Съдът на ЕС нанесе удар на италианските производители на оцет

Съдът на ЕС нанесе удар на италианските производители на оцет

© Анелия Николова



Съдът на Европейския съюз нанесе днес удар на италианските производители на оцет, като реши, че с термина "балсамов" може да се наричат оцет или есенции, дори и да не са от северната италианска провинция Модена, предаде "Ройтерс".


Съдиите бяха помолени да се произнесат за използването на термина Aceto Balsamico di Modena (балсамов оцет от Модена), защитен от 2009 г. като географско указание, което означава, че той може да се използва само от производители в провинция Модена.


Тамошни производители искаха да попречат на германска компания да нарича продуктите си на основа на оцет като "балсамов" и "германски балсамов". Въпросът беше отнесен към германски съд, който се обърна към Съда на ЕС за разяснения.


Според европейските съдии защитата на името не може да се прилага за негеографски думи, което означава, че aceto (оцет) и balsamico (балсамов) може да се употребяват свободно, като второто просто се отнася за оцет със сладко-горчив вкус.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 2015 Неутрално

    Правилно решение.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  2. 2 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    На мен ми е все тая, но държа да отбележа, че този балсамов оцет крайно не си отива с традиционните ястия от нашата кухня и аз предпочитам класически винен такъв, респективно лимон за по-нежните салати. Сладкия вкус на оцета не ми допада.

  3. 3 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 1789 Неутрално

    До коментар [#2] от "victortrt":
    Явно италианските кулинари влагат съвсем други усещания в наименованието " балсамов и така нашите очаквания остават излъгани.

    И аз съм привърженик на натуралния лимонов сок.

  4. 4 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 10708 Неутрално

    Ами с фета защо е обратно решението?

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#2] от "victortrt":

    Сега сигурно много ще се изненадаш, но, ако се позамислиш, може и сам да се сетиш, че когато италиянците са измислили балсамовия оцет, твърде вероятно не са имали предвид вкусовите особености на българската кухня. Така че въобще не е чудно, че този вид овкусен оцет не пасва на нашата кухня.Нека не те заблуждава фактът, че лансираните от "Дневник" корифеи на "Новата българска кухня" много често лочат балсамов оцет във своите "модерни" фузио-манджи.

  6. 6 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 798 Неутрално

    До коментар [#5] от "De Michelis":

    Така е, аз обичам оцет със салата от зеле и моркови например. На айсберг и рукола капвам лимон. Балсамовият оцет има смисъл за много леки салати и то ако се сложи по малко. Иначе доколкото знам се е ползвал за сосове и гарниране на месо.
    Идеята ми беше, че като всяко известно нещо, е преекспониран, а за сметка на това трудно се намира истински хубав винен оцет.

  7. 7 Профил на gwe49620445
    gwe49620445
    Рейтинг: 277 Весело

    Правилно решение.
    —цитат от коментар 1 на Суджук Герберите


    Дааа, правейки вино, получили оцет. Некадърници !

  8. 8 Профил на De Michelis
    De Michelis
    Рейтинг: 792 Неутрално

    До коментар [#6] от "victortrt":

    прав си, но за преекспонирането най-малка вина имат италиянците:-)

  9. 9 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 4062 Неутрално

    Чудесно, надявам се на повечко италианци, да им се изяснят политиките на ЕС.

    12 години стигат! София има нужда от промяна.
  10. 10 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1206 Весело

    Принципно съдът е прав. Иначе който иска познат качествен "Балзамико ди Модена" ще продължи да си купува италиянския. Докато германците докара техния оцет до нивото на италиянския, с по ниска цена. Тогава става кофти за италиянците. Дали германците ще успеят в това....въпрос на време.

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  11. 11 Профил на DedoLib4o
    DedoLib4o
    Рейтинг: 211 Любопитно

    До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    Моѝше, като практичен народ, подобно на евреите, швабите искат синтетичната оцетна киселина, произведена от БАСФ, размесена с малко вкиснато реѝнско винце да го продават във веригите си Кауфланд и Лидл в източноевропеѝските государства като качествен "Балзамико ди Модена"!
    Поздрави от Дедо ти Либен!

  12. 12 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1206 Весело

    Е не е баш така, немците не искат да пишат думата "Модена" на бутилките, само Балзамико, ама 'талянците и това не искат.

    Иначе и в София срещнах БАЛЗАМИКО с ГОЛЯМИ букви на етикета, на 60% от цената на която го купувах (по памет-8 лв за балзамико ди Модена, и 5 лв за сурогата). Та се вгледах в етикетите-евтиния беше от Унгария. Някой по разсеян би си го купил, и ако не помни аромата на оригинала пак щеше да е доволен. Щото принципно не беше боклук, но му липсваше силния специфичен аромат, уханието (купих една бутилка от любопитство).

    Е, имаше и един български "балзамико" от същата фирма която правеше и свестни оцети. Ама свестния винен оцет беше малко под 2 лв, а балзамикото 2,5 лв, та не го и пробвах.
    До коментар [#11] от "DedoLib4o":

    П.С. Що пак пишеш с нова регистрация?

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  13. 13 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1061 Неутрално

    Изчакайте оферта за хубави ябълки в супера/пазара и си наложете сами "жив" полезен ябълков оцет.
    Нета е пълен с лесни рецепти.
    Става за употреба след ок. 1.5 - 2 месеца.

  14. 14 Профил на DedoLib4o
    DedoLib4o
    Рейтинг: 211 Неутрално

    До коментар [#12] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
    П.С. Що пак пишеш с нова регистрация?

    Ти нали така ме посъветва?!?!

  15. 15 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1116 Неутрално

    Правилно решение и подобно трябва да бъде и а т.нар. фета. Не може гърците да узурпират цялата балканска кухня и да твърдят, че само те правели бяло саламурено сирене, кисело мляко, мусака и какво ли още не.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK