Либерализмът не е мъртъв - защо в Централна Европа се появи Пакт на свободните градове

Либерализмът не е мъртъв - защо в Централна Европа се появи Пакт на свободните градове

© ReutersЕС трябва да заобикаля национални правителства, които не спазват демократичните стандарти, и да работи директно с общинските власти, които биха могли да постигнат "чудеса" в сфери като иновациите, заетостта, икономиката и борбата с климатичните промени.


Това призоваха кметовете на 4 централноевропейски столици - Будапеща, Варшава, Прага и Братислава, в обща декларация в понеделник. Те се събраха в сградата на Централноевропейския университет в унгарската столица, за да обявят Пакт на свободните градове.


Всяка от страните във Вишеградската група е обвинена от ЕС в подкопаване върховенството на закона, овладяване на правораздавателната система от управляващите и задушаване свободата на медиите и срещу две от тях - Унгария и Полша, е в ход процедура, която може да доведе до отнемане правото им на глас при гласуване решенията на съюза. Правителствата на Унгария и Полша казват, че ще се бранят взаимно срещу решения в Брюксел да им бъдат наложени санкции.
"Въпросът е дали Европа може да излезе от собствената си сянка и директно да участва в проекти", каза Гергей Карачон, либералният кмет на Будапеща, който през октомври постигна победа над "Фидес", партията на премиера Виктор Орбан. "Това прави особено актуално старото правило "Мисли глобално, действай локално", допълни той, цитиран от "Ройтерс".


Пактът бе подписан още от Рафал Тшасковски от Варшава и колегите му в Прага - Зденек Хржиб, и в Братислава - Матуш Вало.


Тшасковски е центрист, спечелил кметските избори миналата година срещу кандидат, консерватор и националист. Той също е емблематична фигура на полската опозиция. Хржиб е на 38 години и е представител на Пиратската партия, която критикува управлението на премиера на Чехия, популиста и бизнесмен Андрей Бабиш. Вало е на 42 години и е архитект, който не членува в нито една партия, но е представител на местните активистки среди в една страна, управлявана от популистката левица. През 2018 г. той бе подкрепен в кампанията си от две партии ("Прогресивна Словакия" и "Зедно"), които изстреляха Зузана Чапутова до президентския пост 5 месеца по-късно.


Кметовете, които са от партии и структури без участие в националните правителства, казват, че градовете им не бива да страдат от политически действия, за които не носят отговорност. Популистките правителства използват еврофондовете, за да се окопават във властта и да обогатяват приятелите си. Поради това спешно се нуждаем от възможност средствата на ЕС за развитие да бъдат канализирани директно към градовете, в които в повечето случаи са концентрирани обществени и екологични проблеми, казват кметовете. Ще работим заедно в защита на проевропейските градски избиратели, срещу социално консервативните национални правителства и в полза на зелени политики, допълват те.


Тшасковски казва, че Европейската комисия се отнася благосклонно към инициативата и е включила в препоръките за следващия 7-годишен бюджет на ЕС предложение да директен достъп до еврофондовете.


"Популизмът, борещ се за хегемония, не може да спечели градовете. Градовете могат да бъдат форпостовете, от които изпадналата в криза демокрация може да бъде възстановена. Затова градовете дразнят популистите", каза Карачон пред журналисти.


Либерализмът не е мъртъв - защо в Централна Европа се появи Пакт на свободните градове

© Reuters


Рафал Тшасковски каза, че градовете създават значителна част от икономическото производство на страните си, но също така и оставят несъразмерно голям въглероден отпечатък. "Необходимо е да се разпределят средства за по-бедните райони, за да могат да догонят изоставането, но градовете са двигателите на растеж. Правителствата, които от политически съображения отменат средства от градовете, нанасят щети на цели райони."


Унгария и Чехия са разследвани за злоупотреба с евросредства, а правителството на Орбан се съгласи да върне заради липса на надзор 1.5 млрд. евро от тях. Това са 10% от фондовете за Унгария за сегашната финансова рамка 2014-2020 г. или 2% от БВП на страната, ако бъдат върнати в рамките на една година. Чешки медии твърдят, че ЕС иска премиерът Андрей Бабиш да върне субсидии от милиони евро, след като одит е потвърдил, че той е в конфликт на интереси.


Хржиб, кмет в чешки район, който е седмият по богатство в ЕС, казва, че е необходимо преразглеждане на ограниченията евросредствата да не отиват на такива места с по-висок стандарт на живот. Според него трябва да се включат и фактори като обществено развитие.

Инициативата може да помогне за промяна имиджа на страните им в чужбина, казват анализатори, цитирани от "Файненшъл таймс". Тя напомня на това, което правят в съюза на прогресистките американски градове в съпротива срещу политиката на президента Доналд Тръмп към Парижкото споразумение. Но това също така може да засили разликата между градовете и селските райони, което е проблем, когато стане дума за национални избори.


В Унгария опозиционни кметове вече се обединяват на национално ниво. Миналата седмица 10 града, които се управляват от опозицията, се споразумяха за създаване на платформа за сътрудничество и споделяне на опит. Има сигнали, че централната власт възприема подобни сдружения като сериозна политическа заплаха - правителствената коалиция одобри закон, ограничаващ властта на общините и опозиционните партии в парламента. "Ако успеем в градовете си, това може да е нов импулс за либералните сили във всяка от страните ни", казва Хржиб. "А ако докажем, че сме сподобни да се справим в сътрудничество с тези партии, лично аз вярвам, че ще демонстрира, че можем да решим проблемите и на национално ниво."


В декларацията на кметовете на Будапеща, Варшава, Прага и Братислава се казва, че популистките правителства "имат за цел да използват общественото недоволство за политически и лични ползи, но без да дават отговор на проблемите". Най-тревожните тенденции "трябва да бъдат спрени чрез идваща отдолу демокрация и с интелигентно и включващо управление".

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Либерализмът означава свобода. Няма как в ерата на интернета някой да ограничи свободата. Дори да купи всички основни медии (чрез приятелите си, по подобие на Орбан). Младите демокрации в Централна Европа преживяват дребна шарка, но след излекуването й се укрепва имунната й система.

 2. 2 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Любопитно

  На кое викате либерализъм?

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 3. 3 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 789 Весело

  След ритуалното сепуко, което си направи турбо либерализма, дълбоко се съмнявам във наличието на жизнени сили за оцеляване.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  То и ексхибиционизмът е свобода. Не бъркай свободията и свободата.

 5. 5 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Тук либерализЪмА се олицетворява от Д(п)С, а от ЕС нямат нищо против - даже напротив!

 6. 6 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Може да го мислят за мъртъв само в Източната част на Европа...

 7. 7 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До сега беше- " Либерастите срещу националната държава", сега става - " Градовете срещу националната държава " .

  Важното е да се лее глобализъм!

  Нищо чудно брюкселските левичарки сами да подклаждат тези стремления!

  Не че нещо ще стане, ама как хубаво звучи- " Пакт на свободните градове ".

  Ще рече човек, че до сега са били окупирани !

 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#2] от "Индианец":

  Много правилен въпрос. Това, което тези наричат либерализъм всъщност е цоциализъм. Няма как да си либерал и да се бориш за държавни регулации, свързани с климат, зелени политики; за хрантутене на милиони хитри хора, наричащи се бежанци.... Всъщност либерализмът е точно обратното на това, за което се борят тези "либерали."

  Либерализмът е обратното на регулациите!

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 9. 9 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Само ограничени или платени хора, мислят в непостоянни категории като либерализъм, консерватизъм и подобни,.........даже "бял радикализъм".
  Много жалко е да се правят такива фантастични заключения.
  Нека Ви дам пример с един човек, който е за демокрация и разделение на властите, но ходи на черква и вярва в старите религиозни ценности, приема еднополовите контакти нормално, и не желае/ не желае не е равносилно на не харесва/, чернокожи, да речем в България.
  Втори пример- човек, който е за прилагане на демократичните принципи, хем ненавижда църквата като институция и догма и писания, но празнува с радост Великден и Коледа, няма против еднополовите бракове, има против те да осиновяват деца, нямам против да се пие на публични места/което е забранено в доста либерални западни градове/, твърдо против леките и меките наркотици, твърдо против цигарите, за социална справедливост, за патриотизма/бил той битов или просветен/.
  Ето Ви още един пример- антикомунист, русофоб, за демократично общество, за пазарна икономика, който подкрепя изцяло Възродителния процес, като не харесва крайностите му, но е убеден , че идеята му е напълно правилна, твърдо против каквото и да е социално преразпределение- всеки се осигурява само за себе си, без да дава на бюджета и на другите нищо.

  Това са реални мои познати, като те са добри и нормални хора, продемократични, напълно невписващи се в една графа.
  Така , че "да" за либералната демокрация, " да" за принципите на демократичната държава, против крайнолибералната и псевдолибералната псевдодемокрация. Защото как така в Сащ , един човек може да бъде накаран от майка си , на 13 години да си смени пола, да започне хормонална терапия, по негово желание/чувствал се момче , а не момиче//случая Анджелина Джоули/. Та това дете на 13 години, по всички законодателства , като малолетно, зависи от двамата си родители и от обществения детски надзор/държавен и общински/. Та кой му дава права да решава , като малолетен, че иска да е мъж, и кой дава право на майка му да го решава едностранно. При положение, че в Сащ не можеш да си купиш алкохол до 21г. сам.

 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#7] от "Phaeton.":

  Аз пък виждам чудна ирония на историята, чието колело се върти, върти до "окончателната победа" на...

  https://en.wikipedia.org/wiki/Free_city_ (classical_antiquity)

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Ами от описанието на профилите им не виждам нито един последовател на либерализма :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1225 Весело

  Тшасковски- емблематична фигура на полската опозиция.
  Хржиб- представител на Пиратската партия..
  Вало- представител на местните активистки..
  Карачон- либералният кмет на Будапеща..

  Шори- духовен бащица и генерален спонсор на горните четири гугутки 🙈🙉

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 13. 13 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Либерали, които не са доволни от демократично проведените избори и избраното правителство.

  Това не са либерали. Може да са комунисти, фашисти, платени пионки на олигарси... но в никакъв случай либерали.

  Либерализма стъпва на индивидуализма. На основата на разбирането, че "в човешката природа е заложено да бъде егоист" се развива цялата идеология. В някой линии на мислене либерализмът е по десен от консерватизма.

  Аз самият съм либерал, и единствения български либерал който признавам е Каролев.

  Тия от статията, както и ония от ДБ, не са либерали. Те са причината човек да го е срам да се нарече либерал.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  Тази провокацийка явно мно'о е въодушевила либеразкия бомонд.

  Бе, дрогаре и дрогарки, как я виждате де факто от Брюксел да се въведе екстериториалност, при това на столиците?

  То бива ривулюсьонност, бива, ама времената на Фрондата ли ще връщаме или на Парижката Комуна?
  Щото има разлика, де ... Та да си знаем на какво да се умиляваме. Щото има голяма разлика ...

  На мен ми прилича на Фрондата. Е'ни принцове си уреждат привилегиите, използвайки бунаците ...

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Вчерашния комсомолски плам по добре представяше представите за либерализъм

  "Прогресивните кметове на столиците на страните от Варшавската четворка се събират днес в унгарската столица Будапеща, за да сключат "пакт на свободните градове" и да се противопоставят по този начин на популистите, които управляват респективните им страни, но също и да затвърдят връзките си с Европейския съюз, предаде агенция "Франс прес".

  Особено това с " Варшавската четворка"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Либерализмът не е мъртъв ..."

  - Че кой твърди обратното, Дневник. ДПС са си все така живи и здрави, а те бяха първите либерали. След това ги подпря Сакса, ама бързо се разбра, че проектът му е на ДС и се спомина скоропостижно. :)
  - Това, което още подпира ДПС и либералната идея е политическия мрежов маркетинг, родил "Отворено общество". Да не пропусна и НЕпазарното предимство, което им осигури Луканов - https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1088914432/issue/3071/

  Красен Станчев: "В началото на 1990-те Фондация „Фридрих Науман” си постави за цел освен общото разпространяване на политически решения, основани на тези ценности, да стане място за среща на отделни хора, които повече или по-малко ясно обясняват света, страната и историята й от гледището на класическия либерализъм.
  Офисът на Фондацията на „Аксаков“ 12 в София стана нещо като клуб по политико-класически либерализъм. Някои от следните неща се получиха сякаш от само себе си.
  Институтът за пазарна икономика бе учреден там на 31 януари 1993 г. При тогавашните традиции всяка нова организация бе нищо без офис, телефон и факс, а ИПИ разполагаше само с едно дарение от хиляда щатски долара, които не стигаха за нищо. Първият офис на ИПИ бе офисът на Фондацията. Това бе бартерно споразумение: тъй като Доли Сантева, Деян Кюранов и Иван Кръстев обичаха да спят до късно, аз отивах към 8:30–9 и докъм обед играех секретарка, срещу това можех да ползвам офиса и да събирам пари за ИПИ."
  Из "25 години в подкрепа на свободата в България" на фондация "Фридрих Науман"

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#7] от "Phaeton.":Аз пък виждам чудна ирония на историята, чието колело се върти, върти до "окончателната победа" на...https://en.wikipedia.org/wiki/Free_city_ (classical_antiquity)
  —цитат от коментар 10 на baba_zozolana


  Ами да, ще се връщаме към античните свободни градове?!
  Или към Свещената Римска империя!

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ура! Това е отлична новина!
  Дори си мисля да пусна дарителска кампания във Фейсбук за рожденния ми ден в полза на "Америка за България"!!!!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 19. 19 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Много ми е интересно какво би могъл да направи един " свободен " град, например градът Будапеща, срещу " световните климатични промени" ?

  Може би ще забрани на унгарките от Будапеща през лятото да си топят краката в Дунава?!

  Но инак показва как " прогресистите " от новата кметска будапещенска управа умеят да гъделичкат брюкселските левичарки по най- нежните места !

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Толкова са се окопали консерваторите във властта, че в столиците на всички тия държави кметските места печелят противниците им необолшевики.😂
  И понеже били зелени болшевики, трябвало да
  получат финансиране приоритетно, щото били единствени носители на прогреса, ръиш ли. 😂😂
  А този другар кмет от Пиратската партия. дето се бори за безплатни филми и музика, тоет да се узакоини гепенето, щял щял да е гарант за върховенството на закона? 😂😂 Либерали, сър! 😂

 21. 21 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 789 Весело

  До коментар [#1] от "stanislavdi":То и ексхибиционизмът е свобода. Не бъркай свободията и свободата.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Мисля, че по-скоро бърка свободата с анархията.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 22. 23 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Другарите и те взеха да осъзнават, че неолиберализЪма демек либералболшевизЪма е претърпява тоталне крах и е почти мъртъв. Не успяха да го пробутат като "прогресивно дясно", въпреки излетите огромни средства, купените политици и безкрайните медийни напъни. Нищо де, те тези никога не се отказват! Сега ни пробутват "зелената" идея и зелените партии. Те са им новата надежда на левите другари!

 23. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Настоящите управляващи, върли популисти, страдат от липса на памет!
  Точно тези централно европейски НАРОДИ трудно ще бъдат яхани от точно тези "деспоти"! Всичко е покрито, прикрито като благополучие, но народите! помнят как се опънаха на РУСИЯ, та на местните ще си траят!
  Все от някъде се почва. Дори Истамбул не се даде, та Будапеща, Прага, Братислава и Варшава ще си мълчат!
  Ние, кротките да му мислим!!!

 24. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#17] от "Phaeton.":

  Ами да, ще се връщаме към античните свободни градове?!
  —цитат от коментар 17 на Phaeton.


  майтап, майтап, ама това изобщо не е лоша идея. Местно самоупраление и повечето данъци да остават в градовете /или областите/. Както е в Швейцария. Не че централните правителства ще го позволят. :-)

 25. 26 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 335 Весело

  Грантаджийска кокошка евра сънувала

 26. 27 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Винаги съм мислил ако живеех по времето на Левски и Ботев дали си бих дал живота в въстание или бих хванал един кораб за северна америка . Сега избора е подобен

 27. 28 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Курфюсти ще си избират ли хаха - после започват религиозните войни :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 28. 29 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Настоящите управляващи, върли популисти, страдат от липса на памет!Точно тези централно европейски НАРОДИ трудно ще бъдат яхани от точно тези "деспоти"! Всичко е покрито, прикрито като благополучие, но народите! помнят как се опънаха на РУСИЯ, та на местните ще си траят!Все от някъде се почва. Дори Истамбул не се даде, та Будапеща, Прага, Братислава и Варшава ще си мълчат!Ние, кротките да му мислим!!!
  —цитат от коментар 24 на Alexander97


  Пълно неразбиране демонстрираш! Явно се касае за идеологическа недостатъчност!

  Поляци, чехи и унгарци навремето се опънаха на руския болшевишки интернационализъм, днес се опъват и на брюкселския неомарксистки глобализъм.

  Това, че левичари са спечелили кметски избори, нищо не означава. Ходът на историята никога не е праволинеен!

 29. 30 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм човешко същество и искам да живея добре . Не ми пука за никаква национална държава . Планетата земя е за всички . Америка не е собственост на ингилизите

 30. 31 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо му е трябвало на Ботев да умира на 28 години . За да може едни русофилски тюфлеци сега да оставят народа ни на ръба на оцеляването

 31. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  София беше на косъм и тя да стане "свободен" град с кмет Мая Манолова. Ако избраните кметове на тези "свободни градове" са като Манолова , тежко им горко.

 32. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#7] от "Phaeton.":
  "Ще рече човек, че до сега са били окупирани !"

  Може и друго да рече човек , че другите градове не са свободни или са окупирани.

 33. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  До коментар [#2] от "Индианец":

  Прочетете първото изречение на пост #1!

 34. 35 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ук избраха националната държава . Но с брексит избраха само по бързо да бъдат претопепени от индуси и черните

 35. 36 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стига да става въпрос за истински либерализъм, а не за псевдоглобалистки тоталитарен неолиберализъм, би трябвало всичко да е ОК.

  Може би говорим за едно .... консервативно възраждане на понятието Либерализъм и връщане на истинското му съдържание ?

  Едно консервативно легитмиране и рестор поинт на понятието, до преди вредите нанесени му от дегенративните и тоталитарни модни тенденции?

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 36. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#30] от "fjp58603113":
  ". Америка не е собственост на ингилизите"

  Както и Сибир не е собственост на руснаците.

 37. 38 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  на теория това означава, само че в момента левите либерасти проповядват точно обратното, задушават свободното слово, медиите им са пропагандни машини, който не е съгласен с тях е фашист, женомразец, расист, сексист, ксенофоб... и трябва да бъде убит с камъни.

  -voxy
 38. 39 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#30] от "fjp58603113":

  Аз съм човешко същество и искам да живея добре . Не ми пука за никаква национална държава . Планетата земя е за всички . Америка не е собственост на ингилизите
  —цитат от коментар 30 на fjp58603113


  Това е чудесно. Проблемът е дали другите мислят като Вас или докато на Вас лично не ви пука за държавата, то са готови да Ви убият, за да разширят и обогатят своята. Добре е човек да е идеалист, но адптацията е едно от основните качества за оцеляване.

 39. 40 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  Поляци, чехи и унгарци навремето се опънаха на руския болшевишки интернационализъм, днес се опъват и на брюкселския неомарксистки глобализъм.
  —цитат от коментар 29 на Phaeton.


  Явно градското население и интелигенцията в тези държави се опъва именно на новата диктатура във всяка една от тия държави. Така че, аналогията ти е базирана единствено на това, че на теб ти отърва. Инак в нея няма никаква дълбочина, както повечето разсъждения на пещерните консерви, всъщност изхождащи от див расизъм и нетърпимост към различните.

 40. 41 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ето няколко цености натресени ни от либералиъма и новите мултикулти особености - в ббс чета днес за ужасяващо висок ръст на изнасилванията във Великобритания. И това само броени дни след репортажа на същата медия за ужасяващо висок ръстна атаките с нож и мачете. Паралелно с това броят на осъдените рязко е спаднал!?!
  Подобни статистики има за страните от цяла Западна Европа.
  Ни ИК спира новите клети европейци, ни закона ги плаши - как с тази платена армия от нпо-та зад гърба им.

  Това е което се опитват насила да натрапят другарите либералнацисти.
  Това са идеалите и ценностите, за които се борят. Според тях трябва да се свиква да се живее в такъв свят - това било бъдещето.

  И понеже има няколко полезни идиота винаги питащи за линкове - моля

  https://www.bbc.com/news/uk-50812810?fbclid=IwAR3mYw9s88GdBmxPRkJbKHf3AfbMGSXEb1JEBsuvqzj7YcyUcaKm8_MST-g

  https://www.bbc.com/news/uk-49923129?fbclid=IwAR2B_YWD0kWCJkmAoJn17MS3jn6INzRK9RiKeHRXq8YhvjrjDq6Co5_p1mo

  https://www.dw.com/bg/нови-престъпни-кланове-в-германия-са-обезпокоени/a-51502268

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 41. 42 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  Това са идеалите и ценностите, за които се борят. Според тях трябва да се свиква да се живее в такъв свят - това било бъдещето.
  —цитат от коментар 41 на dgd


  Защо лъжеш толкова безскрупулно? Пробвал ли си да напраавиш твърдения, почиващи на истински факти, а не внушения, почиващи на откровени лъжи? И защо задължително ти е необходимо да си служиш с лъжа, за да прокараш теза?

 42. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Само не можах да разбера защо да не е мъртъв либерализма :)

  Кметовете искат кинти да вземат, ако това е либерално здраве му кажи. :)

 43. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Защо лъжеш толкова безскрупулно? Пробвал ли си да напраавиш твърдения, почиващи на истински факти, а не внушения, почиващи на откровени лъжи? И защо задължително ти е необходимо да си служиш с лъжа, за да прокараш теза?
  —цитат от коментар 42 на NGO Knight


  Начи има две неща - теория и практика. Често са различни. В политиката техния еквивалент са "намерения на политиците" и "крайния резултат от тези намерения".

  Политиците, медиите, НПО-тата и прочие предпочитат теорията съдят по намеренията. Обикновените хора гледат практиката и предпочитат крайния резултат. Не случайно в Библията е записано "По плодовете им ще ги познаете". Демек по крайния резултат.

  Типичен пример за такова разминаване е проблема с "подмяната на населението". Никой политик на Запад публично не е декларирал и заявил, че иска да подмени населението на своята държава. Те декларират и заявяват че трябва да се помогне на едни страдащи хора като ги приемем у нашата държава, да бъдем хуманни, бла-бла.

  Това е намерението. На практика (или крайния резултат) е точно подмяна на населението с такова от Третия Свят. Бялото местното население на Запад намалява и се замества от такова от Третия Свят, което си води проблемите на Третия Свят.

  А ние тука понеже никой не иска да седи в Източна Европа и България просто си намаляваме демографски. А на Запад просто си подменят населението демографски.

  Те това е разликата между теория и практика, между намерения и краен резултат. Между каква е мислихме па каква стана. :)

 44. 45 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Весело

  Ми не е мъртъв либерализма, разбира се.
  В България най-либералната партия ДПС, така се е окопала във власта и съдебната система, че копче не можеш да им кажеш.
  Пеевски и той голям либералист.
  Дори най-големия.

  Panta rhei....
 45. 46 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#6] от "LiberalToTheBones":

  алаху акбар,компютре

 46. 47 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#44] от "realguru":

  Начи, викаш, има подмяна на населението, ма българите, при които няма потоци от бежанци, пак напускат собствената си страна и отиват към страни, уж завладени от проблемите на третия свят?

  Да не би подмяната на населението по тези страни и наличието на хора от третия свят всъщност да не е чак такъв голям бич, какъвто се опитвате да го изкарате?

 47. 48 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#21] от "traveler1":

  господарите на парите ,властелините на хаоса са твърдо решили да унищожат цивилизацията.шорошоидни статии като тази са стотици във всички средсва за масова дезинформация в европа

 48. 49 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#41] от "dgd":

  миналата седмица в италия осъдиха на 2 години и 8 месеца затвор нигериец нелегален ,кандидат за убежище(от тези ,които корабчèтата на шорош всекидневно превозват до италия)за изнасилване на 3 ГОДИшНО ДЕТЕ.САМО 2 СЕДМИЦИ ПО РАНО ОСЪДИХА НА 18 ГОДИНИ ЗАТВОР ИТАЛиАНЕЦ ,ЗАщОТО ЗАСТРЕЛЯ 2 ИМИГРАНТИ В ДОМА СИ В ОПИТ ДА ЗАщИТИ СЪПРУГАТА СИ(И СЕБЕ СИ) НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР ,НАЛИ?

 49. 50 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Защо лъжеш толкова безскрупулно? Пробвал ли си да напраавиш твърдения, почиващи на истински факти, а не внушения, почиващи на откровени лъжи? И защо задължително ти е необходимо да си служиш с лъжа, за да прокараш теза?
  —цитат от коментар 42 на NGO Knight


  Кое е лъжа? В статиите има достатъчно факти, ако не ти допадат, е твой проблем.
  Пак питак - кое е откровени лъжа?

  А ти защо се излагаш толкова безскрупулно? :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 50. 51 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Весело

  След ритуалното сепуко, което си направи турбо либерализма, дълбоко се съмнявам във наличието на жизнени сили за оцеляване.
  —цитат от коментар 3 на traveler1


  Затова е обединението на либерали с общи искания за субсидии :)

  Спечелихме битка, но не и войната!
 51. 52 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  Пак питак - кое е откровени лъжа?
  —цитат от коментар 50 на dgd


  Посочил съм ясно, нека повторя:

  Това е което се опитват насила да натрапят другарите либералнацисти. Това са идеалите и ценностите, за които се борят. Според тях трябва да се свиква да се живее в такъв свят - това било бъдещето.
  —цитат от коментар 41 на dgd


  Кой е издигнал като идеал и ценност изнасилването и убийстовото?

 52. 53 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Кой е издигнал като идеал и ценност изнасилването и убийстовото?
  —цитат от коментар 52 на NGO Knight


  Естествено, че никой директно. Но ако има рязък ръст на изнасилванията и убийствата - пряк резултат от политиката на широко отворени врати и абсолютно безконтролният прием на всякаква измет заедно с нормалните мигранти - много ясно, че косвената вина е на другарите либерални стратези, които при всяка атака пеат песни за заедността, любовта и прокламират, че тяхното многообразие е най-голямата им сила(садик хан).
  Явно ножовете са мааалко по-голяма сила от груповите песни и мечетата

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 53. 54 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  Естествено, че никой директно.
  —цитат от коментар 53 на dgd


  Благодаря.

  А сега се запитай защо ти се налага да правиш внушения за именно обратното. Защо не можеш да наричаш нещата с истиските им имена. Аз имам хипотеза: защото не ти е чиста работата и внушенията, които правиш, ще се сгромолясат чутовно, ако говориш с факти.

 54. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 56 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#54] от "NGO Knight":
  —цитат от коментар 55 на wnl03619584


  И каква е твоята "логика"?

 56. 57 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#56] от "NGO Knight":

  И каква е твоята "логика"?
  —цитат от коментар 56 на NGO Knight


  Човекът много ясно я е обяснил. Вие я наричате внушения. Е дали Ви харесва или не, това са фактите и всеки с малко логика ще ги свърже. Вие популистите си има викайте на изводите както ви харесва. внушения, лъжи, дрън дрън, но хората виждат истината!!

 57. 58 Профил на NGO Knight
  NGO Knight
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#56] от "NGO Knight":
  —цитат от коментар 57 на wnl03619584


  Тоест, нямаш способността да формулираш своята логика, та да я разискаме?

 58. 59 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#58] от "NGO Knight":

  Тоест, нямаш способността да формулираш своята логика, та да я разискаме?
  —цитат от коментар 58 на NGO Knight


  Както вече видяхме, следването на логически връзки Ви е особено трудно и с този пост и направеното "логическо умозаключение" за пореден път го показвате. :-)

 59. 60 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#30] от "fjp58603113":

  с тая философия трудно ще живееш"добре"защото пердполага край на обществото или тоталитарно мракобесие

 60. 61 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#60] от "bnc59488372":

  Според мен не трябва да има наципнални държави , а по големи съюзи . Както са УСА и ЕУ . Дори между УСА и ЕУ трябва да има свободно движение на хора стоки

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK