След Брекзит: Водещи икономисти не споделят оптимизма на британците

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънВсе повече британци са оптимисти за бъдещето на страната след развода ѝ с ЕС. Икономистите обаче очакват друго, сочат актуални проучвания. Артър Съливан разказва в статия за "Дойче веле".


"Да довършим Брекзит" беше мантрата, която помогна на консерваторите на Борис Джонсън да спечелят парламентарните избори във Великобритания миналия месец. Но изглежда, че втората част от лозунга "Да разгърнем потенциала на Великобритания" също е завладяла въображението на британците.


Според проведено в края на 2019 година проучване на YouGov по поръчка на вестник "Таймс" гражданите на Обединеното кралство са все по-големи оптимисти за икономиката на страната. На въпрос какви са финансовите им перспективи за 2020 г. един от всеки петима анкетирани отговаря, че очаква ситуацията му да се подобри - сериозен ръст в сравнение с проучването една година преди това. В същото време намалява делът на хората, които смятат, че положението им ще се влоши - от 40 на 25%.


Водещите икономисти не споделят оптимизма
Друго проучване обаче рисува доста различна картина на икономическите перспективи за Обединеното кралство. В ежегодното допитване на "Файненшъл таймс" сред 85 водещи икономисти голямото мнозинство от тях прогнозира малък или нулев растеж за британската икономика през 2020, позовавайки се на слабите данни за производството и продължаващата неяснота за това какви взаимоотношения ще поддържат в бъдеще Обединеното кралство и ЕС.


Подобно трезво разсъждение рязко контрастира с новогодишното послание на Джонсън за "една фантастична година и едно забележително десетилетие".


Тъй като консерваторите разполагат с мнозинство от 80 места в парламента, съответният законопроект лесно ще мине през парламента и почти сигурно ще доведе до официалното излизане на Великобритания от ЕС на 31 януари или малко след това. Джонсън уверява, че щом пътят пред Брекзит е окончателно разчистен, вече няма какво да спре идването на "по-добрите времена".


Вярно е, че изборите отчасти намалиха несигурността, което се отрази и на фондовата търговия: индексът FTSE 100 на водещите компании приключи 2019 година с 12% ръст - точно колкото беше загубил през 2018 година.


Като цяло обаче 2019-а беше добра година за фондовите пазари в световен мащаб, а ентусиазмът около очаквания ефект от Брекзит беше помрачен от поевтиняването на паунда, който се обезцени след новината, че през декември производството е продължило да намалява - за осми пореден месец. Централната банка понижи прогнозата си за БВП на Обединеното кралство, който през последното тримесечие на 2019 е нараснал само с 0.1%.


Икономиката се развива добре?


Независимо от това стагнацията, изглежда, не се отразява на нагласите на избирателите, които на последните избори подкрепиха консерваторите. Половината от тях са на мнение, че икономиката се развива добре, а 42% от всички анкетирани - приблизително същият процент хора, дали гласа си за консерваторите - вярват, че няма риск за работните им места през 2020 година. Само 11% са на обратното мнение.


Мнението на водещите икономисти, анкетирани от "Файненшъл таймс", се разминава с нарастващия обществен оптимизъм и с ентусиазма на Джонсън: 3/4 от тях очакват незначителен или нулев икономически растеж в Обединеното кралство през 2020-а. Също така мнозинството от тях смята, че финансовото състояние на британските домакинства няма да се подобри през настоящата година. Дори обратното - сегашният цикъл на ниски инвестиции ще оказва натиск върху работните места и може да доведе до съкращения.


Търговската сделка е ключът


Много икономисти от академичните среди и частния сектор посочват важността на преговорите за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС - от това ще зависи и как ще се представи в средносрочен и дългосрочен план британската икономика. Повечето експерти са на мнение, че докато ЕС и Великобритания не се договорят за бъдещата си търговия, икономиката няма да се възроди трайно. Което изглежда логично, след като почти половината от търговията на Обединеното кралство е със страните от ЕС.


Затова от гледна точка на британската икономика сега най-важно е започването на преговори с Брюксел. Твърдението на Джонсън, че ще се оттегли от преговорите в края на 2020 г., ако дотогава не бъде постигната търговска сделка, означава, че е възможно също Великобритания и ЕС да нямат договорени търговски отношения помежду си. Джонсън настоява за търговска сделка по модела на тази между ЕС и Канада, което би означавало съществуването на значителни търговски бариери.


Но пък познаваме Джонсън като човек, който неведнъж си е служил с лъжи по темата за Брекзит и когото многократно сме виждали да сменя становищата си - включително по въпроси, за които се е кълнял, че няма да промени. Наскоро еврокомисарят по търговията Фил Хоган прогнозира, че Джонсън ще се съгласи и на удължаване на преходния период след Брекзит.


Ако приемем, че е малка вероятността Великобритания и ЕС да постигнат търговска сделка за 11 месеца, и ако Джонсън остане верен да думите си за търговските преговори, 2020 година ще се очертае като период на сътресения за британската икономика.


Кой ще се окаже прав


И все пак мнозина от участниците в анкетата на YouGov, изглежда, не отдават чак такова голямо значение на постигането на споразумение. По време на кампанията за Брекзит през 2016 г. консерваторът и съмишленик на Борис Джонсън Майкъл Гоув каза: "Мисля, че на хората в тази страна им е дошло до гуша от експерти, уверяващи ги, че знаят кое е най-добре за тях."


Последните проучвания показват, че пропастта между тях се задълбочава. Очевидно ще трябва да мине време, преди да разберем кой за какво е бил прав.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Ааа ДВ да прощават но тия неща Гупендера ги разбира най добре и моля да не плагиатстват от него

  гошо
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Айде бъраааа, че ми втръснА от вас.

 3. 3 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ей такива „водещи“ икономисти казваха,
  че пазарната икономика е по-добре от плановата икономика.

 4. 4 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ей такива „водещи“ икономисти казваха,
  че пазарната икономика е по-добре от плановата икономика.

 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Но пък познаваме Джонсън като човек, който неведнъж си е служил с лъжи по темата за Брекзит и когото многократно сме виждали да сменя становищата си - включително по въпроси, за които се е кълнял, че няма да промени."

  През 2021 година, на лъжците - правилата на СТО.
  Нали плачеха за твърд Брекзит, да го получат на 01.01.21.

 6. 6 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Никой не е казал досега с футбола какво ще стане, ще има ли квоти за ЕС , национали на съответните държави.....Кой знае какъв миш-маш ще стане. ...

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 7. 7 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Водещи икономисти предвещават финансова криза от 6 години насам дето още не е дошла, 2008 предвещаваха още 3-4 години бурен растеж, 2016 прогнозираха крах на Уолстрийт ако Тръмп спечели...и в момента си нямат идея какво ще стане ама пак дават обстойни интервюта и поучават със задълбочени анализи.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Дянков също беше сред 100те топ цитирани икономисти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2471 Неутрално

  Ей такива „водещи“ икономисти казваха, че пазарната икономика е по-добре от плановата икономика.
  —цитат от коментар 3 на trj09592697

  И това е истина.

 10. 10 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Турчето БоДжо излъга за пореден път гласоподавателите и след Брекзит британците ще ядат калая...Хората отново не им бе казано какви ще са последствията след излизане от ЕС....Емоциите са едно,а реалните анализи съвсем друго....

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  Нормално разминаване , защото тези които масово гласуваха за Брекзит дефакто не разбират нищо /или почти нищо/ от икономика и икономичесите процеси!Тези , които са против безумието Брекзит са по-наясно като цяло с икономическата картина!

 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Водещите икономисти тотално се провалиха в прогнозите за след референдума за Брекзит, за след избора на Тръмп и в момента се провалят. Случва се точно обратното на прогнозираното от тях.
  По принцип науката,обществените науки, в момента се провалят тотално. Управлението на научна основа води до провал. Случват се събития и мащабни промени,които науките не могат да асимилират.

 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  "...3/4 от тях очакват незначителен или нулев икономически растеж в Обединеното кралство през 2020-а..."

  И какво застрашително има в това!? В Германия икономическото положение е значително по-лошо като тенденция.

  Да не говорим, че стремежът на британците е нещата да се променят в дългосрочен план, а не в първата година от "развода"...

 14. 14 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1017 Весело

  Никой не е казал досега с футбола какво ще стане, ще има ли квоти за ЕС , национали на съответните държави.....Кой знае какъв миш-маш ще стане. ...
  —цитат от коментар 6 на kasko


  Нищо няма да стане - пак на финала в европейските турнири ще си играят английските отбори помежду си ;)

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4370 Любопитно

  "...........Но пък познаваме Джонсън като човек, който неведнъж си е служил с лъжи по темата за Брекзит и когото многократно сме виждали да сменя становищата си - включително по въпроси, за които се е кълнял, че няма да промени. Наскоро еврокомисарят по търговията Фил Хоган прогнозира, че Джонсън ще се съгласи и на удължаване на преходния период след Брекзит..............."

  Борката си остава един изпечен лъжец ,но няма как да договори добра сделка с Брюксел, защото няма кой да му я даде!!!!!

 16. 16 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1757 Весело

  Водещите икономисти тотално се провалиха в прогнозите за след референдума за Брекзит, за след избора на Тръмп и в момента се провалят. Случва се точно обратното на прогнозираното от тях. По принцип науката,обществените науки, в момента се провалят тотално. Управлението на научна основа води до провал. Случват се събития и мащабни промени,които науките не могат да асимилират.
  —цитат от коментар 12 на gozambo


  Е, ти нали затова си тука и разясняваш.

 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 745 Весело

  Не зная кой от ЕС ще преговаря за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС, но ако е французин и човек като главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние (да не дава Господ някой немец), на Борето ще му се опече яйце на дебелия дирник! Нито французите, а още по-малко немците са съгласни и готови голяма икономика като тази на Великобритания да се ползва от условия, които биха я направили конкурентноспособна на европейския пазар, че и на други пазари – те да не са луди да работят за благосъстоянието на британците? Имам личен опит от това как хора от Ситито псуваха най-хамалски пакитата и другия боклук от бившите колонии за това, че им сервираха безизходната ситуация да местят офиси във Франкфурт, Париж и Амстердам. Никой не бе готов да плаща покачилите се с 50 и повече процента наеми на офиси и жилища, но просто нямаха избор!

  Така че очаквайте делокализация на бизнеси, загуба на пазари, остър глад за кадри в селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, а най-вече в здравеопазването. И в момента, по най-оптимистични данни, липсват около 50 000 души изпълнителски персонал в тези сектори. А ако някой се надява на бай Тръмп, ще се разочарова жестоко! Той си е парче бизнесмен, британците, колкото и да имат „специални отношения“ с тях, са в жестоко затруднение и му падат на пангара, където той ще си ги оноди както си иска и колкото си поиска!

  А ако британците вземат, та докарат Корбин на власт, което изобщо няма да ме учуди, като ги знам колко са неадекватни, тогава могат да си приготвят суха храна за три дни и бутилки минерална вода, щото нито Шотландия, нито Северна Ирландия имат каквото и да било желание да участват в този цирк! Британската лира ще стане 1:1 с лева и тогава мисля да си купя малко – колкото за старините, щото не всички британци са луди като Борето и тази страна все пак има резерви за възстановяване! Ще се радвам и на други мнения!

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  "Надежда всяка тука оставете"!
  Пише го на портала на Ада, но явно се отнася за противниците на Брекзит. Във ВБ те са намаляли наполовина. в Европата явно са претръпнали вече, само в България не се предават и не се отказват. Нямало било в Англия да има растеж, че то и в Еврозоната няма. А тук даже е все едно дали има или няма, щото не оказва влияние. Не разбрахте ли, че когато Брексита е факт, той вече не е интересен. 50% от икономиката на ВБ е свързана с Европа, другите 50% с цял свят. Америка, Китай, Индия, Русия........., Турция даже. И няма прегради, няма бариери, няма пречки, няма квоти и пакети. Британците се оправиха, помислете за себе си.

 19. 19 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#13] от "Kosta Delev":

  Коста,
  прочети си внимателно коментара и ще установиш, че без да искаш си си отговорил на въпросът.

  Та търсейки развитие в дългосрочен план е доста неприятно да имаш нулев ръст, а какво остава за рецесия. Грубо казано, Великобритания 2020 ще тъпче на място или даже ще се върне назадад, докато другите ще се придвижат напред.
  Което означава, че дистанцията ще се увеличи и за великобритания ще е по-трудно да навакса тази увеличена дистанция, какво остава да "излезе с един перчем" напред...

  Модератора е неадекватен!
 20. 20 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#17] от "Santos":

  За твое сведение Корбин здава властта на2 април

 21. 21 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ако въобще има Брекзит , то след него няма да има Великобритания !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK