. Положителна е и равносметката ни от осигуряването на преводачи при първоначалната адресна регистрация на новодошлите. Това им дава възможност да получават консултация при първия контакт с властите, да получат отговори на конкретни въпроси, свързани със съвместния живот и интеграцията.


Можете ли да се похвалите с примери за успешна интеграция? По какви програми работите и кои от мерките вече са били приложени?


Ние сме в началото на нашите усилия. Искаме да привлечем вниманието към тази проблематика, за да не се допускат сериозни грешки. Обещана ни е подкрепа от управата на провинция Северен Рейн-Вестфалия, която също има интерес да не се допускат неприятни изненади. Относно Ален – ние сме свикнали с трудовата миграция, тук я познаваме от повече от век. Нашият град се е разраснал и забогатял именно благодарение на миграцията, свързана с минната индустрия. Затова и хората в Ален не са против мигрантите. В нашия град живеем мирно цели 111 националности. Това е нашата сила!

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  интегрирайте, интегрирайте. Ние се отървахме. хахах :-)

 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  "Какви проблеми създава това на местната управа - Александър Детев от "Дойче веле" разговаря с кмета на Ален Александър Бергер." - аааа, не създава проГлеми, молА ви. ОБОГАТЯВА!!! ША СА НАУЧИТЕ!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  единственият начин да се оправят е бил причината за войната ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6043 Неутрално

  Обяснението на този немски кмет е, че поради дискриминация в България, ромите нямали образование? Кой ги спира от училище у нас? Точно обратното - държавните структури се чудят как да ги накарат да се образоват!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Весело

  Кмете, кмете, кАжи си истината - за кои българи става дума?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1203 Весело

  царе са на полит-коректното нищоговорене --

  говорим основно за роми, които - заради дискриминация или трудни условия на живот - избират да емигрират от родните си държави.

  ----
  Няма такъв смях.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Ами хайде де!
  Нали не спирахте да ни разяснявате, че трябва да ги интегрираме.
  Хайде сега да ни демонстрирате нагледно, как се прави.

 10. 10 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 733 Неутрално

  По този повод, мисля че скоро и германските банки към термина лоши кредити ще научат и термина масовост на лошите кредити, поне що се касае до въпросните българи. Човек цял живот учи и умира ненаучен.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Кмете, кмете, кАжи си истината - за кои българи става дума?
  —цитат от коментар 6 на Пешката


  Прочети статията!!! Там пише.

 12. 12 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Нека ни дадат нагледен пример за успешна интеграция

  Спечелихме битка, но не и войната!
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Весело

  Много меко казано :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  Тия с лозунгите "Разнообразието е нашата сила!" ми звучат точно както лозунгите на соца. Глупости на търкалета, но затова пък се повтарят като папагали като някакъв основополагащ принцип. А истината е съвсем различна. Просперират общества, където имигрантите са със сходна култура и желаят да се интегрират, да научат езика и т.н.

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  "да му мислим ние с нашите русороби"

  Спокойно, скоро идват Ф16-ките и с русоробите е свършено. Само още 5-6 години и ги почваме.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Интегрирайте.
  Нали така ни обяснявахте.
  Да са ви живи и здрави и колкото повече можете, вземете.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами там уж не ги дискриминират, обаче "това е огромно предизвикателство за институциите: част от тях са свързани с различните представи за образование и възпитание, например нередовното ходене на училище или детска градина."

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 18. 18 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 572 Разстроено

  Вярвам, че германците ще интерират много по-добре българските роми, от колкото българите са успели това в последните 300г. Разбира се че няма да е лесно, но с труд, дисциплина, вяра и умеене, всичко се постига. Дори орангутан може да се научи да решава проблеми, които дори гениалните българи не могат. И докато България тъне в кал и мизерия в духовно естество, мръсния гаден капитализъм ще ни върши нашта работа и ще ни доказва, че материала на територията е мноого зле.

 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#18] от "balla":

  Интеграцията не става само с морков.
  Ако ме разбираш...

 20. 20 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 279 Неутрално

  111 националности. Браво.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#18] от "balla":

  Преди седемдесетина година немците показаха как се справят с проблема. За разлика от нас, тъмните балкански субекти, които спасихме не само тях ами и други.
  Лицемерието помага, но само до време.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#14] от "oziris":

  Има и интегрирани, срещала съм в транспорта.
  Виждаш ги че работят, децата им са чисти и спретнати, едно момиченце даже беше с книжка. Майката говореше, че я взема на работа, понеже нямало кой да я гледа, колежката и сръбкиня я успокояваше, че няма да има проблем.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Ами нали и ние това обясняваме толкова години. А вие все казвате да ги интегрираме. Защо вие сега не можете да ги интегрирате. Защото те не подлежат на това.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Тоя кмет май не е изучавал речта на Георги Димитров за конете, немските крале, и българската култура? Гошко ли е лъгал или кметът?

 25. 25 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2409 Весело

  До коментар [#15] от "moreee":

  Путинофиле, споко! В Путинланд ти чакат))

  "През август "Левада - Център" проведе проучване, по време на което се оказа, че 43% от руснаците няма да пуснат роми в страната, 32% смятат, че си струва да ограничат пребиваването им в държавата, а само един на всеки пети е готов да види роми сред съседите си.
  В края на октомври в Ханти-Мансийск се проведе заседание на Президентския съвет по междуетническите отношения. Участниците в срещата се оплакаха от събарянето на цигански къщи, припомняйки високите протести в района на Тула.
  Владимир Путин отговори, че хората не искат да живеят в близост до цигански райони заради просперитета на наркотрафика и престъпността

  "Чуждестранен агент"
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Доколкото разбирам от статията, не само роми, но и турци от България се изселват там. А между двата етноса разликата е огромна . Турците са за уважение.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Успех с интеграцията :)

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ще почнат да ги връщат

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  До коментар [#18] от "balla":

  Дано доживеем да видим. :)

  Но иначе и в България и в Германия си има роми дето си работят и си спазват правилата и децата им са ОК. Но явно се изселват такива дето ходят да цоцат социалната система.

  Наскоро имаше едно изследване, че всъщност "новите" мигранти не ги привлича възможността за работа, а щедрата социална система.

  https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/arm-und-reich/princeton-studie-sozialleistungen-locken-zuwanderer-16492033.html


  Същото но кратко на английски.
  https://snaphanen.dk/2019/11/25/princeton-study-social-benefits-attract-immigrants/

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#2] от "wnl03619584":

  Докога?

 31. 31 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Коя ли е тази част!? Някой знае ли!?

 32. 32 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Недохранване в ранна детска възраст -> недоразвити мозъци.
  Колкото и пари да се наливат в образованието, колкото и да ходят на училище след това, мнозинството е неграмотно. Трябва да се подходи биохимически.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 33. 33 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  тяхните са си ги интегрирали, и с тези ще се оправят. а у нас българите се разинтегрираха, навъдиха се мързеливи, обичащи чужди поробители

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има предвид граждани на Република България.

  niki
 35. 35 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има предвид циганите с български паспорти.Съгласен с кмета.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Не всички българи, само чистокръвните. Такива едни мургави и жизнерадостни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 951 Неутрално


  Недохранване в ранна детска възраст -> недоразвити мозъци
  До коментар [#32] от "motochristo":

  Майтапа, на страна, ама де имам веган наоколо, и децата им също веганстват, не е за разправяне, как трудно им тече мисълта.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 38. 38 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#18] от "balla":Преди седемдесетина година немците показаха как се справят с проблема. За разлика от нас, тъмните балкански субекти, които спасихме не само тях ами и други.Лицемерието помага, но само до време.
  —цитат от коментар 21 на Molossian


  Окей, но ми е любопитно кои сте тези тъмни балкански субекти. За онези, за които става въпрос в статията ли иде реч?

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 39. 39 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Ще почнат да ги връщат
  —цитат от коментар 28 на Славейко


  Въх, недей!

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":тяхните са си ги интегрирали, и с тези ще се оправят. а у нас българите се разинтегрираха, навъдиха се мързеливи, обичащи чужди поробители
  —цитат от коментар 33 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Техните ги интегрираха в концлагерите.
  Интегриране посредством либерализъм и социални помощи е "causa perduta".

 41. 41 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Кмета иска ли още имигранти? Можем да помогнем и да обогатим многообразието в Ален ;)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#18] от "balla":Разбира се че няма да е лесно, но с труд, дисциплина, вяра и умеене, всичко се постига

  И малко кютек!

 43. 43 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#26] от "stedim":

  От циганите също има който са за уважение и се опитват да се интегрират ама за съжаление са малцинство сред етноса си

 44. 44 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Българите от ромски произход имат друга представа за образование и възпитание!

 45. 45 Профил на rienzi_18
  rienzi_18
  Рейтинг: 279 Неутрално

  За тази част от "българите" може да се възползвате от методите на възпитание и образование в Германия за периода от 1933 г. до 1945 г. Резултатите са били перфектни :)

 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Германски кмет: Част от българите имат друга представа за образование и възпитание

  Германския кмет , може да се каже , е Функционално неграмотен . Чел е нещо за българите , но НЕ РАЗБИРА че българите са разделени от Демократичните "промени " на НОВИ , демократични българи , и на СТАРИ , "закостенели " , българи . И заключението му е за тези от които той има ПРЕКИ впечатления като кмет . А именно от НОВИТЕ българи . Които плъзнаха из Европа и света като марокански скакалци . Старите , добре образовани и възпитани българи , си стоят благовъзпитано в родните веста и не си позволяват неканени воаяжи в чужбина . Учи немецо , и не обиждай ОБРАЗОВАНИЯ И ВЪЗПИТАН българин .

 47. 47 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Пожелавам слонско търпение и успех на дойчовците в интеграцията на тези "българи". Ние ги хранихме и интегрирахме 30 години и накрая излезе, че колкото повече сме ги охранвали, те толкова повече са решили да лежат на наш гръб и да не учат, да не работят. Сега дойчовците са решили със същия метод да ги интегрират и в Германия. Все едно гладно куче с кокал да плашиш.

  Германският кмет много точно е намерил проблема, но за да не бъде обвинен в дискриминация, не желае да каже истината 1:1, а изпълзва евфемизми. Истината е една - циганите са все още твърде традиционалистки етнос. В тяхния цигански свят те още живеят в 12-ти век, когато родът е бил всичко на този свят и законите пет пари не са стрували. Когато техния идостанал свят се сблъска с модерното общество, се вижда огромната разлика. За един циганин най-важното нещо е да се ожени и да продължи родовото дърво. Всичко останало е на заден план. Никакво семейно планиране, никакви модерни програми за помощ на младите семейства немогат да помогнат. Образованието за този етнос не важно - все пак те са оцелели хиляди години необразовани и неграмотни. Щом са оцелели толкова, значи няма нужда да учат. Това е тяхното мислене и затова те спират децата си от качествено образование още на 12-13 годишна възраст за момичетата и не повече от 15-16 за момчетата.

  Аз съм срещал с неграмотни представители на етноса. Карам го да си напише името и той ми казва : "Не мога да пиша". Накрая се стига до цирка той да гледа на личната си карта как се пише името му и да се опитва да имитира буквите върху бялото поле.

  Да са живи и здрави дойчовците - те ще ни покажат сега как се интерират цигани, които от хилядолетие насам не са променили начина си на живот. Нали преди години именно от Германия ни критикуваха, че не сме се справили с интеграцията? Ха , сега те да ни покажат как го правят. Как пък всички други се интегрираха - евреи, арменци, католици, съботяни, дори англичани от новата имигрантска вълна в България. Само тези не успяха. Но сега това вече въпросните сънародници са проблем на друга държава. Да са му честити на бай Дойчо.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 48. 48 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Обяснението на този немски кмет е, че поради дискриминация в България, ромите нямали образование? Кой ги спира от училище у нас? Точно обратното - държавните структури се чудят как да ги накарат да се образоват!
  —цитат от коментар 5 на Незнайко в Слънчевия град


  Всъщност казва "заради дискриминация или трудни условия на живот".
  А че към циганите има дискриминация - има. Хайде да не се лъжем, тия глупости колко сме толерантни и госпоприемни едва ли някой наистина ги вярва.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  1000 цигани и са изпаднали в паника, не могат да се оправят с тях. А нас питат ли ни какво ни е? Нали бяхте за мултикултурното общество, нали ни давахте съвети за интегрирането им, хайде сега да ви видим на практика как ще го направите.

  И впрочем любопитно нещо, съвсем ЗАКОННО 250,000 души от Бългаия и Румъния са отишли в Германия според споразуменията за членството в ЕС. За това ние платихме с пълното отваряне на пазарите ни и на практика пълното унищожаване на промишлеността ни. Голяма част от тези цигани работят макар и ниско квалифицирана работа, не малко от тях са и българи с добри и то дефицитни професии /лекари, инженери, медицински сестри и т.н./ НИКОЙ от тях няма намерение да прави атентати или налага религията си и изискванията и.

  НО, за българи и румънци непрекъснато мрънкане. А за НАШЕСТВЕНИЦИТЕ имигранти нахлули незаконно през границите /само за 1 година 1 МИЛИОН!/, лежащи на социални помощи, източник на престъпност и религиозен терор нещо слабо се чува. Те например добре ли знаят немски след като упрекват нашите за това? Май че политкоректното лицемерие доста прелива и в тази статия. Не че ме учудва, DW сър.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Германски кмет: Част от българите имат друга представа за образование и възпитание Германския кмет , може да се каже , е Функционално неграмотен . Чел е нещо за българите , но НЕ РАЗБИРА че българите са разделени...
  —цитат от коментар 46 на papуre

  Знае го той, и то добре го знае. Доста вероятно български лекар лекува детето му или медицинска сестра гледа престарялата му майка. Може и български автомонтьор да обслужва колата му. Ако не неговите на някой от познатите му.

  Дори си е сложил тенекията на политкоректният задник употребявайки израза "ЧАСТ от българите..."

  САМО ЧЕ интервюто е взето от Българската Редакция на Deutche Welle, общоизвестни българомразци и соросоиди, ярък рупор на либерастията. И кмета казва /или му напъхват в устата/ това което ТЕ искат да има в тази манипулативна статия.

  А че е манипулативна си личи дори от тематичната и насоченост точно към Българските Цигани. Чисто демографски вероятно съотношението българи:румънци в това градче е силно в полза на румънците. Само че статията не се занимава с румънските цигани които са много повече /съответно и проблемите им/ ами с нашите. Поръчкова либерастия, типично за DW.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  А бе .. тия ,като ни говорят за интеграция, да не би, да не ги разбираме правилно ?
  Може би имат предвид онова , класическото интегриране.. с лопатата ... но да им е неудобно, в прав текст , да ни го кажат ?!
  Вече такива неща си мисля , като им гледам раздвоението .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 52. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Вярвам, че германците ще интерират много по-добре българските роми...,
  —цитат от коментар 18 на balla

  Меркел е на друго мнение, публично призна провала на мултикултурната идеология.

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2010/10/17/978083_merkel_multikulturniiat_proekt_v_germaniia_se_provali/
  Меркел: Мултикултурният проект в Германия се провали напълно

  Естествено либерастията няма никога да го признае. Защото мулт-култи идеята е основното оръжие за разрушаване на националните държави и националната идентичност. Целта е , диспергиране на обществото с цел създаването на покорна маса без традиции и идентичност. В която Глобалният Капитал ще е Господар, без сила която да го спре.

  Това е причината да определям неолиберастията като ултралевичарство, понеже те марксистите имаха същата основна идея, разрушаване на старият свят и старото общество. С идеята на отломките му да съградят Нов Свят и Нов човек. Е, само за отломките им стигнаха силите, в съграждането се издъниха. Но не са се отказали, този път с нови оръжия.

  Не се ли усещате как разрушаването на традиционният морал, човек и общество върви с пълна сила? Това нахлуване на чужди раси и религии, разграждането на традиции и обществен морал чрез сексуални малцинства, тоталното промиване на мозъците чрез масовите медии които са изцяло неолиберална собственост.... всичко в този посока води.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Ами и на чистокръвните българи,от най чистокръвните ,представите им за образовазование са като на германците от преди сто години,Ако препрочетеш "На западния фронт нищо ново" в Канторек ще видиш идеала им за учител.Е възпитаните от такива и по тази система са довели обществата и държавите си до колапс и на ръба на физическото оцеляване и то не на всички,упадъчните индивидуалисти без колективни ценности и авторитети ,до такъв ръзт на качеството на живота и индивидуалните възможности,каъвто историята не познава.Пълно е с лични истории на хора от Европа,Америка,Япония,Южна Корея и т.н дето са гладували в буквалния смисъл,и няколко години след това са ходили на почивка със собствена кола и са се си позволявали забавления без някакви особени постижения ,просто това е бил нормалния живот тогава и двата момента..

 54. 54 Профил на f2184434
  f2184434
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В България децата на циганите не ходят на училище заради дискриминация, а в Германия заради "други представи".

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  До коментар [#40] от "atmanpg":

  Хаха това с концлагерите е по-старо от баба ти. Говоря за днешно време.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Ще почнат да ги връщат
  —цитат от коментар 28 на Славейко


  Няма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 58. 58 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 442 Весело

  А-ха-ха-ха-ха!
  НЕ, приятелю, те нямат никаква такава. Най-малко пък за труд и образование.
  А пък представата им за живота е : вие работите-ние получаваме, а си покрадваме тук-таме.
  И впрочем, това не са точно българи, а цигани с български паспорти.
  Е, има и изключения, де.
  Ала една лястовица пролет не правила.
  Аа, и да, приятно интегриране!

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#18] от "balla":Интеграцията не става само с морков.Ако ме разбираш...
  —цитат от коментар 19 на atmanpg


  но и не става само с крадене. Колко милиона откраднаха "другарите" с декадата на ромската интеграция?
  Ако си спомняш, специално за тази декада Цветелин Кънчев го изкараха от затвора.

 60. 60 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Снимката е хубава. Въпреки нашествието на нашите роми, тротоарите и улиците са в идеално състояние, и чисти. За разлика от нашите, и в ромските махали, и успоредните на централните. Да приема ли, че ромите ни са окупирали и българските общински институции?

 61. 61 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 562 Неутрално

  С интерес очаквам статията на "Дойче Веле" за представата на част от "немците" относно хигената и други досадни дреболии. Като статията е желателно да бъдат добавени снимки от произволно избрана бензиностанция по маршрута на ежегодната Велика екскурзия до Анадола. Щом ромите с български паспорт са българи следователно турците и арабите с немски паспорт са немци . Но няма да я дочакам , нали.

  Dum Spiro, Spero
 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":

  расизма е странно животно, не забелязва индивида. те циганите били такива и онакива. ама че има всякакви цигани, както има и всякакви българи, кой ти гледа. те и на запад така ни гледат нас - нищо,че аз не се идентифицирам с мутроподбните и дебилната част от сънароднцитие си. та много е интересно българинът като проявява расизъм, неподправен от възпитанието на западняците, и даже се опитва исторически да го оправдае.
  ще ги интегрират. второто поколение, дето е тръгнало от 4 г. в немските училища. а ние ще разправяме колко са зле циганите, щото сме едни прости расисти.

 63. 63 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#60] от "historama":

  много забавно наблюдение. казват, че дна от най-неприятните черти на хората, и най-трудно изкоренимата, е да се чувстват нещо повече от някой. българинът може да чувства превъзходство само спрямо циганите, и го прави с отвратително удоволствие.
  а че на запад гледат на него какато той на циганите, хич не забелязва.

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  До коментар [#28] от "Славейко":

  Това не трябва да се допуска.
  Как така?
  А свободата на придвижване къде отиде?
  По - добре да им дават германски паспорти и да ги интегрират, както ни учеха нас.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#47] от "Lou":расизма е странно животно, не забелязва индивида. те циганите били такива и онакива. ама че има всякакви цигани, както има и всякакви българи, кой ти гледа. те и на запад така ни гледат нас - нищо,че аз не се идентифицирам с мутроподбните и дебилната част от сънароднцитие си. та много е интересно българинът като проявява расизъм, неподправен от възпитанието на западняците, и даже се опитва исторически да го оправдае. ще ги интегрират. второто поколение, дето е тръгнало от 4 г. в немските училища. а ние ще разправяме колко са зле циганите, щото сме едни прости расисти.
  —цитат от коментар 62 на owen


  Тук няма расизъм, уважаема Оуен. Само чисти факти. Срещу фактите и боговете мълчат.

  Факт е, че над 50 от циганчетата прекъсват училище до 4-5 клас. Факт е, че процентът на циганите, давършили основно образование е нисък, а процентът на завършилите средно е направо нищожен. Факт е, че висшето образование при циганите почти отсъства. В същото време е факт, че над 95 % от останалите етноси завършват основно и че над 2/3 от останалите български граждан от други етноси имат средно. А над една трета от българските граждани имат и висше. Това сравнение стига ли ви, или да продължа?

  Не сте ли гледали по телевизията кака всяка година правят пазари за булки в градовете с голямо циганско население? Това за нормално ли го имате в 21-ви век? Или ще кажете, че съм расист и лъжа? Кажете ми друг етнос, който да прави подобни пазари. България, арменци, евреи, турци... поне един. Няма такъв.

  Само през последните 10 години имаше няколко случай на 12-годишни циганки майки. Кажете ми само един друг етнос, който да си спира дъщерите от училище, за да ги жени и те да раждат на 12 години? Поне един. Няма такъв.

  През последните 15 години циганската престъпност по селата скочи сериозно. Във всяко село не е останала къща, в която да не е тършувано. Дане говорим за убийствата на самотни пенсионери от цигани за 15-20 лв. И каква изненада! Случайно или не, всеки 9 от 10 такива престъпление се оказват дело на... цигани. Измислям ли си? Расистко ли е да кажеш истината?

  И ето, германският кмет го казва същото, но с много по-мек тон, за да не загуби поста си. А случайно, уважаема Оуен, да помните случая с изнесилената германка от 9 "българи"? Случайно са помните, че един циганин, част от групичка, блъсна германска жена по стълбите в метрото? И случайно да сте чували етнически българин да е правил подобни малоумни престъпления скоро в Германия?

  Чакам отговора ви, Оуен, придружен с много факти и аргументи, с които да докажете на мен и на останалите читатели тук, че аз съм расист и си измислям.

  И да кажа нещо за последно - аз много ценя стойностните цигани, които се учат, които спазват законите и живеят според законите и правилата. Шапка свалям на онзи младеж от влака, който спаси момичето. Но такива като него са малко. Единици. Шапка свалям и на циганите, които са отишли да учат средно и висше. Достойни хора. Моите думи не са насочени към тези хора. Но нека си го кажем, такива цигани са 1 % от всички. Останалите 99% са именно онези, за които говори кмета от Германия. А някои от тях са жестоки като Северин от Русе.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 66. 66 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#9] от "atmanpg":

  Българската злоба край няма! Човека нормално говори за проблеми, при които ние само си затваряме очите или псуваме. Но хак да им е - на ви ги, ние се отървахме. От циганията в душата ти няма да се отървеш никога.

 67. 67 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2491 Весело

  Основното "предизвикателство" пред управите е да разберат, че няма как да ги научат на немски през български.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 68. 68 Профил на mrslv
  mrslv
  Рейтинг: 376 Неутрално

  До коментар [#2] от "wnl03619584":

  Знаеш ли, те ще ги интегрират и после ще се ползват от това. Пък ние се отърваваме... от какво е друг въпрос.

 69. 69 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Друго са си бързо интегриращите се, образовани, работливи и възпитани араби а?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 70. 70 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#37] от "Bullet":

  Еми да, без протеини не става.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 71. 71 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  А такааааааа! То е ясно за кои ,,българи" става въпрос, едни тъмно-зелени! Та те езикът на страната в която са родени не знаят, Вие искате да научат немски!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 72. 72 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 442 Весело

  Ромите подлежат само на дезинтеграция! Ще се убедят в това немците, но ще изхачат доста евра на халост ...

 73. 73 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lou":

  вие сте расист не защото фактите ви са грешни, а защото не виждате отвъд фактите и не търсите причините. за мен образованието е ключово за развитието ня човека. българия е на едно от челните места по зависимост между успеха на децата в училище и социално-икономическия статус на родителите (писа), което означава, че образователната система на практика не работи, което се вижда и по други критериии. това, което се случва с циганчетата в учлище е следствие на статуса на родителите, състоянието на образователната система и дискриминацията с която тези деца се сблъскват непрекъснато в българското общество. оттам нататък следва останалото, по което анализи колкото искате - лошо образование - лоша работа, ако изобщо, и повтаряне н бедностията на родитлеите и тяхната култура щото друго не са видели - затворен кръг, който изключително трудно се преодолява, както казвате, от 1 %. сигурна сме, че прозихождате, както и аз, от семейство на високообразовани родители, в които ученето е даденост като въздуха. тези деца се раждат и живеят в среда в които даденостите са съвсем други, и обществото - благодарение и на мислене като вашето - с нищо не им помага. видяла съм само отвратително расистко отношение към циганчетата - и от учители, и от съученици, и от всички останали.

 74. 74 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lou":

  а и стойностни имало цигани, дето се изучили. а детето, необразованото, дето са го оженили на 13 и е родило на 14 няма стойност, така ли? хитлер где си

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK