Българите отново са последни в ЕС по отдаване на значение на борбата с климатичните промени

Протест на младежи и ученици от Fridays for future Bulgaria (Петъци за бъдещето България), Global Climate Strike For Future, (Глобална Климична Стачка За Бъдещето).

© Цветелина Белутова, Капитал

Протест на младежи и ученици от Fridays for future Bulgaria (Петъци за бъдещето България), Global Climate Strike For Future, (Глобална Климична Стачка За Бъдещето).Общо 32% от европейците посочват борбата срещу изменението на климата и опазването на околната среда като най-важния проблем, на който членовете на Европейския парламент трябва да обърнат внимание. Това е най-често посочваният отговор в 11 държави членки, особено сред респондентите в Швеция (62%), Дания (50%) и Холандия (46%). България обаче е на последно място по този показател - 14%, като преди нея са Латвия (15%), Румъния и Гърция (и двете по 17%).


Това са част от резултатите в ново проучване на общественото мнение на Евробарометър, поръчано от ЕП и проведено през октомври 2019 г.


Според вас на кой от седните въпроси Европейският парламент трябва да даде приоритет? (%-борба с климатичните промени и запазване на нашата околна среда, океани и биоразнообразие)<br /><br />Източник: Евробарометър

Според вас на кой от седните въпроси Европейският парламент трябва да даде приоритет? (%-борба с климатичните промени и запазване на нашата околна среда, океани и биоразнообразие)


Източник: Евробарометър
Климатичните промени вече бяха посочени като един от водещите стимули гражданите да гласуват на европейските избори през май, особено за младите хора. За първи път в проучване на Евробарометър хората поставят изменението на климата на първо място в списъка с приоритети за ЕС, се посочва в съобщение на Европарламента.


Кои са въпросите, които ви накараха да гласувате на скорошните избори за Европейски парламент? (%-борбата с климатичните промени и защитата на околната среда)<br /><br />Източник: Евробарометър

Кои са въпросите, които ви накараха да гласувате на скорошните избори за Европейски парламент? (%-борбата с климатичните промени и защитата на околната среда)


Източник: Евробарометър


В проучването на Евробарометър също така бе зададен въпросът кой екологичен проблем е най-належащ за разрешаване. Абсолютно мнозинство от европейците (52%) смята, че това е изменението на климата, последвано от замърсяването на въздуха (35%), замърсяването на моретата и океаните (31%), обезлесяването (28%) и нарастващото количество отпадъци (28%). За 52% от българите замърсяването на въздуха е посочено като основен проблем, свързан с околната среда.


Протестите, водени от младежите


През изминалата година протестите на младежите за повече действия против изменението на климата мобилизираха милиони хора в ЕС и в световен мащаб.


Новото проучване на Евробарометър показва, че близо 60% от европейските граждани са уверени или убедени, че протестите, водени от младите хора, имат пряко влияние върху политиката както на национално, така и на европейско ниво.


В Ирландия (74%), Швеция (71%) и Кипър (70%) е най-голям делът на гражданите, които вярват, че протестите ще доведат до предприемане на политически мерки на европейско ниво в сравнение с 42% от гражданите в Чехия и 47% от гражданите на Обединеното кралство. 53% от българите (по-нисък е процентът само в Чехия, Великобритания и Словения) смятат, че протестите ще доведат до предприемане на мерки на европейско ниво, докато 38% от българските респонденти (по-нисък е процентът само в Чехия - 37 на сто) вярват, че това ще се случи на национално ниво.


През последните месеци се състояха серия от водени от младежите протести срещу климатичните промени. Като цяло мислите ли, че тези действия допринасят за повече политически мерки за борба с климатичните промени в ЕС (в синьо) и във вашата страна?<br /><br />Източник: Евробарометър

През последните месеци се състояха серия от водени от младежите протести срещу климатичните промени. Като цяло мислите ли, че тези действия допринасят за повече политически мерки за борба с климатичните промени в ЕС (в синьо) и във вашата страна?


Източник: Евробарометър


Българите са на последно място и по процент на заявилите (16 на сто), че въпросът, който ги е накарал да гласуват на последните избори за Европейски парламент, е борбата срещу климатичните промени и защитата на околната среда.


Проучване през септември показа, че едва 10% от българите (на последно място в Европейския съюз) смятат, че климатичните промени са най-сериозният проблем пред света като цяло.


Настоящото проучване на Евробарометър е проведено от Кантар, между 8 и 22 октомври 2019 г., чрез пряко стандартизирано интервю сред 27 607 граждани на ЕС над 15-годишна възраст от всички 28 държави членки. Пълният доклад от проучването и конкретните данни и ще бъдат публикувани на 10 декември 2019 г.


Ключови графики с данни от проучването на Евробарометър можете да видите в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Зомбирането тук не вирее, затова.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Българите бяха лъгани доста през годините и с времето започнаха да усещат лъжата.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  А и в крайна сметка така и не разбрах ние за какъв точно климат се борим, че да го запазим во веки веков непроменен? Този преди 100 години, сегашния или този след 50 години?

 4. 4 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бумърите обичат да цапат природата и да оставят всичко изцапано на децата си.

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 992 Неутрално

  То мТряла не е в час.....иначе можеше да сме първи......

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5111 Неутрално

  Днес центърът на Франкфурт по Цайл беше блокиран от протестиращи "петъчни" младежи, които не позволяваха на купувачите да влизат в магазините с обвинението за прекомерно консуматорство в седмицата на черния петък.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  България е на първо място по здравомислие - така трябва да се тълкува тази класация.

  На снимката се виждат 5-6 гретета и толкоз.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ахахаха, за наша гордост сме останали най-здравомислещата нация в Европа. :-)

 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":

  "Днес центърът на Франкфурт по Цайл беше блокиран от протестиращи "петъчни" младежи, които не позволяваха на купувачите да влизат в магазините с обвинението за прекомерно консуматорство"

  Дедо Шори и подобия искат да направят същото и с нашите деца, ще го позволим ли???

 10. 10 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 302 Неутрално

  А защо тази държи плакат Youth for climate change - младежи за промяна на климата. Нали са срещу, а не са за??? Или е пропуснала урока по английски докато протестира.

 11. 11 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Българите изглеждат най-разумни.

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  И как се отдава на значение на борбата с климатичните промени?
  С държавни пари в касата на НПО?
  Не благодаря. Аз се боря, като не си купувам автомобил, отоплявам се на електричество и си хвърлям разделно отпадъците.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Много повече ме притеснява неконтролируемата раждаемост в два континента, които започват с А. Там се произвеждат милиарди, които искат да папат и да цапат.

  Еретик
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Как не ви е срам. Ако чуе гретето, може и да се разплаче. Как смеете!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Гретета и нацилибералите са измислили схема - без значение дали ще се застудява или затопля, длъжни сме да даваме милиарди, за да ни пазят климата от климатичнит епромени. 😂😂
  Дайте, братя, да дадем, за да спрем климата. 😂😂

 16. 16 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "moreee":

  “ Зомбирането тук не вирее, затова.”

  Хахахахаха, точно затова ще да е. Изобщо нищо общо няма с факта, че всеки който поиска ви лъже. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Самочувствието винаги е полезно. Само да можеше да го подплатим.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Мили анонимни автори на статии(според някои съвети анонимни=фалшиви), "объркахте се , ама яката".

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  “ Българите бяха лъгани доста през годините и с времето започнаха да усещат лъжата.”

  Можеш лимда дадеш пример как това е вярно. Пример, който показва решение, подобрило значително живота на българите в сравнение с “наивните” европейци. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Че ние по какво не сме последни. Повтарачите на Европа. Бавно мислят и бавно загряват.

 21. 21 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  А и в крайна сметка така и не разбрах ние за какъв точно климат се борим, че да го запазим во веки веков непроменен?
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  Доколкото разбрах, след крайната победа климатът по цялата планета целогодишно ше стане 22 градуса, слънчево време. Още има спорове по това какъв ше бъде нощно време.

 22. 22 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#4] от "Roko":
  С тебе нали се разбрахме вчера.
  Утре ставаш преди пладне, хващаш метлата и парцала и докато не минеш навсякъде (и под леглата!) в къщи няма да пипаш телефончето.
  Аз отивам да платя тока, щото ще го спрат и ще дзиндзирикаме, а ти няма да можеш да си заредиш тротинетката си да разнасяш еко-био компирите и праза да изкараш някой лев да си платиш нета. Най-важното нещо на тоя свят за вас.
  Аз ще вечерям свински крачета с чесън, оцет и пипер, а ти каквото остане в кошницата ти еко-био зеленчук.
  Щом ти е сладко - няма лошо.

 23. 23 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Ганя си иска таралясника в калта и дървата:)
  Нищо ново под слънцето!

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Климатичните промени ни носят много по умерен климат , което е добро за нас ,затова реакцията е такава .

 25. 25 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ние сме нация от селЕндури, а както е добре известно селЕндурите не ги интересуват такива неща.

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 532 Весело

  Как смеете?
  Ще видите вие, когато Бате ви доведе с Фалкона Грета Тунберг!

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Климатичните промени ни носят много по умерен климат , което е добро за нас ,затова реакцията е такава .
  —цитат от коментар 24 на edin drug


  Супер е да, затова температурата навън е 15 градуса, а лятото тази година започна в средата на август и още не е свършило.

 28. 28 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Зомбирането тук не вирее, затова.
  —цитат от коментар 1 на moreee  България е на първо място по здравомислие - така трябва да се тълкува тази класация.На снимката се виждат 5-6 гретета и толкоз.......
  —цитат от коментар 7 на pag


  Да твърдиш, че 99% от учените по света са се наговорили в някакъв пъклен таен заговор да лъжат хората, че се задават сериозни проблеми с климата ако не вземат мерки (за да взимат пари за сензационни статии), е наистина проява голямо здравомилслие. Няма да се учудя ако в някоя следващата класация се окаже, че българите са на челно място в света по вярващи в теорията, че земята е плоска ХА ХА ХА ХА

  veni vidi fugi
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2013 Весело


  Какви промени в климата, бе? Ние тук се борим с джендърите, те с климата ще ни занимават!

 30. 30 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "k_":

  Ок, бумър.

 31. 31 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Е та да, тука във партийния орган на ДеБъ броя на дългокосместите балкански тролове дето неиронично ползват думата "затоплисти" е по-голям отвсякъде.

 32. 32 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#21:"dosetliv"][/quote]

  Не бе , ша е като у отпускарската планета на Галактическия стопаджия - цел ден летен късен следобед и всичко е крайбрежие . Дето и да мръднеш - все 17.30, бряг , пясък , палми и лазурно море :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Ние сме нация от селЕндури, а както е добре известно селЕндурите не ги интересуват такива неща.
  —цитат от коментар 25 на Solo


  Ма па си чуваме градски интелектуалци, да ни отсрамвате пред чужденците :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Българите са най умни и интелигентни. След евреите.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 35. 35 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#32] от "schwimmwagen":

  Заедно с войни за питейна за вода и стотици милиони отчаяни бегълци. Хайде да започва по-скоро че не мога да чакам!

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5111 Весело

  До коментар [#9] от "moreee":

  Аз смятам, че промиването на мозъци може да тръгне в различни посоки. Няма нужда да забраняване или подтикваме. Трябва да учим младение да мислят критично :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Ами правилно мислят Българите поне по тоя въпрос. Тук, в ЮАР също мислим така. Така мислят и в Тексас и Австралия. Няма никакви научни доказателства за това, че климатичните промени се дължат на човешка дейност. Единствените валидни опасности са в изсичането на горите и пластици в природата. Всичко останало е тотален бул-шит за да плащаме още данъци. Карайте си колите и хич никакво внимание за тия политкоректни идиотщини. СО2 не е никакъв проблем. Бивал е доста повече в предходни времена. Както и температурата в съвсем исторически времена е била по-висока от днес. Никаква подкрепа за еко-фанатиците.

 38. 38 Профил на Dessenback
  Dessenback
  Рейтинг: 222 Неутрално

  не е истина. толкова много безхаберници на едно място..
  1. или в опитите си да хейтват под която и да е статия се престарават
  2. толкова ни е в главата
  3. патрЕоте сме

  Моля за отговори и утре всички на горубляне за 6 цилиндров дизел(страхотни двигатели ако имате средства да ги поддържате) и му махате дпф-а. е..ли сте ги всич1ки други...един път се живее.

 39. 39 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "transvaal":

  “ Няма никакви научни доказателства за това, че климатичните промени се дължат на човешка дейност. ”

  Престани да лъжеш.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 40. 40 Профил на Dessenback
  Dessenback
  Рейтинг: 222 Неутрално

  като гледам подредбата на страните, с малки изключения е свързана директно със стандарта на живот. битието или житието?

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#22] от "k_":Ок, бумър.
  —цитат от коментар 30 на Roko

  До коментар [#30] от "Roko":
  Разбрахме се.
  Сега слушай.
  Дядо ми беше просветен аграр. Роден преди 100г в последния ден на Първата Световна.
  Запомнил съм го все се тюхкаше - "Много чантаджии се навъдиха, кой ще вади хляба да се храним?"
  Това беше през соца - кога населението ходеше по полята да "вади хляба".
  Баща ми беше индустриал. Цял живот през соца на работа от 9 до 5 за мизерна плата.
  Строяхме го това РСО - "Развито Социалистическо Общество". Беше студено в града, ама бащата краднеше ток (като дойде демокрацията спря) и месо от големия хладилник дето работеше. Те там сглобяваха влакови композиции с месо за СССР щото там аха-аха да влязат в комунизма и ние помагахме кой както може.
  Иначе аграрите по селата го караха еко-здравословно: за година едно прасе, десетина пилета, едно агне за Гергьовден и чат-пат по някой курбан за сватба или новобранска.
  И от това и ние, гражданята-индустриали, намазвахме
  Аз съм "преходник". Половината живот в индустриалния соц, половината при демокрацията.
  Не съм "бумър", по-скоро "стандарт" - мама и тате са се спрели до две чавета.
  Та, при демокрацията усетих вкуса на СОВОБОДАТА.
  Работиш, вадиш се хляба както ти е кеф, където искаш и за колкото се пазариш.
  Времето мина и аз имам внук.
  Тоя може да живее, с Божия помощ през 22век, след 2100та година.
  Мен няма да ме има.
  Ти около 2050 та ще си на мойто дередже сега.
  И само от вас лично зависи дали ще се върнете там където бяхме и се набутате да бутате някъв камък по баира за няква идея или ще измислите нещо по-добро...


 42. 42 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Българите просто не вярват на нито една дума на тези, които твърдят, че климатичните промени са проблем. Защото същите твърдят, че се борят с тях. А това е лъжа. С нищо не се борят, това е имитация на борба. Само вдигат пара, за да увеличават съществуващи данъци и да изобретяват нови. Как ще се бориш, като системата, за да съществува, трябва да расте всяка година икономически? Каквито и мерки да взимаш, каквито щеш възобновяеми източници, това е понци-схема. И един ден рухва. Заложено ѝ е. Това е истината, а те да си оравят каквито си искат статистики и стъкмистики.

  Мърфи е оптимист!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  Как няма да сме на последно място в ЕС,като на времето си Гаргамел сключи договор за 30 години с тъй наречените американски централи и все още не можем да се оттървем от тях и ще плащаме зарди тях пакети за екология.

 45. 45 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  [quote#28:"zabejko"][/quote]

  Никакви 99% от учените по света не са на мнение, че има глобално затопляне! Съвсем скоро едни нищо и никакви 30 000 учени от Америките подписаха дакларация, че НЯМА ДАННИ ЗА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 46. 46 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz2":

  “ Никакви 99% от учените по света не са на мнение, че има глобално затопляне! Съвсем скоро едни нищо и никакви 30 000 учени от Америките подписаха дакларация, че НЯМА ДАННИ ЗА ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ!”

  Престани да лъжеш!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz2":

  Тома Неверни, слушай човека, дай си всички пари да спрем климата. 😂😂 Обаче, според последните зелени нАучни прогнози и така нямало да може да спрем климата, щото китайците не искали да стоят гладни и на студено, та ще си строят ТЕЦ-ове и дори ще дишат издишват въглероден двуокис гадовете. 😂 Затуй, да се подготвим за затоплянето с фиданки на кокосови палми и запаси от ризи хавайки, то се е видяло, че ще е тропика тука. 😂😂

 49. 49 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 255 Неутрално

  "последни в ЕС по отдаване на значение"

  Що за изказ? И кой води статистика за всяка простотия...

 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Мдам, само като чета какви сте ги нашляпали ми става ясно защо България е най-изцапаната и мръсна европейска държава която съм посетил. При мен, много хора вече откават пластмасови сламки в заведенията, докато в родината найлони, торбички, пластмасови чашки и шишенца са навсякъде, а градовете смърдят толкова лошо от газовете че аз лично изтрайвам до три дни и след това се вдигам и на село.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Съвсем случайно, България е водеща (ако не е на 1-во място) по кв.км.гора на глава от населението и на едно от последните по генерация на въглеродни емисии, заради неработещата икономика и добива на електрическа енергия без изгаряне на въглеводороди. Освен това, сме устойчиво на последно място по стандарт на живота, така че измислените проблеми слабо ни вълнуват.

 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#51] от "ivanpopov":

  Не думай, водеща по кв. метър гора на калпак. Брях, я дай статистически данни да подкрепиш твърдението си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 53. 53 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Мдам, само като чета какви сте ги нашляпали ми става ясно защо България е най-изцапаната и мръсна европейска държава която съм посетил. При мен, много хора вече откават пластмасови сламки в заведенията, докато в родината найлони, торбички, пластмасови чашки и шишенца са навсякъде, а градовете смърдят толкова лошо от газовете че аз лично изтрайвам до три дни и след това се вдигам и на село.
  —цитат от коментар 50 на tsyrvulan


  Ауууу, баааси пичовете са "при теб"! Отказват сламки. Само така! Сламките ни доведоха дотук!

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#53] от "pilgrim.epsylon":

  Пичове са. Мислят в перспектива, не живеят ден за ден като себеподобните ти.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "k_":

  ОК, бумър. Щом ти харесва. Ще те изчакаме с уважение към бумърството ти и ще почистим след тебе.

 58. 58 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 875 Весело

  До коментар [#55] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Учений, цървул е оня дето виждаш когато си пред огледало. Те истинските учени не са сигурни от какво зависи климата, дали има някаква закономерна цикличност и прочее, ама на теб ти е от ясно по-ясно. Я намери огледало.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#1] от "moreee":

  Така е, българите са най-умните, най-талантливите, и най-образованите. Ура!

 61. 61 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#11] от "Джони Глупавия":

  Ти глупав ли си, или разумен?

 62. 62 Профил на _mushichka_
  _mushichka_
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#22] от "k_":

  От всичко нацвъкано стана ясно, че освен че ти липсва мозък дори за задоволителен опит за ирония, смърдиш на пача с чесън.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До 2:"zxp53317185"]Българите бяха лъгани доста през годините и с времето започнаха да усещат лъжата....."

  Но така и не усетиха, че нищо не пада от небето (даром).
  И все още не се усещат, че продължаваме да плащаме за онова освобождение от преди 140 год.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 913 Неутрално

  До 26:"Günther"]Как смеете?Ще видите вие, когато Бате ви доведе с Фалкона Грета Тунберг!..."

  Би ли ни осведомил какво лошо сме видели от момичето? 1 лев не и е взела!
  За разлика от разбойниците-варяги-псевдоенергетици от Москва река и Нева!

 65. 65 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 255 Неутрално

  До коментар [#53] от "pilgrim.epsylon":Пичове са. Мислят в перспектива, не живеят ден за ден като себеподобните ти.
  —цитат от коментар 54 на tsyrvulan


  Ако някой ден се озоват в Царството Небесно, това ще е само заради отказаните сламки!

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  Иначе по темата - обърнете внимание, че всички държави от бившия Източен блок са в дъното. Съвсем нормално - тука знаем какво е да те лъже държавата на всеки километър и просто не се връзваме. То и тук имаше "научен консенсус", че комунизмът неизбежно ще победи, пък ей на...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 68. 68 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#66] от "Тюфлекчия":

  "Имаш удивително самочувствие за човек, който от година и половина в този форум не е написал един кохерентен пост, който да НЕ Е насочен срещу някой коментиращ или поне срещу конкретен чужд пост. "

  Самочувствието ми определено не се базира на това какво пиша тук.

  "Колко пъти трябва да ти се обяснява, че никой НЕ те приема за някаква последна инстанция и на никой НЕ му пука за какъв специалист по всичко се представяш в анонимния форум?"

  Слабо ме вълнуват бълнуванията ти кой за какво не ме приемал.

  "Да се правиш на най-умния в стаята вероятно минава пред майка ти и баба ти, може и сред тесния ти приятелски кръг (не се чуди що новото гадже на някой от приятелите/приятелките ти те гледа странно и избягва да говори с тебе - не е щото е смотан/а) - тук не. "

  Да, много интересно защо тези "открития" не ги казваш на екземпляра, твърдящ че БГ е сред първенците по гори на глава на населението. :)

  "Само ти казвам приятелски някои истини от живота - за пореден път, че бавно схващаш..."

  Ама говори си, не ми пречиш. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 69. 69 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "Тюфлекчия":

  "Съвсем нормално - тука знаем какво е да те лъже държавата на всеки километър и просто не се връзваме."

  Едни и същи клишета, многократно оборвани, българските гении продължават да ги повтарят. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#50] от "tsyrvulan":

  Абе не знам за найлона, ама аз такава свинщина каквато съм виждал в Париж сутрин (пикня и човешки фекалии по улиците) в никой Български град или село не съм срещал. Или викаш - то това е "био" и не се брои за "нечистотия", а? За въздуха в София си прав, ама това е положението - с тия дараци на по 30 години от цяла Европа ще е така. На паркинга на фирмата в която работя всичко е на макс 10 години (с не повече от 5-6 изключения от над 300 автомобила, които всички знаят и подиграват), като процентът коли на 0-2 години вече отива към 30%, пълно е с хибриди. Що ли? Не заради Гретето, а защото хората взимат добри пари. А с "мерките за климата" този процес ще спре, а в Българския случай вероятно ще се и обърне и хората ще обеднеят. Няма да карат нови и по-екологични коли, но пък ще са горди, че са участвали в намаляването на средногодишната температура на коскоджамити планета с 0.1 градуса до 2050 година...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#68] от "|":

  Ама аз не съм се съмнявал как ще ми отговориш - постът беше за разгрявка, че последните дни не съм писал много-много.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 72. 72 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тюфлекчия":

  "Ама аз не съм се съмнявал как ще ми отговориш - постът беше за разгрявка, че последните дни не съм писал много-много."

  Е как ще се съмняваш, за това е необходима мозъчна дейност все пак. Много по-лесно е повтарянето на клишета и идиотщини, които си чул някъде и са ти се сторили достоверни. Това е защото сте свикнали да ви лъжат, не за друго. Или беше обратното, объркАх се... :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#45] от "lz2":

  "Глобалното затопляне" е остарял термин. Понеже се видя, че това се изтърка като лаф, сега на мода са "климатичните промени". Както и да се променя този термин е валиден и може да служи за плашене на гаргите. А те се плашат лесно, както се вижда. Видиотяването на населението на тази тема е валидно само за охолна Европа, а на останалия свят въобще не му пука. Основните замърсители САЩ, Китай, Индия, Русия ще продължават да се развиват, а Европа ще клечи отзад с прангите, които сама си слага.ЕС ще отдели 500 млрд! за "борба" с тази химера. В чии джобове ще влязат? По-бедните страни като БГ ще го отнесат най-много, както се вижда,още от сега.

 76. 76 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Българите са най умни и интелигентни...
  —цитат от коментар 34 на kaiser


  Ъ-хъ!
  "От ИскърО по-длибоку немъ!"

 77. 77 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2324 Весело

  До коментар [#74] от "|":

  Продължавай да се излагаш - кефиш ме. Иначе на оня името му се затрудняват да произнесат и американски телевизионни водещи, така че никога не съм се опитвал да го запомня правилно. Имам други приоритети. Та ако си толкова ербап - кажи какво е работил Сандърс преди да влезе в политиката. За Уорън няма какво да говорим - цял свят и гледа сеира като си направи ДНК тест, а Cherokee nation излезе с изявление, колко са обидени от подхода и действията ѝ, ама ти явно живееш в пещера и ти трябват допълнителни доказателства. Относно последния - за него изказах мнение, че води кампанията си на върха на знамето с дъгата. Това е мнение, за което не трябва да се обосновавам - ти можеш да кажеш "Не съм съгласен, според мен я води на базата на политики за здравеопазване, имиграция и т.н." след което да поспорим. "Не е вярно" не е аргумент. Ама ти откъде да знаеш...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 78. 78 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#75] от "Oggie Petkov":

  Пак ще препоръчам да се прочетат изследванията на Джеймс Лавлок за човешкото въздействие върху процесите на Земята! А то е:
  "Много сме незначителни!"
  ...............
  За един ден, вулканът Килауеа, на Хавайските острови отделя в атмосферата (усреднено), 10000 (десет хиляди) тона SO₂ .

 79. 79 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 350 Неутрално

  "Глобалното затопляне" е остарял термин. Понеже се видя, че това се изтърка като лаф, сега на мода са "климатичните промени". Както и да се променя този термин е валиден и може да служи за плашене на гаргите. А те се плашат лесно, както се вижда. Видиотяването на населението на тази тема е валидно само за охолна Европа, а на останалия свят въобще не му пука. Основните замърсители САЩ, Китай, Индия, Русия ще продължават да се развиват, а Европа ще клечи отзад с прангите, които сама си слага.ЕС ще отдели 500 млрд! за "борба" с тази химера. В чии джобове ще влязат? По-бедните страни като БГ ще го отнесат най-много, както се вижда,още от сега.
  —цитат от коментар 75 на Oggie Petkov

  Точно така се получава на практика. Това е защото в Европа пропагандата е най-масирана и облъчването започва още от детската градина.

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тюфлекчия":

  "Имам други приоритети."

  Да, твоите приоритети са да лъжеш. Както вече казах, няма особен смисъл да оборвам екземпляри като теб подробно, но ще ти демонстрирам как се прави, да знаеш.

  "Та ако си толкова ербап - кажи какво е работил Сандърс преди да влезе в политиката."

  Понеже си нагъл лъжец, да ти припомня какво си написал:

  " Кой не свършил за пет пари работа в живота си (Сандърс),"

  Ама само извън политиката ли може да се работи? Кметовете не вършат ли работа? И по-специално кметовете на Бърлингтън, Върмонт?

  За Уорън написа: "кой се правил на индианец за облаги (Уорън), "

  Няма доказателства, че Елизабет Уорън е получавала облаги от твърденията си, че има индианска кръв. А ако беше живял тук щеше да знаеш, че подобни твърдения, верни или неверни се съдържат в историите на много "бели" американски семейства.

  "Относно последния - за него изказах мнение, че води кампанията си на върха на знамето с дъгата."

  Верно ли? Не я води на "върха" на факта че е завършил Харвард и е служил в армията? Че е прогресивен кмет в консервативен щат?

  Виждаш ли колко са ти жалки лъжите и колко лесно могат да бъдат оборени. От всеки, който може и иска да отдели 5 минути.

  А тези неща не ги пиша, защото 5 минути отделени да оборват всяка идиотщоина която ти или подобните ти пишете са а) безмислени; б) скучни. Такива като теб можете да мислите само с помощта на клишета.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  А защо тази държи плакат Youth for climate change - младежи за промяна на климата. Нали са срещу, а не са за??? Или е пропуснала урока по английски докато протестира.
  —цитат от коментар 10 на Stan Todorov

  Може би са за промяна на СЕГАШНИЯ (политически) климат? 🤓🤷‍♂️

  (не се чете)
 83. 83 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  И как се отдава на значение на борбата с климатичните промени?С държавни пари в касата на НПО?Не благодаря. Аз се боря, като не си купувам автомобил, отоплявам се на електричество и си хвърлям разделно отпадъците.
  —цитат от коментар 12 на atmanpg

  И аз така. А електричество черпя от контакта... 🔌👍

  (не се чете)
 84. 84 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  То ние по какво сме предпоследни като по всичко сме последни?

 85. 85 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#51] от "ivanpopov":Не думай, водеща по кв. метър гора на калпак. Брях, я дай статистически данни да подкрепиш твърдението си.
  —цитат от коментар 52 на tsyrvulan


  Забрави да кажеш МОЛЯ! От мен да мине:

  https://www.nationmaster.com/country-info/stats/Environment/Forest-area/Sq.-km/Per-capita

  Това са стари данни, от 2005, но могат да те ориентират. По данни от евростат, от миналата година, сме минали Австрия, Хърватия и Швейцария. Е, с Прибалтика и Скандинавия не може да се мерим, но пък нашите гори са над половината широколистни, за разлика от техните, където преобладават иглолистните. И нашите гори "спят" 2 месеца, за разлика от техните, които половин година са в анабиоза под снега.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivanpopov":“Забрави да кажеш МОЛЯ! От мен да мине:”81-во място е водещо? Какви наркотици употребяваш?
  —цитат от коментар 86 на |


  Говоря за ЕС, не се прави на луд.

 88. 88 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "ivanpopov":

  "Говоря за ЕС, не се прави на луд."

  Ако някой се прави на луд, това определено си ти. Средната стойност за Европа (от линка ти) е 6.7 km^2/1000 човека. За България е 4.68.

  Та, какви наркотици викаш, че употребяваш?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 89. 89 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#85] от "ivanpopov":


  "И нашите гори "спят" 2 месеца, за разлика от техните, които половин година са в анабиоза под снега."

  Тая идиотщина съм я пропуснал Я разкажи кои широколистни дървета нямат листа само 2 месеца, да ти се посмеем. :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 90. 90 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#88] от "|":

  За разлика от тебе, аз наркотици не употребявам.
  Видя ли поне за малко данните от коя година са? 2005 - тогава бяхме почти 8 милиона. Сега сме под 7. Що се отнася до горите, площа им малко е нараснала, въпреки дърводобива - справка, статистиката на МЗиГ.
  Относно кой колко спи, критерият е обобщаващ. Отвори някой учебник по лесовъдство, там е описан за какво се отнася и как се пресмята. От мен толкова, на дървени философи нямам желание да обяснявам повече.

 91. 91 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#90] от "ivanpopov":

  “ За разлика от тебе, аз наркотици не употребявам.”

  Това определено премахва последната причина да си толкова неадекватен. :)

  Видях от кога са данните. Можеш ли да дадеш други? Защото алабализми какво било сега не променят фактите.

  “ . Отвори някой учебник по лесовъдство, там е описан за какво се отнася и как се пресмята. ”

  Аз да отварям учебник? Доста забавно пожелание от човек, който очевидно няча идея от това което се опитва да коментира.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK