Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма

Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма


Последните три десетилетия донесоха забележителен напредък в Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Миналия месец празнувахме 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена, а малко по-рано тази година - 15-ата годишнина от влизането на страните ни в Европейския съюз.


Икономиките ни израснаха от шока на тези системни промени, превръщайки се в едни от най-енергичните и конкурентоспособните в Европа. Активното членство на страните ни в ЕС и НАТО ни донесе една безпрецедентна ера на мир и стабилност.


И все пак, докато има много неща, за които да празнуваме, преходът изобщо не беше перфектен. Обществата ни започват да показват симптоми на заболявания, които наблюдаваме с голяма тревога. Неравенството е голямо и се задълбочава. Здравеопазването ни е под голям натиск. Твърде много от младежите ни напуснаха в търсене на възможности в други държави.
Това са тревожни тенденции, които трябва да обърнем чрез идваща отдолу демокрация и интелигентно, включващо управление.


За съжаление, през последните години популистите доминират политическия пейзаж в много страни от Централна Европа (и извън нея). Те използват общественото недоволство за лично и политическо облагодетелстване, без да дават реални отговори на проблемите. Те претендират, че представляват народа, но пренегребват загрижеността на значителен брой от нашите съграждани, особено живеещите в градовете, където има различни култури. Те разбудиха исторически вражди и разпространяват ксенофобски национализъм от същия тип, който два пъти хвърли Европа във война през миналия век.


Кандидатирахме се, за да покажем на съгражданите си, че има по-добър начин за управление. Твърдо вярваме в силата на най-близката до хората демокрация. Водихме кампаниите си - и сега ръководим, - като изслушваме хората. Разговаряме със съгражданите си всеки ден. Успяваме не чрез репресии срещу гражданското общество, а като подкрепяме гражданските сдружения и участието на гражданите. Девизът ни е "Нищо за нас без нас".


Отхвърляме фалшивите обещания за защита на хората чрез издигане на стени и отграждането от заобикалящия ни свят. Не вярваме в архаичното разбиране на концепцията за суверенитет и иднтечност, вярваме в отвореното общество, основано на общите ни ценности на свобода, човешко достойнство, демокрация, устойчивост, равенство, върховенство на закона, социална справедливост, толерантност и културно разнообразие.


Градовете по света се изправят пред общите предизвикателства на промени в климата и деградиране на околната среда, растящо неравенство и нетолерантност, както и все по-високи цени на жилищата. Те все повече подхождат към проблемите в сътрудничество, споделяне на ресурси и обмяна на идеи, които са доказани в практиката. Градовете се издигат над партизанщината и се фокусират върху даване на решения на проблемите на жителите си.


Нашите градове са двигателите на растеж и иновации в региона. Изправени пред общи предизвикателства, решихме да подходим към тях заедно. Поради това с гордост учредяваме "Пакт на свободните градове" на 16 декември в Централноевропейския университет в Будапеща.


Пактът е прогресивна мрежа от динамични градове и енергични граждани, подкрепяща прагматизма и включването. Възприемаме пакта като платформа за сътрудничество, към която могат да се присъединят и други градове. Ще споделяме най-добрите практики за прозрачност, интелигентно, основано на свидетелства и социално ангажирано управление на градовете. Ще се съсредоточим върху съвместна работа по проблеми като устойчиво градско планиране, климатична криза, жилищно настаняване и обществен транспорт.


Ще координираме усилията си в защита на адаптирани към конкретни казуси решения в политиката на ЕС и заедно ще лобираме за по-добър достъп на градовете до финансирането от ЕС. Ще се обърнем към талантите на общностите ни, живеещи в чужбина, за да създадем възможности за следващото поколение чехи, унгарци, поляци и словаци. Ще покажем, че близката до хората демокрация е отговорът на предизвикателствата пред нашите общества.


Смелостта и упорството на самоорганизирали се общности доведе до колапса на Берлинската стена преди три десетилетия. Корабостроителите и стоманолеярите от полското движение "Солидарност" през 1980 г., борците за свобода по улиците на Будапеща през 1956 г. и в Прага и Братислава през 1968 г. в крайна сметка триумфираха.


Времената се промениха, но не бива да позволяваме нови стени да ни разделят. Избирането ни за кметове показва, че има обществена подкрепа за прозрачно и отговорно управление. Решени сме да осигурим самоуправление, с което да си сътрудничим, а демокрацията, максимално близка до хората, да си върне демонстрираната преди 30 години сила да преобразува. Бъдещето на нашите граждани го изисква.


Авторите са кметове на Братислава, Будапеща, Прага и Варшава. Текстът е разпространен от Европейския съвет за външна политика. Преводът и заглавието са на "Дневник".

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Това са тревожни тенденции, които трябва да обърнем чрез идваща отдолу демокрация..."

  Аз пък съм на мнение, че политиците трябва да са лидери и когато е необхобимо да взимат непопулярни мерки.

  P.S. Надявам се, че си заработих с честен труд минусите!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Егати популистките глупости са изръсили тези. Говорят врели некипели, а имат наглостта да наричат избраните и подкрепените от хората десни партии популисти!! Типични леви популисти!!

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Силен контраст с любимата и най-често цитиранамъдрост на родните управленци "Раята е као джената - не я ли клатиш дздрао, почва ъ мицли дза гулууцти!", просмукала се до високите етажи заедно с бившите магураджии и "застрахователи", които се разпореждат с властта, поставени там от ДС

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "Изборът" между популисти и марксисти е като "изборът" между чума и СПИН...!!!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  ... Отхвърляме фалшивите обещания за защита на хората чрез издигане на стени и отграждането от заобикалящия ни свят. Не вярваме в архаичното разбиране на концепцията за суверенитет и идентичност, вярваме в отвореното общество, основано на общите ни ценности на свобода, човешко достойнство, демокрация, устойчивост, равенство, върховенство на закона, социална справедливост, толерантност и културно разнообразие ...

  Ти да видиш!

  Нека си вярват в Сорос и идеите му, но ... как не вярват в "архаичното разбиране на концепцията за суверенитет и идентичност", но вярват във върховенството на закона точно по тези "архаични концепции", защото са кметове и са овластени именно по законите на "архаиката", а пък от тези си позиции ще рушат пък точно законите на "архаиката", защото са такива законите на страните на техните "популисти"?

  На това му се вика или шизофрения - или мошеничество и злоупотреба с положение за партизанлък и саботах отвътре ...

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  "Нищо за нас без нас - демокрация за хората може да излекува Централна Европа от популизма"
  —цитат от коментар 0 на заглавие
  "Дневник", преводача ли е,
  редактора ли е, но заглавието ви "изтрепа рибата"!
  Рядко неадекватно и неразбираемо е!

 7. 7 Профил на Sar
  Sar
  Рейтинг: 330 Неутрално

  Ами те и хората избраха Качински. После Качински го убиха и хората избраха брат му.
  Хората например не са избирали Фон дер Лайен.
  Избраха и Джонсън, но веднага след това се протестираше срещу него, като протестиращите крещяха, че са за демокрацията.
  Явно за някои хора демокрация значи да се чува само техния глас. Който гласува за Джонсън, Качински и т.н. не трябва да гласува. Само правилните хора са демократи. Всички сме равни, ама някои са по-равни.

 8. 8 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 22 Весело

  Затова нека се върнем на добрите стари десни ценности.
  Докато сме собственици/ мнозинство, никой не може да ни държи сметка дали споделяме архаични или каквито и да било ценности.
  Нотариалния акт в ръката пушката на стената, пък другите нека са либерални.
  Не и в моята собственост

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":


  "Изборът" между популисти и марксисти е като "изборът" между чума и СПИН...!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  те популистите и марксисите неолиберали са едни и същи партии и хора. Какво има да избираме?!? Това, че наричат всеки десен човек, "крайно десен" и "популист" не го прави такъв автоматично. Особено като тези епитети са залепени от нагли леви популисти като неомарксистите.

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Все по-трудно ще е за автократните режими.
  Така и трябва!

 11. 11 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  "Смелостта и упорството на самоорганизирали се общности доведе до колапса на Берлинската стена преди три десетилетия. Корабостроителите и стоманолеярите от полското движение "Солидарност" през 1980 г., борците за свобода по улиците на Будапеща през 1956 г. и в Прага и Братислава през 1968 г. в крайна сметка триумфираха."
  —цитат от коментар 0 на статията


  Поредната лъжа повторена за милионен път!
  Ако кукловодите на Рейгън, Тачър и Горбачов не се бяха разбрали за
  сриването на "комунизма" все още щяхме да живеем
  в "развитото социалистическо общество"!
  30 години след тези събития, все още се лъже,
  че агентите на "службите за сигурност",
  участваха в процесите, като видни "дисиденти",
  за което се облажиха доста добре!
  И още веднъж да повторя.
  Не зная дали нарочно или от тотално незнание,
  но масово думата "популист" във България се употребява не на място!

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#9] от "wnl03619584":

  За съжаление не е толкова просто и не е за несложни хора....

 13. 13 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1857 Любопитно

  До коментар [#8] от "hli32616303":


  Затова нека се върнем на добрите стари десни ценности.Докато сме собственици/ мнозинство, никой не може да ни държи сметка дали споделяме архаични или каквито и да било ценности.Нотариалния акт в ръката пушката на стената, пък другите нека са либерални.Не и в моята собственост
  —цитат от коментар 8 на hli32616303  То така казано хубаво!
  Панелите, "Трабанта" да'
  Ама след 30 години още не можем
  да си купим пушка, пистолет и нещо друго огнестрелно,
  по нормалния начин - законно.

 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":


  До коментар [#9] от "wnl03619584":За съжаление не е толкова просто и не е за несложни хора....
  —цитат от коментар 12 на selqnin


  именно, след като го осъзнавате, защо изобщо се напъвате.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#1] от "Nil satis nisi optimum":

  Аз пък съм на мнение, че политиците трябва да са лидери и когато е необхобимо да взимат непопулярни мерки
  =======
  Не става, бе човек.....
  Тогава почвате да ги наричате диктатори.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4238 Неутрално

  Ако бяхме избрали Майчето и тя щеше да се кипри с тия , дето не били популисти и били кметове на "свободни" градове.

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  " Те разбудиха исторически вражди и разпространяват ксенофобски национализъм от същия тип, който два пъти хвърли Европа във война през миналия век."


  Това е една дебела глобалистка лъжа на която се хващат неграмотниците. И двете световни войни са империалистически и предизвикани от империалистите, не от националистите. И друг път съм казвал, национализмът води само освободителни и отбранителни войни. Завоевателните войни на 100% се дължат на империализма и шовинизма.

 18. 18 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 592 Неутрално

  "Поради това с гордост учредяваме "Пакт на свободните градове" на 16 декември в Централноевропейския университет в Будапеща."

  Чукнали са си срещичката в сградата на затворената либерстка люпилня ЦЕУ.
  Явно са хора на Вехтия.
  Сега ще ги видим новите кметчета-либерасти какво ще надробят. Културното многообразие да го забравят, ако имат предвид навлеците. Градовете са достатъчно хубави и в момента. Всеки ходил например във Варшава е видял колко модерен град е и всичко е съчетано със стара архитектура и красиви сгради. И най-важното няма почти никаква престъпност, мръсотия и нови европейци.

 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  В столиците по правило се събира критична маса от индоктринирани висшисти, продажни интелектуалци, които преживяват покрай НПО-та и голяма маса лумпени и затова сороските организации успяват да прокарат свои кандидати за кметове.

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  Дали на учредяването са регистирали и лозУнга "Соросоиди от всички страни - съединявайте се!"?

 21. 21 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo":

  В столиците по правило се събира критична маса от индоктринирани висшисти, продажни интелектуалци, които преживяват покрай НПО-та и голяма маса лумпени и затова сороските организации успяват да прокарат свои кандидати за кметове.
  —цитат от коментар 19 на gozambo


  Не им причинявай това, че ще им нараниш егото. хахах :-) Те горките си мислят, че са ЕнтелЕгенцията и са незкрайно прогресивни и уникално умни. :-)

 22. 22 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Баси лозУнгите, които са ги отпрали тези кметове. Напомнят ми на срещата от 1936 година на кметовете на Москва, Ленинград, Минск, Киев, Тбилиси, Баку и Алма-Ата, когато ги пускаха същите такива лафове. Не били вярвали на архаичната национална идентичност, а вярвали, че бъдещето е на интернационалния съветски човек

  Бог да благослови Америка за България!
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Не е едно и също лидер и диктатор.
  7 знака, че сте добър лидер:
  -Винаги сте позитивни;
  -Не се страхувате от промяната;
  -Може би сте малко скучни;
  -Демонстрирате почтеност;
  -Работите усилено;
  -Имате визия за бъдещето;
  -Уважавате колегите си;
  Кое от тези качества има нашия или вашия "лидер". Имаше ги Иван Костов, поне повечето.

 24. 24 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 296 Весело

  Навсякъде големите градове се управляват леви-либерал популисти,в управата на Берлин има комунисти,Лондон е ляв ит.н....но това не означава че даржавите са леви нито Германия нито Англия така е и с изброените в смешници в статията

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Декларацията ми се струва празна - т.е. излишна.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  Може да е нещо много добро, но на мен ми намирисва от това нещо: "като подкрепяме гражданските сдружения и участието на гражданите. Девизът ни е "Нищо за нас без нас".

  Ако НПОджийниците (гражданско движение е точно това) са на външно финансиране всичко това е заговор.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#20] от "dosetliv":

  Точно това си мисля.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тези искат да ги наричат "прогресисти".
  Но хората ги наричат соросоиди.
  Искат да внушат, че произлизат от народа,
  но се държат като секта.
  Непрекъснато говорят за ценности,
  но се опитват да заличат човешките ценности.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Весело

  Ами тези, като ги гледам, чисти популисти ми се виждат. Вярно е, че Костинбродската щеше да си е на мястото там.
  Абе, що са само мъже? Това не е ли сексизъм?

  Еретик
 30. 30 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имам четири апартамента в Пловдив . Но ако продължават в медиите да ни казват че ЕУ е лош съюз . сериозно се замислям да имигрирам и да забравя за БГ

 31. 31 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да живея в БГ като стане руска губерния отново . Спомням си още живковия затвор . Без международни паспорти в затворена с тел територия

 32. 32 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Територия която ако решиш да напуснеш те стреляха на месо .

 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Покажете ми една страна, в която популизмът е довел до трайни, подчертавам трайни подобрения в условията на живот, икономически показатели и индекс на щастие.

  Ще ви спестя търсенето - няма такава. Бачкайте здраво и дръжте демократичните инструменти на една ръка разстояние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK