Европейската зелена сделка на Фон дер Лайен - известното досега

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен, новият председател на Европейската комисия, обяви борбата с климатичните промени за един от най-големите си приоритети. След като встъпи в длъжност на 1 декември, се очаква следващата седмица тя да обяви подробности за своята Европейска зелена сделка и да постигне резултати в рамките на 100 дена.


"Ройтерс" обобщава известното досега за плана на Фон дер Лайен да направи Европа "първия в света неутрален по отношение на климата континент" до 2050 г.


По-амбициозни цели за емисиите до 2030


Фон дер Лайен каза, че иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над договорената към момента цел от 40% до 2030 г. Тя освен това се ангажира да проучи възможността да повиши целта до 55% "по отговорен начин".
Тези амбиции бяха критикувани от всички страни. Според някои целта от 55% ще разруши европейските индустрии. Екоорганизации пък настояват за 60% или дори 70% до 2030 г.


Нови данъци


Като част от Европейската зелена сделка, Еврокомисията ще започне веднага да работи за въглероден граничен данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса в ЕС, който полага усилия да стане природосъобразен.


Фон дер Лайен заяви, че новият данък ще е съобразен с правилата на Световната търговска организация и ще започне да се прилага за "няколко определени индустрии".


Тя освен това ще реформира системата за търговия с емисии на ЕС, която облага замърсяващите индустрии, и ще работи за включване на морския и авиационния сектор, както и на транспортния и строителния сектори.


Фонд за справедлив преход


Няколко държави членки, основно от Източна Европа, заявиха, че се нуждаят от значителна финансова подкрепа за преход от изкопаемите горива. Отговорът на новата Еврокомисия е Фонд за справедлив преход.


Все още не е известно колко голям може да е той. Размерът му ще зависи от резултата от преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. и кохезионните фондове на блока, но се очаква да възлиза на десетки милиарди евро.


Фондът за справедлив преход ще позволи на регионите, зависими от изкопаеми горива, да финансират прехода си към чисти индустрии и енергийни източници и да се задържат работници за високотехнологични устойчиви индустрии.


Благоприятни за климата инвестиционни политики


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви на 15 ноември, че от края на 2021 г. спира участието си в почти всички проекти за изкопаеми горива. Това решение е в съответствие с целите на Фон дер Лайен за банката, която тя иска да превърне в "европейска климатична банка".


Новият председател на Еврокомисията иска ЕЦБ да насочи половината от финансирането си към климатични инвестиции до 2025 г.


Фон дер Лайен освен това планира да финансира части от политиките по Европейската зелена сделка с "Инвестиционен план за устойчива Европа", който ще подкрепи инвестиции в размер на един трилион евро в следващите 10 години.


Реформа в земеделието


Фон дер Лайен освен това обеща да преразгледа стратегията на ЕС за земеделие с програми като "Стратегия от фермата до вилицата", целяща да помогне на фермерите да произвеждат храна по по-устойчиви начини.


Зелената сделка ще включва и стратегия за биоразнообразие за следващите 20 години и Фон дер Лайен каза, че иска ЕС да заеме водеща роля в защитата на биоразнообразието на срещата на ООН по въпроса през 2020 г.


Европейски закон за климата


EurActiv отбелязва, че Комисията на Фон дер Лайен подготвя серия от нови закони за климата и околната среда като част от Европейската зелена сделка, която ще бъде обявена на 11 декември.


Изданието разполага с чернова на версия на сделката, която е обобщение на по-ранен план за предложение, предназначен "единствено за вътрешна употреба" и разпространен сред националните представителства на държавите членки в Брюксел, за да се съберат коментари.


Начело е европейската цел за постигане на климатичен неутралитет. "Европейски закон за климата", включващ целта за неутралност по отношение на климата до 2050 г., ще бъде представен до март 2020", се казва в документа.


А до октомври 2020 г. Комисията ще представи всеобхватен план как да се увеличи целта за намаляване на парниковите емисии в ЕС за 2030 г. до най-малко 50% и към 55%".


Зелена клетва - "не вреди"


По-нататък Еврокомисията обещава да "включи устойчивостта" във всички политики, полагайки "зелена клетва - "не вреди". На практика Брюксел ще опита да елиминира "непоследователното законодателство, което намалява ефикасността при изпълнението на Европейската зелена сделка".


"План за действие за зелено финансиране" ще бъде представен през юни 2020 г. Предвижда се и преразглеждане на "насоките за държавна помощ за околна среда и енергетика".


Сред другите инициативи е предложение да се преразгледа Директивата за енергийно данъчно облагане, за да съответства на европейските климатични амбиции. В този документ обаче не се споменава обаче граничния въглероден данък, целящ да защити индустрии, като производството на стомана, от дъмпинговия внос от Китай. Посочва се, че Брюксел ще положи усилия за премахване на правилото за единодушие при взимането на решения за данъците.


Комисията планира да разшири схемата за лимити и търговия с въглеродни емисии към морския сектор. Брюксел възнамерява също така да "оттегли и да представи наново" предложения по Директивата за евровинетка, за да таксува тежкотоварните камиони по европейските пътища.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK