Европейската зелена сделка на Фон дер Лайен - известното досега

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен, новият председател на Европейската комисия, обяви борбата с климатичните промени за един от най-големите си приоритети. След като встъпи в длъжност на 1 декември, се очаква следващата седмица тя да обяви подробности за своята Европейска зелена сделка и да постигне резултати в рамките на 100 дена.


"Ройтерс" обобщава известното досега за плана на Фон дер Лайен да направи Европа "първия в света неутрален по отношение на климата континент" до 2050 г.


По-амбициозни цели за емисиите до 2030


Фон дер Лайен каза, че иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над договорената към момента цел от 40% до 2030 г. Тя освен това се ангажира да проучи възможността да повиши целта до 55% "по отговорен начин".
Тези амбиции бяха критикувани от всички страни. Според някои целта от 55% ще разруши европейските индустрии. Екоорганизации пък настояват за 60% или дори 70% до 2030 г.


Нови данъци


Като част от Европейската зелена сделка, Еврокомисията ще започне веднага да работи за въглероден граничен данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса в ЕС, който полага усилия да стане природосъобразен.


Фон дер Лайен заяви, че новият данък ще е съобразен с правилата на Световната търговска организация и ще започне да се прилага за "няколко определени индустрии".


Тя освен това ще реформира системата за търговия с емисии на ЕС, която облага замърсяващите индустрии, и ще работи за включване на морския и авиационния сектор, както и на транспортния и строителния сектори.


Фонд за справедлив преход


Няколко държави членки, основно от Източна Европа, заявиха, че се нуждаят от значителна финансова подкрепа за преход от изкопаемите горива. Отговорът на новата Еврокомисия е Фонд за справедлив преход.


Все още не е известно колко голям може да е той. Размерът му ще зависи от резултата от преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. и кохезионните фондове на блока, но се очаква да възлиза на десетки милиарди евро.


Фондът за справедлив преход ще позволи на регионите, зависими от изкопаеми горива, да финансират прехода си към чисти индустрии и енергийни източници и да се задържат работници за високотехнологични устойчиви индустрии.


Благоприятни за климата инвестиционни политики


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви на 15 ноември, че от края на 2021 г. спира участието си в почти всички проекти за изкопаеми горива. Това решение е в съответствие с целите на Фон дер Лайен за банката, която тя иска да превърне в "европейска климатична банка".


Новият председател на Еврокомисията иска ЕЦБ да насочи половината от финансирането си към климатични инвестиции до 2025 г.


Фон дер Лайен освен това планира да финансира части от политиките по Европейската зелена сделка с "Инвестиционен план за устойчива Европа", който ще подкрепи инвестиции в размер на един трилион евро в следващите 10 години.


Реформа в земеделието


Фон дер Лайен освен това обеща да преразгледа стратегията на ЕС за земеделие с програми като "Стратегия от фермата до вилицата", целяща да помогне на фермерите да произвеждат храна по по-устойчиви начини.


Зелената сделка ще включва и стратегия за биоразнообразие за следващите 20 години и Фон дер Лайен каза, че иска ЕС да заеме водеща роля в защитата на биоразнообразието на срещата на ООН по въпроса през 2020 г.


Европейски закон за климата


EurActiv отбелязва, че Комисията на Фон дер Лайен подготвя серия от нови закони за климата и околната среда като част от Европейската зелена сделка, която ще бъде обявена на 11 декември.


Изданието разполага с чернова на версия на сделката, която е обобщение на по-ранен план за предложение, предназначен "единствено за вътрешна употреба" и разпространен сред националните представителства на държавите членки в Брюксел, за да се съберат коментари.


Начело е европейската цел за постигане на климатичен неутралитет. "Европейски закон за климата", включващ целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г., ще бъде представен до март 2020", се казва в документа.


А до октомври 2020 г. Комисията ще представи всеобхватен план как да се увеличи целта за намаляване на парниковите емисии в ЕС за 2030 г. до най-малко 50% и към 55%".


Зелена клетва - "не вреди"


По-нататък Еврокомисията обещава да "включи устойчивостта" във всички политики, полагайки "зелена клетва - "не вреди". На практика Брюксел ще опита да елиминира "непоследователното законодателство, което намалява ефикасността при изпълнението на Европейската зелена сделка".


"План за действие за зелено финансиране" ще бъде представен през юни 2020 г. Предвижда се и преразглеждане на "насоките за държавна помощ за околна среда и енергетика".


Сред другите инициативи е предложение да се преразгледа Директивата за енергийно данъчно облагане, за да съответства на европейските климатични амбиции. В този документ обаче не се споменава обаче граничния въглероден данък, целящ да защити индустрии, като производството на стомана, от дъмпинговия внос от Китай. Посочва се, че Брюксел ще положи усилия за премахване на правилото за единодушие при взимането на решения за данъците.


Комисията планира да разшири схемата за лимити и търговия с въглеродни емисии към морския сектор. Брюксел възнамерява също така да "оттегли и да представи наново" предложения по Директивата за евровинетка, за да таксува тежкотоварните камиони по европейските пътища.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Цялата работа е за едни пари. Много пари, трилиони, които трябва да се засмучат от джобовете на хората. Зелените движения в момента са най-вредните политически течения. Всичко е идеология без научна основа. Забележете в разните анкети, как се бута на преден план МНЕНИЕТО на някакво уж мнозинство. А доказателства за това, че човекът допринася за климатични промени просто няма в стриктно научния смисъл. Земята е била доста по-топла от сега, при това, в исторически времена. Имало е и повече СО2. Винаги е имало климатични промени (до голяма степен причинили великите преселения на народите и пр.) Има само два проблема породени от човека - изсичане на гори без възстановяване и пластици в реки и океани. Това са решими проблеми. Останалото е политическа лъжа с цел цялостна рекапитализация на икономиката към електрически и възобновяеми технологии, в което няма лошо, ако е оставено на Невидимата Ръка на Пазара. Това, което Европа се опитва да прави е обречено, защото почива на командно-административен подход, много подобен на соца. Ами няма на си купя електро-кола, понеже е двойно по-скъпа и няма автономията на бензиновата. Технологията не е стигнала до степента, при която Пазарът да и дава предимство. А инженерите в Германия яко работят и създават много, много усъвършенствани ДВГ, толкова добри, че електрото ще ги конкурира чак след 20 години. Оставете нещата да се решават от Пазара. Вземете пример от Америка, където икономиката е либерална, поради което са начело във всичко, включително и в зелените технологии. При това, в Америка е много чисто. Не съм усетил мирис на изгорели газове нито в Н.Й. нито в Л.А. С тия малоумия, Европа се прострелва сама в крака. И е време тия зелени партии и движения да се озаптят малко, а на такива като Грете-то да им се тури по един намордник.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Искам "немедлено" някой екоталибан да ми представи неопровержимо доказателство, че СО2 предизвиква парников ефект и тогава да ми обеснява защо ще го намаляме и ще правим икономиката "неутрална"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Според Лисабонската стратегия, към 2010 г. ЕС трябваше да има най-динамичната и конкурентоспособна икономика в света.
  Та и с новата стратегия така.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Като част от Европейската зелена сделка, Еврокомисията ще започне веднага да работи за въглероден граничен данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса в ЕС, който полага усилия да стане природосъобразен."
  Да си дойдем на думата. Ще вдигаме здеаво данъците под благовидни предлози, пък природата кучета я яли. Важното е пари да прибираме...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  50, 55 защо не 70% до 2050та, 2030та или някоя друга година.
  Тия числа се отнасят за концентрация СО2 в атмосферата. Не съм сигурен, че Урсула и другите изобщо разбират за какво говорят, когато споменават подобни числа.
  На това му се вика функционална неграмотност.
  За другото число, онова голямото - 1 ТРИЛИОН евра разбират и то много добре.
  ОК.
  Ще напечатат 1 ТРИЛИОН, ще ги "инвестират" през ЕИБ и фондовете й.
  И е кристално ясно какво ще се случи в Европа след 10г.
  Ако някой не се сеща да си спомни Жан Виденовата зима, когато се "спасяваше индустрията" на България с печатницата на БНБ.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  България е от страните силно зависими към производството на ток от собствени въглища, десетки хиляди хора и доста предприятия и цели региони зависят от това, а досега всъщност нямаме и най-малка идея какво да се прави.
  Не знам какъв дебат ще отвори правителството по темата, дано само не се изроди в политически боричкания и синдикални претенции, както предполагам.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  70 години без войни -- разглезиха се европейците...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":
  "Какъв дебат ще отвори?"
  Ама сериозно ли не се сещаш?
  Същия какъвто беше преди 10тина години във връзка с целта за намаляване на температурата с 2 градуса до 2020та.
  "Пичове, тука има много далавера в климата. Ще сме балъци ако не ги опапаме."
  Цанков камък (милиард, вкл. с "хидроинженерните консултации"), ВЕИ-та с десетилетни договори за десеторни цени - тип Гинка, Хр. Бисеров, Ковачки и до последния селски анцунг, заедно с международни климат мошеници ще гонят и постигат целите 50, 55, 70% или колкото там кажат Грететата ще го натамъним.
  Държавние дълг в момента е някви 25-30% от БВП-то, а това си е аномалия в Европа на фона на другите отсекъде погледнато. Другите ще спасяват планетата, а ние ще се правим на спестовници - тарикати, а на всичкото отгоре пък и не знаем кво да ги правим тия спестявания.
  Затова - ЕИБ ще ви даде заеми колкото трябва за постигане на Великата Зелена Цел, вие там си ги усвоявайте и дълга да стане поне 100% от БВП, колкото се смята за нормално в Европа.
  Може дори и 200% - вижте и се поучете от гърците. Не са се затрили и ще си плащат като попове следващите десетилетия. Като приритат, че им идва нанагорно, ние поолабваме (отлагаме малко падежите в бъдеще) и те се радват и продължават да бецалят по схема. 9. 9 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 424 Весело

  Абе направо да назначават Грете-то за председател на ЕК и да се свършва тая мъка. :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 440 Весело

  Това със зелената клетва ми хареса. Няма да е зле зелена клетва да се полага от децата още в трети клас, да им се връзва зелена връзка и от този момент нататък да се наричат тунбергчета.

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Така предложените мерки, ще дпведат до:
  - изнасяне на замърсяващите производства в Азия и Африка, чрез което Европа ще се лиши от данъци и работни места
  - затваряне на ТЕЦове, което ще повиши цената на тока
  - оскъпяване на авио, авто и морския транспорт и изнасянето на фирмените централи в съседни на ЕС страни като Турция, Украйна и офшорки
  - замърсяване на природната среда от масовото производство на батерии за електромобили. Противно на очакванията, производството на една батерия, замърсява природата колкото един съар дизелов автомобил за 10 години, а в живота на една батерия едва ли ще е толкова, тоест реално вдин автомобил не е толкова зелен, колкото го изкарват.

  В резултат, на глобално ниво, ще се намалят емисиите в Европа, за да се увеличат в Азия.
  Затова пък Европа ще понесе финансово бреме, а сметката ще я платят европейските граждани.
  Да ни е честит новия европейски комунистически Интернационал, пардон, ЕК.

 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  ЕЦБ да насочи половината от финансирането си към климатични инвестиции до 2025 г.
  —цитат от коментар 10 на Black Hawk


  Ецебето не се занимава с финансиране на затоплизъм. Основната й задача от 12 г е да създава пари от въздуха срещу залог от ценни книжлета. Засега в оборот се въртят едни 3 трильона евро от нищото.
  За борбата с бог Затопъл може да се направи следното: др от Лайен прави един еврозакон страните от еврозоната да земат още 1 трильон дългове, ецебето осребрява децекатата, и трильона се изплющява за борба с бог Затопъл. Тъй като и 3-те трильона досегашни няма шанс някога да се върнат, и да станат 4 - се тая. Поне ще спасим детството на Малката Грета.

 13. 13 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Правилно! Сега Грета ще разглоби всички системи и да се свършва тая мъка!

  "Това действие трябва да бъде мощно и широко. В крайна сметка климатичната криза не е само на околната среда. Това е криза на правата на човека, на правосъдието и на политическата воля. Колониалните, расистки и патриархални системи на потисничество са я създали и я подхранват. Трябва да ги разглобим всички. Нашите политически лидери вече не могат да бягат от своите отговорности."

  https://www.project-syndicate.org/commentary/climate-strikes-un-conference-madrid-by-greta-thunberg-et-al-2019-11?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#1] от "transvaal":
  "Винаги е имало климатични промени (до голяма степен причинили великите преселения на народите и пр.) Има само два проблема породени от човека - изсичане на гори без възстановяване и пластици в реки и океани. Това са решими проблеми."

  Споделям вашето мнение, и само ще добавя, че от геологическите проучвания ясно се вижда, какви големи промени на климата е имало още по времето, когато човешки кракл не е стъпвал по Земята.
  А сега, по статистически значими измервания от не повече от 200 години, някой се мъчи да доказва промени в хилядолетната и дори милионна история на климата на Земята. Та нали този период е микроскопичен пик в графиката ( каквато разбира се не съществува) на температури, валежи, бури, ветрове, атмосферни налягания и прочее компоненти на климата.
  На подобни приказки, може да се връзват само момиченца и въобще хора с нивото на мислене на клетата Грета, дето стана символ на борбата срещу климатичните промени.
  А това, че има предостатъчно хора, които искат и намират начин добре да припечелят от тази борба е съвсем видимо. Не е луд този дето яде зелника.

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1269 Весело

  Мачкай климатичния чейндж!

  (от един климатичен чейнчаджия)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Според мен ситуацията в момента е малко по-тежка, дано все пак има дебат и след това някакви действия. А то че ще се краде е ясно.
  Всъщност за 10 г. не съм чул да сме направили нещо за намаляване на парниковите емисии, освен че вече плащаме за тях, а къде отиват парите дето плащаме - това пък съвсем не знам.
  Има нещо сбъркано в цялата тази работа с борбата с парниковите газове.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Точно за 2 мин търсене https://en.wikipedia.org/wiki/Greenhouse_gas #Greenhouse_gaseshttps://www.sciencedirect.com/topics/physics-and-astronomy/greenhouse-effect
  —цитат от коментар 16 на Imeto mi


  Аз искам точен механизъм на парниковият ефект на СО2, а не патетични мнения.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "Еврокомисията ще започне веднага да работи за въглероден граничен данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса в ЕС"

  Тови данък е с огромна важност. Сега ние внасяме от Китай примерно стомана, за която те са отделили два пъти повече емисии отколкото нашите заводи биха отделили.

  подпис
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  "Искам "немедлено" някой екоталибан да ми представи неопровержимо доказателство, че СО2 предизвиква парников ефект"

  Доказателствата ще ги намериш в учебника по физика от средното училище в раздела за светлината.
  По-конкретно прочетете за дифракцията и за различното пропускане на светлина в сдиапазона на видимата светлина и в диапазона на инфрачервената светлина.
  След това прочетете как енергията постъпва от слънцето като видима светлина а се излъчва в кососа като инфрачервена светлина.

  подпис
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Твърде политкоректни. Харченето на пари в бездънна яма продължава. Аз бих спрял всички дотации на еко и агро мерки. Бих укрепил контрола - срещу замърсители и некачествени храни. Всичко спестено ще го вкарам в подпомагане на индустрията, но преди това ще повиша интереса към предприемачеството с промяна на данъците. Е, прилича на САЩ, но пък и там резултатите са по-добри.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ако всички не го поискат, особено Китай и САЩ, ефект няма да има.

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":"Искам "немедлено" някой екоталибан да ми представи неопровержимо доказателство, че СО2 предизвиква парников ефект"Доказателствата ще ги намериш в учебника по физика от средното училище в раздела за светлината.По-конкретно прочетете за дифракцията и за различното пропускане на светлина в сдиапазона на видимата светлина и в диапазона на инфрачервената светлина.След това прочетете как енергията постъпва от слънцето като видима светлина а се излъчва в кососа като инфрачервена светлина.
  —цитат от коментар 20 на Иван К


  Ти съвсем за балами ни взе! За да има дифракция трябва да има поне два процепа на разстояние около дължината на вълната, която се пропуска! А разстоянията между атомине в СО2 е несравнимо по-малка от дължината на видимата и околните и инфра и ултра лъчи, така, че не може да предизвика дифракция в смисъла на твоите съждения, още по-малко да увеличи дължините на видимата светлина така, че да отидат към далечните инфрачервени! Въобще не ти е ясна материята, ама ИЧ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":Според мен ситуацията в момента е малко по-тежка, дано все пак има дебат и след това някакви действия. А то че ще се краде е ясно.Всъщност за 10 г. не съм чул да сме направили нещо за намаляване на парниковите емисии, освен че вече плащаме за тях, а къде отиват парите дето плащаме - това пък съвсем не знам.Има нещо сбъркано в цялата тази работа с борбата с парниковите газове.
  —цитат от коментар 17 на boevbisser


  Борбата върви с пълна пара!

  Ето:

  --------------------------
  "Алтернативни горива
  Всеки ден големи количества битови и промишлени отпадъци се депонират в сметищата на България. Междувременно, градовете продължават да се разширяват и често претоварват местните системи за управление на отпадъците. За съжаление тази практика е обичайна за България към момента. В редица европейски страни обаче депонирането е сведено до нула, като отпадъците се използват като алтернативно гориво..
  ..Какво обаче се случва с боклука на сметищата е въпрос, над който рядко се замисляме. Депонирането на отпадъци крие два основни риска за околната среда и хората. На първо място се отделят парникови газове в атмосферата, които абсорбират и излъчват радиация. Това е и основната причина за парниковия ефект и промяната на климата..
  ...Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.
  Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."
  ------------------

  Най-зелената компания!
  Ние можем!

  Борба за климата!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Всъщност за 10 г. не съм чул да сме направили нещо за намаляване на парниковите емисии.
  —цитат от коментар 17 на boevbisser


  Ето, любезно предоставям инфо..

  1.Започнахме да изпълняваме Протокола от Киото!
  Спечелихме, ние българите, чрез ИНВЕСТИРАНЕ ВЪВ ВЕИ въглеродни квоти .. ама след това си ги продадохме:

  "Изграждането на хидровъзела с водноелектрическа централа "Цанков Камък" с инсталирана мощност 80 MВ е резултат на Меморандум за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и Австрия за изпълнение на съвместни проекти по Протокола от Киото. Целта е спестените след въвеждането в експлоатация на съоръжението въглеродни емисии да се продават на Австрия и приходите от това да влизат в НЕК."

  2.Започнахме да намаляваме природния газ , в ТЕЦ и в циментовите заводи (Най-зелените компании!)..
  Вместо газ горим въглеродно-неутрални растителни анджаклами и балирано РДФ!
  (RDF , Refuse Derived Fuel (нарича се още: solid recovered fuel, specified recovered fuel (SRF)) е гориво, произведено от различни видове отпадъци, като „твърди битови отпадъци“ (MSW), промишлени сухи отпадъци и отпадъци от различни търговски обекти). Представлява раздробената фракция на отпадъка)..

  Така постоянно повишаваме въглеродната неутралност!
  Ние можем!

 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":
  Дифракцията и дисперсията са явленията в един газ, които влияят на преминаващата светлина.
  СО2 усилва тези явления поради което атмосферата пропуска по-добре видимата светлина и въздех по-лошо наситен с СО2. Още по-силно влияние има метанът.
  При високи стойности на СО2 и метан светлината, особено инфрачервената, повече се пречупва и не напуска атмосферата в посока на космоса

  подпис
 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":
  Водните пари имат много силен спиращ ефект, който всеки е набюдавал. В облачна нощ температурите спадат по-слабо. Водните пари спират и видимата светлина, но пак по-слабо отколкото инфрачервената.

  подпис
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz2":
  Ето един лесен за наблюдаване ефект. Лятно време когато слънцето "прежуря" хората знаят, че може да завали дъжд. Това усещане прежуря е защото видимата светлина от слънцето е силна, но се забавя излъчването обратно към космоса. А пък дъждът тогава се случва често, защото това са моменти с висока влажност на въздуха.
  Всичко от набюуданията на старите хора - дори без учебници.

  подпис
 29. 29 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 726 Весело

  Всъщност, климатичната неутралност е смокиновият лист, зад който се крие една доста ясна цел, а именно енергийната независимост на ЕС от разни режими, които или режата глави и ръце по площадите или разнасят икони и упражняват мордобой над който не ги целИва.
  Който е чел внимателно сделката ще забележи, че същата на практика означава постепенно намаляване на ролята на вносните енергоносители до минимум.
  Дали ще стане или ще сгънат знамената по средата на климатичният Велик поход е отделен въпрос.
  Все пак на човек му става драго, като гледа как се пенявят форумците, които са големи привърженици на гореупоменатите режими.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK