Климат, бюджет, Брекзит: Лидерите на ЕС ще обсъдят теми с взривоопасен потенциал

Климат, бюджет, Брекзит: Лидерите на ЕС ще обсъдят теми с взривоопасен потенциал

© Правителствена информационна службаЕвропа да бъде първият неутрален по отношение на климата континент до 2050 г. Дългосрочният бюджет на Европейския съюз да отговаря на интересите и на нетните платци, и на основните бенефициенти на еврофондове. И, разбира се, какви ще са отношенията с Великобритания след Брекзит.


Темите на последния за годината Европейски съвет, който вече няма да бъде председателстван от Доналд Туск, имат потенциал да доведат до големи спорове и се провеждат в ключов ден за Обединеното кралство.


В заседанието ще участват лидерите на 27 страни - членки на ЕС: британският премиер Борис Джонсън няма да пътува до Брюксел заради предсрочните парламентарни избори в страната му.
Дневният ред на Шарл Мишел, новия председател на Европейския съвет, и Урсула фон дер Лайен, която ще отстоява позицията на Европейската комисия, обещава разгорещени дискусии по въпроси, за които няма единодушие.


За климата – трябва още работа


Лидерите на ЕС се подготвят за разгорещени дискусии за климата по време на срещата на върха в Брюксел.


Във вторник Шарл Мишел заяви, че е "необходима още политическа работа", за да могат лидерите да подкрепят целта за климатично неутрален ЕС до 2050 г., което означава максимално съкращаване на емисиите на въглероден диоксид и компенсиране на оставащите чрез абсорбиране (от почвите, горите и технологията).


През юни страните - членки на ЕС, не успяха да постигнат единодушие. Три държави, които все още са доста зависими от изкопаемите горива, особено от въглищата, се противопоставиха заради опасенията си от труден енергиен преход, особено от социалното му измерение: Полша, Унгария и Чехия.


Дебатът ще се води ден след представянето на "Зелената сделка" от Европейската комисия, която бе обещана от Урсула фон дер Лайен, преди да бъде избрана за председател на ЕК, и която през следващите месеци ще стане част от няколко законодателни инициативи (повече четете тук).


Според дипломати и документи, цитирани от "Ройтерс", и сега Полша, Унгария и Чехия са изразили възражения срещу ангажимента за климатична неутралност на ЕС до 2050 г.


Бюджетът – разделението продължава


Всъщност борбата с климатичните промени зависи от финансирането, което ЕС ще отдели за нея. Но дискусията за бюджета за периода 2021-2027 г. едва започва и обещава бурни дебати на утрешното заседание. Между държавите членки има сериозни различия.


Първоначално целта беше до края на годината да има споразумение, като за начална точка се използва проекта на Европейската комисия за бюджет на стойност 1.13 трилиона евро. Дълбоките различия по чувствителни въпроси като размера на бюджета и орязването на традиционни политики наред с Брекзит и забавянето на встъпването в длъжност на новата ЕК изместиха крайния срок в следващата година.


Битката за бюджета традиционно е една от най-ожесточените в Брюксел. Тя освен това се води в много измерения. Страните може да се съюзят около защитата на селскостопанските субсидии например, но да са на различни мнения за размера на бюджета за регионално развитие. Франция и Германия са на една страна, що се отнася до въвеждането на връзка между финансирането и зачитането на върховенството на закона, но са в много различни лагери, когато стане въпрос за парите за фермерите (повече четете тук).


Шарл Мишел

© Reuters

Шарл Мишел


Страните - привърженички на икономиите, водени от Германия, настояват бюджетът да се задържи на едва 1% от брутния национален доход на ЕС – под предложенията на еврокомисията за 1.11% и тези на Европейския парламент (1.3%).


Финландия, която до края на годината е ротационен председател на Съвета на ЕС, предложи в началото на декември компромисен вариант - 1.07% от БНД на блока.


Той обаче е малко вероятно да помогне за излизане от задънената улица. Урсула фон дер Лайен заяви, че е "обезпокоена" от предложените в него "драстични орязвания" на бюджета в сектори, които могат да бъдат засегнати, като например "Фронтекс" (службата за охрана на границите на ЕС), отбраната, цифровите технологии и "усилията за озеленяване на икономиката".


Освен това Германия и други по-богати страни заемат твърди позиции пред натиска да се откажат от т.нар. рабати, или "корекции", отстъпки, които смекчават разходите им за еврочленство.


В документ, видян от "Файненшъл таймс", те предупреждават, че "натоварването на малък брой държави членки с увеличаваща се финансова тежест няма да бъде приемливо за нашите граждани" и че Брекзит ще увеличи непропорционално техния дял финансиране за бюджета на ЕС.


Ангела Меркел и Еманюел Макрон

© Reuters

Ангела Меркел и Еманюел Макрон


Техните опоненти, от Франция до Испания и Полша и Литва, настояват, че отстъпките за богатите държави членки вече не могат да бъдат оправдани.


Орязването на средствата за кохезионната политика и предложението те да се отпускат само ако се спазва върховенството на закона също разделят държавите членки.


По време на Европейския съвет през октомври премиерът Бойко Борисов каза, че при определянето на следващия многогодишен бюджет на ЕС България ще отстоява позицията за праг от 1.3% от съвкупния брутен национален продукт на 27-те страни (повече четете тук). България освен това е групата "Приятели на кохезията", съставена от страни предимно от Източна и Южна Европа, която се бори за запазване на финансирането за регионално развитие.


Брекзит - все още неизвестност


На втория ден от срещата си (13 декември) лидерите ще обсъдят Брекзит и подготовката за предстоящите преговори за бъдещите отношения с Великобритания след излизането ѝ от ЕС. В петък трябва да станат известни окончателните резултати от предсрочните избори в страната, които се провеждат днес.


Предвид факта, че Брекзит е планиран за края на януари, а договорът за излизане от ЕС все още чака да бъде ратифициран, европейските лидери внимателно ще следят резултата. Освен това в петък е планиран дебат, на който да бъдат определени приоритетите на 27-те в бъдещите преговори с Лондон, особено в сферата на търговията.


Според проектозаключение, видяно от "Франс прес", 27-те ще призоват комисията да започне обсъжданията "незабавно" след Брекзит.


"Трябва да успеем бързо да продължим напред след" тези избори, заяви в сряда френският президент Еманюел Макрон след среща с Шарл Мишел в Париж. Той посочи, че трябва да бъде "съхранен следваният досега метод: единство на 27-те, водене на преговорите единствено от Мишел Барние, непреклонност при отстояването на нашите интереси, без да се поддаваме на натиск и спазвайки заедно с Великобритания условията на честна конкуренция".


Наскоро британският премиер Борис Джонсън заяви, че ако неговата Консервативна партия спечели парламентарните избори другата седмица, то обществото може скоро да спре да говори за Брекзит.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  С борбата против замърсяването съм съгласен. За премахването на пластмасите за еднократна употреба-ДА! Ама да ме извинят европейските политици, но т.н. "борба с климата" е мафиотска работа и оправдаване даването на огромни пари на "климатичната мафия"! Крият данни, фалшифицират ги и накрая всичко се свежда до "дайте пари"! Дори без никакъв морал и малко срам впрегнаха едно неуко ненормално момиче за целите си да мамят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Любопитно

  Нали човешката цивилизация е виновна за климата с който се борим? Не трябва ли тогава да се стремим да възстановим положението от преди 12 000 години? Или просто целта е са се прберат да се прибеват пари с вдигане да данъци, защото няма нищо по-приятно от това да харчиш безотчетно чуцди пари?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Ами ние и сега сме климатично неутрални - стоим си и каквото има да става си става. Това че ще изсипем един самосвал с пари в реката по никакъв начин няма да промени нищо.

 4. 4 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 267 Неутрално

  И Бокомир ли е европейски лидер?

  Иван Костов е за съд!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Ако се наложи ....защо не ?!

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":Ако се наложи ....защо не ?!
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Защото неслучайно за база за сравнение е взета 1990 г. Искаме да берем плодовете от икономическия възход от епохата на Ррйгън и Тачър и стъпили на раменете на гиганти да имаме повече пари за прибиране. Ако върнеш хората в каменната ера какво ще им вземеш? Кожените гащи?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Каквото и да увъртаме трябва да си преструктуриране ТЕЦ-овете на друго гориво най-екологичният е на дървесен чипс у да построим 4 реактора до 2050 година щото у двата в Козлодуй ще спрат в 2047 година. Това е положението, а така наречените миньори в Маришкият басейн ще работят друго.
  Стига сме ги дондуркали.

 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И Бокомир ли е европейски лидер?
  —цитат от коментар 4 на Ivan Prodanov


  Не той е европейския шут!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Построихме социализЪма, сега ще построим и капитализЪма.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Весело

  Този банкянски селяк и той ли се води лидер на ЕС?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Весело

  [quote#8:"Тиква загубена"][/quote]

  Да, да, как ли пък не – „европейския шут“ – ама само вуйна Меркел има повече години от него като лидер! Я кажи, между другото, как върви цъфтежа на налъмите под опашката на коня? Питам за един приятел.

 12. 12 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Весело

  Бокичът с удоволствие ше се потопи в международните и планетарни проблеми само и само да се покрие след шамарите на Радев снощи.

 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Весело

  [quote#8:"Тиква загубена"]
  —цитат от коментар 11 на Santos
  Да, да, как ли пък не – „европейския шут“ – ама само вуйна Меркел има повече години от него като лидер! Я кажи, между другото, как върви цъфтежа на налъмите под опашката на коня? Питам за един приятел. [/quote]

  Да ти имам гордостта!

  Виж 10-те диктатори, които са се задържали най-дълго на власт... за сега:
  10. Яйя Абдул-Азиз Джамус Джункунг Джаме - Гамбия
  На власт от: от 1994 г.

  БВП на глава от населението за 2010: 1 972 долара
  Индекс на развитието: 151-во място

  Стана известен през 2009 г. с това, че е отправял смъртни заплахи към служители на Организации за защита на човешките права. Той е обвиняван в поръчване на убийствата на журналисти и протестиращи студенти, което правителството отрича.
  През 2007 обяви, че е намерил лек срещу вируса на СПИН в билки и че третираните по неговия метод, дори и да са заразени, не могат да предават вируса.

  9. Александър Григориевич Лукашенко - Беларус
  На власт от: 1994 г.
  БВП на глава от населението за 2010: 13 865 долара
  Индекс на развитието: 61-во място

  Счита се, че това е последният комунистически диктатор в Европа. Идва на власт през юли 1994, веднага след което промени националния символ на страната и си даде допълнителни правомощия.
  През 1996 разпусна парламента, който се опитваше да го свали от власт и състави ново народно събрание.

  8. Ислам Абдуганяевич Каримов - Узбекистан  На власт от: 1990 г.
  БВП на глава от населението за 2010: 3 022 долара
  Индекс на развитието: 102-ро място

  Преди 1990 той е бил първи секретар на комунистическата партия. След обявяването на независимостта на страната през 1990 г. става президент.
  Според Human Rights Watch и Amnesty International в Узбекистан се нарушават човешките права и режимът е авторитарен.

  7. Идрис Деби Итно - Чад

  На власт от: 1990 г.

  Население: 10.2 милиона
  БВП на глава от населението за 2010: 1 653 долара

  Идва на власт с преврат през 1990 г. Правителството му твърди, че е демократично, но е преследвано от обвинения в корупция и репресии. През 2005 г. се проведе референдум, който даде право на Деби да получи трети мандат.

  Наскоро ООН го обвини, че е похарчил 3 милиона от 3.7 млн., получени в петролна сделка, за въоръжаване, вместо за образование, здравеопазване и инфраструктура.

  6. Аятолах Сайед Али Хосни Хаменей - Иран
  На власт от: 1989 г.
  БВП на глава от населението за 2010: 11 025 долара

  Индекс на развитието: 70-то място

  Махмуд Ахмадинеджад е президент на Иран, а Хаманей е „духовен лидер" на страната и е този, който има последната дума по всички решения.
  Обвиняван е в репресии и потискане на опозицията с насилие.
  Критикува Барак Обама за това, че помага на Израел срещу Палестина.

  5. Омар Хасан Ахмад ал-Башир - Судан
  На власт от: 1989 г.

  БВП на глава от населението за 2010: 2 466 долара
  Индекс на развитието: 154-то място
  Той е военен и извършва преврат през 1989 г. и завзема властта.
  Международният наказателен съд обвинява Ал-Базир във военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той е първият държавен глава, срещу който има официални обвинения от Международният наказателен съд.

  4. Пол Бия - Камерун
  На власт от: 1982 г.

  БВП на глава от населението за 2010: 2 165 долара

  Индекс на развитието: 131-во място
  През 1982 Пол Бия стана вторият президент на Камерун. Той бе министър-председател от 1975 г.
  Неговото управление се счита за авторитарно. Той назначава министрите лично.
  Опозиционните партии твърдят, че резултатите от изборите се фалшифицират.

  3. Робърт Мугабе - Зимбабве
  На власт от: 1980 г.

  БВП на глава от населението за 2010: 396 долара
  Индекс на развитието: 169-то място
  Първоначално той бе считан за прагматичен политик, отдаваш приоритет на образованието, но от 1998 г. мненията за него са коренно различни, след многото обвинения на организации в нарушаване на човешките права, фалшифициране на изброи и др. В резултат на това, много международни титли и отличия му бяха отнети, в това число отличия, дадени от Кралицата на Великобритания, Университета в Единбърг, Университета в Масачузетс и Университета в Мичиган.

  2. Хосе Едуардо Дос Сантос - Ангола
  На власт от: 1979 г.

  БВП на глава от населението за 2010: 6 413 долара

  Индекс на развитието: 146-то място

  Правителството е критикувано за това, че не се справя с корупцията и с ограничаването на свободното слово.
  На 17 февруари 2011 г. Международният наказателен съд обвини президента в престъпления срещу човечеството, извършени от Движението за освобождаване на Ангола, оглавявано от него.

  1. Теодоро Обианг Нгуема Мбасого - Екваториална Гвинея
  На власт от: 1979 г.
  БВП на глава от населението за 2010: 18 387 долара

  Индекс на развитието: 117-то място

  Той взе властта през 1979 г. след като извърши преврат срещу чичо си. Наричат го „Ел Хефе" - в превод „Шефът". Той обвини чичо си за престъпления по време на неговия режим (като геноцид) и го осъди на разстрел.
  В началото създаваше имидж на по-хуманен лидер от чичо си, но в последните това се промени. След 1997 г. производството на петрол в страната силно се увеличи.

  Борисов за един от тях ли го приемаш?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Ти пък защото си нормален. Изобщо хора злобни като теб са бедствие.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Във всяка от темите се вижда по един малък Брексит :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Все в компетентността на Борисов.

 17. 17 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Тия пък още ли не са разбрали, че няма да има никакъв Брекзит .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK