Ще има ли кой да пече хляб в Германия

Ще има ли кой да пече хляб в Германия

© Associated PressДуалното обучение по германски модел е система за подготовка на кадри, която се прилага успешно в много страни. В самата Германия обаче напоследък имат трудности с този модел, пише Татяна Вайнман в статия за "Дойче веле".


Джими Пелка от Южна Германия е един от най-добрите специалисти по тунинговане на автомобили в света. След като придобива квалификация за автомеханик в един автосервиз, той открива собствена фирма, която днес има 20 филиала в различни страни.


Йохана Рьо се занимава с дърводелство. След професионалното си обучение в Германия четири години пътува по света, работи в различни страни, опознава нови материали и технологии. Завърнала се в родината, отваря екоработилница.
Антония Рамб от Хановер пък завършва двегодишен курс за козметичка и понастоящем дава консултации в социалните мрежи за поддържането на кожата и съветва младите момичета как да бъдат уверени в себе си и да съхранят естествеността си.


Всички те имат една важна мисия: да покажат, че занаятчийството е страхотно нещо и разнообразието от идеи, дигитализация и иновации са също част от него, както и традициите, инструментите и работното облекло. Всички те са герои на рекламната кампания, която Централният съюз на германските занаятчии води в "Ютюб", "Инстаграм" и "Фейсбук". Един от най-важните отрасли на германската икономика има нужда да подобри имиджа си?


Реклама за германските занаятчии


За да станеш занаятчия в Германия, трябва да изкараш дуално обучение, което продължава няколко години. Ученикът получава теоретични знания в училище, а практическите знания придобива, работейки в производството. Германия е смятана за родоначалник на тази система за подготовка на кадри, утвърдена със съответен закон преди около 50 години. Този образователен модел се прилага днес в много страни - от няколко години включително и в България. От Института за професионално обучение (BIBB) отбелязват, че той се ползва с добра репутация зад граница.


"Интересът към дуалното обучение расте, още повече защото Германия успява да интегрира на пазара на труда голям брой подрастващи. След като получат професионално образование, те започват да се занимават с квалифицирана работа. Доказателството за това е ниското равнище на безработицата сред германските младежи", посочва Андреас Пипер от Института за професионално обучение. В самата Германия обаче системата на дуалното обучение изпитва напоследък трудности.


Броят на незаетите места за професионално обучение през последните десет години се е увеличил три пъти. Всяко трето предприятие в Германия има проблем с това. Не защото кандидатите не са подходящи, а защото просто няма заявки. Според експертите причините са няколко. Първата е демографска - германското общество застарява, а броят на абитуриентите намалява.


Освен това е все по-трудно да събудиш интереса на подрастващите към овладяването на определен занаят - мнозина предпочитат да следват. Отражение дават също влиянието на родителите, които искат най-доброто за децата си, както и ролята на социалната среда. Резултатите от допитване сред учениците в обикновените общообразователни училища сочат, че едва 17 на сто биха могли да се спрат на професионално обучение. Но дори и те се боят, че роднините и приятелите им няма да одобрят техния избор.


Кои професии привличат младите германци?


"Някои професии нямат много добър имидж в германското общество. Отчасти защото за тях съществуват неверни представи, които не съответстват на реалността. Коминочистачът се качва на покрива и чисти комина, хлебарят разнася тежки чували. А междувременно и двете професии са станали високо технологични, в тях "също се използват компютри", подчертава Андреас Пипер.


Професиите на коминочистача или хлебаря, професиите на хотелиера или ресторантьора, в които нерядко се налага да се работи до късно и в почивните дни, професиите, свързани с неприятна, мръсна работа като тази на месаря, чистача, водопроводчика вече не са интригуващи за германските ученици. Докато работата в медиите, маркетинга и рекламата, в търговията или административната работа във фитнес клуба се ползват с все по-голям интерес. Това са области, в които кандидатстват мнозина и местата не стигат за всички.


Проблемът с кадрите


Рекламната кампания в социалните мрежи, пък и не само тя, е израз на опита да се развенчаят предубежденията, да се запълни информационният вакуум и да се повиши привлекателността на занаятчийството. Работата с подрастващите се извършва в училищата и в центровете за професионална ориентация.


Германското правителство също предприема мерки, за да повиши интереса към занаятчийските професии. То отпуска например стипендии за повишаване на квалификацията на тези, които вече са усвоили професия. Размерът на стипендията е до 15 хиляди евро. 40 процента от сумата се дават безвъзмездно, останалата част - във вид на кредити с ниска лихва. За успешно полагане на изпит или при откриване на собствен бизнес се отпускат допълнителни бонуси.


За чираците, чийто труд по време на дуалното обучение се заплаща, през 2020 г. ще бъде въведена минимална ставка от 515 евро. Една от последните идеи на германския министър на образованието е да се въведат титлите Bachelor Professional и Master Professional - по подобие на университетските степени бакалавър и магистър.


Мнозина се надяват, че недостигът на кадри в занаятчийството ще може да се попълни от специалисти от чужбина. През март 2020 г. в Германия ще влезе в сила нов закон за привличане на трудови мигранти от чужбина. Благодарение на него чуждите специалисти ще имат възможността да пребивават в Германия за половин година - за търсене на работа при преминаването на дуално обучение. Какви са условията и какви специалисти ще бъдат канени на професионално обучение можете да проверите в сайта Lehrstellen-radar.de.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  Да им увеличат заплатите и ще има кой да им пече хляба на германците.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2605 Весело

  На 3Д принтер с апликация от гугъл плей и готово 😂👍

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Да им увеличат заплатите и ще има кой да им пече хляба на германците.
  —цитат от коментар 1 на Mia san Bayern


  Колкото руските като ги направят и като им спрат социалките, тогава ще започнат сами да си приготвят хляба.

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3407 Весело

  В Германия винаги има кой да пече хляб...турчета бол!Знам поне 10-12 пекарни държани от комшии....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Ми ще има, когато един хлебар започне да взима доходи по-големи от един специалист по човешки ресурси, примерно.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Аз не иска вече работи на кл'он, иска работи на бюро.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  В Германия ще се намерят занаятчии, ние да му мислим.

 8. 8 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 451 Весело

  За какви коминочистачи става дума? Зелените скоро ще забранят отопляване с дърва и въглища и за по-сигурно ще поискат разрушаване или запушване на всички комини.

 9. 9 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Антони Рамб от Хановер тунингова автомобили,Йохан Рьо от Южна Германия работи дърводелство, Иван от Пловдив мие чинии, Стефка от Шумен сменя пелени на германските дъртаци, Оксана од Киев стои на витрините,Ахмед от Анадола бере парите на Оксана,Хасан от Исламабад стои на опашката пред Шпаркасе-банк да си вземе социалните....... Ех къде е тази Германия дето бай Ганю я обичаше?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3829 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  По миналия месец разговарях с един гурбетчия от Хессен ,дошъл на почивка в Анталия....
  Човека все ми разправяше .....
  " Ааах ах.....какво ми трябваше преди 20 години да правя разни мастъри по химия и т.н....
  Сега в Германия е най добре да си шивач ,готвач или хлебар...."

  Bukalemun
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  На времето се печеше много хубав хляб в Дрезден. От малки пекарнички. Окапаха като зрели круши. “Пазарна” икономика.

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "Мнозина се надяват, че недостигът на кадри в занаятчийството ще може да се попълни от специалисти от чужбина."

  Горките ще си останат само с надеждите :)

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Те имат повече шансове да задържат и поддържат занаятчиите си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Ако става дума за турски хляб (pide) -- ще има.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK