Списък с желания - условията за спасяване на коалицията на Меркел

Ангела Меркел

© Reuters

Ангела МеркелКоалицията на канцлера Ангела Меркел може да се разпадне заради исканията на новите лидери на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), избрани от партийните членове в събота.


В следващите седмици двете партии трябва да решат колко далеч могат да стигнат в компромисите, за да запазят управляващия съюз до изборите през 2021 г. Новите ръководители на ГСДП заплашиха да напуснат правителството, ако консерваторите не се съгласят с техните искания, решение, което може да предизвика предсрочни избори или да доведе до управление на правителство на малцинството.


"Ройтерс" обобщава основните политики, предизвикващи спорове.


Какво искат новите лидери на ГСДП
Инвестиции: Големи инвестиции в училища, инфраструктура и дигитализация. Споменаха се няколко числа, включително 240 милиарда евро за училища, пътища, жп линии и 100 милиарда евро за дигитализация.


Дълг: За да се плати за инвестициите, те искат Германия да се откаже от строгите фискални правила за заеми и ангажимента за балансиран бюджет, казвайки, че това се е превърнало във фетиш. Въпреки че бюджетът за 2020 г. беше приет, те настояват за допълнителен бюджет.


Това би нарушило табу за много консерватори. Дори и финансовият министър Олаф Шолц, който загуби надпреварата за ръководството на партията в събота, досега държеше на фискалната строгост.


Новите лидери на ГСДП Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

© Reuters

Новите лидери на ГСДП Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен


Защита на климата: По-радикални мерки за защита на климата, включително вдигане на цената на въглеродните емисии до 40 евро на тон от 10 евро на тон от 2021 г. Това предложение съответства на исканията на много екоактивисти.


Възможно е да има известна свобода за климатичните мерки, както и за разширяването на възобновяемата енергия, не на последно място защото пакетът от мерки на стойност 50 милиарда евро, договорен през септември, попадна в задънена улица в парламента и ще трябва да се направят промени в него.


Минимална заплата: Да се увеличи незабавно минималната заплата до около 12 евро на час от приблизително 9 евро в момента.


Консерваторите може и да са готови да се доближат до ГСДП, но не толкова далеч или толкова бързо, колкото новите лидери искат.


Какво искат консерваторите на Меркел


Корпоративен данък: Много консерватори искат намаляване на корпоративния данък, което е анатема за новото ръководство на ГСДП.


Данък солидарност: Да се премахне изцяло "данък солидарност", въведен след обединението на Германия през 1990 г., основно в подкрепа на по-бедните източни провинции. Правителството вече се споразумя да го премахне за 90% от данъкоплатците от 2021 г.


Отбрана: Искат постоянно увеличаване на разходите за отбрана в посока на целта на НАТО за 2% от брутния вътрешен продукт. Това е надолу в списъка с приоритетите на новите лидери на ГСДП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK