Първи климатичен закон на ЕС до 100 дни и фонд за справедлив преход обяви Брюксел

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенДо 100 дни Европейската комисия ще представи първия европейски закон в областта на климата, предаде пресслужбата на институцията. Брюксел освен това предлага фонд за "справедлив преход", който да позволи на зависимите от изкопаеми горива региони да финансират прехода си към чисти индустрии и енергийни източници.


Това стана известно днес при представянето на Европейския зелен пакт - пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС, като се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ за всички.


Комисията предвижда в следващите две години да представи още 47 мерки, сред които са въвеждането на нови данъци върху енергията, законодателство за производството на батерии и на чисти превозни средства, за изграждане на електрозарядни станции, за обработката на отпадъците, за употребата на химикали в земеделието, за облагане на въдзухоплаването.
Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж - за растеж, който дава повече от това, което отнема. Той показва как да променим нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно, а предприятията ни да станат новаторски." Фон дер Лайен определи днешния ден като особен и го сравни със стъпването на човек на Луната.


Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс добави: "Намираме се в извънредно положение по отношение на климата и околната среда. Европейският зелен курс е възможност за подобряване на здравето и благополучието на нашите граждани чрез преобразяване на нашия икономически модел."


По думите му "всички ние ще играем важна роля в това и всички промишлени сектори и държави ще бъдат част от промяната. Освен това наша отговорност е да се уверим, че този преход е справедлив и че при реализирането на Европейския зелен пакт никой няма да бъде пренебрегнат".


В Европейския зелен пакт е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране на изменението на климата, обръщане на тенденцията към загуба на биологично разнообразие и намаляване на замърсяването. В пакта са посочени необходимите инвестиции и наличните финансови инструменти и е обяснено как да се гарантира справедлив и приобщаващ преход.


Европейският зелен пакт обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, ИКТ, текстилната индустрия и химикалите.


Закон за климата


За да превърне в законодателство политическата амбиция Европа да стане първият в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., комисията ще представи първия европейски закон в областта на климата в 100-дневен срок, а до 2030 г. и Стратегия за биоразнообразието, нова промишлена стратегия и план за действие на ЕС за кръгова икономика, стратегия "От фермата до трапезата" за продоволствена устойчивост и предложения за Европа без замърсяване.


Амбициозни цели за 2030 г.


Незабавно ще започне повишаване на целите за емисиите на Европа за 2030 г., като ще се определят реалистични мерки за постигане на целта за 2050 г., се посочва в съобщението. "Ройтерс" отбелязва, че Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над сегашната цел (40%). Тя може да повиши целта допълнително до 55%.


Постигането на целите на Европейския зелен пакт ще изисква значителни инвестиции. Според оценки постигането на текущите цели в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. ще изисква 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно, т.е. около 1.5% от БВП за 2018 г. Тези инвестиции ще изискват мобилизиране на публичния и частния сектор.


В началото на 2020 г. комисията ще представи План за инвестиции за устойчива Европа.


Фонд за справедлив преход


Поне 25% от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде предназначен за действия в областта на климата, като допълнителна подкрепа ще бъде оказана от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - европейската банка за климата.


За да може и частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, през 2020 г. комисията ще представи стратегия за зелено финансиране.


Миналия месец ЕИБ обяви, че от края на 2021 г. спира участието си в почти всички проекти за изкопаеми горива.


В съобщението на ЕК се отбелязва, че борбата с изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда изисква усилия от всички, но изходната позиция на отделните региони и страни членки не е еднаква. С механизъм за справедлив преход ще се оказва подкрепа на тези региони, които са силно зависими от въглеродно интензивни дейности. Чрез него ще се подкрепят хората, които са най-уязвими спрямо прехода, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори.


Според "Ройтерс" размерът на Фонда за справедлив преход ще зависи от резултата от преговорите за многогодишния бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г., но се очаква да е най-малко 35 милиарда евро плюс десетки милиарди допълнително финансиране от източници като Европейската инвестиционна банка.


Нови данъци


Комисията на Фон дер Лайен ще започне работа незабавно по нов граничен въглероден данък за замърсяващи чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса на ЕС, който се опитва да бъде по-природосъобразен.


Тя казва, че новият данък, който ще се въведе през 2021 г., ще спазва правилата на Световната търговска организация и ще започне за "няколко избрани индустрии".


Ще се реформира и системата за търговия с емисии на ЕС, която облага индустриите, и ще се работи в посока на включване в нея на морския, авиационния, пътния и строителния сектор.


Консултация


ЕК ще се обърне към хората през март, за да научи мнението им по представените днес предложения. Комисията отчита, че днес за 95 на сто от европейците опазването на природата е важно.


Според комисията е възможно преследването на поставените цели да доведе до икономически ръст и дава за пример данните, според които миналата година замърсяването е било с 23 на сто по-слабо, отколкото през 1990 г., като същевременно брутният вътрешен продукт е нараснал с 61 на сто.


Комисията представя разчети за цената на бездействието - ЕС би получавал на година по 660 000 молби за убежище, достъпът до вода би намалял почти наполовина в южните европейски страни, годишно ще бъдат губени по 190 милиарда евро при повишение на температурата на въздуха с три градуса над днешните средни равнища. До 2050 г. по данните на ЕК е възможно цените на храните да се повишат с 20 на сто.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  "Фон дер Лайен определи днешния ден като особен и го сравни със стъпването на човек на Луната"
  Възможно ли е нормален индивид да сравнява политическо изхвърляне с научно техническо постижение?

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Весело

  ... Комисията предвижда в следващите две години да представи още 47 мерки, сред които са въвеждането на нови данъци върху енергията, законодателство за производството на батерии и на чисти превозни средства, за изграждане на електрозарядни станции, за обработката на отпадъците, за употребата на химикали в земеделието, за облагане на въдзухоплаването ...

  Всичко е брънзане на мъни, ако забелязвате.
  Оня трилион еврака за 10 години за еко-програмата, ако някой е забравил ...

  ... Фон дер Лайен определи днешния ден като особен и го сравни със стъпването на човек на Луната ...

  Не, че нещо, ама американците стъпиха на Луната за $60 млрд. програма за 5 години.
  А тия за трилион ... и за 10 години ...
  Уши, ма, де отива разликата?

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  "Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж - за растеж, който дава повече от това, което отнема"

  Остава и да проработи. А дано, ама надали. :)

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Дааа, промивката продължава. Така , от производител, в момента Германия внася електроенергия от Франция и Чехия. Защото едни утописти решиха да затварят ядрените централи, а една стара, бездетна жена го реши..........

 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  Бравос! И Грета е човек на годината на Time. Това иде да покаже, че климатът няма никакъв шанс занапред - ще влиза в релси, или...!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  "Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж - за растеж..."

  😂Ще обложат бизнеса с нови, тежки данъци, ще принудят компаниите да изнесат част от производствата извън ЕС, ще докарат поскъпване на електроенергията и всички видове транспорт, а и не на последно място ще похарчат стотици милиарди на данъкоплатците неясно за какви зелени политики и т.н. и ще очакваме растеж ?!😂😂
  Тия там какво пушат, бе?! 😂

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2128 Весело

  До коментар [#6] от "Котаракът на Шрьодингер":


  ...Тия там какво пушат, бе?! 😂
  —цитат от коментар 6 на Котаракът на Шрьодингер


  Не знам какво пушат, но съм сигурен, че е незаконно в цивилизования свят. Явно психиатричната помощ и в Европа не е на нужното ниво.

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Тези болшевики там зорлем ще разпаднат ЕС! Все едно слушам конгрес на БКП и петилетка за 3 години!!

 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1350 Весело

  Мачкай климатичния чейндж!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  И на мен снощи ми беше студено, та отворих прозореца и със сешоара затоплих атмосферата, доколкото можах.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 799 Весело

  До коментар [#10] от "Един вампир броди из Европа":

  Е как не Ви е срам, г-н Бродещ вампир! Хората се борят с нокти и зъби, и много пари срещу глобалното затопляне или климатичната промяна - което там е на дневен ред, Вие подгрявате атмосферата, защото, моля Ви се, Ви било студено?! Ако всички започнем да я топлим така, къде ще му излезе краят?!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Не е за вярване с какво се занимават тия.... Има толкова истински проблеми пред съюза, а те направо към ада, постлано с добри намерения. Не е възможно да са толкова тъпи! Не е! Друго е!

  Поздрави!
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#10] от "Един вампир броди из Европа":Е как не Ви е срам, г-н Бродещ вампир! Хората се борят с нокти и зъби, и много пари срещу глобалното затопляне или климатичната промяна - което там е на дневен ред, Вие подгрявате атмосферата, защото, моля Ви се, Ви било студено?! Ако всички започнем да я топлим така, къде ще му излезе краят?!
  —цитат от коментар 11 на baba_zozolana


  А Вие какво искате -- да тръгна да се приспособявам, чорапи да обувам, пуловери да обличам? Нека да мислим глобално.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  Тези болшевики там зорлем ще разпаднат ЕС! Все едно слушам конгрес на БКП и петилетка за 3 години!!
  —цитат от коментар 8 на wnl03619584


  Петилетните планове поне имаха някаква връзка с реалността - боравеха със съществуващи неща. Това горното са пожелателни бълнувания от типа "Като открием перпетуум мобиле след 2 години ще направим това и това..."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK