Назрява бунт срещу "нереалистичните" цели на ЕС за климата

Урсула фон дер Лайен и Франс Тимерманс

© Reuters

Урсула фон дер Лайен и Франс ТимермансЧешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето върху целта до 2050 г. Европа да е първият климатично неутрален континент. Бабиш е поредният в нарастващия хор на недоволните. Лидерите на ЕС се подготвят за разгорещени дискусии за климата по време на срещата на върха в Брюксел следващата седмица, пише EurActiv България.


В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен Бабиш казва, че все пак може да промени решението си в замяна на по-висока финансова подкрепа от ЕС и по-добри инвестиционни условия за ядрена енергия.


Частните инвеститори не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали, които са изправени пред нарастващи разходи и все по-голямата конкуренция от евтини ВЕИ. Новите централи зависят от държавната подкрепа. А тя може да бъде дадена само след одобрение от Главна дирекция "Конкуренция" на Европейската комисия.
"Изграждането на ядрени централи може да изисква промени в правилата за държавна помощ", пише Бабиш до председателя на ЕК, твърди чешкият всекидневник "Хосподарске новини", който е медиен партньор на EURACTIV.cz.


Финансирането на нови ядрени централи също е проблем за Полша, една от последните останали държави от ЕС, които се противопоставят на предложената от блока цел за неутралитет на климата за 2050 г. На последната среща на върха на ЕС през октомври Варшава призова за "значително по-големи" суми финансиране в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС, преди да одобри целта за 2050 г.


Съпротива има и на регионално ниво. По време на дискусия с Франс Тимерманс, заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Европейската зелена сделка, местни представители предупредиха в четвъртък (5 декември) за приемането на "нереалистични" климатични цели за 2030 г. Те заявиха, че има риск 50-55% намаляване на парниковите газове, предвидено от новата Европейска комисия, да навреди на местния бизнес.


Тимерманс отговори със строго предупреждение. "Ситуацията с климата е извънредна", каза холандецът. И допълни, че изменението на климата е "като комета", заплашваща да удари земята след 30 години. "Не е хубаво да го правим, но трябва", каза той и призова бизнеса да се адаптира.


"Между другото повечето представители на бизнеса абсолютно разбират това", продължи Тимерманс. И дори допълни, че чувството за неотложност, особено сред големите бизнеси, е по-силно, отколкото в политиката.


"Реалистично" е, че имаме климатична криза. "Реалистично" е, че ако не зададем темпото, то ще бъде диктувано от други континенти и ще оставим Европа в зависимост от технологиите, внесени от Китай и другаде", предупреди Тимерманс.


"Трицифрен" фонд за преход


Планираният Фонд за справедлив преход, който е насочен към подпомагане на регионите, най-засегнати от енергийния преход, се смята за ключов инструмент за убеждаване на държавите, които отказват да се съгласят с целта за 2050 г.


Очакваше се предложението на комисията за създаване на фонда да бъде прието преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица. После остана за януари. Това породи съмнения, че през декември може да бъде постигната сделка по целта за 2050 г.


Но Тимерманс предположи, че фондът може да бъде значително увеличен, за да спечели Полша и Чехия, евентуално достигайки до "трицифрената зона", каза той на брифинг в четвъртък (5 декември).


Междувременно и в банковия сектор има недоволство. Европейската комисия настоява за устойчива програма за финансиране, предлагайки и таксономия за зелено финансиране.


"Платежоспособните и печеливши банки" са предпоставка за зелено кредитиране, заяви Жозе Мануел Кампа, председател на Европейския банков орган, който отговаря за банковото регулиране. "Ако кредитирането на тази" зелена "част от икономиката представлява определен риск, банките се нуждаят от адекватни капиталови резерви за тези рискове", каза Кампа за EURACTIV, обсъждайки потенциален удар върху плановете на комисията за подкрепа на зелените финанси.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Необходим е гласът на реализма. Обявяването на "извънредна ситуация" е познато средство за ловене на риба в мътна вода. Фирмите не се ловят на гола кукичка. Поставянето на здрави банки на кукичката за зелени преференциални кредити ще ги направи от здрави в рискови.
  Добре е да се върнат към нормалния начин на мислене, да помислят за ефективност и ефикасност и да скрият плашилата на "извънредността"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Тези май упорито се опитват да изкарат европейците глупаци и да съсипят икономиката на континента

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Браво на чехите. Източноевропейците следваше от доста време да сме направили тематичен съюз за отпор на "зелените" западни безумия. Това да харчим 1/4 от бюджета на ЕС за мерки дето уж щели да накарат климата на ПЛАНЕТАТА да спре да се променя е пълен гретенизъм!

 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 635 Разстроено

  Само глупав или стабилно подкупен от Кремъл човек може да се обявява срещу зелена Европа и подобряването на нещата. Изумително е колко силна и дълга е ръката на джуджето и гавазите му днес...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3313 Весело

  Простичко казано - И Чехия пропищя срещу опита за деиндустриализация ...

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  1. Развитие на електрифициран ЖП транспорт и постепенно намаляване не тираджийските "разхищения".
  2. Малки, локални когенерации (газ, пелети, термосоларни и т.н.) вместо големи ТЕЦове.
  3. Газификация (вкл. биогаз)
  4. ВЕИ
  5. Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци.

  Изпълнимо е.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Само глупав или стабилно подкупен от Кремъл човек може да се обявява срещу зелена Европа и подобряването на нещата. Изумително е колко силна и дълга е ръката на джуджето и гавазите му днес...
  —цитат от коментар 4 на Йоаникий


  Ти ще ми превеждаш ли 20% от заплатата си всеки месец за да ти лея куршум за добро време/климат? Гарантирам по-висока успеваемост от ЕК и взимам с 5% по-малко. Какво- не щеш?!? Ах - мерзвец! Чугун! Мурзилка! Слуга на Путин!

 8. 8 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  1. Развитие на електрифициран ЖП транспорт и постепенно намаляване не тираджийските "разхищения".2. Малки, локални когенерации (газ, пелети, термосоларни и т.н.) вместо големи ТЕЦове. 3. Газификация (вкл. биогаз)4. ВЕИ5. Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци.Изпълнимо е.
  —цитат от коментар 6 на БМЗ


  Има голяма разлика между реалния свят и картинките дето ви се рисуват в Гардиън, Дойче веле, Блумбърг или Дневник.

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jazzdevil":

  Идва времето всеки да си плаща.
  Не може всеки да си купи таралясник, да му махне катализатора, а другите да му дишат мръсотиите.

  Който цапа плаща. Или не цапа (ползва), а заменя таралясника с е-тротинетка.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#8] от "Jazzdevil":

  Малко звучиш като арабските паразити - да изпомпам нефта, да го продам и да си построя небостъргач, за да си начеша огромното его. А че твоят нефт ще замърси атмосферата, на кого му пука, нали?

  Това е типично циганско мислене - да си напълня кюмбето с парцали и гуми, пък другите да се оправят. Важното е аз да съм добре.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#4] от "Йоаникий":

  "Само глупав или стабилно подкупен от Кремъл човек може да се обявява срещу зелена Европа и подобряването на нещата. Изумително е колко силна и дълга е ръката на джуджето и гавазите му днес."
  =========
  Само промит акъл или човек с интереси може да върви след Гретето към закриване на европейската цивилизация.

  Еретик
 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#9] от "БМЗ":

  В другата тема го писах - в момента въздуха в Ракитово (насред Родопските борове) или Плачковци (насред букаците на билото на Стара планина) е по-мръсен от този на Орлов мост в София. Говори ми още за таралясници, катализатори и електротротинетки.

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#10] от "БМЗ":

  До коментар [#8] от "Jazzdevil":Малко звучиш като арабските паразити - да изпомпам нефта, да го продам и да си построя небостъргач, за да си начеша огромното его. А че твоят нефт ще замърси атмосферата, на кого му пука, нали?
  —цитат от коментар 10 на БМЗ


  Ей такива матросовци като тебе предполагам, като получат инсулт и се обадят на Бърза помощ първо питат;
  -Линейката ви електрическа ли е? Понеже за мене запазването на атмосферата е приоритет #1, щото ако е замърсяваща не искам да идвате - ще си легна тука да си умра с чиста съвест.

 14. 14 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jazzdevil":

  Преди тридесет години се възмущамахме " Водица да не даде ( някой ,някому) - дойде ли време само да си купуваме водата!? Както върви ще оставима на децета си да си купуват въздуха - като едното нищо ще ходят с бутилка кислород на гърба.Едно време басмата беше най-евтиния плат -сега е равна на коприната.Стова изсичане на горите и пръскане ще питаме не за парфюмирана тоалетна хартия , ами за тиквено листо.Аз няма да го доживея , ама децата ни ( не те знам ти имаш ли и пука ли ти за тях)

 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jazzdevil":

  Именно де, не може всеки да си запали кюмбето и да вика "ми аз какво да направя, да стоя на студено ли?". Ами да, ще стоиш на студено или ще си купиш печка с високо КПД. А другите длъжни ли са да ти дишат пушеците?

  Друг е въпроса, че и "големите риби" трябва да понесат своя кръст, а не само дядо Пешо от Плачковци.

  Както казах, който цапа плаща.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Любопитно

  До коментар [#15] от "БМЗ":

  Простете за любопитството ама вие с какво се отоплявате?

 17. 17 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Не трябва да се допуска зелените нео- болшевики да съсипят континента!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#16] от "Jazzdevil":

  ВЕИ - пелети.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 19. 19 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  "1. Развитие на електрифициран ЖП транспорт и постепенно намаляване не тираджийските "разхищения".
  2. Малки, локални когенерации (газ, пелети, термосоларни и т.н.) вместо големи ТЕЦове.
  3. Газификация (вкл. биогаз)
  4. ВЕИ
  5. Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци."


  Аман от умнокрасиви теоретици. По-горе са ти направили забележка, че на практика не е като на теория.

  1. Развитие на жп транспорта е много хубаво, но е безумно скъпо, а на места е дори невъзможно. В САЩ само 1% от линиите са електрифицирани. Защо? Ето ти линк.
  https://www.eesi.org/articles/view/electrification-of-u.s.-railways-pie-in-the-sky-or-realistic-goal
  И имай предвид, че ЖП транспорта НЕ ЗАМЕСТВА автомобилния. Могат само да се допълват. Понякога.

  2. Малките централи НЕ могат да заместват големите по ред причини. Не мога да ти ги напиша в един пост. Газовите централи ОТДЕЛЯТ въглероден диоксид.

  3. Газ откъде? И на каква цена? От Русия ли? Газификацията е подходяща за дървави, които добиват газ. За останалите е същото, все едно да купуват петрол. Изгрянето на газ ОТДЕЛЯ СО2. Да, по-малко от въглищата, но отделя.

  4. ВЕИ? Какви и колко? ВЕИ НЕ ЗАМЕСТВАТ ТЕЦ. Това са спомагателни мощности, които над определен процент ПРЕЧАТ на балансирането на ЕЕС. Най-лошият пример е от Германия. Там има много ФЕЦ. Резултатът е:
  - почти най-високата цена на електроенергията в Европа
  - голям внос (най-вече от Франция) в студено време и вечер
  - свръхпрозводство пред деня и продажба на произведената енергия на много ниска или ОТРИЦАТЕЛНА цена
  Има още доста, а може да стане и още по-зле, защото зелените терористи искат и затваряне на тецовете работещи в момента.

  5. Може да се намали в известна степен потреблението, но не със забрани и затоплистки глупости, а основно с ограничаване на разхищението и с енергийна ефективност. А стъпки в тази посока се правят.

 20. 20 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#18] от "БМЗ":

  Ауууу - как може. Те и СО2 емисии отделят и прахови и азотни и серни частици - вярно по-малко от мокрите дърва ама все пак за такава "будна обществена съвест" дето призоваваше другите да стоели на студено вместо да палят печка очаквах или соларни панели или геотермална енергия или нищо.

 21. 21 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци.
  Изпълнимо е.
  —цитат от коментар 6 на БМЗ

  Ще си купуваш ли поне кибрит, или ще палиш огъня, търкайки две дървени пръчки едена в друга?

  Не ща да влизам у затвора!
 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#19] от "z_axis":

  1. Бензина в САЩ е около 1 лв литъра, та затова не излиза сметката с ЖП транспорта.
  2. Не е въпроса да не отделят СО2, а да са "въглеродно неутрални". Растителния свят в умерения климатичен пояс преработва огромно количество СО2.
  3. От Русия разбира се. :)) Нали си чувал, че зарад промените в климата пермафроста в Сибир почва да се размразява, а отдолу има огромни джобове с метан, които отлитат в атмосферата. А метанът е 20 пъти по-силен парников газ от СО2. С други думи, сибирският метан трябва спешно да се ликвидира. :))
  4. Без коментар.
  5. Е да си дойдем на думата - основният причинител на климатичните промени е човешката лакомия и мания за трупане на вещи. Някои даже стигнаха и до "планирано остаряване", за да могат да си продават новопроизведените боклуци и финтифлюшки.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  До коментар [#20] от "Jazzdevil":

  Фотоволтаичните панели имат изключително ниско КПД (около 10-15%), не стават за отопление.
  За СО2 виж предишния ми пост, т. 2.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#23] от "БМЗ":

  До коментар [#20] от "Jazzdevil":Фотоволтаичните панели имат изключително ниско КПД (около 10-15%), не стават за отопление. За СО2 виж предишния ми пост, т. 2.
  —цитат от коментар 23 на БМЗ


  Тези детайли не трябва да имат значение за такива морални кръстоносци като тебе - колкото толкоз - за останалото разчиташ на родопското одеало или просто тракаш със зъби в студения си дом - нали приоритет #1 е да не продуцираш въглеродни и други лоши емисии.

 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  "5. Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци.

  Изпълнимо е."

  За другите 4 не ми се спори дали са изпълними или не, но тази 5та точка да я обявиш за изпълнима си е непремерен оптимизъм откъдето и да го погледнеш. Остави това, че консуматорското общество е умишлено възпитавано от 2 поколения. Имаш ли представа при намаляване на продажбите какво ще се случи с материалното производство? Оттам с финансовия пазар? Голямата депресия ще изглежда като дребна флуктация. Събудете се бре.

 26. 26 Профил на lzk53314446
  lzk53314446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално е да назрява бунт срещу подобни болшевишки безумия.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  "....местни представители предупредиха в четвъртък (5 декември) за приемането на "нереалистични" климатични цели за 2030 г. ........ Планираният Фонд за справедлив преход, който е насочен към подпомагане на регионите, най-засегнати от енергийния преход"

  Всички искат и чакат пари за "енергиен преход", но от кого? Германия има официално признат дълг 1,4 трл /65% от БВП/, неофициално 6-7 трлн /200%/. И тъй-като АЕЦ Белене няма да стане скоро /ако изобщо я започнат/ прозорливо ще е до 5-10 години да сме напуснали "Атлантическия клуб". Другото е трагедия.

 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  "Дискусията" под това инфо може да се дефинира като класически "пир по време на чума"....

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 973 Неутрално

  5. Отказ от потребителското общество - колкото по-малко потребление на стоки, толкова по-малко потребени ресурси за тяхното производство и транспортиране. И по-малко боклуци.Изпълнимо е.
  —цитат от коментар 6 на БМЗ


  По-голяма глупост едва ли може да се измисли в икономиката. Отказ от потребителско общество е равно на гигантска депресия, рухване на всички банки, борси и т.н. , закриване на десетки, може би стотици милиони работни места и световен колапс.
  Икономиката си е много добре така, както е. Зелените талибани не съзнават, че са маша в ръцете на едни огромни пари, трилиони, които са необходими за рекапитализация на икономиката, за да премине тя на нови енергийни основи. Иначе, преход към нови енергии е неизбежен, но това трябва да става без намеса на държави и законодателства, единствено на основата на Невидимата Ръка на Пазара. Всякакви опити за свръх-регулация води единствено до по-нататъшно изоставане на Европа от Щатите и икономическа стагнация, подобно на соца (там, в соца беше именно нещо такова - антипод на потребителското общество, беше общество на планирания дефицит - НЕ, МЕРСИ, това не работи). Нормалното общество е Свободният Свят по Американски модел - искаш, работиш, постигаш. Нормално е, всеки човек да има хубав автомобил и да ходи където иска, когато поиска без да диша бактерии и вируси в един влак със 100 други човека, да живее в еднофамилна къща с двор без да има общи стени със съседи и пр., а не да си заобиколен отвсякъде с хора, които не искаш да виждаш. Това е нормалното състояние, към което се стреми всеки нормален човек. Има само два реални проблема що се отнася до еко-проблеми - изсичането на горите и пластиците в реки и океани. Останалото е бул-шит на политици с цел да извлекат едни допълнителни данъци. Климатични промени винаги е имало и ще има. Великите преселения са причинени от климатични промени. СО2 го е имало и в по-високи степени, както и температурите са били по-високи и то в исторически времена. Никой сериозен учен не твърди, че промени в климата са причинени от човешка дейност. Има улики, но няма стриктно научни доказателства. Това е идеология, на която се придава привкус на религия. И е време да оставят ПАЗАРЪТ, Свободния Пазар да реши между бензинови и електро коли. Лично аз, засега предпочитам бензина. Германските инженери създадоха невероятно добри и икономични мотори, докато електро-колите все още не могат да изминат 1000 км с едно зареждане. И това ще стане, но дотогава има време и развитие и само Свободният Пазар може да регулира правилно този преход. Потреблението е част, съществена част от Цивилизацията. Съвременната икономика аз наричам Епоха на Героичен Материализъм (по Кенет Кларк) и тази епоха е сама по себе си велика, защото именно тя е на път да се пребори с физическата бедност, недохранване, недоимък. Така ще може да се създаде световна Средна Класа, по модел, подобен на Кейнсианския, така както Америка след 1930 или Европа след 1945. Едва след едни 100 години ще се наложи да се измисли друг модел, на базата на много висок жизнен стандарт в световен мащаб. А Зелените движения, партии и кресльовци ще трябва най-сетне да получат един як ритник и да си затварят устата. Безполезните им идеи са обречени на провал.

 30. 30 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#6] от "БМЗ":

  Колкото по-малко производство - толкова повече безработни и гладни.

 31. 31 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  "Зелената икономика" си е една бизнес голяма ниша, създадена от тарикати, които очакват преференции, субсидии и административни действия срещу останалите "незелени" бизнеси.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално
 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#22] от "БМЗ":
  Пу, на този пост не мога да туря нито +, нито -.
  С едно съм съгласен, с друго - не.

  Еретик
 34. 34 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#29:"transvaal"][/quote]

  Има един проблем в разсъжденията ти. Ресурсите са ограничени. Ако многомилиардното световно население дойде време да потребява както американците, земните ресурси ще бъдат изчерпани. Голямата част от тези ресурси са ограничени и невъзстановими. Потребителското общество е обречено, друг е въпросът, че това не трябва да става по тоталитарен и репресивен начин. А трети е въпросът, че екоталибанството в момента не се използва за намаляване на потреблението, а точно обратното, за увеличаването му. Всички досегашни мерки при правителството на Обама пришпорваха потреблението. Задължаваха хората да потребяват още повече с по-честа смяна на на всякаква техника и уреди, с по-скъпи уреди, по-малотрайни, в които се използват повече и повече редки метали. Стана така, че непрекъснато трябва да се изхвърлят преждевременно старите неща, за да се купуват нови по новите регулации, освен това намалиха живота на всякакви уреди и вместо да караш с един уред 20 години, например, трябва да го сменяш на всеки пет.

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Само непоправими наивници, има доста в обществото, могат да се вържат че става въпрос за някви 50-55% или 70% СО2 дори до 2030, 2050то или там квото им влезе в устата.
  Прочетохте ли статията? Разбрахте ли за какво говорят, спорят хората които вземат решения?
  Говорят, спорят за парите. Двуцифрени или трицифрени числа (тука иде реч за милиарди) с търкалят в лафовете.
  И за банките става въпрос. Те трябва да са "жизнени" с "достатъчно резерви" да "посрещнат предизвикателствата" и пр. лакърдии.
  Калимерата още ли не ви е ясна?
  Шопуррр, милиардите в банките. Стабилизират се и почват да "кредитират" "зелените" политики на аверите на политиците.
  За вас остава да се вредите да висите на някой баир да ви дуе ветъро да инсталирате перките и солракити, чакате фиша за заплатката и ако ви остане нещо след като си платите тока да си купите локум и подсладите душичките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK