Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Реновиране на сградите, "От фермата до вилицата" и още от Европейската зелена сделка

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия вчера представи дългоочакваната Европейска зелена сделка, акцентираща върху дълъг списък от политически инициативи, насочени към достигане на нулеви нетни емисии в борбата с глобалното затопляне до 2050 г., пише EurActiv България.


Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен очерта параметрите на Европейската зелена сделка, обещавайки "да не оставя никого назад" в надпреварата за постигане на климатично неутрална икономика до 2050 г.


"За Европа това е момент, сравним със стъпването на човека на луната", каза тя във видео изявление. "Целта ни е да сдобрим икономиката си с планетата" и "да я направим работеща за нашите граждани", добави Фон дер Лайен, описвайки политиката за климата като новата европейска стратегия за растеж.
Европа цели да бъде водеща в благоприятните за климата индустрии и чистите технологии, обясни бившият министър на отбраната и добави: "Убедена съм, че старият модел на растеж, основан на изкопаеми горива и замърсяване, е остарял и не е в синхрон с нашата концепция."


Ето и 10-те основни точки в плана на Комисията:


"Климатично неутрална" Европа


Това е всеобхватната цел на Европейската зелена сделка. ЕС ще се стреми да постигне нулеви нетни емисии на парниковите газове до 2050 г., цел, която ще бъде подпомогната от закон за климата, който ще бъде представен през март 2020 г.


Това означава актуализиране на климатичната амбиция на ЕС за 2030 г. с намаляване на емисиите на парникови газове с 50-55%, което да замени настоящата цел от 40%. Цифрата от 55% ще бъде обект на анализ на разходите и ползите.


Комисията иска да преразгледа всяко законодателство и регламент на ЕС, за да ги приведе в съответствие с новите цели в областта на климата.


Това ще започне с Директивата за възобновяемите енергийни източници, Директивата за енергийна ефективност, но също така и с Директивата за търговия с емисии и Регламента за споделяне на усилията, както и скандално известната Директива за земеползването и горския фонд (LULUCF), отнасяща се до промяната на предназначението на земеделската земя. Предложенията ще бъдат представени като част от пакет през март 2021 г.


През 2020 г. ще бъде представен план за "интелигентна интеграция на сектора", който обединява енергийния, газовия и отоплителния сектор "в една система". Той ще дойде заедно с нова инициатива за оползотворяване на "огромния потенциал" на вятърната енергия в морските пространства, заявиха европейски служители.


Кръгова икономика


През март 2020 г. нов план за действие, свързан с кръговата икономика, ще бъде представен, като част от по-широката индустриална стратегия на ЕС. Той ще включва устойчива продуктова политика с "предписания как да се произвеждат стоки", използвайки по-малко материали и гарантирайки, че те ще могат да бъдат използвани повторно и да бъдат рециклирани.


Въглеродно интензивните индустрии като стоманената, циментовата и текстилната също ще насочат вниманието към новия план за кръгова икономика. Една от основните цели е подготовката за "чисто стоманопроизводство", използвайки водород до 2030 г., заяви служител на ЕС. "Защо 2030 г.? Защото, ако искате чиста индустрия през 2050 г., последният инвестиционен цикъл ще е през 2030 г.", заяви той.


През 2020 г. ще бъде представено и ново законодателство, което ще направи батериите рециклируеми и за многократна употреба.


Реновиране на сградите


Това е една от водещите програми на Зелената сделка. Основната цел е "поне да се удвои или дори утрои" степента на обновяване на сградите, която в момента е около 1%.


Нулево замърсяване


Независимо дали във въздуха, почвата или водата целта е да се постигне "околна среда без замърсители" до 2050 г. Новите инициативи там включват стратегия за химическата индустрия.


Екосистеми и биоразнообразие


През март 2020 г. ще бъде представена нова стратегия за биологичното разнообразие в рамките на срещата на върха на ООН за биологичното разнообразие, която ще се проведе в Китай през октомври. "Европа иска да води чрез пример" с нови мерки, адресиращи основните причинители за загубата на биологично разнообразие, заяви служител на ЕС.


Това включва мерки за справяне със замърсяването на почвата и водите, както и нова стратегия за горите. "Нуждаем се от повече дървета в Европа", както в градовете, така и в провинцията. Ще бъдат въведени нови правила за етикетиране, за да се насърчават селскостопанските продукти, произведени без да се е наложило обезлесяване.


Стратегия "От фермата до вилицата"


За да бъде представена през пролетта на 2020 г., новата стратегия ще цели система за "зелено и по-здравословно земеделие". Това включва планове за "значително намаляване на използването на химически пестициди, торове и антибиотици", заяви служител на ЕС.


Новите национални стратегически планове ще бъдат разгледани внимателно, представени догодина от държавите членки в рамките на Общата селскостопанска политика, за да се провери дали съответстват с целите на Зелената сделка.


Транспорт


Една година след като ЕС се съгласи с новите стандарти за въглеродните емисии на автомобилите, автомобилният сектор отново попада под огъня на Комисията. Настоящата цел е да се достигне 95gCO2/км до 2021 г. Сега "трябва да работим за достигане на нулеви стойности през следващото десетилетие" заяви официален представител на ЕС.


Електрическите превозни средства ще бъдат допълнително насърчавани като за целта до 2025 г. в цяла Европа ще бъдат разположени 1 милион обществени станции за зареждане. "Всяко семейство в Европа трябва да може да ползва електромобила си, без да се притеснява за следващата зарядна станция", обясни официалният представител.


"Устойчиви алтернативни горива" – биогорива и водород – ще бъдат насърчавани в авиацията, превоза на стоки и тежкотоварния автомобилен транспорт, където електрифицирането понастоящем е невъзможно.


Финанси


За да "не остави никого назад", Комисията предлага Механизъм за справедлив преход, за да помогне на регионите, най-силно зависими от изкопаемите горива. "Имаме амбицията да мобилизираме 100 милиарда евро, насочени към най-уязвимите региони и сектори", заяви Фон дер Лайен, представяйки Зелената сделка.


Предложеният инструмент в размер на 100 милиарда евро се състои от:


- фонд за справедлив преход, който ще мобилизира средства от бюджета на регионалната политика на ЕС;
- програмата InvestEU с финансиране, идващо от Европейската инвестиционна банка;
- финансиране от ЕИБ, идващо от собствения капитал на европейската банка.


За всяко евро, изразходвано от фонда, регионите може да добавят 2 или 3 евро. В този контекст насоките на ЕС за държавна помощ ще бъдат преразгледани, така че националните правителства да могат пряко да подкрепят инвестициите в чиста енергия, с благословията на дирекцията за конкуренция на Комисията.


На регионите ще бъде предложена и техническа помощ, за да им се помогне да "усвоят" средствата, спазвайки строгите европейски правила за изразходването им.


Всяка държавна помощ, обаче, ще трябва да бъде проверена от Комисията като част от новите планове за преход на регионите.


Научни изследвания и разработки и иновации


С предложен бюджет от 100 милиарда евро за следващите седем години (2021-2027 г.), програмата за изследвания и иновации "Хоризонт Европа" също ще допринесе за Зелената сделка. 35% от финансирането за научни изследвания в ЕС ще бъдат заделени за благоприятни за климата технологии съгласно споразумение, постигнато по-рано тази година. А поредица от изследователски проекти ще бъдат съсредоточени главно върху екологичните цели.


Външни отношения


И накрая, дипломатическите усилия на ЕС ще бъдат мобилизирани в подкрепа на Зелената сделка. Една мярка, която вероятно ще привлече внимание и противоречия, е предложението за граничен въглероден данък на ЕС. Докато Европа увеличава климатичните си амбиции, "очакваме и останалият свят да поеме своята ролята", обясни служител на ЕС. Но ако това не се случи Европа "няма да е наивна" и ще защити индустрията си от нелоялна конкуренция, добави той.


За да води чрез пример, самата Европейска комисия ще се стреми към климатичен неутралитет до 2030 г.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Всички тези мерки са необходими, но при липсата на глобален политически консенус по темата, при тези палячовци в САЩ, Бразилия, при сатрапията в Китай ...?!
  Дали не се опитваме да поливаме пустинята...?!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9260 Неутрално

  Струва ми се, че се изкривява пазара. Затова хората се самозаблуждават когато получават дотирани стоки заедно с такива, които не са дотирани.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  "Урсула фон дер Лайен очерта параметрите на Европейската зелена сделка, обещавайки "да не оставя никого назад" в надпреварата за постигане на климатично неутрална икономика до 2050 г"

  Тази "надпревара" е като скачане без парашут от самолет а Уши обещава, че ще осигури и наковални за тия дето не падат достатъчно бързо.

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  нещо не ти е ясно какво става в сащ.
  я си провери колко въглищни конгломерата
  фалираха независимо от орязването на
  таксите им. или провери колко мегаватови
  проекта за вятърни турбини има сега.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#4] от "mihail_p":

  В САЩ за съжаление си избраха едно посмешище за президент, което смята/въпреки всички обективни, научни доказателства в противната посока/, че "климатичните промени са китайска измислица", така че.....

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  А дали няма да е по-просто да съборим всичко което е построено както го направиха преди 80 години за да строим и да има растеж? Много отдавна е известно, че стимулиране на вътрешното потребление качва БВП и растежа е гарантиран.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Саниране, всъщност. На български език така стана популярно.

  Мерките изглеждат на пръв поглед смайващо разумни.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3083 Неутрално

  "очакваме и останалият свят да поеме своята ролята", обясни служител на ЕС. Но ако това не се случи Европа "няма да е наивна" и ще защити индустрията си от нелоялна конкуренция"

  Методът за защита на индустрията е ясен.
  Като купуваш тон стомана от Китай или Индия доплащаш разлика равна на унищожената природа в повече в Индия и Китай от колкото биха унищожили нашите заводи за същото количество стомана

  подпис
 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1684 Гневно

  УФЛ:
  "Убедена съм, че старият модел на растеж, основан на изкопаеми горива и замърсяване, е остарял и не е в синхрон с нашата концепция."

  Ей лельо - сегашния модел е основан на капитализма и свободния пазар - същия той за последните 120 години прехвърли почти всички европейци от бедност и мизерия в средната и богата класа. Опитите за планова икономика дето пробвате да натресете тука ги помним в Източна Европа много добре и знаем до какво доведоха.

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Обикновен социализъм.
  Омайващо разумен.

  Обновяваме народни речници.
  Обнародваме.
  Реновираме.
  Санираме, всъщност.

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Саниране, всъщност. На български език така стана популярно.

  Мерките изглеждат на пръв поглед смайващо разумни.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  УФЛ:"Убедена съм, че старият модел на растеж, основан на изкопаеми горива и замърсяване, е остарял и не е в синхрон с нашата концепция."Ей лельо - сегашния модел е основан на капитализма и свободния пазар - същия той за последните 120 години прехвърли почти всички европейци от бедност и мизерия в средната и богата класа. Опитите за планова икономика дето пробвате да натресете тука ги помним в Източна Европа много добре и знаем до какво доведоха.
  —цитат от коментар 9 на Jazzdevil


  Лелката минава за дясна в Европа, но обяви , че ще води леви политики. Не случайно от ПЕС и лично Станишев я подкрепиха при нейния избор за председател на Европейската комисия. В ЕС вече почти няма разлика между леви и десни. ЕС води подчертано лява политика със субсидиране на редица производства , безвъзмездно финансиране и подпомагане на различни дейности и обекти , дългосрочно планиране развитието на отрасли с поставяне на конкретни срокове и задачи. Стреми се да води планова икономика и в същото време ограничава пазарната икономика с въвеждане на редица държавни регулации. Но най-характерен признак за лявата европейска политика е обслужването на новата доктрина за изменението на климата , което зависило от човека. Преките задачи, които се поставят със срокове за изпълнение изискват огромни средства , които ще направят европейската икономика неконкурентна спрямо развиващите се икономики в Азия и Америка. Лявата политика на ЕС е самоубийствена за съюза и съвсем естествено е бивши социалистически страни като Полша ,Унгария и Чехия, които вече са я преживели, да са против нея. България също трябва да е против , но у нас няма кой да мисли за това. На Бойко му е лесно. Слуша Началниците без оглед на това техните политики дали са благоприятни или не за България.

 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Мерките изглеждат на пръв поглед смайващо разумни.
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия


  То немските учЕни вече са сметнали колко струва затоплисткият пакет дето вече го гласуваха в Германия. Към 2025 г всяко домакинство ше плаща по пестин евро годишно допълнителен данък затоплизъм. Околносредното министерство настоява за повишение до 1000 евро да зарадваме Малка Грета
  https://www.focus.de/finanzen/news/co2-abgabe-und-hoehere-spritpreise-klimapolitik-der-groko-so-hoch-sind-die-extra-kosten-fuer-buerger-und-familien_id_11450520.html

  Др от Лайен вероятно ше ги закръгли на 2000 евро.

 13. 13 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 630 Весело

  "За Европа това е момент, сравним със стъпването на човека на луната", каза тя във видео изявление. "Целта ни е да сдобрим икономиката си с планетата"

  аааааахахахахахахаахахахаах ЕБАТИ РЕЗИЛА!!!

 14. 14 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Смятам, че това е най-дебилното нещо, което Европа е правила след ВСВ. Казвам ”нещо”, но всъщност то си е едно нищо -да дадеш трилиони за неутралност на климата. подкрепа на ледовете и защита на градусите... пълен гретенизъм. Закон за климата е другата олигофрения... А закон за Слънцето и Закон за вакума кога, другари? Тия неомарксисти в Брюксел ще ни закопат без война...

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Смятам, че това е най-дебилното нещо, което Европа е правила след ВСВ. Казвам ”нещо”, но всъщност то си е едно нищо -да дадеш трилиони за неутралност на климата. подкрепа на ледовете и защита на градусите... пълен гретенизъм. Закон за климата е другата олигофрения... А закон за Слънцето и Закон за вакума кога, другари? Тия неомарксисти в Брюксел ще ни закопат без война...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK