Сред тях има и немалко българи - жестокият делник на куриерите в Германия

Снимката е архивна

© Associated Press

Снимката е архивнаТвърде ниско заплащане, почти никакви почивки, прекалено дълго работно време - куриерите в Германия са подложени на огромен стрес. Много от тях стават жертва на жестока експлоатация. Сред тях има и немалко българи, разказва "Дойче веле".


В повечето случаи е въпрос на секунди: звъниш, отварят, предаваш пакета, подписват, затварят. Получателят на пратката е доволен, а куриерът? Процедурата се повтаря между сто и двеста пъти на ден в периода преди Коледа. Работният ден често продължава 12 часа. Заплащането е твърде ниско, а условията на работа определено биха могли да бъдат и по-добри. Как се справят куриерите в Германия, сред които има и немалко българи?


7.22 евро на час?


По темата списание "Шпигел" помества репортаж от срещата си с българина Милан Драгов - един от стотиците хиляди куриери в Германия. Особено преди Коледа неговият работен ден е доста напрегнат. През декември по домовете и офисите в Германия се доставят 75 милиона пакета повече, отколкото през останалите месеци от годината.
"Трябва да бъдеш любезен с всички и не бива да се доверяваш на никого", казва пред изданието Драгов, който е с висше образование и доскоро имал добра работа. Фирмата, в която бил назначен, обаче фалирала през пролетта. Приятел му предложил работа като куриер при един подизпълнител на компания "Хермес". Той се съгласил, все пак Милан трябва да изхранва някак семейството си.


До днес той все още не е получил трудов договор. А тъй като заплащането е лошо, той работи и допълнително в депото, където сортира пратките - това му носи още 500 евро месечно в брой, научаваме от публикацията на германското списание.


Днес той трябва да достави "само" около 100 колета, за което ще му трябват около девет часа. Казва, че за всеки доставен пакет ще получи по 65 цента. Излиза, че той печели по 7.22 евро на час. С 20% по-малко от минималната почасова ставка в Германия.


Всъщност според разпоредбите на "Хермес" на куриерите би трябвало да се плаща според отработеното време - и то по най-малко 10.15 евро на час, а не според броя на доставките, посочва "Шпигел". Когато в схемата се намесят обаче подизпълнители, правилата често се променят. Причината - твърде рядко се провеждат проверки.


На месец Милан Драгов печели по 1500 евро нето (заедно с работата в депото). От тях 500 отиват за наем и храна. Останалото изпраща на семейството си.


Понякога българинът работи дори по 18 часа на ден (от 5 до 23 часа), често без по-продължителни почивки, признава той пред "Шпигел". Това не само накърнява човешкото достойнство, но и противоречи на германското трудово законодателство. То не допуска да се работи по повече от десет часа на ден, а средно не бива да се надхвърлят осем работни часа.


Тъмната страна на коледния бизнес


В DHL ситуацията е малко по-различна. Съгласно тарифния договор куриерите би трябвало да получават по 12 евро на час. Това обаче не важи за работниците, наети чрез посредници, какъвто е украинецът Петро Н. - той е готов да работи и за по-малко от 10 евро, само за няколко цента повече от минималното заплащане, възлизащо на 9.19 евро.


Петро Н. е доволен. Той е израснал в бедно село в Западна Украйна. Хванал се е на работа в Германия, за да събере пари за следването си. За да получи работата при DHL, е платил 200 евро на една украинска фирма, посредничила за осигуряването на назначението.


Именно затова Петро Н. предпочита да остане анонимен - за да няма проблеми с посредниците. Те го заплашили с "големи глоби", ако разкаже за условията, при които е нает. Украинците се задължават писмено да не говорят за условията и за заплащането с германските си колеги - документът е на разположение на "Дойче веле".


Междувременно в Германия този вид посреднически фирми, които наемат основно студенти, никнат като гъби след дъжд. Чрез различни портали те търсят куриери, работници за гастрономията и хигиенисти - например за тоалетните по автомагистралите. За работа с продължителност под три месеца могат да бъдат наемани и хора от държави, за които иначе има визов режим - благодарение на специална програма на германската Агенция по труда.


"И българи експлоатират българи"


Преди време българската редакция на "Дойче веле" се свърза с юристката Надя Клуге от организацията Faire Mobilität, която провежда безплатни правни консултации на български език за българи, които са станали жертва на трудова експлоатация. Тя изтъкна следното: "Ситуацията в сектора на куриерските услуги е особено тежка.


Там просто е ужасяващо. Хората работят между 12 и 16 часа на ден, а им се плаща като за осем часа." Тя има предвид лицата, наети от подизпълнители при фирми като "Амазон" и "Хермес".


Става дума най-вече за българи, които не говорят немски, дошли са току-що в Германия и спешно се нуждаят от някаква работа. По време на нашия разговор Надя Клуге призна, че най-много се дразни от факта, че и българи, които някога са работили при същите лоши условия, днес стават подизпълнители и назначават други българи, на които или плащат твърде малко, или пък понякога въобще не плащат.


Надя Клуге съветва българите - особено тези, които работят в изредените сектори - да записват абсолютно всичко, за да могат някой ден евентуално да докажат неправомерно отношение на работодателя. "Хората буквално трябва да си записват за всеки един час какво и къде са работили. Защото иначе няма как да докажат пред съда, че са били ощетени."

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Е да!
  Ама са в западният рай.
  Значи са от проспериралите българи.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Една от опорките е че умните са избягали на Запад!
  И следва въпросът, като са толкова умни, защо работят като куриери и при такова заплащане?

 3. 3 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 285 Весело

  СтаиЯта е манипулативна в заплащането на час влиза и когато чакат на рампата и по офиси-накраЯ на месеца момчетата взимат по 2000 евро нешто немислимо за в БГ.Но БГ редакциЯта на ДВ често пише така отвисоко откъснато някак си от действителния живот

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Аз да попитам инжИнерите и лекарите на Меркел сигурно им е под достойнството да работят такава работа. Па и заплащането малко. Социалките са повече. :)

  Как няма една статия да описва лошите условия на труд на мигрантите. Може би щото те не работят. Мути се грижи за тях. :)

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Юридически погледнато, всичко е точно. Повечето такива куриери са самостоятелни контрактори и им се заплаща за услугата, а не им тече надница, защото не са служители на фирмата. Това е масова практика. И тези хора го правят, защото все някак трябва да започнат в мечтания Запад. Скоро след това, обикновено си намират по-добра работа, след като са завързали контакти и познанства. А на тяхно място идват нови свежи попълнения. Никой не изкарва повече от година на такава работа.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 842 Любопитно

  И къде е новината?Всеки си намира трудовата ниша и ако не му харесва - свят широк,работа бол!

 7. 7 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Май не си чел статията и дрънкаш общи приказки.Я виж какво пише за Милан Драгов.

 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#5] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Познавам двама младежи, дето работеха тука куриери в нашите фирми и отидоха там като куриери към подизъплнителска фирма, която мисля че е българска. И си го работят това вече няколко години и не мислят да го сменят. И доколкото ми е известно работят на цитираните заплати и суми.

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Не разбрах насила ли ги карат да работят или те се договарят за това!?

 10. 10 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Сигурен съм, че в Германия си докарва поне + 50 евро на ден от бакшиши /от 100 пратки е абсолютен минимум/ , щом аз във Варна мога да давам 1 лв на доставка, колко му е там ;-)

  artmosphere
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  Тц, не мое да бъде, не го вярвам това.
  Всеизвестно е, че "елитът на България" избяга на Запад за да се отърве от боковата тирания и липсата на върховенство на закона и права на джендърите.
  Всички до един успяха, навсякъде високо ги ценят и ухажват работодателите им, живеят от капитали, натрупани за две-три години и карат майбах.
  Какви куриери с висше образование, какви 12-18 часа работа на ден, молА ви се?

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Не разбрах насила ли ги карат да работят или те се договарят за това!?
  —цитат от коментар 9 на svoboden


  Никой не ги кара насила, разбира се, ама чат-пат трябва да се яде.
  Тук някои много силно вярват в някаква легенда за "договаряне на заплата" на Запад, което било много различно от "тука".
  Ами не е, същото е - "тва е работата, тва са парите, като не ти харесва, прав ти път"...

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  А извода е, че тука е по-лошо от най-лошото в Германия.

 14. 14 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  В статията ясно е посочено, че въпросният господин изкарва 1500 евро чисти на месец.
  Без квалификация.

  Ако наистина работи без договор, има основания да съди работодателя си. Но няма да го направи, защото интуитивно знае, че заплащането му е повече от добро.

  Така де, в Спийди в Монтана щяха да му дават 350 лева на месец, за същата работа.

 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Така е господине. На практика почти няма истински умен българин, който да не е на Запад.

  Също така, на практика няма истински трудолюбив българин, който също да не е на Запад.


  Едното не изключва другото. Знаеш ли какво е конюнкция?

 16. 16 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#14] от "klecho":

  Не е точно така. В Спийди Монтана ще взима повеè от 350 лв за почти никаква работа.

 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Спах миналата година в хостел във Варшава и в стаята имаше негри,които работеха като разносвачи на храна с колело.

 18. 18 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Така де, в Спийди в Монтана щяха да му дават 350 лева на месец, за същата работа.
  —цитат от коментар 14 на klecho

  Щяха да дават по 800 лева + бакшишите,умни западняко.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#10] от "Пламен Михайлов":

  Сигурен съм, че в Германия си докарва поне + 50 евро на ден от бакшиши /
  =======
  Не само в Германия ....а по целия свят. ....
  Те заради това и работят по 18 часа ....парата е сладка ......
  Така ....при една доходна смяна .....после може и два дни да не се работи .....
  А това е възможно ....ЕДИНСТВЕНО .... при условия без трудов договор. ....

  DW отново не изненадва .....
  Превърнала е цяла истинска новина във фейк. ....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#18] от "gonz0104":

  Ами тогава, всичко е цветя и рози.
  Очевидно в Монтана куриерите взимат повече от банковите служители.
  Още година-две такъв прекрасен тренд и всички българи в чужбина ще захвърлят западните си паспорти и отново ще (пре)населят монтанските села.

 21. 21 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1038 Любопитно

  Свят широк, хора разни, кой където иска, там може да се пробва. Аз съм останал в Бг заради роднини, страх от неизвестното и най-вече, защото съм свикнал. И ако искаш да изкарваш пари в Бг не е мисия невъзможна, виж, ако си мързелив е друг въпрос. А, че политическата ни конюнктура не е джинс е ясно, ама това е друга тема за разговор...

 22. 22 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#20] от "klecho":

  Що бе стойте си там.Ще ни подбиете заплатите.Пък и сте свръхквалифицирани за работата.

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Весело

  До коментар [#22] от "gonz0104":

  Да си стоим, ама не се издържа вече. Нали четеш в статията, работим по 18 часа на ден.

 24. 24 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Очевидно в Монтана куриерите взимат повече от банковите служители.
  —цитат от коментар 20 на klecho

  Аз живея в град с жители,като Монтана.За банкови служители назначават путчици с връзки и има опашка.Обаче я си намери шофьор да разнася пратки,пък и за каквато и да е разносна търговия,там ситуацията не е такава.

 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  И къде е новината?Всеки си намира трудовата ниша и ако не му харесва - свят широк,работа бол!
  —цитат от коментар 6 на tedif


  Няма я новината. Има поредната манипулативна статия от ДВ. В рамките на месец това е петата негативна публикация за Германия , поместена в Дневник, която внушава колко зле се живеело в Германия. Днес има друга публикация на същата манипулативна медия Дойче веле възхваляваща 20 годишната диктатура на Путин.
  Всеки да си прави изводи какво представлява ДВ.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Весело

  През декември по домовете и офисите в Германия се доставят 75 милиона пакета повече, отколкото през останалите месеци от годината.
  ========
  А че........най оставящите (пари) ....клиенти започват след полунощ. ...до сутринта .......въобще не е споменато ....
  Познатите ми куриери спът до следобед .....и чак тогава тръгват 'на лов'.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  До коментар [#7] от "gonz0104":

  Четох статията и "дрънкам общи приказки", но от "извора", защото познавам няколко такива юнака, които се трепеха с бусчетата по жилищните райони на германските градове, като за начало, в Hermes, DPD, DHL и др. чорбаджии, а сега са на други, по-добри позиции.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Ми те бакшишите са там при поръчки на храна и нещо друго дето се носи и се плаща на място.

  На Запад наложен платеж почти не се ползва. Та ако разнасяш пратки към фирми или към физически лица слагат ти подписа и бягаш. Няма събиране на пари от наложен платеж и пр.

 29. 29 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  "Драгов, който е с висше образование и доскоро имал добра работа. Фирмата, в която бил назначен, обаче фалирала през пролетта."

  А! Мъ кък тъй въ! При розовия капитализъм (и демакрация) фирми не фалират, всички живеят охолно, имат всичко и от нищо не се оплакват! (това според "експертните" мнения на форумните либерални говорилни)

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 30. 30 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Така де, в Спийди в Монтана щяха да му дават 350 лева на месец, за същата работа.
  —цитат от коментар 14 на klecho


  Нещо много си се объркал, 2019 г сме, куриерите на Спиди отдавна си докарват по минимум 1500 лв на месец дори в малките градове.

  И не плащат 500 евро за наем на жилище.

 31. 31 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Сигурен съм, че в Германия си докарва поне + 50 евро на ден от бакшиши /от 100 пратки е абсолютен минимум/ , щом аз във Варна мога да давам 1 лв на доставка, колко му е там ;-)
  —цитат от коментар 10 на Пламен Михайлов


  Във ФРГ и Австрия бакшиш на куриерите не се дава и куриерите не припечелват от това. Проблемът на нашите сънародници е, че в повечето случаи подизпълнителите са турски фирми. Те дават добрите маршрути на свои хора, които разнасят пратките за 4-6часа. За нашенците остават другите и затова им е необходимо много време.

 32. 32 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Очевидно в Монтана куриерите взимат повече от банковите служители.
  —цитат от коментар 20 на klecho


  Всичко живо дето може да кара камион стана тираджия на 4-5 хил лв заплата и в страната има недостиг на кадри. Спиди и Еконт са доста печеливши фирми и последните 2-3 години вдигнаха заплатите почти двойно.

  Разбира се по-големите суми се взимат с повече работа точно както е в Германия.

  Може да си докараш и 2-3 хиляди лева но трябва да работиш от 6 сутринта до 9 вечерта, не е за всеки и не може дълго да се издържи на такова темпо.

 33. 33 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  В статията пишеше за човек започнал с познанство,като куриер след като загубил добре платената си работа.Тъй че като навсякъде,едни надолу,други нагоре,трети си живуркат.Дай боже повечето да вървят нагоре,като познатите ти.

 34. 34 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  То у нас ги чака още по-голяма мизерия така че по-дбре мизерия в Германия отколкото в рая на крадците и мошениците на Балканите.

 35. 35 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това обяснява лошото качество на куриерските услуги. Оставят пратките на когото им падне, понякога през две улици. Доставчиците са приели риска и при сигнал за неполучена пратка веднага изпращат нова. За такова бедствие става дума. Да разчиташ на срокове, просто забрави, ако имаш късмет ще си получиш пратката. Живея в Бг и смятам, че обслужването от куриерските фирми тук е ексклузивно, сравнено със Западна Европа.

 36. 36 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Тук при нас все още е широко разпространен наложения платеж и са заинтересувани да ти я предадат лично пратката.Каквото съм поръчал от българска фирма,пристига до ден,два.Виж за документи,може да е по-различна работата

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":


  [quote#12:"pag"][/quote]

  Май не сте наемали работници и служители досега.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Познавам двама които работят като подизпълнители към Хермес. Не се оплакват. Семействата им са с тях. Но темата, повдигната от з Дойче Веле показва, как ще се шунтират мобилния пакет на Макрон. Все пак всички фирми са в Германия, както той искаше, но условията пак са различни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Любопитно

  До коментар [#35] от "velvoofell":

  ”Живея в Бг и смятам, че обслужването от куриерските фирми тук е ексклузивно, сравнено със Западна Европа.”
  Сравнено с коя част на Западна Европа? И с кои куриерски и пощенски фирми?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 40. 40 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  ”На Запад ...”
  Какво включвате в понятието ”на Запад”?
  Защото така нареченият наложен платеж си се ползва наравно с предварителното плащане по сметка или карта. Наложеният платеж е ”бич божий” за фирмите, защото клиента поръчва, между временно намира стоката малко по евтино а първата поръчка не я взима (връща куриера) и фирмата изпращач е набутана с пощенски разходи и разходи за труд. И нямс законов механизъм за прекратяване нс недобросъвестните практики от страна на клиентите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Ми да са си решавали домашните по математика вместо да въртят педалите по улиците.

 42. 42 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Ами да се връща в България Милан и щом е висшист няма да му е трудно да работи за 1500 евро на месец. Ама дори да работи за 1000 евро пак ще е по-добре.

 43. 43 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  Роби, а? Гледам ги, изглеждат наистина заети куриерите, особено преди Коледа. Ама не мига да забележа оковите им робските? Или мат’риалчето е само за коледно настроение на мързеланите в България? Да получат доказателство че са преуспяли стс службичката за 800 лева на месец, и добавките от пенсиите на баба?

 44. 44 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#39] от "DDR":

  В България куриерските фирми наистина работят много бързо и точно. Прав е човекът.
  Има голяма конкуренция и може би това ги кара.

 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#43] от "Таралеж":

  Много точно го каза мързеливите.

 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  И аз познавам двама куриери от Еконт дето ботидоха осъзнато само, че в Англия и пак са куриери.
  Свобода е. Всеки може да работи където си иска в ЕС и не само и да живее където си иска.
  Време е да го разберем.

 47. 47 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  Ами провери в Спиди, колко получава един куриер и пак дрънкай...! И дали изобщо го осигуряват тоя куриер и ако да, на какъв доход!
  Факта, че заминават хора, които да работят това в Германия, все пак означава нещо. И не е казано, че ще работят само това. Това е вариант, като за първа работа.
  Един бивш колега ходи всяка година за един месец в Англия около Нова Година. Точно за такава работа. Взема си отпуск и отива. Казва, че много го устройва и парите били добри.

  Бивш tww09306483.
 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#42] от "Да вярваме на истината":

  Да-а-а-а...! Особено ако Милан е от Никопол примерно или Дулово, 1500 евро не му мърдат. Чисто даже...! :)))

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар [#48] от "Petleshev":

  Пък,ако е учил за психолог или политолог мизата почва от 2000 евро на горе 😂😂😂

 50. 50 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Тц, не мое да бъде, не го вярвам това.Всеизвестно е, че "елитът на България" избяга на Запад за да се отърве от боковата тирания и липсата на върховенство на закона и права на джендърите.Всички до един успяха, навсякъде високо ги ценят и ухажват работодателите им, живеят от капитали, натрупани за две-три години и карат майбах.Какви куриери с висше образование, какви 12-18 часа работа на ден, молА ви се?
  —цитат от коментар 11 на pag


  Никога не е лесно да станеш емигрант! Но емигрантите работят здраво и като правило до 5 години успяват да вземат ипотечен заем и да купят жилище. Не само българите, и за всички други емигранти се отнася. И да, някои от тях разнацят пици, печени пилета, писма, вестници и т.н.
  На 8 декември се събрахме с приятели, завършили Софийски Университет, около 16 души. Измежду нас имаше седем PhD-та (с докторати). Тези 15 души (осем семейства) са в емиграция средно от 15-20 години и притежават около 20 къщи (всяко семейство средно по две къщи).
  Познавам доста млади семейства от 3-4 години в емиграция. С едното се познавам отблизо и преди няколко месеца получиха банков заем и си купиха редова къща. Карат две коли, само съпругът работи, жената си гледа малкото бебе. Радваме се да видим колко много български бебета се родиха през последните 5 години тук. Но не е радостно за България, защото те никога няма да се върнат. Няма да отидат в България по същата причина, по която в България не отиват млади хора от САЩ, Англия, Германия, Португалия, Дания и т.н. Просто няма привлекателна работа, това е. Изключенията само потвърждават правилото.

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#2] от "4ort":Така е господине. На практика почти няма истински умен българин, който да не е на Запад.Също така, на практика няма истински трудолюбив българин, който също да не е на Запад.Едното не изключва другото. Знаеш ли какво е конюнкция?
  —цитат от коментар 15 на klecho


  Самозаблудата е най-здравата опора на емигранта.
  Вярвай си, щом ти помага. Роднините ти винаги ще реват в унисон с вярата за да измуфтят някоя пара.
  Тук обаче тези приказки звучат малко смешно......

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1146 Весело

  До коментар [#12] от "pag":[quote#12:"pag"]
  —цитат от коментар 37 на svoboden
  Май не сте наемали работници и служители досега.[/quote]

  Наемали сме и продължаваме да наемаме.
  Ако търся куриер, предлагам заплата за куриер, кандидатът ако ще да е член-кореспондент на Академията на науките.
  Ма да ви открия една страшна тайна - навсякъде е така, включително и в Германия.

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#51] от "pag":

  С малки изключения, човек трудно приема да му плащат 8-10 пъти по-малко за сходен труд.
  Роднините ми са на същото мнение, дори с известна болка в душата, ми казват "не се връщай".

  Между другото, ти защо си мислиш, че човек от малък град в Източна България, работещ в София, се вижда с роднините си повече от 2-3 пъти годишно (сиреч, колкото аз, дори по-рядко).
  Това е най-страшната емиграция- да си емигрант в собствената си страна, да си дискриминиран от собствените си сънародници, като понякога работиш за жълти стотинки.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Весело

  В DW имат нова опорка "Не идвайте при нас, много е лошо!" :) Вече втора статия в този стил, почти ще настигнат по брой тези какви мили и приятни създания са мигрантите. Интересно, това Сорос ли го плаща или немското правителство?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Весело

  Няма я новината. Има поредната манипулативна статия от ДВ. В рамките на месец това е петата негативна публикация за Германия , поместена в Дневник, която внушава колко зле се живеело в Германия.
  —цитат от коментар 25 на tacheaux

  +++++++++++
  И ти си го забелязал!

  Като чета такива очевадно поръчкови статии почвам да изпитвам лека гордост за нас източноевропейците. Ако не друго комунизмът поне ни научи да не вярваме толкова сляпо на пропагандата и лесно да разпознаваме фалша. Явно западняците така са им промили мозъците, че вече го нямат този инстинкт.

  Още при "бежанците" го забелязах колко примитивно се опитват да ни манипулират. И продължават, въпреки че многократно им казвахме, че не могат толкова елементарно да ни излъжат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Така де, в Спийди в Монтана щяха да му дават 350 лева на месец, за същата работа.
  —цитат от коментар 14 на klecho

  Щяха да дават по 800 лева + бакшишите,умни западняко.
  —цитат от коментар 18 на gonz0104


  Хубаво, нека да са 1200лв. Мислиш ли, че в България може с 400лв да издържаш семейство и примерно останалите 800лв да пратиш на баба си на село, за да е както в статията? Не забравяй, и че плаща наем, а той ще е поне 200лв от тези 400, т.е. за живот остават само 200лв.

  Никой не е избягал на Запад от добър живот тук. Нито е толкова глупак да стои там само заради едната фукня че е там. То вече и за фукня не става, нещо обикновено стана.

  И още нещо, не е сладък гурбетчийският хляб. Хвалят се с парите но какво им е на душата в чужда страна, далеч от корените те си знаят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#53] от "klecho":

  Остави го тоя ГЕРБ-ер...! Едва ли и той самият си вярва на глупостите, които пише. Българите заминават и България се топи, той ти обяснява, че всичко е наред и няма такова нещо.

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#39] от "DDR": В сравнение с ФРГ,СН и АТ доставката на стоки на частно лице в БГ е много по-добро при всички показатели ( скорост, точност, информация за доставката и в какво състояние ти се доставя стоката). Особенно при по-едрогабаритни стоки БГ куриерите/спедиторите са много по-напред от тези в горепосочените страни.

 59. 59 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#39] от "DDR":

  Австрия и ОК. За фирми не знам, опитът е на мои близки, аз живея в Бг. Пазарувам предимно онлайн и за част от нещата разчитам да ги получа в срок. Куриерските услуги са безупречни. А момчето в близкия офис на Спиди работи супер експедитивно и в същото време проявява персонално внимание.

 60. 60 Профил на baikor
  baikor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fred":

  Доста често пребивавам в Германия (Франкфурт), 500 евро за наем и храна е абсурдно!
  Само за наем и то за стая или със съквартирант - може.
  Храна, зависи каква, къде се храниш и т.н, очевидно лирическия герой живее като скот, но въпреки всичко едно 300 евро е санитарния минимум, по-малко на месец за храна вече отиваме в други категории.
  И е прекалено наивна цялата тази сметка - хората, представете си, нямат разходи само за наем и храна!

 61. 61 Профил на hcwbsfu
  hcwbsfu
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Работи РОБЕ! Работи и разнасяй пратки по цял ден на гнусните прасе-консуматори, работи и по Коледа РОБЕ! Работи кретенски работи РОБЕ, такива дето след някоя година ще се изпълняват от роботи и ти отново ще си РОБ на робите! Работи РОБЕ по цял ден и не се оплаквай, защото ти е позволено да съществуваш! Работи РОБЕ и не мисли, не съзерцавай, НЯМА ВРЕМЕ, работи робе

 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#52] от "pag":
  Това колкото по е образован толкова по лош работник е .Става въпрос за работа която не изисква спец квалификация За куриер освен да чете друго от образованието не се трябва останалото е физическа издръжливост

  гошо
 63. 63 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 933 Любопитно

  До коментар [#60] от "baikor":

  И аз това щях да питам къде и каква е това дето за квартира и храна му отивали 500 евро За България става и то не в София ама за Германия ,много съм любопите къде е това там

  гошо
 64. 64 Профил на Ну погоди
  Ну погоди
  Рейтинг: 306 Неутрално

  До коментар [#25] от "tacheaux":

  Така е и в Дневник, другарю, маса манипулативни статии за Русия. Ама нали трябва да се оправдават грантите!

 65. 65 Профил на wod47497448
  wod47497448
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Що за смешна статия.Няма срамна работа,та дори и за 8 евро на час.
  Я разкажете за 80 процента от българите какво работят,по колко ,и какво заплащане получават.....

 66. 66 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Една от опорките е че умните са избягали на Запад!И следва въпросът, като са толкова умни, защо работят като куриери и при такова заплащане?
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Няма значение дали са по-умни, важното е, че са по-осъзнати и си дават сметка, че нямат бъдеще в България. Дори и да не са умни, ще поумнеят, самият опит ще ги направи по-умни.

 67. 67 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Една от опорките е че умните са избягали на Запад!И следва въпросът, като са толкова умни, защо работят като куриери и при такова заплащане?
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  ++++++
  Умните са си в България и гласуват пад строй за ГЕРБ!
  Затова живота на територията е прекрасен и съвсем скоро ше стане непоносимо хубав!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 68. 68 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#67] от "Платон Фъшкиев":

  Не е ли станал вече?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 69. 69 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 71 Неутрално

  7.22 ?! Е коло трябва да получават за тази работа, където е нужно само да знаеш да четеш и караш колело? Ако си имигрант трябва да се примириш, независимо дали в родината си бил учител, фармацефт, или счетоводител. Изискванията са за пощальон... Заплащането - също.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK