Белгийците не се вълнуват, че вече една година са без правителство

Белгийците не се вълнуват, че вече една година са без правителство

© Associated PressДа се постигне съжителство между дясноориентирания холандскоговорящ Север и гласуващия за левицата френскоезичен Юг е главоблъсканица и Белгия от една година живее без правителство - до известна степен с безразличие.


"Нищо необичайно", "свикнали сме", "не виждаме разлика": така анкетирани минувачи в европейския квартал на Брюксел реагират на предполагаемата криза, в която се намира белгийската федерална държава от декември 2018 г.


Те се представят като търговци, самоосигуряващи се работници от развлекателния сектор, кореняци белгийци или от чуждестранен произход, слабо политизирани и настроени по-скоро философски.
"Типично за белгийците",


усмихва се Одил, художничка на костюми от Брюксел.
"И със, и без правителство цари социален мир, евалла!", казва търсещият работа белгиец от марокански произход Реда.


На 18 декември 2018 г. дошлият на власт през 2014 г. либерален френскоезичен премиер Шарл Мишел обяви оставката на правителството си. Тя бе предизвикана от напускането на най-голямата фламандска партия, националистическия Нов фламандски алианс (НФА), заради разногласия по миграционния въпрос.


В резултат се наложи трипартиен десноцентристки съюз да ръководи текущите дела без мнозинство в парламента. Той е ръководен от първата жена - премиер на Белгия, Софи Уилмес. Парламентарните избори на 26 май усложниха положението с


рязкото засилване на позициите на антисистемните партии


(крайната десница на север и крайната левица на юг) за сметка на традиционните партии, които загубиха гласове. А предвид затрудненията на различните официални представители, натоварени от краля да помирят различните гледни точки, страната ще изкара втора Коледа без нова управляваща коалиция.


Това означава, че изпълнителната власт не може да внесе за гласуване годишен бюджет, а очакваният за 2020 г. дефицит от около 11 милиарда евро надхвърля равнището, допустимо според европейските правила.


Въпреки отстъпените на отделните райони правомощия (образование, култура, семейни надбавки и т.н.) федералната държава все още има някои основни компетенции: финансирането на социалната система, правосъдието, армията и политиката на даване на убежище.


Краткосрочното управление "е досадно, губи се време", призна неотдавна във в. "Соар" началникът на генералното командване на белгийската армия генерал Марк Компернол, който не може да инвестира средства или да набира военнослужещи поради липса на нормативна рамка.


Всички се питат колко ще продължи "краткосрочието"


и дори дали разминаващите се стремежи на фламандците и валонците не означават предстоящ край на федералната държава.


"Северът и Югът нямат за какво да водят дебати. Трябва да сготвим нещо за ядене, а хладилникът е празен", разтревожи се в края на ноември френскоезичният конституционалист Марк Ойтенделе, според когото такава криза не е имало от десетилетия.


Този възглед не се споделя от фламандския политолог Дейв Синарде, според когото истинската екзистенциална криза е била по време на рекордните 541 дни без правителство в периода 2010-2011 г. По онова време "повече се говореше за разцепление, наистина имаше криза заради факта, че трябваше да договорим нова държавна реформа, преди да се състави ново правителство", обясни той.


От общо 541 дни, каза Синарде, 485 бяха посветени на тази шеста реформа на държавната администрация, даваща повече правомощия на регионите и на езиковите общности.


На какво тогава се дължи сегашното буксуване?


Според политолога на това, че пробивът на еколозите и крайните партии на последните парламентарни избори е засилил раздробяването на политическия пейзаж и съществено е затруднил съставянето на коалиции, които по-рано са били очевидни.


Днес в Белгия само Социалистическата партия на говорещите френски език на Пол Манет, най-голямата политическа сила на френскоезичните, изглежда незаобиколима при образуването на бъдеща коалиция.


Остава да се разбере, и това е големият въпрос през последните шест месеца, дали социалистите франкофони ще се съгласят да работят с Новия фламандски алианс на Барт де Вевер, който е най-големият им противник. Или дали фламандската десница ще е готова да остави националистите в опозиция и да влезе в коалиция тип "небесна дъга" с либералите, социалистите и еколозите. Третият възможен сценарий при безизходица е връщане пред избирателните урни в началото на 2020 г. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 765 Неутрално

  А з Борката печели пълно мнозинство-368 места!

  Но Брекзит-йок !

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  В Белгия, с правителство и без правителство - всичко е наред. В България, с правителство и без правителство - нищо не е наред.

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 639 Неутрално  Тъй тъй и Междувременно в шеги и закачки дългът на Белгия надмина 116 % от Брутния Вътрешен Продукт на държавата . Ама колко е прекрасно никой да не носи отговорност за това . Даже и да иска Евроколхоза няма от кого да търси отговорност за бюджетни правила , дефицити и други подобни глупости . Колко удобно .

 4. 4 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Пак ли? Тези са големи образи :)

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Лесно им е на белгийците защото в повечето градове действат законите на Шериата, и това им помага да я карат и без правителство.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Наскоро по американска телевизия показаха министър-председателя на Белгия.
  Да идват и да си го взимат барабар с шайката!

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Белгийците много отдавна са изпуснали положението....
  Виж само "Мьоленбек"...

 8. 8 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Кога ли и нас ще ни сполети това "нещастие"!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 9. 9 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 692 Весело

  Белгийците много отдавна са изпуснали положението....Виж само "Мьоленбек"...
  —цитат от коментар 7 на selqnin


  Какво викаш са изпуснали!?Тичай им дай акъл, чакат те! Еужък им е живот без български конултанти.....Бедна и изостанала страна, всичкооса изпуснали...

 10. 10 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Белгия си върви добре и без правителство. Имат закони, които се спазват, хората си живеят в една уредена държава. Негово величество кралят си е на мястото уважаван от валонци и фламандци. Това за инфо на русофетата и комунетата, които празнуват избирането на консервите в ОК. Не се надявайте, ЕС няма да се разпадне, независимо с какви материалчета се опитва ви радва Дневник. :)

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Удивително, нали? Но държавата си върши работата на всякакво равнище. И навън и вътре. Така е, когато има добре смазана и работеща администрация.

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Ами никой не се вълнува! С изключение на БГ. Щото администрацията работи. Нея никой не я пипа, тя не е политизирана, а тук след всяка смяна новото политначалство сменя старата рода ит село с неговата си. Има ли работеща администрация, напълно деполитизирана, държавата си функционира прекрасно без всякакви партии, които само пречат!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Инерцията работи... до време. Тези моменти на безвремие неминуемо се отразяват. Може да е след време, но накрая винаги идва келнера със сметката. Никой не е успял да на.бе дявола...

 14. 14 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Инерцията работи... до време. Тези моменти на безвремие неминуемо се отразяват. Може да е след време, но накрая винаги идва келнера със сметката. Никой не е успял да на.бе дявола...
  —цитат от коментар 13 на niakoi_si


  Каква инерция? Хората си живеят без да се интересуват кой знае колко от политика. Само в Бг се занимават нон стоп с нея. Политиканстването е за нашенските ширини, хората в Белгия се занимават с практични неща, а те там са наред и всички се държи под контрол. Централата на НАТО е в Брюксел и не знам те да се тревожат от липсата на правителство

 15. 15 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Преди време Белгия изкара без правителство цели 2 години!
  Натрупаха им се много проблеми, дългове, неприети закони, бюджет ...
  Ако можеше без правителство и на други места щяха да живеят така.
  Белгийците не си научиха урока...

 16. 16 Профил на Момчил Карабулев
  Момчил Карабулев
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  По-важното, е че имат хубава бира.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#14] от "btc18521004":

  Нещата са наред докато може да си финансираш бюджетния дефицит с дългове. Но един ден идва кръчмаря и удря сметката на масата и тогава става мазало.
  Белгия е дисфункционална държава, остатък от феодалното средновековие и само местоположението в центъра на европа и подкрепянето от големите съседи им позволява да си живеят безметежно.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3481 Любопитно


  Интересно - ако си разменим правителствата дали белгийското ще може да оправи България или българското ще съсипе и Белгия? Или може би отгоорът е, че България не може да я оправи дори и белгийското правителство, а Белгия не може да я съсипе дори и българското правителство.

 19. 19 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Преди време Белгия изкара без правителство цели 2 години!Натрупаха им се много проблеми, дългове, неприети закони, бюджет ...Ако можеше без правителство и на други места щяха да живеят така.Белгийците не си научиха урока...
  —цитат от коментар 15 на mop36557620


  Белгия е федерална конституционна монархия. Хората си имат регионални управления на Валонската и Фламандската части и столичния регион Брюксел. Имат едно федеративно правителство, което се занимава с отбраната и икономическата политика. Но явно и без него икономиката им върви, а и отбраната си е на място. Ето защо нещата са в пъти по- добре от колкото в Бг. Не сме ние хората които ще учат белгийците на нещо.

 20. 20 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#3] от "bxr35608444":

  Горките белгийци , а от тях и по зле има виж Япония 230 % външен дълг , предполагам си чувал че японците вече масово с плуване към Шикотан се спасяват , друго си е в мАтър Раша под крилото на вожда .

 21. 21 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  Не си много умен или препатил явно ;)
  Никое правителство не може да управлява добре българите които не искат да живеят по нормалните правила.
  У нас народа иска да получава много, но да мързелува като през комунизма.
  И в Белгия имат проблеми, живеят от стотици години заедно, а още се делят помежду си ;)

 22. 22 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#19] от "btc18521004":

  Само глупак може да прави такива директни паралели между две различни държави, които и да са те.
  Разликите винаги са прекалено много ;)
  Не може така да се претегля кои са по-добри..
  различни истории, култури, манталитет...

 23. 23 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Когато има работеща ДА и тя е безпартийна даже е по добре като няма партийно правителство, защото нещата са предвидими и няма кой да приема глупави закони.

  В БГ това не работи защото ДА е мястото където се наместват за благодарност партийниинки и никой няма капацитет да вземе някакво решение от страх да не е виновен за нещо ... А без бибитко няма кой да решава кризите с липсата на пари за селските читалища и стадиони в България

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  А сумарно може да се окаже, че 1/3 от времето са я карали без правителства...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#14] от "btc18521004":Нещата са наред докато може да си финансираш бюджетния дефицит с дългове. Но един ден идва кръчмаря и удря сметката на масата и тогава става мазало.Белгия е дисфункционална държава, остатък от феодалното средновековие и само местоположението в центъра на европа и подкрепянето от големите съседи им позволява да си живеят безметежно.
  —цитат от коментар 17 на m17


  Я пак! Дисфункционална държава от средновековието, живееща от подаянието на съседите. Това направо е за Гинес. Открийте Белгия на картата първо, а второ дай боже всекиму в такава "дисфункционална държава". 100% ще кажа на белгийци какво мислят за тях у Бг- то, та дано тези пропаднали нещастници вземат та си спретнат правителство. :) След еуфорията на чакащите края на ЕС чугуните от победата на Б. Дж., това е другия шедьовър.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2180 Неутрално

  До коментар [#20] от "crq15625101":

  Япония си има много проблеми и голяма част идват точно от високия дълг. С който си финансираха добрия живот през 80'те. Но по-големия им проблем е високия отрицателен прираст съчетан с краен шовинизъм. И резултата ще е точно безкрайна рецесия и устойчиво намаляване на населението. И точно това се случва последните 20 години

 28. 28 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#25] от "btc18521004":Белгийците не случайно им викат циганите на европа, пълни ментета са, особенно френскоговорящите. И ви говоря от личен опит, разбира се не познавам хиляди белгийци но от 3-4 дето ги знам лично, до един са тъпунгери от световна величина. Цялата им държава е една смешка, не случайно най-големите и фанатизирани арабски общности са там. Имат голям късмет със съседите и затова я има и смешната им държава. И това че живеят по-добре от България не ги прави по-добри или по-умни, просто са имали повече късмет.
  —цитат от коментар 26 на m17


  Белгия е от най- малките страни в Европа, окупирана на два пъти през двете войни, след ВСВ възстановява икономиката си с помощ по плана Маршал и в момента е силно развита индустриална страна с голяма концентрация на производство благодарение на големи монополистични обединения. Висок БВП/30 000е. на човек/, най- гъста железопътна мрежа в света, 1% дял от световната промишлена индустрия и 4% в търговията. Това е само много накратко за "циганите на Европа" и "смешната им държава" :)

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  То вече и аз почнах да си мисля, че по-добре ще ни е без правителство.

 30. 30 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#25] от "btc18521004":Белгийците не случайно им викат циганите на европа, пълни ментета са, особенно френскоговорящите. И ви говоря от личен опит, разбира се не познавам хиляди белгийци но от 3-4 дето ги знам лично, до един са тъпунгери от световна величина. Цялата им държава е една смешка, не случайно най-големите и фанатизирани арабски общности са там. Имат голям късмет със съседите и затова я има и смешната им държава. И това че живеят по-добре от България не ги прави по-добри или по-умни, просто са имали повече късмет.
  —цитат от коментар 26 на m17


  Ако си много прост по рождение или поради липса на образование е по-добре да си траеш .....може понякога да минеш и за умен.

 31. 31 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#28] от "btc18521004":

  всичко правилно и кратко, само ,че не само в момента е високо развита индустриална страна и т.н. а е така от няколко столетия вече и даже от времето на първата индустриална революция...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK