12 страни в ЕС блокираха предложение големи компании да обявяват какви данъци плащат

12 страни в ЕС блокираха предложение големи компании да обявяват какви данъци плащат

© ReutersДванадесет държави - членки на Европейския съюз, блокираха предложение за ново правило, което щеше да принуди многонационални компании да разкриват колко печелят и какви данъци плащат във всяка една от страните в блока, предаде "Гардиън".


Предложената директива имаше за цел да хвърли светлина върху въпроса как някои от най-големите в света компании като "Епъл", "Фейсбук" и "Гугъл" избягват плащането на около 500 милиарда долара на година под формата на данъци, като преместват печалбите си от страни с високи данъци, например Великобритания, Франция и Германия, към юрисдикции с нулеви или ниски такива, сред които Ирландия, Люксембург и Малта.


Ирландия е един от най-големите бенефициенти при сегашните правила. Страната е домакин на корпоративни офиси, които събират печалби, генерирани от редица многонационални компании в ЕС. Ирландия позволява на световни технологични компании да плащат корпоративен данък от едва 6.25% в сравнение с 19% в Обединеното кралство.
Решението ѝ да гласува против предложената директива, която щеше да принуди компаниите да съобщават приходите и печалбите си във всяка страна, дойде на фона на предупреждението на ирландския фискален орган, че икономиката на страната може да се срине, ако се затегнат мерките срещу укриването на данъците по света.


Ирландският фискален съвет предупреди в четвъртък, че икономиката е станала толкова зависима от данъците, плащани от многонационални компании, че половината от всички корпоративни данъци, плащани там, идват от едва 10 световни компании. Те не са назовани, но се смята, че сред тях са американските технологични гиганти "Епъл", "Фейсбук", "Майкрософт", "Дел", "Гугъл" и "Оракъл".


Сред другите гласували против предложението бяха Люксембург, Малта, Кипър, Латвия, Словения, Естония, Австрия, Чехия, Унгария и Хърватия.


Швеция също гласува против, но защото правителството ѝ се опасява, че директивата може да разводни високите ѝ стандарти за прозрачност. Франция, Испания и Холандия бяха сред гласувалите за, а Германия се въздържа.


Вотът се проведе повече от три години, след като Европейската комисия предложи да се предприемат мерки срещу укриването на данъци от корпорациите в отговор на скандала около "Досиетата от Панама". Предложението щеше да задължава компаниите с годишен оборот от над 750 млн. евро да обявяват приходите и печалбите си във всяка страна членка.


Корпоративният данък в Ирландия е 12.5%, но тя взима само 6.25% за печалби, свързани с патент или интелектуална собственост на дадена компания.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Щеше да е интересно да разберем, какви данъци плаща например "Лукойл" .

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3962 Весело

  ... блокираха предложение за ново правило, което щеше да принуди многонационални компании да разкриват колко печелят и какви данъци плащат във всяка една от страните в блока, предаде "Гардиън".

  Предложената директива имаше за цел да хвърли светлина върху въпроса как някои от най-големите в света компании, като "Епъл", "Фейсбук" и "Гугъл", избягват плащането на около 500 милиарда долара на година под формата на данъци като преместват печалбите си от страни с високи данъци, например Великобритания, Франция и Германия, към юрисдикции с нулеви или ниски такива, сред които Ирландия, Люксембург и Малта ...

  Не, че нещо, ама ...

  Щом са ги изчислили разликите и поименно посочват страни - к'ъф им е прОблемът?
  Явно всичко се знае.
  Е, не чак до +/- милион, но достатъчно за вземане на принципни решения.

  Та к'ъф е тоя смешен плач?
  Турболевичарско прискуняне и фейк за пред мат'ряла ...

 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Не стига, че стопанисват анклава Росенец и преработват ова което другите изхвърлят ами и данъци да плащат?

 4. 4 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Ами да, интересно е. Основната част от данъците Лукойл ги декларират в Люксембург, а "холдинговото" счетоводно обслужване е в Чехия

  Бог да благослови Америка за България!
 5. 5 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Приятелството (съюзът) си е приятелство (съюз), ама "сиренето" - с пари.
  Всяка коза за свой крак.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 6. 6 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Собственото благоденствие винаги е за сметка на другите.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 7. 7 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Прочитайки подобен материал, ми се иска да ви кажа да се обърнете към собствения си живот и да внесете емоционален и духовен комфорт в него. Всеки ден. Защото подобно гласуване само ни казва, че ние , извън корпоративните интереси на споменатите "гиганти", сме просто тор. Как да се противопоставим на индиректния грабеж от тях?
  Всеки да реши за себе си. Не поръчвам онлайн, не коментирам и не участвам във Фейсбук лудницата.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 723 Неутрално

  "Решението ѝ да гласува против предложената директива, която щеше да принуди компаниите да съобщават приходите и печалбите си във всяка страна, дойде на фона на предупреждението на ирландския фискален орган, че икономиката на страната може да се срине, ако се затегнат мерките срещу укриването на данъците по света."

  По-откровено изявление от това за корупцията в т.н. развити държави няма как да има. То казва всичко. А после ЕС се борел с корупцията в Източна Европа! Хипократи в смисъл на двуличници, сър!

 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7832 Неутрално

  В Европейския съюз: всичко в интерес на големите компании

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Значи трябва да има демократично гласуване!
  Значи Истанбулката може да не бъде приета също! Добре, това е ДОБРЕ!

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2263 Неутрално


  В Европейския съюз: всичко в интерес на големите компании
  —цитат от коментар 9 на neut


  Мче то самия ЕС си е филиал на мирикански компании с огромен брой хрантутеници на хранилката !
  https://2.bp.blogspot.com/-AXyffkpEir8/V1Fd-At8eRI/AAAAAAAAKT0/Ie74nIcmmagGU2RmgUrnWUsIyYFIwf0aACLcB/s1600/corpocracy01.jpg

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  12 страни в ЕС блокираха предложение големи компании да обявяват какви данъци плащат
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Е па как няма да блокират, след като работят за тях?!?
  За "ЕС" е важно да напредва "джендър демокрацията" и да
  се говори против "корупцията"!
  Но реални мерки срещу нея (корупцията- като не заплащане на данъци),
  се блокират!

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Весело

  Естествено, малките страни, действащи като офшорни дестинации са против. Аз не виждам проблеми за фирмите, ако това стане прозрачно. Проблемът е, че тогава може да лъсне неправомерна държавна помощ и затова страните са против...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vivian Apostolov":


  Прочитайки подобен материал, ми се иска да ви кажа да се обърнете към собствения си живот и да внесете емоционален и духовен комфорт в него. Всеки ден. Защото подобно гласуване само ни казва, че ние , извън корпоративните интереси на споменатите "гиганти", сме просто тор. Как да се противопоставим на индиректния грабеж от тях? Всеки да реши за себе си. Не поръчвам онлайн, не коментирам и не участвам във Фейсбук лудницата.
  —цитат от коментар 7 на Vivian Apostolov


  То това със фейсбука е лесно.
  Но има - няма от преди десет години,
  когато започнах да поръчвам онлайн,
  разбрах, че има разни неща,
  стоки и услуги, които ако не ги поръчате "онлайн",
  няма как да се сдобиете с тях!
  Искаме или не, сме в "системата".

 15. 15 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":


  "Щом са ги изчислили разликите и поименно посочват страни - к'ъф им е прОблемът?"

  Първо - пиши на български. В опит да бъдеш оригинален, дотолкова си се омотал, че едвам ти се разбира.
  Второ - естествено, че се знае какво се крие. Въпросът е кой как разбира справедливото данъчно облагане. Ако, да кажем, ти даваш под наем апартамент, а аз отида при наемателя и му кажа: "виж какво плащай на мен, ще ти взимам половината наем" и законът го позволява как ще реагираш? Точно това става с офшорните зони, откритие на САЩ от първата половина на 20 век.

 16. 16 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2545 Весело

  "предупреждението на ирландския фискален орган, че икономиката на страната може да се срине, ако се затегнат мерките срещу укриването на данъците по света."

  Напомня на пиратското средновковие на тези острови :)

 17. 17 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#10] от "farhi":

  "Значи трябва да има демократично гласуване!
  Значи Истанбулката може да не бъде приета също! Добре, това е ДОБРЕ!"

  Има разлика! В единия случай става въпрос за пари и всички маски падат, а в другия можем да си поиграем на борци за ..., е и аз не знам за какво!

 18. 18 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Наи жероиатно 1-2% по договаряне с Холандия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK