Пенсиите и френският парадокс на равенството

Пенсиите и френският парадокс на равенството

© ReutersВъв Франция има фиксидея за равенство. Пенсионната реформа обаче показа, че французите го приемат за свещено само когато трябва да пазят свои привилегии.


Във Франция няма нов закон, който да не черпи своята аргументация от загрижеността за равенството, а пък неравенството е обвинявано за всички злини. Тази фиксидея за равенство заразява всичко - от колежа, където трябва да учат всички, и бакалавърската степен, която всички трябва да получат с риск дипломата да бъде превърната просто в лист хартия, през равенството на половете срещу законите на природата и това на думите, колко хубаво звучи "унисекс", до това на животните, които би трябвало да придобият човешки права...


Законът за пенсиите стана жертва на това широко разпространено вярване, като накара правителството да иска една и съща система за всички французи без изключение.


Равенството е свещено
Французите обаче бързат да обявяват равенството за свещено... само когато трябва да пазят привилегиите си. Сага пенсионната реформа показва нагледно това.


Протокомунистическите синдикати отричат своите корени, за да защитят придобитите си предимства, а реформаторските организации отхвърлят въвеждането на единна възраст, без да ги е грижа за дефицита.


Задължителните вноски за пенсионно осигуряване на равнище от 28% са сред най-високите в света. Държавните разходи за пенсии като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) във Франция възлизат на 14% - близо два пъти над средното за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). За сравнение - те са 4.6% от БВП в Канада, 7% в САЩ, 5.2% в Австралия и 5.1% в Нова Зеландия... Но какво значение има това, всеки би искал другите да плащат за него.


Въпреки всичко никой не признава, че хората, които печелят от специалните пенсионни режими, се държат сякаш "пътниците съществуват само заради доброто на кораба", по думите на лорд Актън.


С други думи, като че ли услугите, за които те получават пари, за да ги предоставят, са направени повече за тях, отколкото за хората, които те наричат "доброволни потребители", за да бъде забравено, че всъщност са клиенти. Нашите пенсии страдат от прекалено много неравенства, поддържани от всички данъкоплатци в полза на някои хора.


Различия, които не могат да бъдат заличени


Реформата на президента Еманюел Макрон обаче иска да въведе един прекомерно унифициран и егалитарен режим. Едностранчивата политика и едностранчивите доводи винаги са опасни, а равните условия може да се изродят в тирания дори когато е дегизирана просто като фин деспотизъм. Животът е по-сложен от онова, към което биха искали да го приравнят идеологиите, и социалната тъкан се подхранва от нашите различия, които не могат да бъдат заличени.


Равновесието на интересите и нуждите можеше да оправдае пенсионен режим на солидарна и егалитарна основа за всички плюс допълнителни режими - задължителни, но оставени на свободния избор на всеки.


Това щеше да е отваряне за капитализацията, която навсякъде предлага по-високи пенсии на по-ниска цена. Реформата можеше да е много по-справедлива и приемлива. Вместо това новият режим накрая ще бъде фрагментиран - неприложим за полицаите, различен според възрастовата група, придружен от специфични мерки за преподавателите и самонаетите... И от данъкоплатците ще се искат пари.


Максимализмът може да има обратен ефект. Не е подходящо нито да бъде заклеймявано равенството, нито то да бъде превръщано в единствена мярка за всяка политика и морал. Известно равенство е необходимо за сцеплението на всяко общество. Известно неравенство - също, като плод на свободата, за да върви светът напред. Прекалено голямото неравенство е разрушително за социалната връзка, когато е нелегитимно.


"Свобода колкото е необходимо, равенството колкото е възможно", предлагал мъдро (френският министър на финансите Ан Робер Жак) Тюрго на крал Луи (Шестнайсети, бел. прев.), за да бъде избегната революцията. Той не е бил чут!


*Жан-Филип Делсол е адвокат, президент на Института за икономически и фискални изследвания (Iref) - бел. изд. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Тъй тъй, пенсиите за всички трябва да са еднакво малки. От дек на дек Франсоа, "работил" 40-50 години ше получава хиляди евро, а Мустафа дето вчера е дошъл едвам крета там с 1500 евро на месец...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4420 Весело

  Certains sont plus égaux que d'autres.
  (Някои са по-равни от другите)

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "Равенството е свещено"

  И ако някой е по-висок го пращат на гилотината, за да бъде изравнен с останалите. Ма то и в България е същото...

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Няма равенство.
  И не трябва да има.
  Равенството води до застой.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3290 Весело

  Няма равенство.И не трябва да има.Равенството води до застой.
  —цитат от коментар 4 на atmanpg  До коментар [#4] от "atmanpg":

  А неравенството до революция.

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  А неравенството до революция.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Революцията руши.
  Еволюцията гради.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Не харесвам Макрон, но ако успее да сложи край на френският комунизъм ще спечели уважението ми!!!

 8. 8 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 593 Любопитно

  До коментар [#5] от "deaf":"А неравенството до революция"
  Зависи , нито в Китай нито в Россия страните с най голямо неравенство в момента това е довело до революция.А даже в Китай доскоро нямаха и пенсии .
  По скоро задължителното трябва да се премахне и пенсионното осигурявана трябва да става на доброволен принцип .

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":


  А неравенството до революция.
  =======
  Французите са на път да си оправят грешката от 1789......

  Bukalemun
 10. 10 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 436 Весело

  Както обичайно става по принцип в подобни пасквилчета от пропагандно естество, разтягани ликуми всякакви и никаква фактология относно предлаганите от Макроня изменения, дето водят по такива бружения.
  Уви, как пропагандистът да работи с факти, като последните очевидно ще му пречат да застъпва "редакционната линия" а.к.а. агенда?!?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9143 Неутрално

  Много вярно! Лозунгът показва, че трябва да се търси здравословния баланс. Но възможен ли е той с "...Протокомунистическите синдикати..."
  Едва ли

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  А неравенството до революция.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Неравенството е измислено от разни професори, които не могат да си представят как има по-тъпи, но по-богати от тях. :)

  В рева срещу неравенството се включват и разни Нобели по икономика, които си мислят че като са взели Нобел и автоматично трябва да станат милиардери поне. А то кво Бил Гейтс, Зукърбъргър и разни такива дето не са успели да завършат даже са станали милиардери - мъка направо - нобело-професорска мъка. :)

  Както тука разни с много дипломи, не могат да си представят как Слави чалгаря има толкоз повече кинти от тях. :)

 13. 13 Профил на gonz0104
  gonz0104
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":"А неравенството до революция"Зависи , нито в Китай нито в Россия страните с най голямо неравенство в момента това е довело до революция.
  —цитат от коментар 8 на lout66

  Това изобщо не е вярно.Всичко е относително все пак.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Този французин е написал статия с безброй лупинги, която обаче може да се съкрати само до едно изречение : "Хем сърби хем боли" :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  "Равенството е свещено"И ако някой е по-висок го пращат на гилотината, за да бъде изравнен с останалите. Ма то и в България е същото...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  И защо мислиш така? Колко се пенсионират на 55 г.?
  Колко от пенсионираните у нас получават по 20 заплати на калпак? Или по 90-100 хил. лв ей така на поднос?

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  "Реформата на президента Еманюел Макрон обаче иска да въведе един прекомерно унифициран и егалитарен режим...."

  Сигурно е така, след като вече я отлагат повече от 30 години. А ножът е опрял до кокала. В съседна Германия отдавна се пенсионират на 67 години, а франсетата едва от преди 2-3 години увеличиха пенсионната възраст на 62.

 17. 17 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Счетоводител работи от 20 до 60 годишна възраст. Миньор от 20 до 45 годишна възраст. При средна продължителност на живота 70 години това означава, че миньорите трябва да взимат (70-45)/(70-60) = 2.5 пъти по-високи заплати, за да са внесли достатъчно осигуровки за пенсия. Ако приемем, средната заплата позволява приличен живот то псигуровките на счетоводителя трябва да са 25%, защото 40г по 0.25 ще натрупат спестявания за 10 годи и пенсия. За здравеопазване може би разликата трябва да е поне 4 пъти. Това е равенство, а не просто административно да вдигаме пенсии и да раздаваме привилегии на някой.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK