Българите са най-скептични в ЕС, че корупцията може да се накаже с глоби или съд

Българите са най-скептични в ЕС, че корупцията може да се накаже с глоби или съд

© Юлия ЛазароваНай-малко българи в Европейския съюз (14%) смятат, че е вероятно хора или компании, участващи в корупционни практики в страната, да бъдат глобени сериозно или вкарани в затвора от съда, показа проучване на Евробарометър за корупцията. На противоположното мнение са 77% от анкетираните. За сравнение - средно в ЕС на същото мнение за корупцията в тяхната страна са 39 на сто от гражданите.


Колко вероятно мислите, че е, хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна, да бъдат глобени сериозно или вкарани в затвора от съда? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко вероятно мислите, че е, хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна, да бъдат глобени сериозно или вкарани в затвора от съда? (%)


Източник: Евробарометър


Само 26% от българите смятат (при средно в ЕС 44%), че е вероятно хора или компании, участващи в корупционни практики в страната, да бъдат заловени или докладвани на полицията или прокурорите. По-нисък е този процент единствено в Словакия (24 на сто).
Колко вероятно мислите, че е, хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна, да бъдат заловени от или докладвани на полицията или прокурорите? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко вероятно мислите, че е, хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна, да бъдат заловени от или докладвани на полицията или прокурорите? (%)


Източник: Евробарометър


Двете страни заемат същите позиции в статистиката и когато анкетираните биват питани колко вероятно мислят, че е, на хора или компании, участващи в такива практики, да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат изправени пред съда – само 23% от българите и 22% от словаците смятат, че това е вероятно да стане в техните държави. Средно в ЕС на това мнение са 47%.


Колко вероятно мислите, че е на хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат изправени пред съда? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко вероятно мислите, че е на хора или компании, които участват в корупционни практики във вашата страна да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат изправени пред съда? (%)


Източник: Евробарометър


Колко разпространена е корупцията?


Мнозинството от българските граждани (85%) е на мнение, че корупцията в страната е разпространена широко при средно в ЕС 63 на сто.


Колко разпространен мислите, че е проблемът с корупцията в страната ви? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко разпространен мислите, че е проблемът с корупцията в страната ви? (%)


Източник: Евробарометър


Попитани дали заловените в корупция високопоставени служители получават подходящо наказание, 75% от българите и 56% средно в ЕС отговарят отрицателно.


Хората и компаниите, хванати за подкуп на висш служител, се наказават по подходящ начин (в нашата страна) (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Хората и компаниите, хванати за подкуп на висш служител, се наказават по подходящ начин (в нашата страна) (%)


Източник: Евробарометър


Като най-разпространен вид корупция българите посочват подкупите (39 на сто) и финансирането на партиите срещу влияние върху политическите решения (46 на сто).


Пречки пред бизнесаМалцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи или при регистрацията на автомобил. Средно в ЕС положителен отговор на такъв въпрос дават пет на сто от участниците, а в България - 12 процента.


Сред основните проблеми за правенето на бизнес са посочени недостатъчната инфраструктура (54 на сто в България срещу 46 процента в ЕС), шуробаджанащината (57 на сто в България срещу 37 на сто в ЕС) и корупцията (51 в България срещу 37 на сто в ЕС), бързо променящи се законодателство и политики (61% в България, 63% в ЕС), сложност на административните процедури (64% в България, 62% в ЕС).


Политика и бизнес


Твърде тесните връзки между бизнеса и политиката в България водят до корупция, смятат 92% от анкетираните в страната. Малко по-висок е процентът на споделящите това мнение единствено в Португалия (93%).


Твърде тесните връзки между бизнеса и политиката (в страната ви) водят до корупция (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Твърде тесните връзки между бизнеса и политиката (в страната ви) водят до корупция (%)


Източник: Евробарометър


Според 81% от българите подкупът и използването на връзки често са най-лесният начин да се получи определена публична услуга. Повече споделящи това мнение има в Кипър (86%), Хърватия (85%), Гърция (82%). В Италия делът е равен на този в България – 81 на сто.


В България 53% от хората смятат, че единственият начин за постигане на успех в бизнеса е да имаш политически връзки.


Какво значи подкуп?


Подарък в замяна на услуга може да бъде доказателство за уважение и любезност, но може да се сметне и за подкуп. Попитани, ако даден държавен служител получи пари, подарък или услуга от някого, каква ще е минималната стойност, на която ще сметнат това за подкуп, най-много българи (37%) казват 1-50 евро. Следват отговорите "Не знам" (23%), 51-100 евро (16%), 201+ евро (12%), нула евро (всеки подарък е подкуп – 7%), 101-200 евро (6%).


Обществени поръчки


Само 17% от българите казват, че през последните три години компанията им е участвала в обществена поръчка или публичен търг. Отговор "не" дават 81%. По-нисък е процентът на участвалите в обществени поръчки или публични търгове в Холандия и Великобритания (и двете по 15%).


През последните три години участвала ли е вашата компания в публичен търг или процедура за възлагане на обществена поръчка? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

През последните три години участвала ли е вашата компания в публичен търг или процедура за възлагане на обществена поръчка? (%)


Източник: Евробарометър


Попитани дали мислят, че през последните три години корупцията е попречила на тях или на компанията им да спечелят процедура за възлагане на обществена поръчка или публичен търг, 49% от българите казват "да" (с 13 процентни пункта по-малко спрямо октомври 2017 г., преди България са само Словакия и Словения), 46% - "не" (спрямо октомври 2017 г. има увеличение с 20 процентни пункта).


През последните три години мислите ли, че корупцията е попречила на вашата компания да спечели публичен търг или процедура за възлагане на обществена поръчка? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

През последните три години мислите ли, че корупцията е попречила на вашата компания да спечели публичен търг или процедура за възлагане на обществена поръчка? (%)


Източник: Евробарометър


Като основна причина повечето анкетирани в България (20%) посочват, че критериите са изглеждали специално подготвени за определени участници. На второ място (17% от българите) като причина се дава, че процедурата е изглеждала твърде бюрократична. 12% казват, че, изглежда, сделката е била сключена преди поканата за търг.


Само 15% са на мнение, че има достатъчно прозрачност и контрол над финансирането за политически партии в България. По-нисък е процентът на споделящите това мнение само в Кипър (15%), Португалия (14%), Словакия (13%) и Испания (11%).


Има достатъчно прозрачност и надзор над финансирането на политически партии (в нашата страна) (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Има достатъчно прозрачност и надзор над финансирането на политически партии (в нашата страна) (%)


Източник: Евробарометър


Едва 19% мислят, че в България мерките срещу корупцията се прилагат безпристрастно, като по-малък е процентът на мислещите така в Кипър (17 на сто). Равен е този в Гърция.


Проучването е проведено между 30 септември и 24 октомври 2019 г.


Пълния доклад и данните за България можете да видите в прикачения файл.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Просто имаме най-дълъг и горчив опит....

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Бинладенките добре изглеждат, но не ги ли изтеглиха от обръщение?

 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 521 Весело

  Поредната соросоидна лъжа!!
  У нас корпупция няма!!

 4. 4 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 329 Весело

  До коментар [#3] от "гарата":

  Що е то корпупция? У нас такваз дума не познаваме.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Фактът че се говори за корупция е добро начало. Ще минат години, ще дойде време не само да говорим, но и да не търпим корупция. Колко ли обаче ще са годините?

 6. 6 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  Надали ще доживеем. За корупция от времето на Римската империя се говори. Тя е вродена в човешката природа.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Колко човека от този форум са се съгласили на акт, а не са платили на ръка едни пари на катаджия?
  Такива сме борци срещу корупцията, все някой друг трябва да я бори...

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Няма да се плашите! Ей сега Гешев ще пребори корупцията! Нали "е радост"!

 9. 9 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Аз никога не съм давал пари за да "мина" за нещо, и не само за пътни нарушения. Иначе да, някой друг трябва да я бори - нарича се Съдебна власт. Това, че всеки гледа на корупцията като на нещо нормално, не означава че борбата с нея трябва да спре. Напротив, трябва да се засили, докато се постигне обратното - да не се приема за нещо нормално. Но за целта трябва силна и независима Съдебна власт. Иначе - докато ти искат, ще даваш.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanchopansa":

  Ми тя е независима, съдебната власт.
  Друг е въпросът дали не е корумпирана.
  Антипрокурорската партия Да България обаче вижда проблем само в прокуратурата, съдиите за тях са китки.
  Странна логика... или пък не...

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  До коментар [#10] от "НеКой":

  А Пеевски няма нищо общо с фалита на КТБ, нали? Дотан съвсем прозрачно спечели студен резерв за сметка на държавната ТЕЦ - МИ, нали?

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  ДоГан, а не ДоТан!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  "Българите са най-скептични в ЕС, че корупцията може да се накаже с глоби или съд"

  Това е така , защото у нас от десетиелтия се въртят крупни далавери , а "големи играчи" няма в затвора!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  .............................и Темида у нас има огромна "заслуга" за това!Работи се на принципът:"За кокошка няма прошка- за милиони няма закони"!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  До коментар [#3] от "гарата":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е , защото Боце е на същото мнение!!!!

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  Правилно , защото корупцията съществува от първобитни времена със спонсор - управляващите ! И се знае отдавна , че рибата се вмирисва откъм главата...първо !

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Каквото правосъдието, такава и вярата в него...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Най-важната статистика не видях - по линията рушвет и бакшиш.

  Рушветът предхожда неследващото се и понякога, ако не стане, ресто няма, докато бакшишът означава добре свършена работа.

 19. 19 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Разстроено

  С последното назначение на главен прокурор, станахме още по-скектични 😐

 20. 20 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Ами като не сме виждали досега някой да е наказан за корупция.

 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Този скепсис у хората не е случаен. Той не е дошъл от някъде а се е наслоявал с годините.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Ако кривнем от единствено правилната сороска линия и се взрем в обективната действителност, то ще установим нещо безспорно.

  Считано след изчезването на "автентичното" СДС и неговото разлюспване - ДСБ, Софиянски, Бъкито, в по-ново време ДаБ, Зелени, Мелени и пр. десни отломки, т.нар. десни, т.к. контролират практически изцяло СМИ (кой каквото ще да си говори!), се започна едно предумишлено рушене на държавността с кратки промеждутъци (пр. първия и втори режим на ББ.)

  Това рушене включва денонощното насаждане на правен нихилизъм, т.к. т.нар. десни имат на разположение не само СМИ, но и шпиц-команди за политически поръчки и насилствено въздействие върху органите на властта - пр. преврата срещу Орешарски (Пеевски), бълването срещу Венета Марковска, Цацаров, Гешев, нормалната предприемаческа дейност (Зелените).

  За мен правосъдната ни система не е такава развалина, както се представя, а е по-скоро плод на пропагандно насаждане на правен нихилизъм (както споменах по-горе) - т.е. т.к. т.нар. десни, в резултат на смехотворните си крайно леви политически идеи (гендъри, мендъри и пр.) са извън управленската структура, то се опитват чрез една политическа кретения, наричана гражданско общество (НПО) да се опитват фактически да управляват пряко обществените процеси.

  Вкратце - създава се представа, че т.нар. гражданско общество (шпиц-командите) да заместят законно установения ред, който уж за нищо не ставал.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Това само показва, какво доверие имат българите в Българските институции. Навсякъде командва Борисов /дали/ и се разпорежда с всичко и всички. А той не подозира никаква корупция. У другите е само усещане.

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  Дали имате предвид следния.пример-един Лаборант да обикаля по медиите и да плюе Банката на Мафията,после да ходи при Цветан Василев и да взима по 30 000 на месец от него?!

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  На мене не ми е рдост Гешев.Виж,на Банев с 142 милиона зсприрсни-хич няма да му е радост.

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#9] от "stanchopansa":

  Сега да не кажете,е не вярвате на Лозан Панов?!

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2981 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Кога ще спрете да пишете глупости.Една банка може да буде източена САМО със съгласието на собственика.И до сега той си седи в Белград инплаща на медии,тролове,журнслв и политици.С каквинли пари?!

 29. 29 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Корупцията не може да се "наказва", защото трудно се ДОКАЗВА. Особено по нашите географски ширини. За това се ОГРАНИЧАВА чрез всеобща нетърпимост. По това сме много назад, а по северно разположените хорица са напред. Колкото са по близо до екватора, племената са по податливи на корупция, и обратно...Това е генерално, с големи индивидуални изключения...

  roo
 30. 30 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Иначе - докато ти искат, ще даваш.
  —цитат от коментар 9 на stanchopansa

  ------
  Вече изложих нЕкои фундаменти относно насаждането на правен нихилизъм за решене на държавността от заинтересовани сили.

  Правният нихилизъм се насажда и чрез активна реклама на корупцията - т.е. проактивна политика за разширяване на корупцията.

  Т.к. огромната част от печата ни е крайно-десен той денонощно насажда вече десетилетия как всичко ставало по "втория начин", което кара не само активната част от населението, но и инертните граждани, да се опитват да решат практически всеки свой въпрос като "подадат" - т.е. създава се представа, че нищо няма да стане без подкуп, съответно той започва да става все по-често явление.

  И се получава омагьосан кръг - от една страна скрито се пропагандира корупцията като способ за решаване на всичко, от друга страна тя уж се заклеймява, но пък се твърди, че е ненаказуема - т.е. корупционните шлюзове умишлено се провокират.
 31. 31 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 547 Весело

  Поредната соросоидна лъжа!!У нас корпупция няма!!
  —цитат от коментар 3 на гарата  То и пари нема !

  - Материята във вселената е < 5% .
  - На по малко от 1 % от нея има живот.
  - По малко от 1% от живота е разумен .
  - По малко от 1% от разума са измислили парите.
  - И в некаква затънтена провинция на балканите - какви ти пари ?

 32. 32 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Между корупция и (евро-)социализъм, избирам винаги първото, макар че и двете вървят ръка за ръка!

  Winora forever
 33. 33 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 719 Неутрално
  До коментар [#11] от "vassilun":Кога ще спрете да пишете глупости.Една банка може да буде източена САМО със съгласието на собственика.И до сега той си седи в Белград инплаща на медии,тролове,журнслв и политици.С каквинли пари?!
  —цитат от коментар 28 на yanne


  Няма смисъл да се опитваш да му отваряш очите.Денонощен трол!
  Те не осъзнават колко много вредят на България. Няма го Борисов и всичко става райска градина.Това им е наредено,това пишат.Хора без достойнство,криещи се зад някакъв НИК.
  Няма нищо по силно от парите! Това са те,това е този!

 34. 34 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Корупцията е част от начина ни на оцеляване. Били сме държавнотворен народ, но май отдавна сме забравили принципите на our founding fathers. Не всичко е мъртво, но ако искаме да съществуваме и след 300 години, ние трябва да се променим.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 35. 35 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Българите са най-скептични в ЕС, че корупцията може да се накаже с глоби или съд

  Ама че тъпи , с извинение , умозаключения . Ами кой дяа знае къде най- много стягаг обувките , освен добрия обущар . А българите са най- добрите в развъждането и отглеждането на корупцията в цяла Енроп Дори и Тръмп в Америката призна възможностите на Простия за лидерството му в престижната класация . Та българина НЕ Е скептичен - той е УВЕРЕН че корупцията в България няма свършек . Докато с нея се борят тези , които я култивират . .

 36. 36 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Въпросът за корупцията е прост като фасуль!
  И последният каунь ще разбере къде има корупция и нейните размери - стига да се направи една класация по държави и мангизите, които се трупат и въртят из разни офшори.

  Примерно - колко пари имат в офшори неподкупните датчани и датски фирми и колко нашенци и техните фирми.

  Всичко останало - кой какви усещания, виждания, представи и всякакви бълнувания и делириуми и пр. на тема корупция са изливане от пусто в празно.

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Весело

  До коментар [#34] от "Суджук Герберите": Не всичко е мъртво, но ако искаме да съществуваме и след 300 години, ние трябва да се променим.

  Първо разберете накъде да си променяте . Иначи може и след 50 години да сте се преселили в небитието .

 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Корупцията може да се пребори само с морал. Към момента такъв липсва. Българинът си пада по пехливани, тарикати, бабаити, най-вече по неприлично забогатяли. Дребните хищници се различават от едрия само по мащабите. Всеки дребен мечтае да стане едър и изчаква подходящия момент. И това не е отскоро. Както го е казал Апостолът Левски: Народееее....... Все пак нещо трябва да се прави, преди да дойде тоталния хаос и падение. Не бива да сме наивни, но и не трябва да отстъпваме. И в никакъв случай да не се правим на герои, от героите останаха само паметници. Постижения ако има някакви, те са на Обществото.

 39. 39 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само 26% от българите смятат (при средно в ЕС 44%), че е вероятно хора или компании, участващи в корупционни практики в страната, да бъдат заловени или докладвани на полицията или прокурорите. По-нисък е този процент единствено в Словакия (24 на сто).

  Аха , започна търсенето на ония работи на вола . Вместо теленца . Всички гърневци и нощни гърненца май забравиха че храчеха и храчат вору ония хора , които навремето подаваха СИГНАЛИ до органите , които се грижеха за сигурността на държавата . Финансова , икономическа и политическа . И с Огромна завис и злоба ги нарекоха ДОНОСНИЦИ . Е сега вече като Диоген , с фенер търсят подобни хора , но едва ли ще намерят . Бития и .... оножданите не са забравили . И ще го напомнят . На гърневците .

 40. 40 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Двете страни заемат същите позиции в статистиката и когато анкетираните биват питани колко вероятно мислят, че е, на хора или компании, участващи в такива практики, да им бъдат повдигнати обвинения и да бъдат изправени пред съда – само 23% от българите и 22% от словаците смятат, че това е вероятно да стане в техните държави. Средно в ЕС на това мнение са 47%

  Българина е пукан заек . При преминаването на борда първо е изял половината от торбата сол , после е отнесъл деведесет тояги от норма 100 на голо , после "ощастливил" трима манафи , накрая извадил петдесет жълтици и по надлежния ред преминал на отсрещния бряг. Доволен , че не е изял цялата сол , спестил десетина тояги и прецакал двама манафи . Е , пазвантите също не са плакали . Та прав е българина ,прав еее ...

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Малцина са отговорилите, че лично са ставали жертва на корупция при искане на разрешителни за строеж или за търговска дейност; на промяна в предназначението на земя; при искане на социални помощи или при регистрацията на автомобил.

  Че как да признаят , нали закона ги съди наравно с тези които са ПОЛУЧИЛИ подкупа ? . Баламите измряха , , всеки си пази хляба , господа анкетьори .

 42. 42 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Целта не е да накажеш корупцията, а да я предотвратиш, което става чрез законодателство което премахва стимулите за корупция. В БГ законите и системата създава ужасно много стимули за корупция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK