Ще дадем шанс на Меркел, каза новият лидер на социалдемократите

Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен

© Reuters

Норберт Валтер-Борянс и Саския ЕскенНовият лидер на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) заяви, че е скептична, че коалицията с консерваторите на канцлера Ангела Меркел ще оцелее, но изрази готовност да ѝ даде шанс, предаде "Рйтерс".


В събота членовете на ГСДП избраха двама критици на коалицията заедно да ръководят партията след месеци на вълнения и лошо представяне на регионални и на европейските избори. Много членове на партията искат тя да напусне правителството и да се възстанови в опозиция.


"Аз бях, аз съм скептична за бъдещето на голямата коалиция. Но с това решение даваме на коалицията реалистичен шанс да продължи – нито повече, нито по-малко", заяви съпредседателят на ГСДП Саскиа Ескен пред делегати.
На партийна конференция делегатите ще гласуват по исканията, които ще представят на Меркел като условия за оставане в правителството. Сред тях са по-строги мерки за защита на климата, увеличаване на минималната заплата и инвестиции в инфраструктура.


Консерваторите казват, че няма да предоговарят коалиционното споразумение от 2018 г., но относително скромните искания на ГСДП, изглежда, избягват директна конфронтация с блока на Меркел.


Ескен бе посрещната с аплодисменти, когато каза, че иска минималната заплата да се увеличи до най-малко 12 евро на час от 9.19.


Нейният партньор в ръководството Норберт Валтер-Борянс представи визия за социално справедлива страна с чист въздух, дигитализирана индустрия и отлично образование. Постигането им трябва да е приоритет пред придържането към самоналожена фискална "усмирителна риза".


"Ако оставим по-ниско ниво на дълг, но околната среда е отровена, инфраструктурата е разнебитена и Германия е отстъпила в технологично отношение, това ще е много по-лош дълг за следващото поколение", подчерта той.


Напускането на коалицията може да доведе до предсрочни избори или правителство на малцинството, неприятни опции и за управляващите партии, и за много германци. Меркел казва, че няма да се кандидатира за пети мандат и се очаква да се оттегли през 2021 г.


Социологическо проучване показа в четвъртък, че подкрепата за ГСДП е 13%, почти рекордно ниска. Социалдемократите изостават зад консерваторите, Зелените и крайнодясната партия "Алтернатива за Германия".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK