Мария Арена, евродепутат: Трябва повече креативност за включване на ромите в образованието

Мария Арена, евродепутат: Трябва повече креативност за включване на ромите в образованието

© Цветелина Белутова, Капитал



През 1989 г. във времена на големи политически и икономически промени Конвенцията за правата на детето беше приета от Общото събрание на ООН. Тя се превърна в най-широко ратифицирания договор в областта на правата на човека в историята, а приемането ѝ беше стимул за въвеждането множество закони за защита на децата. И все пак, въпреки напредъка по ред показатели, обещанията в Конвенцията, още не са изпълнени за милиони деца по света.


"Дневник" разговаря с евродепутата Мария Арена (Белгия/ Прогресивен алианс на социалистите и демократите) за постиженията и предизвикателствата на 30-ата годишнина от Конвенцията на ООН за правата на детето.


Предизвикателствата


За Арена предизвикателствата пред децата са различни според това в коя част на света се намират. Първото предизвикателство за европейските деца е борбата с бедността. "Имаме 25 млн. души деца наистина близо до нивото на бедността. Не можем да приемем тази ситуация. Ние сме в богат регион, дори и някои части да са по-бедни от други. Трябва да сме солидарни с тези деца", допълни тя, обяснявайки, че нейната група в Европейския парламент, Социалисти и демократи, иска в бюджета на ЕС да присъства т.нар. детска гаранция - пари, давани от Европа на държавите членки, за да се справят с проблема с детската бедност.




По думите ѝ в Европа освен това трябва да се работи за "дигиталната интелигентност" и всички ИТ въпроси, защото много деца са свързани с информационните технологии, но не знаят точно как да се справят, как да се защитят, например от сексуалния тормоз в различни социални медии. "Трябва да защитим децата в тяхната уязвимост по отношение на новите технологии", допълни Арена.


Като трето предизвикателство тя посочи ситуацията с децата мигранти: "Става въпрос за изчезването на деца мигранти, пристигащи в Европа. Не знаем къде са те, не знаем кой се занимава с тези деца, но те просто изчезват, когато пристигнат в Европа".


Мария Арена

© European parliament (audiovisual service)

Мария Арена


За децата по света отбеляза, че когато работи с партньорски страни, ЕС трябва да предприеме мерки по отношение на детския труд: "Не можем да приемем например търговско споразумение със страна, където децата работят. Това, което трябва да направим, е не просто да забраним детския труд... Трябва да помогнем на родителите да печелят повече пари. Ако просто забраните детския труд, правите родителите по-бедни. Трябва да гарантираме, че децата не работят, но и заплати за родителите, да им дадем възможност да изпратят децата си на училище например".


Второто нещо, за което ЕС трябва да положи усилия, според Арена е борбата с ранните бракове на младите момичета, "защото когато има ранни бракове, има и ранни бременности и това е причина за смъртност сред младите момичета".


Третото е как да се защитят децата в зони на конфликт - как е възможно да им се помогне и да се предостави хуманитарна помощ.


Постиженията


Като едно от основните подобрения за децата Мария Арена посочи, че бедността по света сред тях намалява, подчертавайки все пак, че в Европа има в някои региони и категории с по-високо ниво на бедност.


"Дори и да има подобрение като цяло за децата, можем да видим в части по света, че те страдат повече отпреди. Подобрението е по-малко бедност, повече образование, повече достъп до здравни услуги... Но в някои части, в някои страни, в някои специфични ситуации, децата страдат повече от преди", допълни тя.


Необходимите подобрения


В навечерието на годишнината често се чуваха коментари, че Конвенцията трябва да бъде модернизирана. Попитана дали споделя това мнение и ако да, какви са необходимите подобрения, Арена изтъкна, че в момента има нови предизвикателства. Например, обясни евродепутатът, в тази конвенция отсъства ефектът на околната среда, климатичните промени и децата. "В Европа все повече деца живеят в замърсени райони... Трябва да защитим децата от тази нездравословна среда. Това е новото поколение и не искам ние да сме отговорни за болести сред тях в бъдеще".


"Няма нищо за здравна защита заради нездравословна среда. Това е основният въпрос, който според мен трябва да добавим в документа. Същото се отнася за климатичните промени. Имаме много райони по света, страдащи от климатичните промени, и децата са най-потърпевши. Трябва да се работи по това. Как климатичните промени влияят на бъдещето на децата", допълни Арена.


Ромските деца


Попитана какви добри практики и примери може да сподели за включване на ромите в ранното образование, тя обясни, че докато е била министър на образованието в Белгия, там се е водила дискусия по въпроса за ромите.


"И не само за тях. Има различни дискриминирани общности. Мисля, че ромите са дискриминирани не само в България, а в цяла Европа. Трябва да имаме позитивни действия към общността. Да разберем какво се случва в тази общност и да предложим услуга, която може да бъде приета от общността. Ние гледаме на образованието така: това е основното течение и трябва да влезете в него. Не сме достатъчно креативни за тези хора, които не влизат в основното течение. Образованието не е достатъчно креативно, за да работи с хората, които са настрани. На тези хора трябва да предложим нещо друго. Да предприемем позитивни действия", обясни евродепутатът.


"Как е възможно да се вземе предвид многообразието в общността? Как е възможно например да се работи с хора, които не стоят на едно и също място една година? Възможно ли е да има специални учители, които да ходят в общността и да разясняват там какво е образованието. Важно е не само да се налага начинът на учене, а да се вдъхне доверие на общността в образователната система. Това е нещо трудно, трябва да се инвестират пари", допълни Мария Арена.


Според нея трябва да се отиде в тези общности и да се каже: "Можете да ни имате доверие, можете да оставите детето си на училище, защото ние ще се грижим за него".


Второ важно нещо по думите ѝ е да не се искат пари от тази общност, "защото видяхме, че много от тях нямат пари". Понякога, ако предложите обяд на децата, това е начин да се привлече тази общност, смята Арена и допълва: "Колкото по-рано включите детето си в социална среда с многообразие, толкова по-добре е за него. Но трябва да гарантираме на родителите, че може да имат доверие в системата. Ако си мислят, че за децата се грижат по-добре в семейството, отколкото в училище, те предпочитат да оставят детето в семейството".


Не работят и не учат


На въпроса как може да се реши проблемът с т.нар. NEET (млади хора извън системите на заетост, образование или обучение) тя обясни, че се е взело решение на европейско ниво да има "младежка гаранция". Тя има за цел да се дадат възможности на младите хора, които не са завършили, да им се каже: "Може би ви е било трудно в училище, но е възможно да получите професионално обучение, обучение в компания, работа".


"Всеки е различен в образователния процес. Не трябва да виним хората, които изпитват трудности в образованието. Трябва да им помогнем", допълни евродепутатът, подчертавайки, че образованието не е европейска, а е национална компетентност.


Отбеляза, че има идея този въпрос да се вземе предвид в европейския семестър, свързан с бюджетната ситуация в страните и с националните реформи, като в съветите, идващи от Европейската комисия, първо да има индикатори за образование. "Важно е да се знае колко инвестира страната в образование и да можем, ако има много високо ниво на безработица сред младите хора, да отправим препоръка към дадена страна и да кажем - внимавайте, нямате достатъчно пари за образователната система".


Това ще е само препоръка, която няма да е задължителна, но според Арена е важно да има някаква хармонизация на тези препоръки и да се сравнява например България с Германия или с италианската система, да се каже коя е най-ефективната система що се отнася до образованието.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  Никаква "креативност" не е нужна.

  Просто СПРЕТЕ ДА ХРАНТУТИТЕ да дундуркате и отглеждате

  СТАДАТА от НЕГРАМОТНИ и БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ общности.

  Било те цигански, български....и прочее такива.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  Не можеш да запалиш нещо което не гори. Иначе, НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Общо за бедните деца съм съгласен - проблем има. Колкото до циганите, опитахме с добро, с наливане на огромни пари и не стана. Какво по - креативно? Персонален асистент на всеки? Индивидуална сметка с неограничени пари в нея? Бих предложил и нещо друго. След, като са дискриминирани, да ги заселим на един остров отделно. Там да работят, произвеждат, продават продукция и с тези пари да се оправят. Няма никой да им пречи. И няма да има дискриминация. Или, май трябва да се върнем към стария и изпитан метод на здравата ръка и без привилегии. Ама всички НПО-та, които се хранят от тази ясла, ще увиснат.

 5. 5 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Мария Арена е много права... Години наред видяхме, че не става с изсипване на милиони в “социални” програми и “медиатори”! Трябва сериозен държавнически подход с РЕД и КРЕАТИВНОСТ! И най-вече ВЛАСТА да поеме ПРОБЛЕМА с ОТГОВОРНОСТ и АНГАЖИРАНОСТ!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Моленбек бил ли е включен в дискусиите ѝ като министър?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3459 Разстроено

  ”креативен”=”творчески”
  Толкова ли е сложно?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 10. 10 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Да мразиш Европа и да се радваш на успехите на китай и русия значи си пълен идиот такива са Мотовилков Доналд и Матей от Бг хелп лондон

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1857 Весело

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  ". Какво по - креативно? Персонален асистент на всеки? "
  Да, в лагерите за превъзпитание на уйгурите.😁

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  "Трябва повече креативност за включане на ромите в образованието"

  Ся, нали е ясни, че образованието не е цирк, че да е забавно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  "Да разберем какво се случва в тази общност и да предложим услуга, която може да бъде приета от общността." - тази и себеподобните и апаратно-чиновнически ОПравленци нЕма никаква идея какво се случва в "общността", защото се вясват там официално, с всичките салтанати, комитети, медиатори и т.н., но никога няма да са наясно какво "услуга" ще предложат на едни "листа, носени от вятъра". Впрочем, софри и музика им се предлага при всеки един избор - от кмет, до президент.

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  "Става въпрос за изчезването на деца мигранти, пристигащи в Европа. Не знаем къде са те, не знаем кой се занимава с тези деца, но те просто изчезват, когато пристигнат в Европа"

  Те всички без документи изчезват. Появяват се тези само дето имат да вземат социалки. :)

 16. 16 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Интеграцията не е насилствен процес. Няма начин да накараш някой да учи ако той не иска. Затова единственият начин е тези същества да бъдат депортирани в държави отговарящ на техният стадий на развитие - 10 хил. години преди Христа. Такива са Индия, всички държави в Афирка и мнозинството мюсюлмански.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 17. Общо за бедните деца съм съгласен - проблем има. Колкото до циганите, опитахме с добро, с наливане на огромни пари и не стана.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  С нищо добро не сте опитали. Парите, дето се харчиха, не са ваши, а европейски и потънаха в джобовете на лъжливи българи. В същото време, расовата дискриминация и омраза, която и ти ни демонстрираш, никога не бе омекотена по-малко. Поне това, то е ясно, че българинът е устойчив расист, но поне малко да бяхте се очовечили. Но не би. А с интернетът вече всеки ром може спокойно да види повсеместната омраза, която българите изпитват към етноса им и да си даде сметка, че няма никаква полза да се опитва да се интегрират, след катоще си останат едни "мангали".

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4652 Любопитно

  Накой виждал ли е "ром" с очила?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  От Освобождението до днес,циганите никога не са били толкова добре и еманципирани,в добрият смисъл на думата "еманципация".

 20. 20 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Звчуи като фригидна млада двойка, дето на мъжа не му става, жената суха като сахара, и се чудят какво не е наред. Креативността ще да е проблема...

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#17] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":

  Здравй троле! След като живееш в САЩ няма как да знаеш какви средства се отделят за обучението на ромите: за храна, учебници, стипендии. Всички студенти от ромски произход получават стипендии.
  И всички тези стратегии за детето няма да се приложат за ромите, защото не мога да си представя социалните с полиция да влязат в ма'алата и да отнемат деца за непосещаване на училище. Ромите ще изпотрошат де що видят, ще пребият полицаите и социалните, а и веднага сто НПО-та ще ревнат, че ромите пак били дискриминирани. А задължителното посещение на училище няма как да се наложи само с насърчителни мерки, трябва и силово налагане на спазването на закона.
  Ама някои можете само да гледате отдалече и да плюете.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Не трябва да се допускат до училище, преди да са научили български език.

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1857 Весело

  Накой виждал ли е "ром" с очила?
  —цитат от коментар 18 на Незнайко в Слънчевия град

  И чете книжка?
  Обща теория на относителността?

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5425 Неутрално

  Изчезващите деца на мигранти. А мигрантите дали са налице? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  До коментар [#17] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":

  Защо мислиш,че ще си *останат само едни мангали*?Те са си такива,между другото аз съм израснал точно с тази дума за тях,те си я приемаха и даже песента на главния герой от индийския филм *Бродяга* - Радж Капур в главната роля,я пееха в български превод *ний сме цигани-мангали,калайдисваме тигани*.
  А парите,изсипвани върху тази общност,ще продължат да потъват като вода в пясъка на пустинята.

 28. 28 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 486 Неутрално

  За българските проблеми няма белгийски решения. Аргументите на тази брюкселска креативна калинка го доказват за пореден път.

 29. 29 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Отговорността за интеграцията, образованието и работата на всеки човек, без значение дали е ром или българин или какъв и да е, е на първо място негова. Защо тогава, трябва да плащам аз повече пари, заради това, че някой е безотговорен? Защо награждаваме безотговорните хора и защо го правим с парите на отговорните? Правилно ли ви се струва?
  На който му се струва добре това, го приканвам да си дава от своите пари (има дарения и т.н.), но да не взема от моите.

 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  Тя креативността отдавна е измислена от Ляпчев: "со кротце, со благо и со малце кютек". При което първите два компонента са си получили дозата за 100 години напред, трябва да се наваксва с третото.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 2053 Весело

  До коментар [#17] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":Здравй троле! След като живееш в САЩ ....
  —цитат от коментар 22 на ckn29372393


  Каква Америка, Глупи е неук, слабообразован, не може особено добре да комуникира и спори, избива го на агресия, ниска обща култура, неубедителен, абе тъжна картинка.
  Чисто българско тролче незалягало над учебниците, а над листовките раздавани от нпо-тата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 32. 32 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#17:"Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците"][/quote]

  Тези европейски пари от къде се взимат? Нима аз не плащам данъци и нима евробюджета не идва от данъци? Тези пари ги давам аз. Всъщност тези пари ми ги вземат на сила, аз нямам абсолютно никакво желание да ги давам.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  С нищо добро не сте опитали. Парите, дето се харчиха, не са ваши, а европейски и потънаха в джобовете на лъжливи българи.
  —цитат от коментар 17 на Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците

  Остава да ни обясниш, дали и европейците са крадливи и лъжливи като българите както ни обвиняваш? Защото И ТЕ не успяват да ги интегрират циганите, реват да си ги приберем и дори пътни им плащат само и само да им се махнат от главите.

  Такива скапани толерасти като теб и щедро финансирани от либерастите НПО-та доведоха до тази циганска вакханалия. Защото не давате с пръст да бъдат пипнати циганите дори когато са хванати в нарушение на законите. Така циганите се почувстваха безнаказани да правят каквото си искат.

  СОПАТА, само от това разбират те, всичко останало възприемат като признак на слабост и разрешение да правят каквото си искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  В Европа Ромите са най зле в България и Румъния, защото
  отношението на другите към тях е силно презрително
  и расистко. В страни като Испания и Германия
  живеят добре и нямат голями проблеми. В Испания са
  уважавани заради музиката и фламенко с което привличат
  посетители от цял свят. Запитайте се, защо в Германия
  няма ромски квартали с разрушени къщи?! И там нямат специални
  добавки защото са Роми! Въпросът не е само до пари и помощи,
  а до уважение и признание на културата им.

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2500 Весело

  До коментар [#34] от "lilie":

  В Германия има по-малко роми отколкото евреи, моето момиче. Щото Хитлер ги е избил почти всичките. Ама явно не знаеш. Ромите, които живеят там, са точно от България и Румъния. И познай - всяка седмица четем в Дневник и DW как поредният кмет мрънка за "български и румънски граждани" дето не се интегрирали и само цоцали социал. Ама понеже ги наричат "българи и румънци" умнокрасивите като тебе изпадат в транс и почват да плюят, след което в друга статия обясняват как Германия интегрирала ромите. Съсредоточи се върху изплащането на ипотеката в "Манастирски ливади" и не мисли за неща, които са ти много над нивото.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2500 Весело

  До коментар [#31] от "dgd":

  Аааа - бил е в САЩ. Доколкото разбрах е бил шофьор и след като е предизвикал ПТП са го депортирали. Естествено за това обвинява България и българите, а не себе си (като всеки истински умнокрасавец) и за това пише глупости във форума - да си избие комплексите. Всичките от неговата банда са такива - и Гирляндата, и Чертичката, и Муня. Неуспели гастарбайтери, дето се себеутвърждават като се опитват да ни обиждат у форума и да разказват някакви легенди колко са богати и успели.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  По-учЕно звучи, някак си.

  Panta rhei....
 38. 38 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 1744 Весело

  на всяко цигане след училище по кило мед да се дава

 39. 39 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#34] от "lilie":

  В Германия няма цигани заради един чичко с мустачки, който ги е интегрирал през комина.
  Някакви други въпроси?

  Panta rhei....
 40. 40 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 834 Неутрално

  трябва да се включат пещите и проблемът ще се реши за месеци!

 41. 41 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#17] от "Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците":

  ДГД червено необработена захарче!

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  В Европа Ромите са най зле в България и Румъния, защотоотношението на другите към тях е силно презрителнои расистко. В страни като Испания и Германия живеят добре и нямат голями проблеми. В Испания сауважавани заради музиката и фламенко с което привличатпосетители от цял свят. Запитайте се, защо в Германияняма ромски квартали с разрушени къщи?! И там нямат специалнидобавки защото са Роми! Въпросът не е само до пари и помощи,а до уважение и признание на културата им.
  —цитат от коментар 34 на lilie


  Точно така, каквото показваш това оценяват хората. Ха сега пак да помислим, ако оценката е следствие от показаното, то кой и как може да влияе върху причината...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#35] от "Тюфлекчия":

  Тюфлек, аз съм немска пенсионерка и ти говоря за
  Ромитите живеещи в Германия преди да падне
  стената в Берлин. Ромите които сега спят на
  палатки по градините и просят по улиците и метрото
  са от България и Румъния дето уж им дават много добавки.
  А пък с твоето изказване потвърждаваш това което
  писах. В България и Румъния сте расисти и презитате
  малцинствата.

 44. 44 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#39] от "Molossian":

  Грешиш, аз живея от 79та година в ГФР и знам
  по добре от млади като вас, колко Роми имаше преди
  вас да ви “освободят” от комунизма.

 45. 45 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Някои не обичат нито да се мъчат, нито да се пъчат.
  Има си и за тях "ниша".

 46. 46 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1113 Весело

  До коментар [#44] от "lilie":

  бабе,ако живееш от 79-та година в Германия,поне уточни в коя?И да ти кажа - циганите просто не живеят по този начин в Германия,както в България.

 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  “ Не знаем къде са те, не знаем кой се занимава с тези деца, но те просто изчезват, когато пристигнат в Европа”

  Стига глупости. Ако са живи къде са. Ясно, че някаква мафия ги прилапва още на входа.

 48. 48 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Държава, която допуска КОМПАКТНО циганско население, НЯМА БЪДЕЩЕ!!!
  Ако се поселват като семейства, не като племе, много бързо се социализират...

  roo
 49. 49 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#46] от "tedif":

  “циганите просто не живеят по този начин в Германия,както в България.“

  А я се замисли защо е така! Също в Турция не са толкова дискриминизирани
  както в България и Румъния.
  Момче, писала съм по долу....”живея от 79та в ГФР” а не в “ГДР”.

 50. До коментар [#36] от "Тюфлекчия":

  До коментар [#31] от "dgd":Аааа - бил е в САЩ. Доколкото разбрах е бил шофьор и след като е предизвикал ПТП са го депортирали. Естествено за това обвинява България и българите, а не себе си (като всеки истински умнокрасавец) и за това пише глупости във форума - да си избие комплексите.
  —цитат от коментар 36 на Тюфлекчия


  Трогателни прозрения, Тифлек. А сега, нека ти обясня нещо много простичко. В този специално форум, има точно двама души, които ме познават лично. Преди да се надървиш от нездраво любопитство, да ти кажа: те отдавна не пишат тук активно, не знам дали даже и четат. Никога не са били много активни в дискусиите, така или иначе и дори да ти кажа никовете им, едва ли ще ги помниш. Освен тези двама души, няма НИТО ЕДИН, набий си го в кухата картуна: НИТО ЕДИН друг човек, който да знае кой съм, какъв съм, с какво се занимавам и т.н. Така че, ако случайно някой те е излъгал в тоя форум или на лично, просто не му вярвай: нещо, което ако беше интелигентен човек, нямаше никаква нужда да те убеждавам - ти сам щеше да знаеш, че няма как да знаеш НИЩО за мен.

  Разбира се, не изключвам възможността не някой да те е излъгал, а просто помътеното ти съзнание да ти дава някакво самочувствие, че можеш да познаеш личната ми история, щото "такива като мен са ти ясни" и тем подобни. Ами не, Тифлек: нищо не ти е ясно и нищо не си познал досега. Ако не беше тъп като гьон, щеше да си даваш сметка, че никой човек, дори и умен (за разлика от теб), дори и гений, няма как да познае такива работи за някого ей така, от два лафа във форума. Невъзможно е, Тифлек.

  Разбира се, не изключвам възможността да не си толкова тъп и да съзнаваш, че няма как да знаеш нищо за мен, но това да е някакъв вид твое уродливо забавление: да сипеш клевети срещу някого просто защото безсилната ти злоба може да роди само такъв начин да го дразниш. Нищо чудно и така да е, но това, всъщност, е още по-зле: показва, че ем си тъп, ем си гадняр и долен човек.

 51. 51 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#43] от "lilie":

  Лиле то тая философия сме я приели от вас ,та така ,сега недей да
  Заявяваш че сте станали много либерални

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 52. 52 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#51] от "dgapi":

  Отиди да поживееш в Кьолн или Берлин и ще видиш
  каква е философията на днешната младеж...
  Виж в Дрезден и околноста изпълзяват вече новите
  нацисти от дупките си.



 53. 53 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#48] от "babyroo":

  "много бързо се социализират..."

  абе не е бързо...

  Впрочем няма как да задължиш някого да живее само на определено място, хеле пък използвайки за основание етноса му. Колкото и правилно, и в негова полза да ти се вижда... Просто нямаш право... За съжаление циганите много добре знаят този момент.

 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3424 Неутрално

  [quote#17:"Само тийнейджър а вече съм кошмарът на псевдо мачовците"][/quote]

  А защо българинът не изпитва "омраза" към арменци, евреи, турци, руснаци и т.н.?! Да говориш истината, ДРАГИ, НЕ Е РАСИЗЪМ! Нещо умишлено бъркате понятията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#52] от "lilie":

  Няма нови или стари ,алтернативата е една .........

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Любопитно

  В Испания сауважавани заради музиката и фламенко с което привличатпосетители от цял свят.
  —цитат от коментар 34 на lilie

  Искаш да кажеш, че в Испания циганите крадат ток и вода както в нас, возят се без пари по автобусите, тероризират съседите си като дънят денонощно музика под прозореца им, заселват се незаконно превръщайки в бунище всичко около себе си и ставайки разсадник на престъпност, ограбват и пребиват самотни бабички по селата... И испанците гледат на всичко това с любов и уважение само заради фламенкото?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#48] от "babyroo":"много бързо се социализират..." абе не е бързо... Впрочем няма как да задължиш някого да живее само на определено място, хеле пък използвайки за основание етноса му. Колкото и правилно, и в негова полза да ти се вижда... Просто нямаш право... За съжаление циганите много добре знаят този момент.
  —цитат от коментар 53 на areta


  Правото е нещо много субективно и относително. Например средните векове е съществувало "правото на първата нощ", феодала имал привилегията първи да преспи с всяка младоженка. И всички са възприемали това като нормално.

  В по-нови времена преди някакви си 200 години тези които сега приемаме като демокрации са смятали робството за нещо правилно и естествено. Дори в родината на демокрацията древна Гърция са смятали, че в идеалната демокрация на всеки гражданин се полагат по 10 роба.

  И винаги правото /както го е приело съответното общество/ се се налага със СИЛА. Има етноси за които "со кротце со благо" е признак на слабост. При тях силата е единственото на което се подчиняват и затова е задължително прилагането и. Облечена в съответният закон естествено и само към нарушаващите го. Както има затвори така може да има и места за принудително заселване.

  А тези мулти-култи които ще скочат да ги вземат циганите ни и ни покажат как ги интегрират. Вместо да ни дават акъл отдалеч и ги връщат при всяка възможност. Демокрация е и да уважаваш чуждото мнение и закони, не да налагаш със сила своите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fred":




  Фред, ти в коя черупка живееш та нямаш понятие
  как върви света?😂😂😂




 59. 59 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  казва човек дуднуркан от безплатното образование - от забавачницата до т н висше
  човек дето един час не е трябвало да работи за да плати и един час от образованието си. ама не ги дундуркайте, след като нас ни издундуркахте.

 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мизо":

  така е циганите на сапун и българия ще стане тутакси досущ като швейцария на балканите. циганите са й пробема а тази тъпа държава.

 61. 61 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":казва човек дуднуркан от безплатното образование - от забавачницата до т н висшечовек дето един час не е трябвало да работи за да плати и един час от образованието си. ама не ги дундуркайте, след като нас ни издундуркахте.
  —цитат от коментар 59 на owen

  Това "безплатно" образование е платено от данъците на всички които работят. И най-големи данъци плащат най-образованите, понеже са добре платени. Така че това образование е кредит който те са върнали. Нито пък лежат на социални помощи. А за циганите, да не искаш да кажеш, че те са най-големите данъкоплатци?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мизо":така е циганите на сапун и българия ще стане тутакси досущ като швейцария на балканите. циганите са й пробема а тази тъпа държава.
  —цитат от коментар 60 на owen


  Сапуна ще е некачествен и миризлив, като суровината. А циганите не са проблем, проблем са толерастите и платените от чужди интереси НПО-та които ги подбуждат. Социализмът се оправяше елементарно в тях, живял съм 5г в Сливен и имам лични наблюдения.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3741 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fred":Фред, ти в коя черупка живееш та нямаш понятие как върви света?😂😂😂
  —цитат от коментар 58 на lilie


  Живея в България от която ти очевидно си нямаш никакво понятие. Сама признаваш "от 1979г съм в ГФР". Начините да се попадне там по времето на соца: или си рожба на майка пресметливо пристанала на немец който е закачила по Черноморието. Или номенклатурно детенце успяло да не се върне.

  А РЕАЛНОСТТА в България е тази по-долу в картинката. НОРМАЛЕН жилищен блок в Ямбол, апартаментите дадени от общината БЕЗПЛАТНО на цигани. Виж в какво са го превърнали.

  https://www.imoti.net/bg/novini/view/cigani-opustoshiha-blok-v-jambol
  https://www.vbox7.com/play :1aa4ee48

  Можеш ли да си представиш българин, евреин, турчин, арменец да превърнат в такава кочина жилището си? Повтарям, нормален блок като на всички българи. Само че нашите родители работеха като роби цял живот да си платят апартамента а на циганите даден безплатно.

  Пожелавам ти и във вашият блок да настанят двадесетина цигански семейства и ще разбереш за какво говорим.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":казва човек дуднуркан от безплатното образование - от забавачницата до т н висшечовек дето един час не е трябвало да работи за да плати и един час от образованието си. ама не ги дундуркайте, след като нас ни издундуркахте.
  —цитат от коментар 59 на owen


  Душа,
  Задачата на ученика и студента е да учат,а не да работят
  Затова в белите държави са измислили СТИПЕНДИИТЕ за учащите се.
  Аз съм вземал стипендия за отличен успех.
  през всичките години на висшето си образование
  Отделно от това с квалифициран труд съм си докарвал още пари.
  Няма да коментирам скудоумието,че едва ли не ако човек не цепи дърва
  или не чука камъни,това не е работа, не е положен труд......

 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":казва човек дуднуркан от безплатното образование - от забавачницата до т н висшечовек дето един час не е трябвало да работи за да плати и един час от образованието си. ама не ги дундуркайте, след като нас ни издундуркахте.
  —цитат от коментар 59 на owen


  За да не бъда разбран погрешно.
  И циганите, и българите....и каквито и да са,
  ако учат, ако усвояват занаят или професия,
  ДА ИМ СЕ ПЛАЩАТ СТИПЕНДИИ в зависимост от успеха в обучението.

  ТОВА НЕ Е "ДУНДУРКАНЕ"

  Дундуркане има когато плащаш на неграмотни и без професия хора
  да продължават да бъдат неграмотни и без професия

 66. 66 Профил на lilie
  lilie
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#63] от "Fred":

  Добре де, само имам въпрос.
  Защо Ромите дошли от България в Германия и живеят от
  помощи, не чупят и опустошават дадените им жилища?
  Може би защото действат законите и наказанията за
  за разрушаване на обществена собственост? Какъвто е
  народът, такива са им и политиците. Гледат да си
  пълнят джобовете а вие сте се примирили с корупцията
  и беззаконието и само знаете да се оплаквате.
  Оправяйте си държавата.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK