ЕС зае твърда позиция към криптовалути като либра на "Фейсбук"

ЕС зае твърда позиция към криптовалути като либра на "Фейсбук"

© ReutersИзбори 2022

Частните дигитални валути като либра на "Фейсбук" не трябва да бъдат допускани в Европейския съюз, докато не бъдат премахнати рисковете, които те може да крият, заявиха финансовите министри на блока, цитирани от "Ройтерс".


Решението потвърждава твърдата линия на ЕС към либра, която предизвика критики от световни регулатори заради потенциалния ѝ ефект върху финансовата система, откакто бе обявена през юни.


В общо изявление на министрите се казва, че те може да обмислят правила на ЕС за регулиране на криптоактиви и дигитални монети, например либра, като част от световен план. Те похвалиха работата на Европейската централна банка по обществена криптовалута, които може да представляват алтернатива на частните инициативи.
"Фейсбук" обяви през юни, че планира да пусне от догодина криптовалутата си либра. Франция и Германия обаче предупредиха през септември, че това излага на рискове финансовия сектор, и подкрепиха разработването на държавна алтернатива.


През октомври Европейската комисия изпрати въпросник на "Фейсбук" и "Асоциация Либра" (Libra Assosiation), за да получи разяснения за предложената от тях дигитална валута.


Някои европейските държави като Франция се заканиха да блокират развитието на либра с мотива, че представлява риск за суверенитета на националните валути. Регулаторните органи в ЕС за защитата на личните данни също изразиха опасения по повод личната и финансовата информация, която би се събирала като част от проекта "Либра".


"Асоциация Либра" заявява, че целта ѝ е да създаде евтина и бърза мрежа за разплащания, която да помогне на милиарди хора с ограничен достъп до финансови услуги.


Под натиска на регулаторите една четвърт от първоначалните поддръжници на либра, включително гигантите "Мастъркард" и "Виза", се отказаха от проекта през октомври.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK