Урсула фон дер Лайен пред "Дневник" за Макрон, Тръмп и защо ще спи в еврокомисията

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен е бивш министър на отбраната на Германия, майка на седем деца. Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Дългогодишен съюзник на канцлера Ангела Меркел. А от вчера първата жена председател на Европейската комисия. Пътят ѝ до този момент не беше лесен. Фон дер Лайен трябваше да е встъпила в длъжност още в началото на ноември, но серия от провали на нейни кандидати за еврокомисари доведе до забавяне. През юли тя спечели позицията си с едва 383 гласа "за" в Европейския парламент при необходимо мнозинство от 374. Против нея гласуваха 327 души.


Въпреки това миналата седмица евродепутатите одобриха нея и екипа ѝ с мнозинство, по-голямо от това за Жан-Клод Юнкер (повече четете тук).


Фон дер Лайен си поставя амбициозни цели, а борбата с климатичните промени е в центъра на програмата ѝ.
В разговор с "Дневник" и още осем международни медии (Der Spiegel, Le Figaro, Il Sole 24 Ore, Het Financieele Dagblad, Rzeczpospolita, L’Écho, Público, Dagens Nyheter) ден след решаващия вот в Европейския парламент тя представя възгледите си за върховенството на закона, финансите на ЕС, НАТО. И разказва защо ще спи в сградата на Европейската комисия*.


- Как ще се преборите с вълната на национализма в Европа? Проблем ли е това за институциите?


- Най-важното нещо е да се покаже на европейците, че ние изпълняваме обещанията си, че Европа води до промяна и че Европа значи, че обединяваме всичките си сили на 28 държави членки и че, правейки го, можем да постигнем много повече, отколкото би могла всяка отделна държава членка.


- Ще задам два въпроса в един, защото са свързани. Става въпрос за многогодишната финансова рамка (МФФ). Вие встъпвате в длъжност. Преговорите продължават. Кога очаквате да приключат? Взимайки предвид, че има много различни позиции сред държавите членки, какво ще бъде посланието ви към групата "Приятели на кохезията" и към страните, които са привърженички на икономиите?


- За всички нас, не само за Европейската комисия, но и за всички държави членки, е от ключово значение да сме готови възможно най-скоро, защото трябва да започнем програмите от следващия период. Никога не трябва да забравяме, че МФФ, която имаме сега, която приключва, беше подходяща за изминалите седем години. И когато създадохме тази стара МФФ, Русия не беше анексирала Крим, не знаехме думата ДАЕШ например, не можеше да се предвиди дестабилизацията на Африка, да не говорим за околната среда, климатичните промени. Тази тема не беше толкова високо в дневния ред. И едва започвахме да разбираме какво може да бъде дигитализацията.


Следващата МФФ е за седемте предстоящи години. Затова трябва да има различна структура. Не може просто да се продължи със структурата на старата МФФ, защото светът се е променил. И в наш общ интерес е да позволим на ЕС да инвестира в големи теми, като например Европейската зелена сделка или дигитализацията, което е за доброто на всички държави членки. И това трябва да се отрази в структурата и на МФФ.


- Напрежението между Ангела Меркел и Еманюел Макрон се увеличава. Това може ли да е проблем за вас и за прилагането на проектите ви?


- Гледам на това като на здравословна конкуренция за най-добрите идеи за Европа между тези страни. Познавам френско-германската връзка от 15 години и тя е оживена, тя е необходима, тя дава енергия на нашия дебат. Но за мен като председател на Европейската комисия е от първостепенно значение да изслушвам и всички останали. Това е красотата на ЕС, това многообразие и изкуството да си успешен в ЕС се състои в това да сме способни да обединим тези идеи и енергии в един общ път напред.


- Бих искала да задам въпрос за външните отношения, тъй като международният ред е много по-различен, отколкото преди пет години, когато Жан-Клод Юнкер зае поста. Една от темите е, че във Вашингтон има президент, който очевидно не върви по вашия път, що се отнася до климата (...) и други въпроси. Как ще работите с господин Тръмп?


Другата е Китай и Русия. Какви отношения искате да има ЕС с Китай и Русия? И например ще може ли "Хуауей" да продава оборудване в ЕС?


- На първо място, винаги трябва да имаме предвид, че има дълбоко приятелство и силна трансатлантическа връзка между ЕС и САЩ, основани на многобройни приятелства, бизнес контакти, общи проекти, студенти от двете страни. Мога да продължа още много. Факт е, че имаме проблеми с американското правителство, но никога няма да забравим от коя страна на масата седим.


Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Ангела Меркел и Урсула фон дер Лайен


Китай ни предизвиква всеки ден, но ние ще трябва да намерим правилния баланс по въпросите, по които имаме много различни възгледи, например киберсигурноста, интегритета или защитата на данни, не само за хората, но за бизнеса и компаниите. И от друга страна, трябва да намерим общ интерес, за който да можем да работим конструктивно заедно. Един пример е борбата с климатичните промени или защитата на тази планета и природата. Добре е, че Китай се ангажира със собствена система за продажба на емисии. И комисията трябва да разбере кои са били положителнте неща и къде допускаме грешки, които трябва да избягваме. Да намерим, настрани от темите, които трябва да адресираме, от човешките права до дигиталните теми, трябва да намерим също и области, в които да работим заедно.


- Ами "Хуауей"?


- Комисията събра всичката информация от 28-те държави членки, възгледите за това. И до края на годината ще развием общ подход не само за "Хуауей", но и по въпроса за други стандарти за сигурност, които очакваме да бъдат гарантирани, ако имаме чуждестранни инвеститори или чуждестранни технологии.


- Когато говорите за Вашингтон, какво имахте предвид, казвайки да не забравяме от коя страна на масата седим?


- От една и съща страна. Имаме силна, специална, основана на доверие приятелска връзка със САЩ. Ние споделяме еднакви ценности. Никога няма да забравим дългия положителен път, по който вървяхме заедно от Втората световна война. Никога няма да забравим, че в под закрилата на САЩ ние успяхме да развием нашата стабилна, сигурна, успешна икономика. Но сега сме в момент, когато като Европейски съюз трябва да пристъпим напред, да намерим наш собствен европейски начин. И мисля, че това е възможно, като бъдем партньори на високо равнище. Това е моето виждане по въпроса.


- Има високи очаквания в Полша, но не само, и в Унгария, и в някои източни държави членки, че с новата комисия ще има промяна в настройката, че новата комисия под вашето ръководство ще бъде по-приятелски настроена, по-кооперативна към тези "лоши момчета" в Източна Европа. Прави ли са? Мислите ли, че е време да се спре процедурата по чл. 7 срещу Полша?


- Върховенството на закона е една от основополагащите ценности на ЕС и не се допускат никакви компромиси с него. Независимо от това за кой говорим. Това е причината, поради която ще започнем редовен процес за докладване за всяка държава членка за състоянието на върховенството на закона, за да сме сигурни, че засяга всички нас. Това е нашият основополагащ принцип, същината на това да вдъхваме доверие сред нашите граждани, между държавите членки и в международните отношения. Така че никакви компромиси по този въпрос.


Това, което усещам, е че в Централна и Източна Европа има нужда гражданите да бъдат включени в по-голяма степен в нашите общи европейски въпроси. Това беше една от причините, поради която пътувах до централно- и източноевропейските страни. Очаквам комисарите и зам.-председателите, които са от този регион. Защото искам този съюз да преодолее разделенията между Централна и Източна Европа и Западна.


- Ще бъдете в Мадрид, за да участвате в климатичната конференция, и климатът е един от големите ви приоритети за следващите пет години. В същото време държавите членки обсъждат промени в Пакта за стабилност, например дали зелените инвестиции може да бъдат изключени от изчисляването на дефицитите и по един или друг начин да се подпомогне борбата с климатичните промени чрез Пакта за стабилност. Гледате ли на това благосклонно?


- Не, не мисля, защото е прекалено примамващо да се отдадем да "зелени заблуди". Европейската зелена сделка е нашата стратегия за растеж. Ако я изпълним правилно, ще инвестираме силно в наука и изследвания, в нови технологии. Ако я изпълним правилно, ще открием, че има много ползи от зеленото финансиране. Трябва да сме много постоянни в изпълнението на конкретни резултати, на мерките за намаляване на въглероден диоксид и технологиите в производството и в ежедневието. Но това е постижимо в рамките на Пакта за стабилност и растеж. Има взаимна зависимост между здравите публични финанси и достатъчното възможности за инвестиции в Пакта за стабилност и растеж. Но ако интегрираме това, което ще направим в ЕК по Европейската зелена сделка, има много възможности за инвестиции в правилната посока.


Урсула фон дер Лайен е бивш министър на отбраната на Германия.

© Reuters

Урсула фон дер Лайен е бивш министър на отбраната на Германия.


- Бяхте ли малко изненадана от парламентарния процес досега, в рамките на който бяха отхвърлени трима кандидати за комисари? Имаше проблеми с титлата за насърчаване на европейския начин на живот. Знаехте ли предварително, че това може да се случи?


- Мисля, че, гледайки назад, това беше много положителен и необходим процес. Преди пет месеца това беше труден старт, няма съмнение, защото не се познавахме. И съм признателна и наистина щастлива и благодарна за това голямо мнозинство, мисля, че беше 65%, вчера за комисията, което показва, че сме постигнали голям напредък в изграждането на доверие и в това да бъдем конкретни по различните теми, в поставянето на масата на общ дневен ред за следващите пет години. И има много желание и ентусиазъм, но също и увереност от страна на парламента. Две трети мнозинство, които казват, хайде, давайте, да работим заедно. Разбира се, знам, че в бъдеще по различните проекти ще има различни мнозинства. Но цялостният ангажимент към общия дневен ред, който развихме през изминалите пет месеца в рамките на изслушванията с комисарите, това е механизмът, който избрахме, беше много конструктивен, гледайки назад, конструктивен и необходим процес.


- Ще попитам за (президента на САЩ - бел. ред., Доналд) Тръмп. Когато Ангела Меркел се готвеше да се срещне с него за пръв път, знаем, че прочете всичките му речи, изпратиха й видеа за неговия начин на представяне пред публика. Как се подготвяте или ще се подготвяте, когато ви предстои среща с него, и също питам, защото вашата политическа кариера, многото постове, които сте заемали, винаги е била свързана с борбата за равенство, равни права за жените, възможността сега да имате почти пълен баланс на половете в комисията изпъква. Ще се срещнете с човек, за чиято репутация по отношение на жените има много какво да се каже. Как ще се подготвите за това?


- С който и държавен или правителствен ръководител да се срещна, това, разбира се, ще има значение, защото аз съм това, което съм. Tова е свързано с дълбоките ми убеждения, с моята личност. Вече имах шанса да бъда в срещи с президента, но мисля, че като всяка среща с държавен или правителствен ръководител ще се подготвя задълбочено по темите, които ще обсъждаме, и мисля, че това е добре, защото имаме комплексен дневен ред със САЩ. Ще бъде добре някои комисари, например Фил Хоган, да започнат да подготвят конструктивен и позитивен дневен ред, който след това можем да обсъдим в детайли. Така че това ще отнеме известно време преди пътуването ни.


- Това не е планирано към момента?


- Не, към момента не.


- Какви са вашите планове за Механизма за сътрудничество и проверка? Видяхме в съвета, че няма единодушие за вдигането му за България. Бихте ли могли да ни представите повече детайли за този механизъм за върховенството на закона за всички държави членки?


- Мисля, че обясних за това.


- Добре, тогава по първия въпрос.


- Механизмът за сътрудничество и проверка получи частична зелена светлина. Надявам се, че следващата стъпка от съвета ще бъде добавена. Разбира се, прилагането на стъпките, които са били предприети, и запазването им, това е процедурен подход. Това се вписва много добре в механизма, който ще въведем за всяка държава членка, който ще следи за прилагането на върховенството на закона и ежедневните процедури, свързани с върховенството на закона.


- Имате много високи амбиции за околната среда с новата зелена сделка, но Зелените не са в комисията. Защо и ще им позволите ли да бъдат включени в процеса?


- Изрично право на държавите членки и правителства е да предлагат комисари, така че аз бях щастлива да интервюирам номинирания за комисар от правителството, в което участват Зелените. Щастлива съм, че при нас е Виргиниус Синкявичюс. Смятам гласуването с "въздържал се" вчера като вот на доверие и отвореност. Същото чухме и от изявленията.


Урсула фон дер Лайен с екипа си от еврокомисари

© Reuters

Урсула фон дер Лайен с екипа си от еврокомисари


Предния път гласуваха против или първия път, през юли, те гласуваха против. Сега те се въздържаха, което значи, че са отворени и имат желание да работят с нас по различни въпроси, които са на върха на нашия дневен ред. Това, мисля, е и красотата на Европейския парламент в сравнение с националните парламенти - че имаме променящи се мнозинства за различните проекти, така че работата е много по-фокусирана върху конкретни проекти, които трябва да са подходящи за всички различни 28 държави членки. Тези променящи се мнозинства са красив символ на многообразието на 28-те държави членки.


- Бих искала да задам въпрос за НАТО. Чудех се дали гледате на последното развитие в НАТО - оттеглянето на САЩ от Сирия, турската офанзива и всички тези действия от страна на господин Макрон в онова интервю за "Икономист". Гледате ли на тези събития като на евентуален начин за събиране на повече подкрепа в рамките на ЕС за по-бързо развитие по ПЕСКО (Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната - бел. ред.)? Виждате ли някаква връзка между двете, или мислите, че са напълно разделени?


- НАТО винаги ще бъде колективна защита и чл. 5. Но има области, в които не виждам НАТО, а призив към ЕС, защото ЕС има широк спектър от различни инструменти да се справя със същите трудни ситуации - от сътрудничество за развитие до фондове за съседните страни, до големи инструменти за решаване на конфликти и дипломация. И действително механизмите за стабилизиране в отбраната ги нямаше преди няколко години. Те винаги са били в списъка със задълженията, но никога не са били развивани. Следователно това е добра стъпка напред (...) През 2016 г. ние започнахме да развиваме европейския отбранителен съюз, който засилва оперативната съвместимост между въоръжените сили на 28-те държави членки и поставя ЕС в позиция, в която, ако има политическа воля за действие, както преди пет години в Мали, съюзът има също структурите и процедурите за постигане на резултати.


За нас сигурността винаги е всеобхватна (...) Военната сигурност няма да е устойчива, ако не е придружена от силна дипломация и инвестиции за развитие, и обратното. Например, ако имате ферма в Мали, която подкрепяте с проекти за развитие на земеделието, и е унищожена впоследствие от терористи, това не води до нищо.


Ако има жена, която учи право в Афганистан и Ирак и се сблъсква с огромна стена от корупция и неспособност да започне работа, това не води до никъде.


Имаме този всеобхватен подход към сигурността, защото ЕС е способен да съчетае всичко това.


- Разширяването е централна тема в момента. Как ще убедите Франция да приеме започването на преговори със Северна Македония и Албания?


- Франция иска развитие и потенциална реформа на процедурите за приемане. Аз уважавам това. Гледайки към Западните Балкани, като цяло в наш стратегически интерес е да държим Западните Балкани възможно най-близо до ЕС. Що се отнася до Северна Македония и Албания, ние поискахме много от тях. Те го изпълниха. И тъй като поискахме от тях при настоящите обстоятелства, мисля, че е въпрос на честност да не променяме правилата в момента, в който те са изпълнили това, което е трябвало. Това ме оставя отворена, при един различен график, за преразглеждане на процеса на присъединяване.


- Мислите ли, че разговорите със Северна Македония и Албания може да започнат преди реформата?


- Това е решение на съвета. Искам да чуя първо френския президент подробно какво има предвид. Както казах, отворена съм за преразглеждане на процеса на присъединяване, защото каквито и процедури да имаме, никога не трябва да казваме "Това остава така". Но трябва и да имаме представа къде той смята, че има нужда от промяна.


Сигурна съм, че ще можем да намерим допирни точки, за да защитим интересите на Северна Македония и Албания. И от друга страна, сме отворени за промени в процедурата по приемане. Мисля, че най-важното е да доведем до резултат, до докажем, че процесът на присъединяване не е автоматичен, както е днес.


- Бих искал да поговорим за миграцията. Кога комисията ще има крайно предложение за пакт за прехвърляне на мигранти? Вчера на пресконференцията говорихте за проявяването на солидарност и че всяка държава трябва да допринася. Можете ли да дадете повече подробности? Достатъчно ли е да се допринесе с пари?


- В момента еврокомисарите Илва Йохансон и Маргаритис Схинас пътуват в държавите членки и ги помолих да чуят мненията им по цялата тема за миграцията. Всички държави членки искат да се сложи край на застоя, да се продължи напред. Това е добре. Те са уверени, че пакетът ще бъде сложен на масата може би в края на първото тримесечие, началото на второто тримесечие следващата година. Не искаме да разглеждаме само части от концепцията за миграцията, това няма да проработи. Искаме да изготвим концепция, която започва със защитата на хората, които се нуждаят от международна закрила, изясняването на това кой може да получи убежище, минава през въпроса за външните граници, които трябва да бъдат защитени, и въпроса какво ще правим с процедурите за предоставяне на убежище, и, разбира се, да погледнем широко към страните по произход в наше съседство.


Но бих искала тези, които не могат да получат убежище, да се върнат у дома. Трябва обаче да създадем законни възможности за миграция и миграция на квалифицирани хора. Това е много с няколко думи (...).


Урсула фон дер Лайен пред "Дневник" за Макрон, Тръмп и защо ще спи в еврокомисията

© Reuters


- За миграцията също. Решенията могат да се взимат с мнозинство. Засега комисията и държавите членки решиха да търсят единодушие. Мислеха, че през 2015 г. квотите за мигранти, за които се взе решение с мнозинство на фона на споровете между държавите, бяха голяма политическа грешка. Въпросът ми е ще търсите ли единодушие и от тази перспектива, мислите ли, че действията през 2015 г. бяха грешка? Беше ли това решение, което раздели Европа?


- Мисля, че през 2015 г. първоначалното решение за много специфично време и място, за предотвратяване на катастрофа и защита на хората, беше правилно. Това включва знанието, че заради безредиците в съседните на нас страни и липсата на ясна, функционираща концепция за миграцията - от Дъблин до Шенген, от външни граници до процедури за убежище, всичко, за което говорих - това доведе до случилото се през 2015 г. Мисля, че миграцията е толкова важен въпрос, че разбира се, че трябва всички да са съгласни, така че единодушието ще продължи да е начинът, по който ще решаваме. Защото мисля, че трябва да намираме общи решения.


- Споменахте през юли, че се нуждаем от конференция за Европа. И преди няколко дни френското правителство и германското правителство одобриха идеята. Какво мислите за бъдещето на Европа? Какво очаквате от тази конференция? Каква Европа виждате след тези две години на дебат или най-малкото каква Европа бихте искала да видите?


- Щастлива съм, че съветът е включен, парламентът е включен, и, разбира се, комисията е включена в тази идея. Има два пътя. Единият е свързан с междуинституционални въпроси. От "водещия кандидат" до транснационалните листи и други теми, както подсказва името – междуинституционални.


Вторият, който е широк, в рамките на който европейските народи трябва да се произнесат какви са техните идеи, очаквания, надежди, страхове за бъдещето на Европа. Задачата ще е да се отиде в различните региони, да се чуе, да се разбере кои са най-общите или доминиращи теми, които включва този процес, и какви може да са нашите действия, за да реагираме на тези надежди, виждания, страхове или друго. Очаквам Европа да стане по-силна от този процес, но тъй като той е отворен от самото начало, хората са тези, които трябва да ни кажат кои са основните въпроси в нашия дневен ред (...).


Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен


- Много се писа за спалнята в "Берлемон" (сградата на еврокомисията; по искане на Фон дер Лайен в централата на комисията се подготви място, където тя да може да нощува - бел. ред.) (...) Какво беше вашето най-удивително преживяване в европейското семейство на лично ниво? Може да е положително и отрицателно.


- За мен това беше дълбокото усещане, че се връщам у дома. Аз обичам многообразието на езиците наоколо. Официалните са френски, немски и английски. Обичам това многообразие на езици, на хора, темпераменти, на култури, на възгледи към даден проблем, но тази силна страст Европа да напредне, това е прекрасното на това Брюксел да представлява Европа. Така че в момента аз съм толкова развълнувана да се върна в тази атмосфера.


- Ами седалището (на Европейския парламент - бел. ред.) в Страсбург?


- За Страсбург, той има силно символично значение. Това, което усещам, в най-добрия смисъл на думата, е, че ние влизаме в диалог и разговаряме помежду си. Многото срещи, които проведох в Страсбург последните три-четири дена, с много членове на парламента и различни групи, и други, беше и за изграждане на моста, който беше необходим, за да стигнем до вчерашното мнозинство. И това е ценно - когато седнем, погледнем се, говорим помежду си, а не само си изпращаме документи, но и работим по същество.


- Значи ще запазите това седалище?


- Ами да, не е част от моите решения и никога не съм го поставяла под въпрос.


- Интересувам се, посетихте Ангела Меркел преди няколко дена. Германия ще бъде ротационен председател (на Съвета на ЕС - бел. ред.) през втората половина на годината. Дълго време в кариерата ви се смяташе, че може вие да сте наследник на госпожа Меркел. С вашата роля в Европа взаимната ви връзка промени ли се и може ли да се промени?


- Връзката между Ангела Меркел и мен се гради на 14 години работа заедно и преминаване през пикове и спадове, за да се стигне до това да се опознаем много добре взаимно. Има много дълбоко доверие между нас двете. Аз знам, че тя знае, че от много много години моето желание беше да се придвижа към европейското ниво. Ние двете преодоляхме и в същото време сме много благодарни за случилото се през последните 5-6 месеца. Тя е изключителен европеец. Така че ние сме сестри по убеждения, що се отнася до това. Идваме от съвсем различни среди. Нейното наследство за Европа е изключително. Знам, че имам на моя страна като председател на Европейската комисия човек, който има дълбоко желание за стабилизиране на този съюз. Това е добро, полезно е.


Урсула фон дер Лайен пред "Дневник" за Макрон, Тръмп и защо ще спи в еврокомисията

© Reuters


- Какви политики планирате за големите технологични компании като "Фейсбук" и "Гугъл" и как вашата комисия ще гарантира, че те спазват европейските правила?


- В дигитализацията. Беше много добре да се види като ЕС, че с GDPR (общ регламент за защита на данните - бел. ред.) за пръв път определихме рамка на световно ниво за защита на правата на индивида. Никой освен Европа не можеше да го направи. Някои в Силициевата долина казаха, че това е дар за света. Защото европейският подход е центриран около човека, на нещата да се гледа от гледната точка на човека. Традицията е различна в САЩ. Например в САЩ тя се води в много по-голяма степен от пазара или в Азия се води повече от управляващите. Така че това беше добро като послание - че тези, които искат да правят бизнес на европейския единен пазар, който е огромен пазар, са добре дошли да го правят, но трябва да се подчиняват на правилата, които определяме.


Нашата цел е да направим същото в областта на изкуствения интелект. Принципът зад това е да опредяме стандартите. Това са нашите стандарти, които оформят тази глобална дигитализация, а не другите да ни налагат стандарти.


- Не сме говорили за Брекзит, който е най-големият въпрос пред нас. Очаквате ли изборите във Великобритания да променят ситуацията?


И втори въпрос. Ако Великобритания напусне ЕС след два месеца, това ще открие ли пътя за по-добра политика за отбрана?


- По първия въпрос. Трябва да изчакаме изборите във Великобритания и след това ще видим.


Отбрана. Нашите британски приятели бяха изключително честни по въпроса, че с референдума за Брекзит те обещаха да не пречат или блокират развитието на ЕС, и действително бяха много честни, наблюдавайки, но без да възпрепятстват, развитието на европейския отбранителен съюз.


Има и второ, по-важно нещо. Понеже в предишните десетилетия нямахме европейския отбранителен съюз, няма от какво да се разделяме с нашите британски приятели. Напротив. От НАТО сме свикнали да имаме дълбока взаимосвързаност и оперативна съвместимост с британските въоръжени сили и сме убедени, и ние в ЕС, и нашите британски приятели, във факта, че тази външна сигурност подобрява сътрудничеството между нас. Знаем колко важно е това. Това е единствената област, в която няма какво да разделяме.


- Брекзит зае вниманието на Брюксел в продължение на повече от две години. Скоро ще започнат преговорите за търговското партньорство. Опасявате ли се, че тази тема ще ви ангажира все още много с усложненията около Брекзит и няма да имате достатъчно време за широкия дневен ред, който сте определили?


Другият въпрос е продължение на този за личното ви изживяване в Брюксел. По темата за апартамента в "Берлемон". Питам ви, защото аз идвам от Португалия и там нямаме такава традиция. Можете ли да обясните защо според вас това е добро?


- Работила съм в продължение на 14 години в германски министерства. Мисля, че е 25 или 30 квадратни метра в "Берлемон". Предимството е, че пести много време. Когато съм там, работя денонощно. Не стоя в задръстване по два пъти на ден. Има го и предимството за охраната, че не трябва да наемат апартаменти до моя апартамент и всички други подробности. Шофьорите и охраната не трябва да чакат до късно през нощта, докато свърша работата си.


Аз съм майка на седем деца и знам колко е важно да си тръгнеш от работа. С моя екип винаги имаме сутрешен брифинг, но в определен момент следобед имаме среща, след която всеки решава какво да прави.Сигналът от върха трябва да е ясен – напълно в реда на нещата е човек да не си отиде вкъщи. Това не е традиция тук, в комисията, но е традиция в моя живот. Знам с моите седем деца, свършвала съм си работата, но исках автономност за времето, за да реша как и кога да я свърша. Седях в кабинета до осем вечерта, това е лошо за децата ми, но това е моето решение. Моят шеф може да очаква да си свърша работата навреме, но никога да не се интересува как съм го постигнала.


Следобед има момент, когато идва нещо, подобно на смяна на дежурството. В болницата за мен беше смяна на дежурството. Това не значеше, че ще си тръгна веднага от болницата. Понякога го правех, защото трябваше. Но знаех, че е напълно в реда на нещата смяната да закъснее.


- Няма ли да се чувствате сама в тази голяма сграда?


- Ами аз ще съм сама и в апартамента си.


- Ами Брекзит?


- За мен е важно да имаме много добри отношения с нашите британски приятели. Така че инвестираното време в Брекзит е и време, инвестирано в положителни връзки с наш съсед, и затова мисля, че е нещо важно.


- Начинът на комуникация на Еманюел Макрон е много често директен и понякога агресивен. Мислите ли, че това е най-добрият начин да се придвижва даден проект и да се промени Европа?


- Аз харесвам неговата страст за Европа. Това е толкова очевидно. Срещнах се с почти всички ръководители. Те са различни личности в начина си на общуване. Дотолкова, доколкото динамизмът, любовта за Европа, страстта за Европа, това е позитивно, позитивна енергия.


- За вътрешната организация на комисията, защото имате силни изпълнителни зам.-председатели. Не значи ли това, че комисията ще бъде по-малко централизирана от предишната, и не се ли страхувате от конкуренцията на някои от тях?


- Напротив. Аз искам те да са успешни в най-важните си въпроси, защото това ще увеличи успеха на комисията като цяло. Аз зададох три основни цели на изпълнителните зам.-председатели със силни отдели.


Има много работа. Някои казват, че сме твърде амбициозни. Радвам се, че гледат на нас така. Защото се нуждаете от много силни рамене, за да движите нещата напред, и мисля, че е най-добре, ако искате от хората да инвестират възможно най-много сила и познания в общия дневен ред. Тогава комисията ще бъде успешна.


*Интервюто е публикувано със съкращения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Урсула фон дер Лайен пред "Дневник"

  ---------

  по скоро:

  Урсула фон дер Лайен пред Америка за България.
  На някакъв български сайт Урсула няма да си губи времето

 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  "когато създадохме тази стара МФФ Русия не беше анексирала Крим, не знаехме думата ДАЕШ"

  подпис
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3138 Весело

  ... Европа значи, че обединяваме всичките си сили на 28 държави членки ...

  ... Познавам френско-германската връзка от 15 години ...

  Това са цитати.

  28? Когато говори за бъдещите планове?
  И познавала френско-германската връзка от 15 години? Само откогато е министер?
  Родената и отраснала в Белгия, с баща не само германски, но и европолитик ?

  Цялото интервю са кухи дрън-дрън клишета ...

 6. 6 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ако заглавието беше вярно, въпросите въобще нямаше да са такива. Щеше да се пита основно за Борисов, Гешев, мониторинга, класациите за свобода на медиите и прочие от репертоара на Петя Владимирова. :)

  Предполагам, че г-жа дер Лайен даже идея си няма какво е това "Дневник"....

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Фон Дер Лайен показва повече твърдост от всички досегашни европолитици.
  Кристалина Георгиева повече се стараеше да се хареса на хората.

  подпис
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3346 Весело

  До коментар [#3] от "dma12587967":

  Заглавие: "Урсула фон дер Лайен пред "Дневник"По-надолу: "В разговор с "Дневник" и още осем международни медии (Der Spiegel, Le Figaro, Il Sole 24 Ore, Het Financieele Dagblad, Rzeczpospolita, L’Écho, Público, Dagens Nyheter)"
  За другите международни медии е чест да са в компанията на "Дневник":))
  —цитат от коментар 3 на dma12587967


  Е, като няма риба и ракът е риба. След като ПИК не е снизходил наложило им се е да се задоволят с компанията на "Дневник".

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  "Урсула фон дер Лайен ще спи в Еврокомисията" популистко сиромахомилство.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  И на мен ми липсват задълбочените, аналитични, с програмен характер, отговори на Путин.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4254 Любопитно

  Умна жена, изпълнена с енергия!
  А от "Дневник" не и ли зададоха един въпрос, какво смята за процедурата/избора на новия главен прокурор в България?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Разпределяне на спасени мигранти ли?

  - "Но бих искала тези, които не могат да получат убежище, да се върнат у дома. Трябва обаче да създадем законни възможности за миграция и миграция на квалифицирани хора. Това е много с няколко думи (...)."

  - Моите адмирации.

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Десетото място беше за Гардиън, но остана незаето. Плачем.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2670 Весело

  "В разговор с "Дневник" и още осем международни медии (Der Spiegel, Le Figaro, Il Sole 24 Ore, Het Financieele Dagblad, Rzeczpospolita, L’Écho, Público, Dagens Nyheter) ден след решаващия вот в Европейския парламент..."

  Впечатляващо: колко много медии са се присламчили към международната медия "Дневник", който очевидно е уредил това интервю! Използват неоспоримия му авторитет!
  Само не знам, що и "Свободна Европа", "Дойче Велле" и "Ройтерс" не са в кюпа. Е, те са само подгласници на "Дневник", но не пречеше да се прояви малко уважение...

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Браво на дамата! Личи си класата на опитния политик. Кратко, точно и ясно по всеки един въпрос, но без нито един конкретен отговор, по същество. Даже климатичните промени, които някои журналисти й вмениха като приоритет, споменава толкова хлъзгави, че просто няма за какво да се хванеш.

 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Разпределяне на спасени мигранти ли?- "Но бих искала тези, които не могат да получат убежище, да се върнат у дома. Трябва обаче да създадем законни възможности за миграция и миграция на квалифицирани хора. Това е много с няколко думи (...)."- Моите адмирации.
  —цитат от коментар 12 на plebs


  30 000 върнати "бежанци", неотговарящи на условията, са обратно в Германия, пише Ди Велт. А пък зелената политичка със звучното име Гьоринг казала, че е по-добре престъпниците да лежат в Германия, отколкото да бъдат екстрадирани, тъй като се връщат и извършват нови престъпления. Елате, хиляди младежи, безплатна квартира, осветление, отопление, храна три пъти на ден, и то халал. И ще ви пазим от лоши екстремисти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Долавят се железни нотки в изказаното от Урсула фон дер Лайен. Дали пък няма да берат ядове с нея неприятелите на ЕС.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3138 Весело

  Долавят се железни нотки в изказаното от Урсула фон дер Лайен. Дали пък няма да берат ядове с нея неприятелите на ЕС.
  —цитат от коментар 17 на К2


  Точно толкова, колкото и с Бундесвера, на който беше началник шест години.

  Демек - 'ич!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  А важното е, че и е зададен въпрос за Русия, но не дава никакъв отговор...

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3138 Неутрално

  ... 30 000 върнати "бежанци", неотговарящи на условията, са обратно в Германия, пише Ди Велт. А пък зелената политичка със звучното име Гьоринг казала, че е по-добре престъпниците да лежат в Германия, отколкото да бъдат екстрадирани, тъй като се връщат и извършват нови престъпления...
  —цитат от коментар 16 на Един вампир броди из Европа


  Тия бройки с хляб и сол да ги посрещнеш и с мед и мляко да ги храниш!

  Голямото, оглушително мълчание е за официално и съвсем законно влезлите роднини на "клетите" по линия на събирането на разделените семейства.
  Къде четвърт милион годишно бяха някъде ...

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  *Интервюто е публикувано със съкращения.

  Що така, бе Дневник? Огранизирахте нещо, достъпно само за девет медии в Европа, и после го орязахте?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  [quote#18:"xm..."][/quote]

  Да де, и аз това казвах. Намеренията й са страшни и единствената добра новина е, че досега никога не е успявала.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  "Урсула фон дер Лайен ще спи в Еврокомисията" популистко сиромахомилство.
  —цитат от коментар 9 на Корки


  Може би разчита на охраната -- все пак само тя си знае задачите и намеренията за Европа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  [quote#18:"xm..."][/quote]

  Предстои да видим. Меката сила на ЕС не значи мекошавост. Иначе защо всички искат да търгуват с ЕС а ЕС им налага ограничения.Ето пример от нашата действителност. Жуже иска гаранции от ЕС за продължението на Турски поток . Спирането на тръбата ОПАЛ с петдесет процента за газпром.Пропагандата е едно а реалните действия съвсем друго.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Хаиде още една евреика в ЕССР, да живее комунизма които ни го сервират, бавно но слявно.

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5652 Неутрално

  Урсула фон дер Лайен определено не се харесва на форумните комунета. Което е добър атестат.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  "Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. "

  После от гинеколог става министър на отбраната. Борбата с вятърните мелници , пардон, с климатичните промени била в центъра на програмата ѝ. Питам се , дали , ако беше останала да работи като гинеколог нямаше да бъде по-полезна за обществото.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  В интервюто нито дума за Турция и Русия като съседни агресивни страни на ЕС. То и въпроси на тази тематика не бяха и задавани. Нито дума за окупацията и анексията на европейски земи , нито дума за монополизма на Газпром в източно европейските страни , нито дума за изграждане на единна стратегия за енергийната независимост на ЕС, но пък имаше въпрос за "Фейсбук" и "Гугъл" дали щели да спазват европейските правила. Много важен беше въпроса къде щяла да спи Урсула. Тенденциозни и глупави въпроси на очевидно левичарски медии, в това число и на Дневник

 29. 29 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  "Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. "После от гинеколог става министър на отбраната. Борбата с вятърните мелници , пардон, с климатичните промени била в центъра на програмата ѝ. Питам се , дали , ако беше останала да работи като гинеколог нямаше да бъде по-полезна за обществото.
  —цитат от коментар 27 на tacheaux


  Е много питаш. Дружката й Кристин пък е адвокатка и ще ръководи Европейската централна банка. А можеше и да е специалист уши нос и гърло, все тая.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 30. 30 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Като я гледам многодетната генеколожка с кривите зъби и ... малко се притеснявам за Европа. Тая гъба нито е компетентна, нито е умна, нито има широка подкрепа. А и като гледам с какви шушляци се е заобиколила ..... мила майко!

  California Über Alles
 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Пред "Фон"-ката, Ишиаса е титан!

 32. 32 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  Божее Вие наред ли сте, или много гледате американски и еропеиски левичарски новини. Само не си мислете чъм русофил или пак туркофил, защото по добре туркофил, отколкото америконофил. За Украина какво знаете, пишете да видим, или пък за Турция ( която ни набиваха в главите ни че тя щяла да ни напада ) страна която се бори от 1974 година насам със терора, подпомогнато пак от НАТО или по точно от Съединените съветски Щати, защото именно тази страна не може да живее без враг, за да си пласира оръжията по света. Именно тази страна влиза в чужди страни, създава терористични групи, видители ние сме спасителите на вас, по точно на петрола и газста, да имате нещо да кажете? Оу не не можете, защото в българина има две необратими наклоности, или трябва да си мразещ турците, или руснаците, а русофилите американците. И едните и другите не можете да мислите като нормални индивиди, а само мислите че твоя човек или страна винаги е прав, но ако наистина европеиците мислеха за мен или за Вас, нямаше да сме във този хал на мислене. Не че европеиските наради много мислят, но ......

 33. 33 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  И друго, не виждатели че дневник дава постояно мнението на ДВ деутче веле? А тя каква е, от кого е финансирана, свободна Европа, Гласът на Америка, от кого мислите че са финансирани? Има и много други медии, мога да пиша до вечерта, това оставям на Вас, да се по изровите та да видите кои стои зад тези медии. Лек ден Ви желая.

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":Божее Вие наред ли сте, или много гледате американски и еропеиски левичарски новини. Само не си мислете чъм русофил или пак туркофил, защото по добре туркофил, отколкото америконофил. За Украина какво знаете, пишете да видим, или пък за Турция ( която ни набиваха в главите ни че тя щяла да ни напада ) страна която се бори от 1974 година насам със терора, подпомогнато пак от НАТО или по точно от Съединените съветски Щати, защото именно тази страна не може да живее без враг, за да си пласира оръжията по света. Именно тази страна влиза в чужди страни, създава терористични групи, видители ние сме спасителите на вас, по точно на петрола и газста, да имате нещо да кажете? Оу не не можете, защото в българина има две необратими наклоности, или трябва да си мразещ турците, или руснаците, а русофилите американците. И едните и другите не можете да мислите като нормални индивиди, а само мислите че твоя човек или страна винаги е прав, но ако наистина европеиците мислеха за мен или за Вас, нямаше да сме във този хал на мислене. Не че европеиските наради много мислят, но ......
  —цитат от коментар 32 на cvz19584875


  Вие левите хуманисти нали затова 45 години квичите за Пиночет -- щото не можа да стане гражданската война и рушняците не успяха да си плацират калашниците. А така им се беше усладила Никарагуа.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 328 Неутрално

  credit where credit's due

  Необходимо е да сме обективни и да признаем, че Дневник е в много добра компания сред изброените по-горе медии.
  Не зная как се е случило това, но поздравления.

  Опитах се да открия цялото интервю, без съкращения не това не се оказа толкова лесно... Почти всчики медии, които са присъствали, са публикували основно своите въпроси... И това интервю може да се прочете само в платените версии на тези медии. Все пак успях, защото имам абонамент към една от присъствалите медии :)

  Дневник е задало поне едни въпрос. личи си горе кой е, макар и да не е отбелязано. За съжалание, Дневник не са получили добър (за редакцията) отговор. Ама какво да се прави, политика е това :)

  Както и да е, добро интервю е това и наистина, Урсула отговаря точно така, както трябва да отговоря всеки един висш политик.

  Няма как да са доволни от един политик дори само жителите на една страна. Все ще има на някого лично да не му харесва нещо.

  А ако говорим за толкова много различни страни от ЕС, преминали през толкова различни исторически периоди, в различно положение на развитие в момента и съответно, в различен етап на развитие и на състояние на обществата им, то няма как един политик да бъде харесван от всички.
  Тоест, този начин на говорене е по-скоро правило. Най-малкото, за да няма веднага засегнати.
  Тоест, по-добре да изглежда, че избягва да отговоря директно, отколкото от ден първи, едни политик да бъде вкаран в обяснителен режим.

  Често това го виждаме и за медии това е добре, че има с какво да си пълнят сайтове и страници, но за държавите не е добре.
  Вместо тези политици да се опитват поне да управляват, те се обясняват в безброй интервюта какво са искали да кажат, защо са искали нещо да кажат, ама какво точно са имали предвид и т.н.

  А политиците са просто хора. Не са нищо друго. С добри и с лоши страни. С умения и неумения.
  Журналистите не бива да го забравят този момент!


  И забелязах нещо в интервюто по-горе.

  В седми въпрос по-горе, където става дума за Полша и Източна Европа има нещо пропуснато. Предполагам, при преводът.

  Ето как е по-горе:

  "Това беше една от причините, поради която пътувах до централно- и източноевропейските страни. Очаквам комисарите и зам.-председателите, които са от този регион. Защото искам този съюз да преодолее разделенията между Централна и Източна Европа и Западна."

  А ето как би звучало на английски език, макари да го превеждам през друг език :)

  "That is why I went there immediately after the nomination and I look forward to working with my deputies in the Commission from this region. It is necessary to bridge the divisions between East and West of Europe."  Оправете го, защото сега не звучи много логично това изречение за комисарите :)

 36. 36 Профил на cvz19584875
  cvz19584875
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един вампир броди из Европа":

  Знаеш ли колко ми дреме за руснаците или някого друг, освен страната ми? Нима Ви харесват воините които се правят от страна на Съединените съветски Щати? Воини които малко или много се влияе и България, това ли имаш предвид? Нима Ви харесва да плащате 2 % от вътрешния продукт на америкаснката оръжеина индустря, след като нямат нашите пенсионери хляб за ядаене, това ли имате предвид? Нима Ви харесва да Ви управляват същите евреиски изчадия които управляваха и в комунизма? Ако Ви харесва, тоагава, да ви е сладко.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До 33:"cvz19584875".....И друго, не виждатели че дневник дава постояно мнението на ДВ деутче веле? А тя каква е, от кого е финансирана, свободна Европа, Гласът на Америка, от кого мислите че са финансирани? Има и много други медии, мога да пиша до вечерта, това оставям на Вас, да се по изровите та да видите кои стои зад тези медии....."

  Може би бъркам, но ако не ви харесва Дневник какво правите ту? не че ви забранявам (кой ли пък съм аз?), но има толкова други медии? защо си губите времето тук?

 38. 38 Профил на gooodnight
  gooodnight
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Майка на 7 деца, - затова влиза в политиката за да може да ги изхранва.
  (Да са живи и здрави и децата, и майката)

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  „Що се отнася до Северна Македония и Албания, ние поискахме много от тях. Те го изпълниха. И тъй като поискахме от тях при настоящите обстоятелства, мисля, че е въпрос на честност да не променяме правилата в момента, в който те са изпълнили това, което е трябвало.“

  Албания какво? Македония ви клекна. И просто ги излъгахте. Измамихте ги. Пътека направихте преди референдума, за да я вкарате в НАТО, а после я пуснахте да падне като горещ картоф. Имахте си и подходящия човек, Заев, дето ви угаждаше на всичко. Сега остана със свалени гащи и пръст в уста. Вярвай, но внимавай кому!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  „Що се отнася до Северна Македония и Албания, ние поискахме много от тях. Те го изпълниха. И тъй като поискахме от тях при настоящите обстоятелства, мисля, че е въпрос на честност да не променяме правилата в момента, в който те са изпълнили това, което е трябвало.“

  Албания какво? Македония ви клекна. И просто ги излъгахте. Измамихте ги. Пътека направихте преди референдума, за да я вкарате в НАТО, а после я пуснахте да падне като горещ картоф. Имахте си и подходящия човек, Заев, дето ви угаждаше на всичко. Сега остана със свалени гащи и пръст в уста. Вярвай, но внимавай кому!

  Мърфи е оптимист!
 41. 41 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#38] от "gooodnight":

  Да бе, това да не е България- влизаме в политиката, за да вземем едни пари или поне някое апартаментче по-евтинко. Много гинеколози в Германия изкарват повече от министър.

 42. 42 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#32] от "cvz19584875":

  една клизма чудеса прави за успокояването на възпаления мозък .

 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4009 Любопитно

  Възрастта изисква жертви.....също и претексти !

 44. 44 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Класа! В сравнение с детето на природата Юнкер направо е Господ. Предстоят много трудни изживявания за Баце.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Жената още не е почнала да работи. Да и дадат време, може и да учуди критиците си.

 46. 46 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Въпрос: - Как ще се преборите с вълната на национализма в Европа? Проблем ли е това за институциите?

  Отговор: - Най-важното нещо е да се покаже на европейците, че ние изпълняваме обещанията си, че Европа води до промяна и че Европа значи, че обединяваме всичките си сили на 28 държави членки и че, правейки го, можем да постигнем много повече, отколкото би могла всяка отделна държава членка.
  =========================================================================

  По-нататък спрях да чета. Разбрах, че лелята ще каниже клише след клише.

 47. 47 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Дневник, защо не зададохте въпрос какво и е мнението за състоянието на съдебната система у нас, за вдигането на мониторинга и състоянието на свободата на медиите ? А за агресивната политика на Русия в Украйна и пропагандната хибридна война ?

 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дон Кихот":

  А главните глашатаи на Борисов от ПИК как не са ги изпратили ? Очаквах да видя Недодялко и Звездочелка на пресконференцията.

 49. 49 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Това не е класа на опитен политик, а мижитурско поведение на безличие.

 50. 50 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  "В интервюто нито дума за Турция и Русия като съседни агресивни страни на ЕС. "

  Така е - напудрени фрази и лични откровения, които не интересуват никого. Доста семпло и безлично.

 51. 51 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  "Има много работа. Някои казват, че сме твърде амбициозни. Радвам се, че гледат на нас така. Защото се нуждаете от много силни рамене, за да движите нещата напред, и мисля, че е най-добре, ако искате от хората да инвестират възможно най-много сила и познания в общия дневен ред. Тогава комисията ще бъде успешна."

  Много тъпи клишета. Тази ако си беше стояла в къщи да си гледа децата, щеше да свърши по-добра работа. Разкрива се като един твърде амбициозен ,но ограничен човек. А както казва Оскар Уайлд - другото име на амбицията е посредственост.

 52. 52 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  САЩ вчера ратифицираха влизането на Македония в НАТО.

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  САЩ вчера ратифицираха влизането на Македония в НАТО.

 54. 54 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#53] от "antonio_vivaldi":
  Е, и?

  Мърфи е оптимист!
 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3930 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Емисии комунистически комисии...
  С квоти или не, не е добре.

  "Китай ни предизвиква всеки ден, но ние ще трябва да намерим правилния баланс по въпросите, по които имаме много различни възгледи,
  например киберсигурноста, интегритета или защитата на данни,
  не само за хората, но за бизнеса и компаниите.
  И от друга страна, трябва да намерим общ интерес, за който да можем да работим конструктивно заедно.
  Един пример е борбата с климатичните промени или защитата на тази планета и природата.

  Добре е, че Китай се ангажира със собствена система за продажба на емисии.

  И комисията трябва да разбере кои са били положителнте неща и къде допускаме грешки, които трябва да избягваме. Да намерим,

  настрани от темите, които трябва да адресираме, от човешките права до дигиталните теми,

  трябва да намерим също и области, в които да работим заедно."

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Много ми прилича на Фандъкова...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK