Грешни сметки, триумфи и обрати: Победители и губещи в ЕС през 2019

Еманюел Макрон

© Reuters

Еманюел МакронГодината, в която крайнодесните в Европа се оказаха не толкова силни, а Зелените се превърнаха в изгряващи звезди.


Годината, в която авторитарните националисти, управляващи в Полша, очаквано затвърдиха позициите си, а заради грешни сметки крайнодесният Матео Салвини изненадващо беше изтласкан в опозиция в Италия. Годината на триумф за Еманюел Макрон и Борис Джонсън и на залез за Ангела Меркел.


Кой загуби и кой спечели през 2019 - годината, в която Европейският съюз смени изцяло своето ръководство.


Фрагментация
На изборите за Европейски парламент в края на май не дойде очакваната приливна вълна на евроскептици и проевропейските сили останаха до голяма степен мнозинство. Страхът от изместване твърде надясно на баланса в политическия спектър мотивира повече избиратели да гласуват и така се стигна до рекордна активност за последните 20 години.


Но политическото равновесие в Европейския парламент все пак беше нарушено.


Органът, който играе решаваща роля в приемането на европейските закони, изглежда по-фрагментиран от всякога. Християндемократите (Европейска народна партия, ЕНП) и социалдемократите (Социалисти и демократи, С&Д) останаха двете най-големи групи в Европейския парламент, но вече не са в състояние заедно да съставят мнозинство, както беше от 1979 г. досега.


Кадър от евроизборите в Испания

© Reuters

Кадър от евроизборите в Испания


Либералите се възползваха най-много от отстъплението на ЕНП и Социалисти и демократи. Изградена на основата на старата група АЛДЕ, новата центристка група беше преименувана на "Обнови Европа" и стана третата по значимост в пленарната зала. Зелените също постигнаха значителен успех в края на май - те формират четвъртата по големина група.


Имаше ги все пак очакваните силни резултати за водещи фигури на европейската крайна десница като бившия италиански вицепремиер Матео Салвини. Неговата партия "Лига" излезе на първо място. Национален сбор на Марин льо Пен спечели, макар и на косъм, във Франция.


Макрон – успехи навън, проблеми вътре


Френският президент Еманюел Макрон продължи категорично да заявява присъствието си на европейската сцена. На фона на постепенния залез на Ангела Меркел, която се очаква да се оттегли от канцлерския пост в Германия през 2021 г. и няма да се кандидатира за пети мандат, Макрон не се поколеба на няколко пъти да заеме твърда позиция, на моменти противопоставяйки се на всички останали европейски лидери.


Той най-категорично сред евролидерите се обяви против поредното отлагане на Брекзит, ако за това няма убедителна обосновка от Лондон.


Наложи се и за пакетната сделка, с която бившият германски министър на отбраната Урсула фон дер Лайен беше номинирана за председател на Европейската комисия. Сделката отне на лидерите на ЕС пет седмици и три срещи на високо равнище, за да я обсъдят, завършвайки с три дни на наситени преговори без прекъсване.След маратона от разговори Макрон не можеше да скрие задоволството си - Фон дер Лайен е достатъчно близка до президента, за да е смятана по-скоро за френска кандидатура, отворена е за френските идеи за европейска отбрана и икономическа интеграция. Той освен това настани бившия белгийски премиер Шарл Мишел, един от най-близките си съюзници, начело на Европейския съвет. Кристин Лагард оглави Европейската централна банка, а на Макрон трябва да благодари и Кристалина Георгиева, която зае поста на французойката в Международния валутен фонд.


Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен


Макрон не се поколеба да блокира началото на преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания. Франция не беше единственият противник на това, но беше най-твърда пред голямото мнозинство, подкрепящо напредъка в процеса, особено за започването на разговори със Северна Македония. Част от аргументите на Париж беше, че сегашният процес на присъединяване се нуждае от реформа.


Във вътрешнополитически план обаче на Макрон не му беше толкова лесно да прокарва политиките си.


Бунтът на "жълтите жилетки", започнал в края на миналата година и породен от данък върху горивата, разтърсваше в продължение на месеци мандата на президента.


В пика на кризата, през декември 2018 г., Макрон изглеждаше поразен от яростното отхвърляне на неговата личност по време на демонстрациите. В началото той си мислеше, че "може да наложи своите реформи", подчертава политологът Жан Гариг, цитиран от "Франс прес". Тази криза "го накара да разбере, че враждебността, изразена от мнозинството французи, му налага да използва друг метод", основаващ се върху "търсенето на диалог с гражданите и с посредничещи структури", допълва Гариг.


А в края на тази година недоволството от пенсионната му реформа доведе до стачки, продължили седмици наред.


Еманюел Макрон и Кристалина Георгиева

© Reuters

Еманюел Макрон и Кристалина Георгиева


Триумфът на Борис Джонсън


На изборите през декември Борис Джонсън спечели най-голямото мнозинство за британските консерватори от изборната победа на Маргарет Тачър през 1987 г. Премиерът обяви, че това му дава мандат да осъществи Брекзит и да извади Великобритания от ЕС следващия месец.


Преди празниците парламентът одобри сключеното от него споразумение за излизането от ЕС, слагайки край на трите години безизходица около Брекзит. Следващият тест за него ще е постигането на търговска сделка с ЕС и на уреждане на бъдещите отношения с блока, което трябва да стане до края на 2020 г. - твърде кратък според наблюдатели и европейски политици, но достатъчен според Джонсън срок.


В Италия – грешни сметки и неочакван обрат


В края на лятото лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини сложи пръста си на копчето за "изключване" на коалицията, но така и не намери начин да го натисне в подходящия за целите му момент. След като изненадващо обяви, че иска да сложи край на съществуващата 14 месеца коалиция с Движение "Пет звезди" и настоя за избори възможно най-скоро, Салвини всъщност беше принуден да се откаже от властта и да премине в опозиция. Антисистемното Движение "Пет звезди" сформира нова коалиция с лявоцентристката Демократическа партия. Така Рим обърна гръб на първото популистко правителство в Западна Европа.


Матео Салвини

© Reuters

Матео Салвини


Салвини обаче е далеч от края на политическия си път. Това стана ясно още през есента, когато на регионален вот след 50 години управление в зеленото сърце на Италия, лявоцентристите загубиха контрола си в Умбрия.


Следващият голям тест за управляващата коалиция ще бъде на друг регионален вот – през януари в Емилия-Романя, северен регион, който има над четири пъти повече население от Умбрия и който е историческото ядро на италианската левица. "Лига" все още е най-популярната партия в Италия и получава подкрепа от около 30%.


А между двете партии в управляващата коалиция вече има спорове по редица въпроси – от реформата на еврозоната до правата на мигрантите.


В същото време в Италия е в ход една опасна тенденция - италианците са сред най-евроскептичните европейци.


В Полша – успехи за управляващите


За разлика от тях повечето поляци имат положителни възгледи за ЕС. С най-висок резултат в блока, поляците най-често смятат ЕС за демократичен, ефективен и важен за бъдещето на страната им, а не за заплаха за нея или за натрапчив и далечен. И там обаче политическият пейзаж е доминиран от националисти.


Управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) извлече изгода от популярната си политика за социални разходи и на изборите през октомври подобри резултата си в сравнение с изборите преди четири години.


Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински

© Reuters

Лидерът на "Право и справедливост" Ярослав Качински


Победата засили опасенията за демократичните стандарти в най-голямата бивша комунистическа държава - членка на ЕС. От резултатите, постигнати от "Право и справедливост", следва, че Полша остава труден партньор за ЕС. Ако партията продължи с обявените реформи в съдебната система и медиите, непременно ще се стигне до нови стълкновения с Европейската комисия.


В средата на декември Върховният съд на страната предупреди, че тя може да напусне ЕС заради планове на управляващите националисти, които биха дали възможност за уволняване на съдии, поставили правосъдната реформа в страната под въпрос. Малко след това хиляди излязоха на улиците на полски градове, за да протестират срещу реформата.


Унгария - пукнатини, но не и голяма промяна


В Унгария почти 10 години бяха необходими на опозицията, за да спре възхода и хегемонията на премиера Виктор Орбан и неговата партия "Фидес" във властта. На местните избори през октомври той изгуби контрола над Будапеща и влиянието му намаля в няколко от по-големите градове.


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


Резултатът няма да отслаби Орбан на национално ниво, особено след като правителството му се възползва от добре представящата се икономика, яростна антиимигрантска реторика и бързо повишаване на бюджетните заплати. "Фидес" е непоклатимо по-популярна от всички останали партии в селските райони. Мнозинството на Орбан в парламента е внушително, а общи избори би трябвало да има през 2022 г.


Себастиан Курц – нов мандат и нови партньори


Въпреки сътресенията, предизвикани от скандала "Ибисагейт", който разтърси националната политика и доведе до падане на коалиционното правителство начело с канцлера Себастиан Курц, неговата партия спечели убедително проведените през септември предсрочни избори.


През ноември той започна преговори за коалиция със Зелените, които вероятно ще доведат до много по-различно правителство от предишния му алианс с крайната десница.


Себастиан Курц

© Reuters

Себастиан Курц


През 2020 г. новите лидери на Европа ще трябва да се доказват и да оправдаят доверието на избирателите, а предизвикателства няма да липсват. Тепърва ще се определят бъдещите отношения с Великобритания, а държавите ще трябва да преодолеят различията си и да договорят следващия седемгодишен бюджет на блока. Засега компромисът изглежда далечен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Не знам за ЕС, ама ето класацията на "Файненшъл таймс": "Путин, Тръмп, Макрон, Ердоган, Сноудън, Илон Мъск са сред 50-те формирали облика на десетилетието" https://is.gd/HVox8R

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  най интересното е за нас , защото ние трябва да не сме на страната на губещите ,както винаги се случва в историята ни .

 3. 3 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  най интересното е за нас , защото ние трябва да не сме на страната на губещите ,както винаги се случва в историята ни .
  —цитат от коментар 2 на edin drug


  Може би защото винаги се осланяме на другите, или на господстващия тренд, вместо повече на собствения си опит?

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  А, къде сме ние в тази игра на печеливши и губещи? И защо си избираме политици нехаещи за своите избиратели?

 5. 5 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересен друг анализ, от Дойчо Велев: "През 2020 година ЕС ще се смали, а политиката му ще се втвърди. Британците ще могат окончателно да се сбогуват, което няма да остане без последици за разпределението на силите вътре в общността.

  Очертава се бавно сбогуване и с германско-френската ос, смятана за център на властта в ЕС, и завръщане към историческия първообраз на общността. Това включва и формирането на блок от страни от Централна и Източна Европа – този на държавите от Вишеградската четворка и някои други държави от същия регион, които все по-тясно се обвързват с Унгария, Полша, Чехия и Словакия..." https://is.gd/HaD1xZ

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 636 Любопитно

  - Един от най-древните мегаполиси на Европа е под управлението на светски лидер с изключителната избирателна активност, на два път провеждани избори през годината там. Твърда опозиция на ислямизма, който се налага от управляващият Президент;
  - структурите на ЕС започнаха все по-ясно и настоятелно да говорят за здравословна градска среда на живот и за "корупционни шмекери" като наш Абсурдистан;
  - света започна очаквано да се роботизира в редица производствени сектори, както и да дигитализира валути. Появиха се нови валути, които тепърва трябва да бъдат вкарани в регулация;
  - а у нас...майка плаче, грамофон свири, кюнци падат. И областен град е на воден режим, заради некадърно управление на воден ресурс.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3512 Весело

  До коментар [#6] от "save_knforest":

  Един от най-древните мегаполиси на Европа е под управлението на светски лидер с изключителната избирателна активност, на два път провеждани избори през годината там.
  ========
  Ердоан му пусна гювеч.....това е положението.....
  Сина на имама не знае как да управлява града и тича подир Ердо.....
  Питай DW, ако не вярваш.....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Грешни се оказаха сметките на "независимата" преса , а задължението за препечатването ѝ доведе комични изпълнения. Печеливш е ЕС осъзнавайки, че митичния Троянски кон е като пони на детски рожден ден пред реалността "американски кон"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "Годината на триумф за Еманюел Макрон и Борис Джонсън и на залез за Ангела Меркел."

  - Агитпроп до последно за тази година. Догодина - повече от същото. :)
  Същото - коалицията на ПЕС и динените. :) У нас - коалицията на БСП и ДеБ. :)

  "Границата" от Теодора Димова.

  Весели празници е добър отговор за черния ПР.
  Със здраве.

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Променящ се свят ! Триумфи и обрати.....Мисля , че е рано да се говори за победители или губещи , просто няма надмощие за никого , но иначе погледнато има печеливши и то се вижда в детайлите , когато се оценяват водените политики . Няма как да печелят Тръмп или Меркел , а да не печели Путин или ЕС като цяло , поради необходимостта си да просъществуват в враждебна среда …..Губещи има , да , но поради фактите , че са позволили да станат инструмент в чужди политики …...При по-дребните сметки , например у нас , губещи са всички партийни образувания поради изчерпване и не отглеждането на алтернативите им , развитието на страната , самото ни население и прочие неприятни неща......

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 350 Весело

  До коментар [#11] от "BULEXIT":

  Разбирам че сте разстроен че ви изгоря диспансера , но няма да се плашите.Все ще се намери някой да ви раздаде хапчетата.Вие само се дръжте.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Печеливши са всички новоизбрани евродепутати. Голям келепир срещу нищо работа. А бе Бареков преизбраха ли го?

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Няма начин всички да печелят от ЕС. Винаги ще има губещи.
  Цялата ни държава е губеща, населението ни се топи заради емиграцията, имаме най-високата смъртност в ЕС и всяка година губим град, колкото Карлово.
  Заплатите се увеличават, а с тях може да се купят все по-малко неща. Стоките загубиха качеството си, храната е пълна със “заместители”, а срокът и на годност се конкурира с този на “бялата техника”.
  Като добавим Истамбулската Конвенция и измененията в законите за защита на децата, искам Референдум за членството ни в ЕС. И ще гласувам за излизане.
  Понеже този сценарий е малко вероятен, поради пълния контрол върху националните медии, ще се надявам Салвини и Льо Пен да спечелят.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За нас българите създаването на ЕУ е нечто прекрасно . Да можеш да живееш и работиш където искаш в Европа и да придобиваш грвданство на страната в която си.This is great

 16. 16 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#5] от "Яed Son":

  Не ни пробутвай червени фъшкии от миризлив сайт,в форума си имаме един Фъшкиев с дълго досие.
  Всички цитирани от теб държави са нетни консуматори, а не донори.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 17. 17 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "hope":

  Като се разпадне ЕУ , България ще фалира . Пенсиите ще станат по 50 долара на абсолютно всички . Минимална заплата 150 долара и затворени граници за запад

 18. 18 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При разпад на ЕУ , фалит за България . Хиперинфлация . Виденовата зима ще ви се стори като пролетна разходка в парка . Запада ще затвори границите

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Май всички ще се окажат губещи, кой повече, кой по-малко.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Макрон ще го изгонят с камъни във Франция, но разбираш ли той се налагал на международна сцена. Ми сигурно си търси работа някъде на топло след края на мандата му, щото втори няма да го изберат, нито партията му ще пребъде.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#20] от "fjp58603113":

  Откровено вече показвате демократичната си същност... и не случайно подобна се толерира.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Не бих нарекъл 2019-та година на триумф на Макрон!
  През тази година Макрон изгуби всякакъв авторитет за милиони източно-европейци...а и на свои съграждани.
  Реномето му на..."новия лидер на Европа" избледня до скъсване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Вие ли ще говорите за демокрация русофилски комуняги . По времето на НРБ 16та република на СССР бяхте оградили държавата с тел да не бягат хората

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Благодарение на омразния ви ЕУ , младите българи работят и живеят в Германия Холандия Австрия Белгия швейцария и тн .

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#25] от "fjp58603113":

  Всъщност за първите седем ти говоря или времето в което се учи, че обиди и омраза не са аргумент или мисъл. Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "дерибеев":

  Това ми го казва русофил кумоняга . Ти ли ще учиш хората на морал и вашата партия БСП която е взривявала хора на християнски празници .

 31. 31 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тръгнали селендурите русофили да обсаждат политиката на Макрон и Меркел

 32. 32 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 492 Весело

  Е, ако либералите се питат защо поляци и унгарци преизбират управляващите ги "популисти" отговорът е лесен: защото икономиките им се представят добре. Ама "подкупвали" населението с мащабни социални програми! Какво от това, нали парите са изработени, а не на заем! Да не би в западните държави да няма социална политика?
  Бедата е, че в България нямаме по-просветени лидери, които да водят икономическа политика в интерес на населението, а и нищо читаво не се вижда засега и в опозицията.

 33. 33 Профил на Tsvetelin Tsvetanski
  Tsvetelin Tsvetanski
  Рейтинг: 50 Неутрално

  България да построи магистралата до Скопие и да подкрепя братовчедите. Да седнат да се разберем за историята и за езика, да се уважаваме и подкрепяме, по близки люде от нив немаме. Тогава кой какво е казал в някаква канцелария в Брюксел няма да има значение.

 34. 34 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Прави впечатлението, че има крещяща липса на десница. Дори тези "крайно-десните", дето ги спрягат за десни, са десни само в думите си срещу имиграцията. Няма икономическо дясно, а това ще изиграе лоша шега на стария континент.
  Икономическия тигър от изтока не може да бъде победен с преразпределение на благата. Само преди 20 години дори българите използвахме китайчетата като епитет за мизерия и нищета, сега обаче ситуацията е много по-различна. Трябва да се запиптаме - защо?

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#34] от "realismisthename":

  Защото работят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "Яed Son": Не ни пробутвай червени фъшкии от миризлив сайт,в форума си имаме един Фъшкиев с дълго досие.Всички цитирани от теб държави са нетни консуматори, а не донори.
  —цитат от коментар 16 на Captain Shakespeare


  Оплачи се на Дойчо! Ми, в момента не сме ли във века на консуматорството? САЩ са №1 консуматор.

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 37. 37 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#34] от "realismisthename":

  За съжаление си прав и в България няма десница, а някакви леви либерали със затоплистки уклон се водят уж десни.

 38. 38 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#22] от "дерибеев":Благодарение на омразния ви ЕУ , младите българи работят и живеят в Германия Холандия Австрия Белгия швейцария и тн .
  —цитат от коментар 26 на fjp58603113


  И каква точно полза има РБ от тях/вас? Посочените (за пример?) държави са спестили, за сметка на нашите пенсионери.

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 39. 39 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#27] от "дерибеев":Това ми го казва русофил кумоняга . Ти ли ще учиш хората на морал и вашата партия БСП която е взривявала хора на християнски празници .
  —цитат от коментар 30 на fjp58603113

  За куманите ли говориш, неграмотнико? Ако и другите езици ги знаеш като нашия, едва ли си по- полезен на европейците, от бежанците.

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "....на Макрон трябва да благодари и Кристалина Георгиева...."

  Тая е напълно безполезна. Работи за себе си и господарите и. "Нищо българско и родно не люби, тачи и милее"!

 41. 41 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Грешни се оказаха сметките на "независимата" преса , а задължението за препечатването ѝ доведе комични изпълнения. Печеливш е ЕС осъзнавайки, че митичния Троянски кон е като пони на детски рожден ден пред реалността "американски кон"
  —цитат от коментар 8 на дерибеев

  Дано не деградират, до нивото на Демса в САЩ. Онези нямат спиране, макар много от тях вече да осъзнават, че когато волът рие, на гърба му пада. Инак, някои медии просто заработват.

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 42. 42 Профил на Яed Son
  Яed Son
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Грешни се оказаха сметките на "независимата" преса , а задължението за препечатването ѝ доведе комични изпълнения. Печеливш е ЕС осъзнавайки, че митичния Троянски кон е като пони на детски рожден ден пред реалността "американски кон"
  —цитат от коментар 8 на дерибеев

  Дано не деградират, до нивото на Демса в САЩ. Онези нямат спиране, макар много от тях вече да осъзнават, че когато волът рие, на гърба му пада. Инак, някои медии просто заработват.

  ☭ https://youtu.be/BMqrRhSVfBE ☭
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Като изключим Макрон, "новите" лидери са стари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4363 Неутрално

  Публикацията е повече политическа фактология , отколкото анализ. Но дори това , което може да го окачествим като анализ , той е слаб, тенденциозен и прави погрешни изводи.

 45. 45 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#39] от "Яed Son":

  ЕУ е най великия проект на Европа в цялата и история . Горд съм че съм ЕУ ситизен и мога да живея ,работя и придобивам гражданство в всяка европейска държава

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK