Да останат или не с Меркел: социалдемократите са пред решаващ избор на лидер

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелДа останат или да не останат в крехката коалиция на Ангела Меркел? Това е основният въпрос, когато днес стане ясно кой ще поеме ръководство на Германската социалдемократическа партия (ГСДП).


Изборът на ново ръководство, станал необходим заради оставката на бившия партиен лидер Андреа Налес след катастрофалното представяне на европейските избори, е специфичен в няколко отношения.


За първи път в историята на партията, учредена под това име още през 1890 г., начело на организацията ще застане тандем от мъж и жена, следвайки модела на Зелените, който те спазват вече доста време.
Друга новост: вече няма да гласуват само делегатите на партийния конгрес, а всичките й 426 630 членове, които до вчера можеха да гласуват онлайн и по пощата.


Резултатът ще бъде обявен днес, преди конгреса за встъпване в длъжност на новото ръководство, който ще е се състои от 6 до 8 декември в Берлин.


Автомат


Този избор засега обаче не буди особен ентусиазъм в самата партията, която в социологическите проучвания изостава от християндемократите и Зелените и с рейтинг, близък до този на крайнодясната "Алтернатива за Германия".


Само 53 процента от партийните членове гласуваха на първия тур миналия месец.


На първия тур нито една от шестте двойки кандидати не успя да събере абсолютно мнозинство, а на втори тур един срещу друг ще застанат двойките Олаф Шолц/Клара Гайвиц (спечелили 22.7 процента от гласовете на първия тур) и Норберт Валтер-Борянс/Саския Ескен (получили подкрепа от 21 процента на първия тур).


Победата на първия тандем ще е облекчение за германския канцлер Ангела Меркел, която смята да управлява до края на мандата си през есента на 2021 г., преди да се оттегли от политиката.


Шейсет и една годишният Шолц (вицеканцлер и министър на финансите) и партньорката му (заемала изборна длъжност и родом от бившата Германска демократична република) подкрепят оставането на ГСДП в коалицията, сформирана с големи трудности миналата година.


Лишен от харизма и наричан "Шолцомат" заради склонността си да говори като автомат, Шолц има пълно доверие на Ангела Меркел.


Ако спечели другият тандем, ситуацията ще стане доста по-сложна за германския лидер, която е на власт от 14 години. Без да говорят директно за излизане от коалицията, Ескен и Валтер-Борянс са доста критични по отношение на "Гроко", както наричат управляващата коалиция в Германия.


Оставането или напускането на коалицията ще бъде подложено на гласуване на конгреса в Берлин.


Въпреки неотдавнашните мерки във връзка с минималния размер на пенсията Ескен и Валтер-Борянс критикуват политиката на "нулево задлъжняване", на която държи Шолц, и неуверените действия на сегашното правителство по въпросите на околната среда.


Двойката освен това е подкрепяна от доста активните "Млади социалисти" и от германския клон на "Петъци за бъдещето", движението за борба с климатичните изменения, чийто инициатор е шведката Грета Тунберг и което има много последователи в Германия.


"В лоша форма"


И ако според "Младите социалисти" Олаф Шолц, който в миналото бе близък до Герхард Шрьодер, преди да стане кмет на Хамбург, не символизира промяната, то съперниците му пък не са достатъчно популярни.


Какъвто и да е резултатът от този неясен засега избор, проблемите на ГСДП няма да бъдат решени, защото тя е в доста "лоша форма", пише критично в редакционен материал ежеседмичното издание "Шпигел".


Сегашната ГСДП "не предлага никакъв политически ориентир в дългосрочен план за облика, който иска да придаде на утрешното общество, на света на бизнеса", твърди Геро Нойгебауер, изследовател от Свободния университет в Берлин.


Откъсната от "социалните си корени", партията "доста рядко изглежда като алтернатива" на ХДС на Ангела Меркел, казва експертът пред "Франс прес".


"ГСДП не може да се възроди освен в опозиция и с нови личности", казва пред "Франс прес" политологът Клаус Шрьодер, който прогнозира коалиция между консерваторите и Зелените през 2021 г./БТА

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK