Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма

Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма


Последните три десетилетия донесоха забележителен напредък в Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Миналия месец празнувахме 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, а малко по-рано тази година - 15-ата годишнина от влизането на страните ни в Европейския съюз.


Икономиките ни израснаха от шока на тези системни промени, превръщайки се в едни от най-енергичните и конкурентоспособните в Европа. Активното членство на страните ни в ЕС и НАТО ни донесе една безпрецедентна ера на мир и стабилност.


И все пак, докато има много неща, за които да празнуваме, преходът изобщо не беше перфектен. Обществата ни започват да показват симптоми на заболявания, които наблюдаваме с голяма тревога. Неравенството е голямо и се задълбочава. Здравеопазването ни е под голям натиск. Твърде много от младежите ни напуснаха в търсене на възможности в други държави.
Това са тревожни тенденции, които трябва да обърнем чрез идваща отдолу демокрация и интелигентно, включващо управление.


За съжаление, през последните години популистите доминират политическия пейзаж в много страни от Централна Европа (и извън нея). Те използват общественото недоволство за лично и политическо облагодетелстване, без да дават реални отговори на проблемите. Те претендират, че представляват народа, но пренегребват загрижеността на значителен брой от нашите съграждани, особено живеещите в градовете, където има различни култури. Те разбудиха исторически вражди и разпространяват ксенофобски национализъм от същия тип, който два пъти хвърли Европа във война през миналия век.


Кандидатирахме се, за да покажем на съгражданите си, че има по-добър начин за управление. Твърдо вярваме в силата на най-близката до хората демокрация. Водихме кампаниите си - и сега ръководим, - като изслушваме хората. Разговаряме със съгражданите си всеки ден. Успяваме не чрез репресии срещу гражданското общество, а като подкрепяме гражданските сдружения и участието на гражданите. Девизът ни е "Нищо за нас без нас".


Отхвърляме фалшивите обещания за защита на хората чрез издигане на стени и отграждането от заобикалящия ни свят. Не вярваме в архаичното разбиране на концепцията за суверенитет и иднтечност, вярваме в отвореното общество, основано на общите ни ценности на свобода, човешко достойнство, демокрация, устойчивост, равенство, върховенство на закона, социална справедливост, толерантност и културно разнообразие.


Градовете по света се изправят пред общите предизвикателства на промени в климата и деградиране на околната среда, растящо неравенство и нетолерантност, както и все по-високи цени на жилищата. Те все повече подхождат към проблемите в сътрудничество, споделяне на ресурси и обмяна на идеи, които са доказани в практиката. Градовете се издигат над партизанщината и се фокусират върху даване на решения на проблемите на жителите си.


Нашите градове са двигателите на растеж и иновации в региона. Изправени пред общи предизвикателства, решихме да подходим към тях заедно. Поради това с гордост учредяваме "Пакт на свободните градове" на 16 декември в Централноевропейския университет в Будапеща.


Пактът е прогресивна мрежа от динамични градове и енергични граждани, подкрепяща прагматизма и включването. Възприемаме пакта като платформа за сътрудничество, към която могат да се присъединят и други градове. Ще споделяме най-добрите практики за прозрачност, интелигентно, основано на свидетелства и социално ангажирано управление на градовете. Ще се съсредоточим върху съвместна работа по проблеми като устойчиво градско планиране, климатична криза, жилищно настаняване и обществен транспорт.


Ще координираме усилията си в защита на адаптирани към конкретни казуси решения в политиката на ЕС и заедно ще лобираме за по-добър достъп на градовете до финансирането от ЕС. Ще се обърнем към талантите на общностите ни, живеещи в чужбина, за да създадем възможности за следващото поколение чехи, унгарци, поляци и словаци. Ще покажем, че близката до хората демокрация е отговорът на предизвикателствата пред нашите общества.


Смелостта и упорството на самоорганизирали се общности доведе до колапса на Берлинската стена преди три десетилетия. Корабостроителите и стоманолеярите от полското движение "Солидарност" през 1980 г., борците за свобода по улиците на Будапеща през 1956 г. и в Прага и Братислава през 1968 г. в крайна сметка триумфираха.


Времената се промениха, но не бива да позволяваме нови стени да ни разделят. Избирането ни за кметове показва, че има обществена подкрепа за прозрачно и отговорно управление. Решени сме да осигурим самоуправление, с което да си сътрудничим, а демокрацията, максимално близка до хората, да си върне демонстрираната преди 30 години сила да преобразува. Бъдещето на нашите граждани го изисква.


Авторите са кметове на Братислава, Будапеща, Прага и Варшава. Текстът е разпространен от Европейския съвет за външна политика. Преводът и заглавието са на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK