Първи климатичен закон на ЕС до 100 дни и фонд за справедлив преход обяви Брюксел

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенДо 100 дни Европейската комисия ще представи първия европейски закон в областта на климата, предаде пресслужбата на институцията. Брюксел освен това предлага фонд за "справедлив преход", който да позволи на зависимите от изкопаеми горива региони да финансират прехода си към чисти индустрии и енергийни източници.


Това стана известно днес при представянето на Европейския зелен пакт - пътна карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС, като се гарантира, че преходът е справедлив и приобщаващ за всички.


Комисията предвижда в следващите две години да представи още 47 мерки, сред които са въвеждането на нови данъци върху енергията, законодателство за производството на батерии и на чисти превозни средства, за изграждане на електрозарядни станции, за обработката на отпадъците, за употребата на химикали в земеделието, за облагане на въдзухоплаването.
Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Европейският зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж - за растеж, който дава повече от това, което отнема. Той показва как да променим нашия начин на живот и работа, на производство и потребление, така че да живеем по-здравословно, а предприятията ни да станат новаторски." Фон дер Лайен определи днешния ден като особен и го сравни със стъпването на човек на Луната.


Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс добави: "Намираме се в извънредно положение по отношение на климата и околната среда. Европейският зелен курс е възможност за подобряване на здравето и благополучието на нашите граждани чрез преобразяване на нашия икономически модел."


По думите му "всички ние ще играем важна роля в това и всички промишлени сектори и държави ще бъдат част от промяната. Освен това наша отговорност е да се уверим, че този преход е справедлив и че при реализирането на Европейския зелен пакт никой няма да бъде пренебрегнат".


В Европейския зелен пакт е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране на изменението на климата, обръщане на тенденцията към загуба на биологично разнообразие и намаляване на замърсяването. В пакта са посочени необходимите инвестиции и наличните финансови инструменти и е обяснено как да се гарантира справедлив и приобщаващ преход.


Европейският зелен пакт обхваща всички сектори на икономиката, по-специално транспорта, енергетиката, селското стопанство, строителството, и промишлени отрасли като стоманодобива, производството на цимент, ИКТ, текстилната индустрия и химикалите.


Закон за климата


За да превърне в законодателство политическата амбиция Европа да стане първият в света неутрален по отношение на климата континент до 2050 г., комисията ще представи първия европейски закон в областта на климата в 100-дневен срок, а до 2030 г. и Стратегия за биоразнообразието, нова промишлена стратегия и план за действие на ЕС за кръгова икономика, стратегия "От фермата до трапезата" за продоволствена устойчивост и предложения за Европа без замърсяване.


Амбициозни цели за 2030 г.


Незабавно ще започне повишаване на целите за емисиите на Европа за 2030 г., като ще се определят реалистични мерки за постигане на целта за 2050 г., се посочва в съобщението. "Ройтерс" отбелязва, че Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., значително над сегашната цел (40%). Тя може да повиши целта допълнително до 55%.


Постигането на целите на Европейския зелен пакт ще изисква значителни инвестиции. Според оценки постигането на текущите цели в областта на климата и енергетиката за периода до 2030 г. ще изисква 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно, т.е. около 1.5% от БВП за 2018 г. Тези инвестиции ще изискват мобилизиране на публичния и частния сектор.


В началото на 2020 г. комисията ще представи План за инвестиции за устойчива Европа.


Фонд за справедлив преход


Поне 25% от дългосрочния бюджет на ЕС трябва да бъде предназначен за действия в областта на климата, като допълнителна подкрепа ще бъде оказана от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) - европейската банка за климата.


За да може и частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, през 2020 г. комисията ще представи стратегия за зелено финансиране.


Миналия месец ЕИБ обяви, че от края на 2021 г. спира участието си в почти всички проекти за изкопаеми горива.


В съобщението на ЕК се отбелязва, че борбата с изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда изисква усилия от всички, но изходната позиция на отделните региони и страни членки не е еднаква. С механизъм за справедлив преход ще се оказва подкрепа на тези региони, които са силно зависими от въглеродно интензивни дейности. Чрез него ще се подкрепят хората, които са най-уязвими спрямо прехода, като им се предоставят достъп до програми за преквалификация и възможности за заетост в нови икономически сектори.


Според "Ройтерс" размерът на Фонда за справедлив преход ще зависи от резултата от преговорите за многогодишния бюджет на ЕС за 2021 - 2027 г., но се очаква да е най-малко 35 милиарда евро плюс десетки милиарди допълнително финансиране от източници като Европейската инвестиционна банка.


Нови данъци


Комисията на Фон дер Лайен ще започне работа незабавно по нов граничен въглероден данък за замърсяващи чуждестранни фирми в опит да защити бизнеса на ЕС, който се опитва да бъде по-природосъобразен.


Тя казва, че новият данък, който ще се въведе през 2021 г., ще спазва правилата на Световната търговска организация и ще започне за "няколко избрани индустрии".


Ще се реформира и системата за търговия с емисии на ЕС, която облага индустриите, и ще се работи в посока на включване в нея на морския, авиационния, пътния и строителния сектор.


Консултация


ЕК ще се обърне към хората през март, за да научи мнението им по представените днес предложения. Комисията отчита, че днес за 95 на сто от европейците опазването на природата е важно.


Според комисията е възможно преследването на поставените цели да доведе до икономически ръст и дава за пример данните, според които миналата година замърсяването е било с 23 на сто по-слабо, отколкото през 1990 г., като същевременно брутният вътрешен продукт е нараснал с 61 на сто.


Комисията представя разчети за цената на бездействието - ЕС би получавал на година по 660 000 молби за убежище, достъпът до вода би намалял почти наполовина в южните европейски страни, годишно ще бъдат губени по 190 милиарда евро при повишение на температурата на въздуха с три градуса над днешните средни равнища. До 2050 г. по данните на ЕК е възможно цените на храните да се повишат с 20 на сто.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK