Като две страни на акордеон: Ще възстановят ли Меркел и Макрон френско-германската връзка

Като две страни на акордеон: Ще възстановят ли Меркел и Макрон френско-германската връзка

© ReutersВ началото на декември Еманюел Макрон и Ангела Меркел седнаха един срещу друг в ресторанта на Гордън Рамзи в хотел Savoy в Лондон за двучасова вечеря на четири очи.


Сърдечна и конструктивна по думите на дипломати от Париж и Берлин вечерта, изглежда, разведри атмосферата, пише Джон Хенли в статия за "Гардиън". Ще е необходимо обаче нещо повече от вечеря, за да се премахнат структурните препятствия пред една връзка, ключова за това, което Европа ще може да постигне през 2020 г.


"Френско-германската връзка е най-важната в ЕС и се намира в напълно токсично състояние", коментира Марк Ленърд, директор на Европейския съвет за външна политика. "И ще започне да се влошава, преди да се подобри", допълва той.
Винаги ще има широка пропаст между стила на Макрон, на 41 години, амбициозния, нетърпелив и на моменти арогантен президент на Франция за пръв път, и този на Меркел, предпазлива, прагматична, градяща консенсуси, канцлер на Германия за четвърти път. Но ако по съществени въпроси техните всеобхватни визии по-често съвпадат, много различните вътрешни ситуации на двамата лидери допълниха персоналните им различия, правейки връзката непродуктивна, или още по-лошо.


Макрон е все по-разочарован не само от бавния прагматизъм на Меркел, но и от отслабения ѝ авторитет, откакто тя обяви, че няма да се кандидатира след края на мандата си през 2021 г.


Нейната голяма коалиция на християндемократи и социалдемократи е разделена и дори се страхува от нови избори, в които може да се изправи пред растящата популярност на националистката партия "Алтернатива за Германия" от дясно и на Зелените от ляво.


"Германия е в политическа парализа, неспособна да вземе голямо решение и вероятно ще остане така до изборите през септември 2021 г.", коментира Франсоа Хейсбург от Международния институт за стратегически изследвания. "Ето защо е разочарован Макрон: Франция има идеи; Германия си запушва ушите", допълва той.


Като две страни на акордеон: Ще възстановят ли Меркел и Макрон френско-германската връзка

© Reuters


Съставът на сегашната германска коалиция може да се окаже проблемен за френския президент, който ще се бори за преизбиране през 2022 г. Социалдемократите не харесват предложенията му за развитие на военните способности на ЕС, а християндемократите са против плановете му за интеграция в еврозоната и икономиката.


По думите на Ленърд Макрон е заложил на това да изгради нови отношения с Германия, да реформира Франция и да работи с Берлин, за да реформира Европа. "Той назначи говорещи немски министри и прекара първата си година в ухажване на германците – но нищо не се материализира. Така че той промени позицията си."


Тази година, допълва Ленърд, френският президент, който в момента опитва да се справи с оспорваната пенсионна реформа у дома, не се върти около Берлин, подходът му беше да започне инициативите си, да опита да изгради връзки с други страни и да включи германците по-късно.


И други бяха ядосани от подхода на Макрон първо на действа и по-късно да се консултира – френският президент, често единствен, настояваше за по-кратка отсрочка на Брекзит; наложи линията си за висшите постове в Европа; блокира началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС; и поиска "нова архитектура на доверие и сигурност" с Москва.


Като две страни на акордеон: Ще възстановят ли Меркел и Макрон френско-германската връзка

© Reuters


Берлин обаче беше подразнен, което, изглежда, е кулминирало - след като в интервю за "Икономист" Макрон каза, че НАТО е в "мозъчна смърт" - в това Меркел да каже на френския си колега по време на вечеря по повод годишнината от падането на Берлинската стена, че тя разбира "желанието му за разрушителна политика", но е "уморена да събира парчетата".


Картината не е напълно черна. Ежедневната двустранна работа продължава, Берлин и Париж продължават напред, където е възможно, макар и постепенно.


Германско-френското сътрудничество е "като две страни на акордеон", казва германски дипломат. "Понякога го разделяте малко, след това двете части отново се събират. Всяка страна знае, че са свързани. И знаят, че от тях може да излезе хубав звук единствено ако са заедно."


Френско-германската връзка "несъмнено не е в криза", смята Хейсбург. "Но по някакъв начин щеше да е почти по-добре, ако беше, защото тогава щяхме да имаме реална дискусия, както и шанс за решения и за някои съществени действия".


Според Хейсбург германското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2020 г., "за което Берлин със сигурност ще иска да постигне нещо конкретно", може да доведе до известен напредък. Но Ленърд не е толкова сигурен.


Като две страни на акордеон: Ще възстановят ли Меркел и Макрон френско-германската връзка

© Reuters


В основата си, казва той, проблемът е структурен: повечето французи мислят, че нито Франция, нито Европа работят много добре за тях, така че Макрон "няма друга алтернатива, освен да бъде движеща сила за промяна и разрушение". Повечето германци са на мнение, че нещата вървят доста добре, така че Меркел е на обратната страна.


От 50-те години отношенията между Франция и Германия са двигателят на ЕС: когато той работи, Европа се движи напред, когато не работи, Европа е в застой.


Големите решениея на ЕС през 2020 г. - новият му бюджет, реформите в еврозоната, въглеродният неутралитет, цифровите данъци, отношенията с Русия – ще са трудни дори и ако Франция и Германия успеят да се договорят и са готови да действат, казва Ленърд. "Ако не, действително ще бъде много, много трудно."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10807 Неутрално

  Не. Макрон прекали, а и няма закога, Меркел няма да управлява. Впрочем трудно е да се прогнозира за бъдещето на управлението на Макрон.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 925 Любопитно

  Кво му е на акордеона!?Да не е по добре да свирят на саксофон, кат съпруга на Хилари Родъм?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3136 Весело

  Това на Макрон хората му викат тъп инат! (Към модераторите - "тъп инат" е народен израз. Не ме трийте!) Французите никога няма да се съгласят на пенсионната "реформа" на Макрон,но той упорито и абсолютно безсмислено се опитва да я прокара!

 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1689 Весело

  Що не, има още толкоз мигранти от неразвиващите се страни за приемане ?!
  А и джендъризма и педерасолесбийството още не са станали задължителни, както и мохамеданлъка ... (ツ)

 5. 5 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 513 Неутрално

  > Винаги ще има широка пропаст между стила на Макрон, на 41 години, амбициозния, нетърпелив и на моменти арогантен президент на Франция, и този на Меркел, предпазлива, прагматична, градяща консенсуси, канцлер на Германия

  Грешка. Точно там им е силата, в разликата на подходите към управлението. Взаимно се допълват.

 6. 6 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 495 Неутрално

  гардиан си говорят в бъдеще неосъществимо време. мерак им е да се месят в политиката на еу, ама си издухаха късмета

 7. 7 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Франсетата отказват да предоставяте ядреното си оръжие за "колективна" отбрана. На тях по принцип ОТАН не им трябва ни те открито си правят т...шак с него. Изказването за мозъчната смърт и хленченето на Столтенберг са показателни. Френците са саможиви копелета н,дето не обичат много да се къпете , надути са и мизерни. Само като им "отвъд морските територии",сравняваш ги с "комънуелта"на ингилизите и ти става ясно .

 8. 8 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Те намерили къде да се срещнат в Лондон . Подслушвали са ги британците

 9. 9 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Европа няма друга алтернатива освен да е обединена . Китай и Русия са опасни , но евреите в УСА които са шефове на ФЕД са най опасни

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9048 Неутрално
 11. 11 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  Ще се разберат и да не искат , защото интеграцията в ЕС е толкова напреднала , че връщането означава разпад и обратно , силен и независим ЕС само при Франция и Германия лидери.....Останалите ще се наложи да слушат или да си ходят по живо - по здраво !Е , някои ще почакат до вратата , но цената го изисква - ЕС няма да бъде сиропиталище , поне такава е идеята на двете страни.

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  Ще скъсат акордеона.
  Статията показва поне две важни неща. ЕС е неуправляем субект. Не се знае кой управлява ЕС и никой официално и неофициално не носи отговорност за управлението му. И второ, управлението в ЕС е блокирано заради новото съотношение на силите. Проблемът не е само да се разберат Макрон и Меркел, които никой никога не е избирал да управляват ЕС. И да се разберат двамата, вече много трудно могат да бъдат прокарвани решения в Европейския парламент и много трудно се създава единогласие между отделните държави. В Европа, както се казва, дойде време разделно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK