Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронИма един френски специалитет, също толкова емблематичен, колкото камамбера, коняка и шампанското – превантивната стачка, пише в статия за "Политико" Джон Личфийлд, бивш международен редактор на "Индипендънт" и кореспондент на вестника в Париж в продължение на 20 години.


Започнали в четвъртък, стачките в железопътния сектор, парижкото метро и автобусните превози, блокираха столицата, докато войнствените железопътни синдикати – но също така адвокати, учители, медицински сестри, служители в рафинерии, шофьори на камиони и други – завладяха улиците. В няколко града се стигна до сблъсъци. В петък също имаше протестни действия, а синдикати призоваха за нов ден на стачки и демонстрации на 10 декември.


Причината? Предложена, но все още непубликувана, реформа на държавните пенсии, за която настоява президентът Еманюел Макрон и с която той иска да се отърве от безбройните изключения и специални пенсионни режими, създавайки централизирана система.
Потенциалната реформа все още е далеч, като крайните предложения се очакват след Коледа, а проектозаконът ще бъде представен в началото на следващата година. Ако бъдат договорени, реформите не се очаква да влязат в сила преди 2025 г. Доста е вероятно те да бъдат забавени и много години след това.


Тогава защо хиляди членове на железопътния синдикат, но също така адвокати, учители, медицински сестри и други, обявиха война, докато мирните преговори продължават?


Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите

© Reuters


Във Франция политиката се разлива по улиците по-бързо, отколкото в която и да е друга западна демокрация. За разлика от неконтролираните и без лидер протести на "жълтите жилетки", които започнаха през зимата на 2018 г., водените от синдикатите стачки и маршове са често форма на уличен театър – синдикатите протестират, правителството прави отстъпки, честта на двете страни е запазена.


В този случай обаче спорът вероятно ще се проточи и ще ескалира. И за двете страни залогът е висок.


За най-радикалните синдикати стачките са шанс да се възстановят от серията поражения и незачитането им от първоначалното движение на "жълтите жилетки". За Макрон това е възможност да обяви победа там, където предишни президенти са се отказвали или са правили компромиси.


В момента в страната съществуват 42 различни режима, включително 12 само в SNCF, държавната железопътна компания, и в резултат на това има бъркотия от правила и изключения. Много хора работят след официалната възраст за пенсиониране, 62 години, и накрая получават пенсии от под 1000 евро на месец. Особено потърпевши са жените, фермерите и самонаетите.


Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите

© Reuters


За разлика от тях, железопътните работници се пенсионират средно на 58 години и получават над 2100 евро на месец. Машинистите се пенсионират на 53 и половина години и могат да получат месечна пенсия от до 3000 евро.


През последните 25 години имаше пет откъслечни реформи в областта на държавните пенсии. Финансите в системата бяха заздравени и подкрепени.


Преди всеки предишен опит за реформа специалните режими оцеляваха. Последния път, когато правителството се опита да ги премахне, през 1995 г., страната бе поставена на колене, като стачките в жп транспорта и метрото продължиха седмици наред.


Тогава защо Макрон си избра битка по толкова рискован и важен въпрос? Точно защото предишни правителства се провалиха.


Макрон се възприема като избран революционер, а не политик. Той иска да промени начина, по който страната мисли. Иска да докаже, че въпреки отстъпките пред "жълтите жилетки", все още е способен да преустрои Франция.


Да живее революцията


Има добри аргументи за пенсионната реформа. Французите работят усилено, ако изобщо работят, но Франция като цяло има по-малко производствени часове, отколкото която и да е друга страна в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Ранното пенсиониране е едно от основните обяснения.


Проучване на IFOP, публикувано от Journal du Dimanche миналата седмица, показа, че 76% от французите подкрепят промяна, но 64% не вярват, че Макрон ще направи системата по-справедлива.


Президентът иска система, основана на точки, в която всеки французин да има собствена пенсионна "сметка", която да може да прехвърля от едно на друго работно място. Минималната пенсия да бъде 1000 евро на месец.


Добре по принцип, казват медицинските сестри и лекарите, адвокатите и учениците, но ние имаме наши собствени държавни системи, които в момента губят пари. Ако бъдем категоризирани наред с губещите режими, накрая ще плащаме повече или ще взимаме по-ниски пенсии.


Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите

© Reuters


Изобщо не е добре, казват работниците в железопътния сектор и метрото - ние печелим по-ниски заплати, отколкото нашите колеги в други страни, защото можем да се пенсионираме по-рано с добри пенсии. Сега искате да ни отнемете това.


Преди месец правителството намекна за компоримис, който на практика би забавил реформата до втората половина на 21 век. Тази идея – за запазване на правата на тези, които вече работят – беше оттеглена без дори да бъде официално предложена.


Вместо това правителството подхвърли идеята за провеждане на преговори с различните сектори или професии, и да се забави реалната дата много след 2025 г. Според критици резултатът няма да е всеобща система, а система с 42 изключения.


Макрон обеща да няма промяна в "официалната" възраст за пенсиониране – 62 години. Първоначално той предложи да има възраст (64 години), на която хората да могат да се пенсионират и да вземат по-малка пенсия или да продължат да работят и да получават по-голяма. Въпреки че президентът се отказа от идеята през септември, премиерът Едуар Филип сега я съживи.


Правителството първоначално настоя, че реформата е движена от честност и здрав разум, а не от пари. Сега обаче излезе с доклад, според който в системата ще има дупка от 17 милиарда евро до 2025 г.


Тези промени в курса подразниха умерените федерации на синдикатите, които подкрепят принципа на реформата. И подсилиха войнствено настроените федерации, които са против каквато и да било промяна в сегашната система.


Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите

© Reuters


Железопътните подразделения на войнствено настроените синдикални федерации загубиха битката за предотвратяване на реформи в държавната мрежа, договорени миналата година. Те подозират, че пенсионната реформа е част от курс, подготвящ железниците за приватизация и искат оттеглянето на цялата идея.


За Макрон и неговото правителство основната тревога е да предотвратят още една дълга зима на недоволство. Те обаче освен това остават решени да спасят някакъв вид реформа на бавни обороти, за да оправдаят бъдещи твърдения за "историческа победа".


С други думи, пенсионната стачка вече не е само за пенсии, не е за здрав разум или за компромис. Тя се превърна в екзистенциална битка за това кой ръководи Франция и колко дълго Макрон може да твърди, че е революционер.


Основните елементи


"Ройтерс" обобщава основните елементи пенсионната реформа на Макрон.


- Президентът иска да се създаде единна, основана на точки пенсионна система, в която всеки изработен ден носи точки за бъдещите пенсионни обезщетения.


- Това ще бележи скъсване със съществуващите 42 различни специфични за отделните сектори пенсионни схеми, всяка с различни нива на вноски и обезщетения. Настоящите пенсионни обезщетения се изчисляват като се използват 25-те години с най-висока печалба на даден работник в частния сектор, а в държавния се основават на плащанията, направени през последните шест месеца преди пенсиониране.


- Макрон казва, че французите ще трябва да работят по-дълго, но стои настрана от това просто да вдигане възрастта за пенсиониране.


- Една от идеите е да се запази лимита до 62 години, но да се ограничат обезщетенията за тези, които напускат пазара на труда преди 64, и да има увеличение за напускащите го по-късно. Президентът обаче даде знак, че би предпочел да се фокусира върху трудовия стаж, а не върху възрастта, на която хората спират да работят.


- След Гърция и Италия Франция харчи най-много за пенсии сред развитите страни, отделяйки 14% от БВП, показват данни на ОИСР, цитирани от "Форбс". За сравнение Германия харчи 10%, САЩ - 7%, а Великобритания - 6%.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Нищо добро не очаква Макрон. Французите не са рая а хора с чест и достойнство.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  “Френските разходи за държавни пенсии са сред най-високите в света - 14% от БВП.“

  А броя на пенсионерите разте. Ако Макрон, не ограничи пенсиите , относителният им дял в бюджета ще расте.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Егати обществото. 14% от БВП за пенсии, 1000евро минимална пенсия предлагал моля ти се Макарон при 2400 евро средна брутна заплата и при 103% държавен дълг
  Все едно догодина в България за пенсии да се отделят 17 милиарда лева и минималната пенсия да е 520 лева.

 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  В много отношения Макрон е прав !
  Франция е държава-мечта, като Германия впрочем.
  Не напразно тези две държави са локомотива на Европа.

 5. 5 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  .....железопътните работници се пенсионират средно на 58 години и получават над 2100 евро на месец. Машинистите се пенсионират на 53 и половина години и могат да получат месечна пенсия от до 3000 евро.
  =============================================================================

  А нас едно време ни лъжеха, че Франция не била социалистическа държава. То е ясно защо половината Магреб се изнесе във Франция.

 6. 6 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Направи ми впечатлени, че в Париж е пълно с шляящи се по улиците негри. Кой ги храни тези хора?!?

 7. 7 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Егати обществото. ....Все едно догодина в България за пенсии да се отделят 17 милиарда лева и минималната пенсия да е 520 лева.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Дрогарьо милиционер, я ни кажи за парите при пенсиониране и пенсиите на военни и милицьонери в България. Па пак да се посмеем на французите какво общество са.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#6] от "dax49623910":

  Това ли ти направи впечатление в Париж? Горкия....

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#9] от "falkoneti":

  Ами темата въпреки споменаването на Париж не е Лувара, а социални сътресения породени и от споменатите шляещи се

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Любопитно

  До коментар [#8] от "Мизийски":

  Какво толкова е станало в Пърл Харбър

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#3] от "Да вярваме на истината":

  Приказката за куката чел ли си я ? Сещаш ли се каква е поуката драги ми "икономисте" !?!?
  Ти майка и баща имаш ли ? А дядо и баба ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  " Много хора работят след официалната възраст за пенсиониране, 62 години, и накрая получават пенсии от под 1000 евро на месец. Особено потърпевши са жените, фермерите и самонаетите."
  ============
  Нали не твърдите, че законът има специално лошо отношение към жените, фермерите и самонанетите? Жените вероятно са работили с ниска заплата като продавачки в някой магазин, а фермерите и самонаетите сами са преценявали колко да внасят и са внасяли малко, защото пенсията винаги изглежда далеч.

  Еретик
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А откъде ще идват парите. Франция е силно задлъжняла държава.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Това не е мой проблем. Да си намерят решения. Има много.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Французите не са рая а хора с чест и достойнство.

  Кмете, французите са зряла нация!
  Леви и десни – заедно срещу ръката на Путин Льо Пен!

  Сега железничари и медици – пак заедно, а у нас медсестрите самички!

  Тук всички виждаме хлъзгавата политика на двуликия тиквоч, но не се вдига народът срещу предателството!

  Лъжата сутрин вечер се замазва с нова а утре още по-нова.

  Това продължава 10 години и сме живеели мноого хубаво!!!

  Някой да вижда протест?

 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Че те франсетата значи са много добре - чак през 2025 година пенсионната система щяла да има дупка от 25 млд. евро, а ние още от сега иомаме дупка от почти 6 млд. евро, но както се казва нерде БВП на Франция, нерде БВП на България.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Именно +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#17] от "dorn":

  герб дали върнаха парите в Пенсионния фонд, които Пицата взе "за малко" ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Любопитно

  .....железопътните работници се пенсионират средно на 58 години и получават над 2100 евро на месец. Машинистите се пенсионират на 53 и половина години и могат да получат месечна пенсия от до 3000 евро.=============================================================================А нас едно време ни лъжеха, че Франция не била социалистическа държава. То е ясно защо половината Магреб се изнесе във Франция.
  —цитат от коментар 5 на Росен съм аз и голем капут

  Когато във Франция се измени същността на СОБСТВЕНОСТТА, тогава може да се говори за "социалистическа". Дотогава ще продължава да е СОЦИАЛдемократическа и нищо повече...

  (не се чете)
 21. 21 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  Направи ми впечатлени, че в Париж е пълно с шляящи се по улиците негри. Кой ги храни тези хора?!?
  —цитат от коментар 6 на dax49623910  До коментар [#6] от "dax49623910":Това ли ти направи впечатление в Париж? Горкия....
  —цитат от коментар 9 на falkoneti


  А на мене това: https://t.ly/OWmvD 😬🐀🤪

  (не се чете)
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#21] от "Бойчо Огнянов":
  От линка излиза "Тази страница не може да се покаже".

  Еретик
 23. 23 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#21] от "Бойчо Огнянов":От линка излиза "Тази страница не може да се покаже".
  —цитат от коментар 22 на Костадин Иванов


  Да пробваме така: https://twitter.com/i/status/1179499495610036225

  Или: 👀 pic.twitter.com/6puz3w9XAj— David Vance (@DVATW) October 2, 2019

  (не се чете)
 24. 24 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Нищо чудно, че са се хванали гуша за гуша. Френската работна седмица е най-късата в Европа. Французите са си извоювали много други социални права и особено при пенсиониране. 64 процента не вярват, че предложената от Макрон реформа ще подобри пенсионирането, за това са и протестите. Този път работниците едва ли ще отстъпят, а за Макрон не се очертава блестящо бъдеще като политик.

 25. 25 Профил на Бойчо Огнянов
  Бойчо Огнянов
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Проба #3: https://streamable.com/axn4y

  (не се чете)
 26. 26 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Имам представа как е във Франция и Макрон иска да направи сносни промени. Дали ще може е съмнително. Колкото до протестите, стачките на франсетата има един виц:
  ЕС приема проекти за развитие на животновъдството и раздава крави.
  Немецът получава крава, продава мляко, купува бик и ето ти цяло стадо крави.
  Българинът представя проект, получава крава и я продава за да плати на тоя дето му е направил проекта.
  А французина получава крава заради проекта и излиза на стачка, че държавата да му даде още едно крава.
  Да, такива работи. Колкото да социалната политика във Франция, тя е много силна. Преди време пътувах с високо скоростен влак TGV от Париж до Страсбург. Единици бяха хората с нормален билет, масово показваха най- различни карти за намаление.

 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Макрон вместо да започне най-напред реформи в пенсионната система , за които се знаеше , че са не популярни , но крайно необходими на Франция , започна с данъчни реформи , които да обслужват политиката му за борба срещу климатичните промени. Като увеличи данъците предизвика недоволството и гнева на жълтите жилетки , които не желаят да плащат за затоплистките измислици на западните левичари. Едва сега , когато Франция беше разбунтувана , се сети да прави пенсионните реформи , които обещаваше преди да стане президент, но късно. Разбунтувана Франция няма да му позволи. Макрон стана жертва на собствените си илюзии да оправя климата на планетата , а не належащите и не търпящи отлагане пенсионни реформи , които , ако не се направят , Франция ще последва фалита на Гърция. Икономиката на Франция не може да издържи дълго време раздутите до краен предел социални излишества на французите.

 28. 28 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Макрон вместо да започне най-напред реформи в пенсионната система , за които се знаеше , че са не популярни , но крайно необходими на Франция , започна с данъчни реформи , които да обслужват политиката му за борба срещу климатичните промени. Като увеличи данъците предизвика недоволството и гнева на жълтите жилетки , които не желаят да плащат за затоплистките измислици на западните левичари. Едва сега , когато Франция беше разбунтувана , се сети да прави пенсионните реформи , които обещаваше преди да стане президент, но късно. Разбунтувана Франция няма да му позволи. Макрон стана жертва на собствените си илюзии да оправя климата на планетата , а не належащите и не търпящи отлагане пенсионни реформи , които , ако не се направят , Франция ще последва фалита на Гърция. Икономиката на Франция не може да издържи дълго време раздутите до краен предел социални излишества на французите.
  —цитат от коментар 27 на tacheaux


  Данъчната реформа беше необходима за да се поддържа социалната политика. Това, че парите от нея са за борба с климатичните промени е само приказка на хората от партията на леля Пенка. Ако Макрон не беше започнал с данъците, а с пенсионната реформа, тези хора щяха пак да са на улицата и щеше да има рев по медиите защо Макрон толерира заможните. С французите е трудно, те никога не са доволни и знаят, че те са измислили революцията, барикадите и гилотината. ;)

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  В същото време Dow Jones удари 28 000, а за месец при "краварите" са създадени нови 266 хил. работни места. По-голяма подигравка за Наполеон Геронт едва ли може да се измисли.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  В същото време Dow Jones удари 28 000, а за месец при "краварите" са създадени нови 266 хил. работни места. По-голяма подигравка за Наполеон Геронт едва ли може да се измисли.
  —цитат от коментар 29 на Lemmy


  Не знам да е подигравка за когото и да било. Общо взето с краварите и европейците е така- първите живеят за да работят, а вторите работят за да живеят. Един американец е по работа в Париж и на обяд гледа как всички ресторанти около Латинския са пълни и ме попита нещо от сорта- тези хора въобще кога работят? Когато го попитах как е при тях с разните му социални- моциални придобивки, здравната система, отпуските и т.н. беше повече от лаконичен и каза- зле е, не е като в Европа.

 32. 32 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  И тоя се кани да векува, като премиера на БГто.

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Ми тя Франция си върви по гръцки сценарий, само дето е по-бавно и по-славно. :)

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Макрон направи много неумности, НО има уникален шанс да сложи край на френският комунизъм!!!!!!

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Макрон направи много неумности, НО има уникален шанс да сложи край на френският комунизъм!!!!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Нулев шанс да сложи край на френския комунизъм. Комунизмът си тръгва знаем как - като нас през 1989-1997, или Гърция 2010.

  Демек докато не опре ножа в кокала няма тръгване.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Макрон няма шанс да спечели срещу тях, защото беше един от тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#35] от "realguru":

  Демек докато не опре ножа в кокала няма тръгване.
  ========
  Франция е родината на комуната .....с началото когато бастисаха Бастилията......
  За французите това е висша ценност......
  Така че....там нещата са малко объркани.....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  “ Френската пенсионна стачка, която не е само за пенсиите”

  He e. И не е само за Франция.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  До коментар [#2] от "half truth":

  А броя на пенсионерите разте. Ако Макрон, не ограничи пенсиите ,...
  =======
  И какво да направи.....да им отвори "Терминал 2".....ли ?
  Там не са балъци.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Чест им прави на франсетата, че си знаят и защитават правата до дупка. Ако ще трябва да отстъпят за нещо, трябва да получат друго нещо насреща.
  А на Макрон му прави чест, че не се опитва да намете проблема под чергата. Можеше да стъпка демонстрациите още в затодиш.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Макрон направи много неумности, НО има уникален шанс да сложи край на френският комунизъм!!!!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Пропиля си шансовете. Нищо няма да направи , за съжаление. В началото на своя мандата вдъхваше някакво доверие , че ще се заеме сериозно с десни реформи във Франция , които да я отдалечат от съдбата на Гърция , но не би. И той се оказа краен левичар , в плен на затоплистките левичарски заблуди. Външната му политика е катастрофа. Очертава се и във вътрешната политика да катастрофира.

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Още не съм прочела статията, но като видях снимките с по няколко човека, на фона на национална стачка, ми става ясно какво пише в нея.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#40] от "half truth":

  Чест им прави на франсетата, че си знаят и защитават правата до дупка.
  ======
  Да ,но тия права не са безкрайни ......и са в торбата на Дядо Мраз (Макрон).....

  Децата са много ....а торбата е само една .....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#9] от "falkoneti":

  Някога ,вярно други неща ми правеха впечатление в Париж ,но сега нищо друго не ме впечатява там ,а и не само там освен гъмжилото от негри и араби

  гошо
 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#40] от "half truth":

  Така е ама само на ужким Цяла Европа трябва из основи да си преразгледа и пренапише социялната програма ,ако иска и за в бъдеще да има такава

  гошо
 46. 46 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "half truth":Чест им прави на франсетата, че си знаят и защитават правата до дупка. ======Да ,но тия права не са безкрайни ......и са в торбата на Дядо Мраз (Макрон).....Децата са много ....а торбата е само една .....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Ти гледай твоята банкрутирала Турция..и вмирисан лук вече нямате при вашите "хубосници"Ердоганчо и зетчето...

 47. 47 Профил на Вежди Вежди
  Вежди Вежди
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":Чест им прави на франсетата, че си знаят и защитават правата до дупка. Ако ще трябва да отстъпят за нещо, трябва да получат друго нещо насреща. А на Макрон му прави чест, че не се опитва да намете проблема под чергата. Можеше да стъпка демонстрациите още в затодиш.
  —цитат от коментар 40 на half truth


  Франция е богата и развита икономика и щемерят изход.Обаче Турция на Ети Миленчо е в окаяно състояние!!!Оня геврекаджията ги унищожи за нула време...Нека гладуват и ядат бой,щом си го избраха....Хаха...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK