Джонсън обеща "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение насам

Джонсън обеща "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение насам

© ReutersБританският премиер Борис Джонсън обяви "радикален" правителствен дневен ред, насочвайки амбициите си към бърз Брекзит, бъдещи търговски сделки и трансформиране на Великобритания, в опит да оправдае доверието на гласоподавателите, които му осигуриха голяма победа на изборите, предаде "Ройтерс".


Само седмица след като Джонсън спечели най-голямото мнозинство за консерваторите от победата на Маргарет Тачър през 1987 г., речта на кралица Елизабет Втора разкри подробности за плановете му за Великобритания след повече от три години безизходица около Брекзит.


Речта на кралицата е формалното откриване работата на новия състав на Камарата на общините, на практика е написана от министрите и представя приоритетите за 5-годишния мандат, който следва.
Джонсън опита да задоволи желанията на избирателите в Северна и Централна Англия, които скъсаха с традицията да подкрепят Лейбъристката партия и гласуваха за него, отбелязва "Ройтерс".


Наред с обещанията да увеличи финансирането за държавната здравна служба, да увеличи присъдите за тежки престъпления и да подобри правата на работниците премиерът превърна мотото си в кампанията "да осъществи Брекзит" в свой приоритет номер едно, потвърждавайки, че ще изведе Великобритания от ЕС на 31 януари.


Той освен това заяви, че няма да позволи повече "колебания и забавяния", изключвайки каквото и да било отлагане след 2020 г. на преходния период за договаряне на споразумение за свободна търговия с ЕС и обявявайки, че ще води търговски разговори и с други страни в същото време.


"Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари", заяви кралицата на тържествено заседание на двете камари на парламента. "След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики", каза британската кралица.


Джонсън планира в петък да започне процедурата в парламента по приемане на законодателството, което е необходимо за ратифициране на излизането от ЕС.


Преди тронното слово премиерът обяви, че е подготвил "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение.


Джонсън обеща "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение насам

© Reuters


Той обеща да харчи повече за затруднената Национална здравна служба, като приеме законодателство, гарантиращо увеличение на финансирането, достигайки до допълнителни 33.9 милиарда паунда на година до 2023-2024.


Обеща освен това по-добро образование, по-добра инфраструктура и по-добри технологии, както и да преразгледа политиката на Великобритания в областта на сигурността, отбраната и външните отношения. Обяви "най-радикалната преоценка на нашето място в света от края на Втората световна война".


С мнозинство от 80 депутати в парламента Джонсън е уверен, че програмата му ще бъде приета в Камарата на общините, което ще даде на него и екипа му почти пълно влияние върху определянето на дневния ред.


Имиграция


Ново имиграционно законодателство ще създаде система, основана на точки. Правителството казва, че тя ще бъде основана на уменията и приноса на хората за Обединеното кралство, за да може да бъдат привлечени най-умните и добрите от цял свят.


Детайлите, изложени в съпътстващи документи, са в съответствие на предизборното обещание на Джонсън за тристепенна система, целяща да намали нискоквалифицираната миграция.


Шотландия


Правителството отхвърли исканията на първия министър на Шотландия Никола Стърджън за нов референдум за независимост след Брекзит, казвайки, че това ще е "вредно разсейване" и ще подкопае резултата от последното гласуване преди пет години. На референдум през 2014 г. шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента.


Законодателство за шпионаж


Правителството планира да затрудни вражеската дейност във Великобритания, за да се намали заплахата от "враждебна държавна дейност". Това ще включва промени в съществуващите престъпления, за да има по-ефикасни решения срещу шпионажа, и въвеждане на нови престъпления, за да се криминализира друга вредна дейност, извършвана от и от името на държави.


Чуждестранни придобивания


Правителството отново се ангажира с плановете си от октомври да засили своите правомощията за блокиране или намеса при чуждестранна покупка на която и да било компания в който и да било сектор, която би засегнала националната сигурност.


Досега държавата можеше да се намеси при чуждестранно придобиване на компания над определен размер, която е играла роля в националната сигурност, осигуряването на медиен плурализъм или стабилността на финансовия сектор.


Външна търговия


Правителството освен това иска до 2022 г. да обхване 80% от външната си търговия с нови търговски споразумения като част от стремежа си да изгради нови отношения със света, след като на 31 януари напусне ЕС.


"Амбицията ни е до 2022 година да покрием 80 процента от общата външна търговия на Обединеното кралство със споразумения за свободна търговия", посочва правителството в документ, придружаващ законодателния му дневен ред.


Великобритания вече обяви, че ще преговаря с ЕС, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Япония за сключване на търговски споразумения.


Правителството планира да въведе 50-процентово данъчно облекчение за малките търговци на дребно в страната, за да даде тласък на сектора. Освен това се ангажира да направи "фундаментален преглед" на цялата система в бъдеще. Мярката ще обхване магазини и заведения с наемна стойност под 51 000 лири, което означава, че най-големите магазини няма да бъдат облагодетелствани.


Права на работниците


Правителството възнамерява да приеме законопроект за работниците, който ще "защити и подсили правата" им на фона на излизането на страната от ЕС. Ще се създаде и нов правоприлагащ орган за защита на правата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело
 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1423 Весело

  Make Great Britain Great Again

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Вероятно само оранжадата е изрекъл повече неистини за същото време от русият палячо!!!!

 4. 4 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Освен посоченото в статията на острова започват преоценка на разходите на министерството на отбраната. Фактът че натоварен с тази задача е Доминик Къминигс прави доста хора в сферата на отбраната в ЮК много нервни.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Лява социална политика. Подпомагане на дребния бизнес и здравната каса.

 6. 6 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 311 Неутрално

  За външната търговия изглежда че Джонсън ще се опита да се дистанцира от ЕС и да забърза преговорите с Вашингтон защото ФТ пишат че през 2020г се очаква да се разрази търговската война между щатите и Европа.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 7. 7 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Действително има нужда от радикална промяна след почти цяло десетилетие управление на торите.

  Работата е там, че промяната ще е в неправилната посока - богатите - още по-богати, всички останали по-бедни.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "бърз Брекзит, бъдещи търговски сделки"

  Борка, нали знаеш че за 45% от износа ви и ножа и хляба е в ръцете на ЕК :)
  И ще правиш каквото ти кажат от Брюксел :)
  Зер от пълноправен член ставате колония.....

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Звучи добре. Просперираща Британия е добре за ЕС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Промишлеността е 14 % от БВП НА ВБ ,какво ли толкова ще търгуват с тия споразумения с целия свят..най- много свободната търговия да убие и тях..

 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 57 Разстроено

  "бърз Брекзит, бъдещи търговски сделки"Борка, нали знаеш че за 45% от износа ви и ножа и хляба е в ръцете на ЕК :)И ще правиш каквото ти кажат от Брюксел :)Зер от пълноправен член ставате колония.....
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  Дефи,ще има ле Брекзитъ?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Честито, добре изглежда програмата!

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  В сравнение с брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, изразено в покупателна способност, Шотландия достига индекс 111,7 . Статистиката показва, че ако Шотландия се отдели като самостоятелна държава ще заеме 6-о място в света по най-важния показател (БВП на глава от населението), като Великобритания (вкл. Шотландия) заема 16-о място в същата класация.

 14. 14 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Излязоха ли? Ако да - политиката на някаква разпадаща се островна държава край ЕС не ме интересува.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Великобритания вече обяви, че ще преговаря с ЕС, САЩ, Нова Зеландия, Австралия и Япония за сключване на търговски споразумения."


  Борка, нали разбираш че никога не можете да постигнете условия като тези на ЕС, които ползвате текущо :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#11] от "Платон Фъшкиев":

  По-добре да няма. Че да си колония на ЕС е доста зле :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  Борката силен на приказки !Засега късмета го покрива, но няма шанс пред Брюксел!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#6] от "Jalis Ironhammer":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И като резулатат част от интернационалният бизнес ще се премести в Европа и британската икономика ще забуксува яко......................и ще последва срив на паунда и срив на стандарта на населението на Острова!

 19. 19 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Много добър в обещанията, кралицата и дреме 92г,догодина може да и е последна.
  Не разбрах, защо най-умните и красиви ще работят и живеят в Англия :)
  На маса е добър, ще видим скоро работата му...

 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Я да видим какво съм казал на 2 април.....

  Великобритания имаше последен шанс да напусне ЕС с достойнство на 29.3. Те изпуснаха този шанс, защото са страхливци. Затова Великобритания практически вече е колония на ЕС. Ако искат да скъсат с колониалното робство, ще понесат доста лоши последствия. Ние в ЕС сме тези, които определят правилата на играта.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/04/02/3413456_brekzit_bez_sdelka_e_po-veroiaten_ostavat_3_opcii_kaza/

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Боинг трупа загуби, а Фирми от острова са основни доставчици.
  Пежо и Фиат се сливат и ще работят заедно.
  САЩ и Турция са далече, ЕС близо и ще се борят за търговски споразумения :)

 22. 22 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  "След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което е от полза за цялото Обединено кралство."

  В прав текст! От полза за ОК! Няма взаимоизгодност, няма партньорство. Англичаните съвсем са настъпили мотиката. Дали деменцията е причина да си мисли, че ЕС ще подпише такива споразумения? Времето за отстъпките свърши с Камерън. Тогава бяха дадени повече права и облекчения за ОК от всяка друга страна в ЕС. Те обаче не ги приеха и си гласуваха Брекзит. Отделно, "другите водещи икономики" могат да бъдат само САЩ (с Тръмп), Русия и Китай. Все недоброжелатели на ЕС. Явно кралския двор стои зад брекзит сънувайки отново силна монархия. Да не стане като миналия път? През 1641 (по памет).

 23. 23 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 451 Неутрално

  На всеки от всичко и по много, това никога и никъде не е сработвало.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Борка, а ако знаеш мосю Макрон каква секира ти е наточил :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Исках да прочета нещо за импийчването вчера, ама като няма - няма... и Борката става. Явно почват да ми харесват русите мъже с годините, може би щото емитират по-малко BS от изрусените кокошки

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#14] от "Черен хумор на кило":

  “политиката на някаква разпадаща се островна държава край ЕС не ме интересува.”
  ——
  Нито подаянията които правеше на цъфтящата българска икуномика?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Всичките тези лъжи са "прах в очите" на електората!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#19] от "STRATOR38":

  Досега Борето нищо съществено като политик не е направил!"Майстор" е на приказките , но като се стигне до дела "издиша" яко!Това ще се запази и занапред!

 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Бих призовал бърборковците тук да поизчакат Британия първо да излезе от ЕС, а после да коментират. Да се вярва на БД, че целта е да се напусне ЕС максимално бързо, до края на януари 2020 е доста наивно с оглед на това, че заданието от страна на Биг Брадър от студиото във Вашингтон е точно обратното.
  Да видим!

  Мараба, С-ДС доносници!
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Весело

  Само той ще го успее......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2752 Весело

  До коментар [#20] от "EU defender":

  И това ще скриеш, както криеш (как ли става) всички коментари от "таблото" си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Нека да изчакаме 31 януари и след това следващите 31 януари .

 33. 33 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Как като наливаш в здравеопазване ще ставаш по силен икономически не ми е ясно. Здравеопазването във всички страни е една бездъна яма. Превенцията в здравеопазването е друга тема.

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petko Boukov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Великобритания се насочва към американизация и всичките лоши последици от това!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Неутрално

  До коментар [#15] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Не само , че няма да ги получи ,а ЕС е в пълното си право "да цака" тези нагли островни типове както може!Да се готви финансовия сектор на Лондон за серизони промени и пренасяне на част от дейността на Континента!Паундът никога няма да си възвърне предишните позиции спрямо еврото!

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  До коментар [#22] от "George Svinarov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Показателно беше какво направи Брюксел по въпроса за бъдещите търговски преговори-назначи Мишел Барние!Няма смисъл от коментар повече!

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4569 Любопитно

  До коментар [#24] от "EU defender":

  Само той ли..........................?!Малко или много всички в ЕС са меко казано негативно настроени срещу този плитически клоун Борката Джонсън ,който се е взел много насериозно!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Сега като ви напуснат Северна Ирландия и Шотландия ще ви видим къде ще вървите да търгувате ?
  Ще останат само Англия и Уелс , чието население отдавна няма собствени работници и ще трябва отново да се напълнят с индийци и пакистанци ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK