Винаги ще си добре дошла в ЕС: Тимерманс написа "любовно писмо" на Великобритания

Франс Тимерманс

© Reuters

Франс ТимермансВеликобритания пострада ненужно заради Брекзит и "ще последва още", пише зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс в "любовно писмо" до британския народ, в което обещава топло посрещане, ако нагласите се променят.


В писмото, написано за в. "Гардиън", бившият холандски външен министър, който беше зам.-председател и в предишната Европейска комисия, разказва, че е започнал да обича Великобритания и характера на нейния народ, докато е учел в британско училище в Рим.


"Сега те познавам. И те обичам. За това, което си, и за това, което ми даде. Аз съм като стар любовник", пише още Тимерманс.
"Знам силните и слабите ти страни. Знам, че можеш да си щедра, но и стисната. Знам, че вярваш, че си уникална и различна. И, разбира се, ти си в много отношения, но може би по-малко, отколкото си мислиш", допълва той.


"Никога няма да спреш да се обръщаш към нас като към "континента". Това ти помага да създадеш дистанцията, от която мислиш, че се нуждаеш. Но освен това ти пречи да видиш, че всъщност всички ние се нуждаем от малко повече дистанция между нас. Всички европейски нации са уникални. Нашите различия са източник на възхищение, изненада, дискомфорт, недоразумение, присмех и, да, любов", подчертава Тимерманс.


"Гардиън" припомня, че преговорите за бъдещите отношения с ЕС ще започнат по същество през март, след като Обединеното кралство напусне официално на 31 януари и преговорните позиции и на двете страни бъдат утвърдени.


Борис Джонсън заяви, че няма да удължава след декември 2020 г. преходния период, по време на който Великобритания ще остане в митническия съюз и единния пазар, но без да участва в институциите за взимане на решения в ЕС.


Тимерманс говори за скръбта си заради прекратяването на връзката, изградена от влизането на Великобритания в Европейската икономическа общност през 1973 г., и намеква, че решението на бившия премиер Дейвид Камерън да свика референдума за Брекзит през 2016 г. е било ненужно.


Той пише: "Ти се колебаеше за това, както винаги си се колебаела за ЕС. Иска ми се да беше продължила да се придържаш към тази позиция. Тя ти служи добре и поддържаше всички нас в по-добра форма.. Беше ли необходимо да се поставя насила проблемът? Изобщо не. Но го направи. И тъжното е следното: виждам, че те боли. Защото колебанието ще го има дори и след като си напуснала. В този процес и ти, и ние понесохме толкова много ненужни щети. И се страхувам, че ще последват още."


Тимерманс завършва, че Великобритания "винаги ще бъде добре дошла да се върне".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK