Фаталната грешка на Германия към Русия

Фаталната грешка на Германия към Русия

© ReutersГермания неведнъж си е прехапвала езика пред Путин. Дори когато той лъже. Но така Берлин допуска фатална грешка. Коментар на Йорг Химелрайх за "Дойче веле".


Политическите отношения между Германия и Русия достигнаха най-ниската си точка. Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие, сякаш нищо не се е случило. Това си го знаем: няма смисъл без нужда да се караме с Путин. Защото, нали, той ни трябва за решаването на други политически проблеми - например в Близкия изток, в Източна Украйна или пък за ядрените оръжия. Така поне гласи безспорното политическо клише.


Кой как тълкува фактите


Но тъкмо тук е скрита и фаталната грешка в сметките на германската политика към Русия: надеждата, че ако със средствата на дипломацията се омаловажават атаките на Путин срещу мира и правовия ред в Европа, той навярно ще бъде готов да прави отстъпки по други въпроси.
Но всъщност става тъкмо обратното: Путин тълкува това дипломатическо премълчаване като признак на слабост. И тази слабост на европейците подсилва позициите му - както вътре в Русия, така и извън нея. Защото по-могъщ политически е именно онзи, който съумее да наложи своето тълкуване в днешните времена, силно замъглени от фалшиви новини. По същата причина и публичният език на външната политика в днешния свят на модерните комуникации - с интернет и социални мрежи - става единица мярка за влияние в междудържавните отношения.


Казано по-просто: кой може да си позволи да каже нещо на отсрещната страна, без да се страхува от последствията?


Когато френският президент Еманюел Макрон - изнервен от Тръмп и от летаргията на Берлин по отношение на германо-френския оръжеен проект, постави на НАТО диагнозата "мозъчна смърт", германският канцлер Ангела Меркел бързо се втурна към микрофоните, за да обяснява, че тя и федералното правителство не споделят тази оценка.


В същото време, когато преди няколко месеца в Берлин посред бял ден беше убит един грузински гражданин, в германската политика настъпи многоседмично неловко мълчание. Нищо, че много бързо подозрението падна върху Вадим Соколов, който очевидно е действал с подкрепата на руската държава. Тоест - че става дума за политическа екзекуция, която едва ли може да бъде осъществена без одобрението на Путин.


В крайна сметка главният прокурор на Германия все пак се видя принуден лично да поеме случая, защото Русия отказваше каквото и да било сътрудничество. А когато вече нямаше как да се премълчават обстоятелствата около убийството, германското правителство от немай-къде изгони двама руски дипломати, защото иначе направо щеше да стане за смях. Но и тази реакция беше твърде мека, като имаме предвид колко нагло беше посегнато срещу суверенитета и сигурността на Германия.


Нима Путин има право да лъже?


На пресконференцията след срещата за Украйна в така наречения "нормандски формат", състояла се в началото на декември в Париж, Путин заяви в присъствието на германския канцлер, че убитият е бил "бандит", когото германското правителство отказвало да предаде на Москва. А това естествено беше чиста лъжа и същевременно мълчалив аргумент в подкрепа на тази политическа екзекуция с участието на руската държава.


Ангела Меркел добре знаеше, че е лъжа. Но въпреки това си замълча. Чак на следващия ден правителственият говорител с половин уста поясни, че Берлин не е получавал искане за предаването на въпросния човек.


Излиза, че в диалога с Германия Путин има право да лъже, без никой да му търси сметка. Берлин по един направо престъпен начин му позволява да налага както своето тълкуване на посегателствата срещу германския суверенитет, така и обичайното си универсално обяснение: всъщност Русия винаги става невинна жертва на клеветите, които Западът разпространява по неин адрес.


Германската политика не бива да разрешава на Путин да прокарва тези свои тълкувания. Защото, ако го допусне, това всъщност ще означава, че официално се съгласява с действията на руския президент и дори му помага да разшири възможностите си за атаки срещу германския суверенитет. Това трябва да стане ясно на всички онези представители на германското правителство и на политическите партии, които смятат, че късогледото премълчаване или омаловажаване на подобни нагли посегателства срещу правото би могло да склони Путин към някакво сътрудничество или пък към определени икономически услуги.


Вярно е точно обратното. Тъй че всеки, който държи на безспорно необходимото сътрудничество с Путин, всъщност не би трябвало да се свени да разговаря с него в прав текст.


Йорг Химелрайх е доктор на юридическите науки и преподавател във Висшето училище по търговия в Париж.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  "....Но става тъкмо обратното: Путин тълкува това дипломатическо премълчаване като признак на слабост......"
  ..........
  Тук Жужето е право!

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Винаги съм се питал дали Меркел е била вербувана от КГБ в Източна Германия или СССР или просто не може да излезе от егоистичната, късогледа германска политика спрямо Русия от втората половина на 20 век.

 3. 3 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2442 Неутрално


  Путин и шайката зад него разбират само от пляскане през престъпните ръчички и всеки, който тръгва към тях с аргументите на демокрацията - ГРЕШИ !
  В подкрепа на горното ще си позволя да напомня за ВСВ и престъпното мълчание на света по отношение на Хитлер и Сталин .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 4. 4 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Комсомолката Меркел си остана комсомолка!
  Та нали преди дни беше за подписване на "Пакт Муте-Путя"!

 5. 5 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Това е стара истина, че с руснаците се разговаря само от позицията на силата, всякакви други дипломатически и цивилизовани подходи те ги възпириемат като слабост..

  Странно е, че германците не са го разбрали досега и колкото по-бързо се освестят, толкова по-добре за тях

  Freedom of speech
 6. 6 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  ++
  Има данни, че нейния баща е давал сведения на ЩАЗИ!

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1178 Весело

  Я, че само преди два дни получихме урок.
  Вече може всеки да убива когото си поиска, където и да е било.

 8. 8 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Винаги съм се питал дали Меркел е била вербувана от КГБ в Източна Германия или СССР или просто не може да излезе от егоистичната, късогледа германска политика спрямо Русия от втората половина на 20 век.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Просто източно германка....

  Имало едно време ссср...
 9. 9 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#5] от "Petar Ivanov":

  "Това е стара истина, че с руснаците се разговаря само от позицията на силата"

  Така е. Тази истина е много стара. Още Наполеон, а след него и Хитлер са я знаели.

 10. 10 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Това е стара истина, че с руснаците се разговаря само от позицията на силата, всякакви други дипломатически и цивилизовани подходи те ги възпириемат като слабост..Странно е, че германците не са го разбрали досега и колкото по-бързо се освестят, толкова по-добре за тях
  —цитат от коментар 5 на Petar Ivanov


  Не, няма такава "стара истина" ! Историческите факти доказват точно обратното. И това германците го знаят най-добре. При това още от времето на тевтонските рицари, та чак до Хитлер. Шведите също го знаят, французи, италианци, румънци, монголи, татари, турци, литовци, .... и т.н. Явно Меркел чете Бисмарк, а той е най-великият германски политик на всички времена.

 11. 11 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Ами да, даже още по-стара истина, повечето цивилизовани народи са я знаели за татаро-монголите, на които рашките са наследници..

  Freedom of speech
 12. 12 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#10] от "gwe49620445":

  Човече, недей моля те, че направо си разлях бирата от смях..: ))
  Меркел е толкова далече от Бисмарк, че просто няма база за сравнение...: )

  Freedom of speech
 13. 13 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Путин и шайката зад него разбират само от пляскане през престъпните ръчички и всеки, който тръгва към тях с аргументите на демокрацията - ГРЕШИ ! В подкрепа на горното ще си позволя да напомня за ВСВ и престъпното мълчание на света по отношение на Хитлер и Сталин .
  —цитат от коментар 3 на niksan1


  Леко с пляскането.
  С Хитлер и Сталин също по-внимателно. Не знам двамата да са се срещали и здрависвали. За разлика от Чембърлейн и Даладие. При това са се срещали и с Хитлер, и с Дучето. Отгоре на всичко дадоха на Хитлер зелена светлина за световна война.

 14. 14 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Не само Наполеон и Хитлер, но и Рейгън и Тачър разговаряха с Русия от позицията на силата.

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Весело

  Я, че само преди два дни получихме урок.Вече може всеки да убива когото си поиска, където и да е било.
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  Да всеки може да бъде очистен, където и да е, когато и да е! Но само един или двама го могат това!

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  Мейнстрийма пак размишлява над някакво убийство грузинец бандит и търси в това разрив в отношенията на Путин с Русия, значи провокацията с убийството си е явна с цел да им вреди на отношенията!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#10] от "gwe49620445":Човече, недей моля те, че направо си разлях бирата от смях..: )) Меркел е толкова далече от Бисмарк, че просто няма база за сравнение...: )
  —цитат от коментар 12 на Petar Ivanov


  А ти на какво разстояние си от нея ?

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Весело

  До коментар [#11] от "Petar Ivanov":

  М'че какво им е на татаро-монголите бе ти да не си расист?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Винаги съм се питал дали Меркел е била вербувана от КГБ в Източна Германия или СССР или просто не може да излезе от егоистичната, късогледа германска политика спрямо Русия от втората половина на 20 век.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Много ясно! Путин е велик, сложи свои хора и в Германия, Сащ, Италия, Франция..абе навсякъде.Гааааааааа.................

 20. 20 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "...Путин заяви в присъствието на германския канцлер, че убитият е бил "бандит", когото германското правителство отказвало да предаде на Москва. А това естествено беше чиста лъжа..."

  Лъжа? Май коментаторът се е пообъркал или направо си лъже, разчитайки на неосведомеността на аудиторията в Германия и почти навсякъде в Европа.

 21. 21 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Весело

  До коментар [#9] от "moreee":Не само Наполеон и Хитлер, но и Рейгън и Тачър разговаряха с Русия от позицията на силата.
  —цитат от коментар 14 на dlagnikov


  Като игнорираме Наполеон, по скоро със ссср! Не бива да се бърка, защото русийката днес е бледо, мършаво и миризливо подобие на ссср!

  Имало едно време ссср...
 22. 22 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#13] от "gwe49620445":

  Леко с манипулациите. Сталин може и да не е купонясвал с Хитлер, но от 1939 до 1941 са били съюзници, благодарение на пакта Молотов - Рибентроп. А, Молотов определено се е здрависвал и купонясвал с доста нацита, че и с хайл Хитлер ги е поздравява.

  А, германците пак се заиграват с руснаците и това наистина е огромна грешка.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 23. 23 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нищо им няма на татарите, само са изградили една от най-бруталните империи в историята на човечеството, избила най-много хора като процент от населението на планетата...

  Freedom of speech
 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Германия и Русия са сродни племена.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на Vova Josei-ki
  Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2313 Весело

  До коментар [#21] от "citoplast":

  А, не!
  Ако не беше "упало" онова Су-57 срещу тези на снимката, знаеш ли как щеще да ги разпердушини?

  https://i1.wp.com/theaviationist.com/wp-content/uploads/2020/01/Elephant-Walk-52-F-35.jpeg?resize=678 ,381&ssl=1

 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие.."

  Сериозно ли е подходящ пример точно в момента? Успех!

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  И Рейгън го знаеше! И видя сметката на империята на злото СССР!

 28. 28 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2730 Гневно

  Убили някакъв грузинец в Германия !? Ау, каква страшна трагедия!? А за стотиците избити, осакатени и малтретипани етнически германци от навлеците поканени от Меркел нито дума! Щом не вярва на Путя да вярва на Ердоган защото той със сигурност няма да я излъже както вярващ муслим никога не лъже неверника!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Нищо им няма на татарите, само са изградили една от най-бруталните империи в историята на човечеството, избила най-много хора като процент от населението на планетата...
  —цитат от коментар 23 на Petar Ivanov


  От къде ги вадиш тези сведения татарите колко са убили?
  САЩ извършват геноцид на над 100млн индианци ? И още толкова във военни конфликти от 50г, за убитите с интервенциите с дрога , опасни лекартсвта и храни да не говорим!


  Меркел ще си слука Путин защото икономиките им са свързани!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2730 Весело

  "А, германците пак се заиграват с руснаците и това наистина е огромна грешка."

  С турците да се заиграват! Те по нищо не се отличиват от тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Любопитно

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  "Гааааа." Така ли се смеете руснаците? 😂🤣

 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин...."
  И какво?
  В Германия често биват убивани граждани на други държави.

 33. 33 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 650 Весело

  [quote#19:"von_seeckt"][/quote]

  Много ясно! Путин е велик, сложи свои хора и в Германия, Сащ, Италия, Франция..абе навсякъде.Гааааааааа.................  Е и, цъфнаха и вързаха москалите в блатото!

 34. 34 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 802 Весело

  ...повечето цивилизовани народи са я знаели за татаро-монголите, на които рашките са наследници..
  —цитат от коментар 11 на Petar Ivanov

  Все едно чета мнение на македонец за българите.

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2730 Любопитно

  До коментар [#9] от "moreee":Ами да, даже още по-стара истина, повечето цивилизовани народи са я знаели за татаро-монголите, на които рашките са наследници..
  —цитат от коментар 11 на Petar Ivanov


  Татарите що се жалват тогава на турците от руското робство в Крим?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  До коментар [#24] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Немците са доста по-цивилизовани! Дори не спят върху тухлените печки през зимата, а и не ходят по нужда във външни тоалетни!

 37. 37 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 650 Весело

  Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин, федералното правителство, а и почти всички германски партии побързаха да се върнат към политическото всекидневие.."Сериозно ли е подходящ пример точно в момента? Успех!
  —цитат от коментар 26 на дерибеев


  Поредния Тъп въпрос на Дерибеев! Задавай си ги на ум Дерибеев, или не можеш?! Не, не можеш!!!

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Убили някакъв грузинец в Германия !?
  —цитат от коментар 28 на Julian Mall


  Не е грузинец, а чеченец.. с грузински паспорт, да, това е така..
  И май се е занимавал и с наркотици..

  Да, но немските партии, след минута мълчание, в негова памет, почти всички се завърнаха към ежедневните си дела..
  С изключение на Зелените, разбира се, които 40 дена ходиха да преливат на гроба му ..

  Що всички немски партии не потънаха в скръб и не бяха покрусени, как може бе .. хеле пък от "Алтернатива за Гемнания" фашистите даже са се и радвали : "един чеченец по-малко"
  Тежки въпроси задава "Дойче веле"..

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Любопитно

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  И дори бият негрите, нали? 🤣😂

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Любопитно

  До коментар [#30] от "Julian Mall":

  Турците ви са съюзници! Забрави ли това, росиянец?

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":

  "И май се е занимавал..." Това е основание за смъртна присъда! Особено щом има "май"!

 42. 42 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  Много ясно! Путин е велик, сложи свои хора и в Германия, Сащ, Италия, Франция..абе навсякъде.Гааааааааа..............
  ================

  Будёновка, под този твоя коментар има само един +)) Пак е твой ли??? ))) Гааааааааа.......

 43. 43 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Гибелта на Зелимхан трябва да ни накара, всички нас, да се замислим..

  А и немците, май са гузни .. да си спомним, та те също бяха залепили етикет, на прогонения Зелимхан - "ислямист".. следили са го, отказали са му убежище, разпитвали са за него ..

  Ето от руската редакция на "Дойче Веле"..
  ------------------------------
  .."По данным WDR, немецкие органы безопасности некоторое время вели Зелимхана-Торнике как "лицо, представляющее угрозу для общественной безопасности", но по неназванным причинам в 2018 году подозрения с него сняли, узнала газета Tagesspiegel.
  Подозрения были совершенно не обоснованные, уверен Мас, называющий себя "другом" Зелимхана. Тем не менее в убежище чеченцу отказали.."
  ---------------------------
  Гузни сте, а Дойчо Велета?
  Отказали сте на човека убежище..!
  Ислямист бил, а?? А сега, като не е жив и съжалявате, ама късно!

  А помогнахте ли на чеченците, когато се биха с афганистанци-наркотърговци в Котбус??

  Ей пак от Дойче Веле:
  -----------------------
  "Министр говорит, что чеченцев отличает очень быстрая мобилизация соотечественников из других мест. Настолько быстрая, что немецкая полиция подозревает, что подобные акции готовятся заранее.
  Такая ситуация сложилась прошлым летом в городе Котбус, где конфликт между чеченскими и афганскими беженцами разросся в масштабную драку, после которой полиция задержала два десятка чеченцев. "
  -------------------------
  Чеченците ви виновни ..
  Вие не стъпите на врата на афганистанските нарко-търговци, а търсите виновни ..

 44. 44 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Конрад Аденауер и Хелмут Кол се въртят в гробовете си.
  Тази госпожа дано скоро се разкара. няма да се учудя ако и нея като Шрьодер не я видим на някоя руска хранилка.
  СРАМ ЗЯ ГЕРМАНИЯ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 45. 45 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  Извинявайте приятели, но има някакво неразбиране. Защо си приказваме за отношение към Русия от позиция на силата? Не за това става дума в статията, а и в живота. Не става дума за това Германия да обявява война на Русия заради това, че режимът на Путин си е позволил да ликвидира законно пребиваващ в Германия грузински гражданин. Става дума за това да се реагира подходящо. А това означава незабавно да се вземат налагащите се в такива случаи мерки - остра декларация на министерство на външните работи недвусмислено обвиняваща руското правителство, привикване на руския посланик в Берлин и връчване на протестна нота, изхвърляне не на двама, а на демонтративно голям брой руски дипломати, вдигане на достатъчно шум около заподозрения Вадим Соколов. А ако все пак Путин си позволи в присъствието на Меркел да лъже то Меркел да вземе микрофона и спокойно да му заяви (на руски език - тя го знае добре, нищо, че и Путин знае добре немски - да няма шест-пет в превода): "Врёшь Володя, врёшь. вы экстрадиции этого человека никогда не требовали".
  Това е, твърдо, но не грубо Путин и Русия да бъдат поставени в обяснителен режим и те да мислят как да се оправдават. Та друг път да внимават какво правят. Както вече не провождат любители на катедрали в Англия.

 46. 46 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Леле и индианците намеси...😂
  А щом не знаеш, че империята на монголите е най-бруталната и смъртоносна в историята ( ок 50 млн или 5 %от тогавашното население), толкова по-зле за теб...: ))  Freedom of speech
 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  "Но въпреки че в Берлин бе убит един грузински гражданин...."И какво?В Германия често биват убивани граждани на други държави.
  —цитат от коментар 32 на Virgin


  А афганистанците са им скачали на бедните чеченци в Котбус ..
  После-полицията арестувала 20 чечена..

  Ама защо бе, как може .. тях и Путин ги тормози, и немската полиция ги следи, и наркодилъри афгански скачат да ги бият..
  Отвсякъде мъка и тормоз..

  Винаги храбър народ-мъченик!

  А немските служби не са по-добри, отнасяли са се с предубеждение към Зелимхан например, правят расистки анти-чеченски изказвания по медии..:
  --------------------------
  "Наскоро шефът на ФКС Холгер Мюнх директно призна в интервю за в."Велт ам зонтаг", че руско-кавказката организирана престъпност продължава да разширява своето влияние на Запад"
  ----------------
  Холгер Мюнх е фашист!
  Долу ръцете от чечените в Германия!
  Хора бдете!

 48. 48 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3500 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  "Гааааа." Така ли се смеете руснаците?
  ==========================

  Не)) това привилегия е само за истински путиноиди, те обикновено носят будёновка- отстрани и набекрень))

 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Конрад Аденауер и Хелмут Кол се въртят в гробовете си.Тази госпожа дано скоро се разкара. няма да се учудя ако и нея като Шрьодер не я видим на някоя руска хранилка.СРАМ ЗА ГЕРМАНИЯ!
  —цитат от коментар 44 на haq30626233


  Срам!
  И на Зелимхан не са му дали одма бежански статут , а са го следили, уж че опасен..
  И Холгер Мюнх говори злобни приказки за кавказците ..
  И немските партии, след минутата мълчание, са се върнали към ежедневието си ..

  Това е Меркелова Германия ..!
  Рибата се вмирисва от главата .. най-виновна е Меркел!

 50. 50 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един препатил":

  "режимът на Путин си е позволил да ликвидира законно пребиваващ в Германия грузински гражданин"

  Въпросният "грузински гражданин" е чеченец-ислямист, приятел на Ахмед Чатаев-едноръкия. Същият този "гражданин" е участвал в 2-те чеченски воини. Заповядай и снимка на "мирният гражданин":

  https://agenda.ge/en/news/2019/2294

  Как ти се струва?

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  .. режимът на Путин си е позволил да ликвидира законно пребиваващ в Германия грузински гражданин ..
  —цитат от коментар 45 на Един препатил


  Бе Зелимхан, май не е влезнал твърде законно .. па не му и трябва.
  Нали е бежанец?
  Бяга през глава от войната в Сирия - кво толкова - за визи и паспорти ли да мисли или да се спасява? ..
  Докато стигне Берлин покрай него все стрелба и падат мини .. ей така е дошъл.

  П.П
  Путин е настроил и афганистанците в Котбус - да са в конфликт с чечените ..
  Звяр!

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един препатил":"режимът на Путин си е позволил да ликвидира законно пребиваващ в Германия грузински гражданин"Въпросният "грузински гражданин" е чеченец-ислямист, приятел на Ахмед Чатаев-едноръкия. Същият този "гражданин" е участвал в 2-те чеченски воини. Заповядай и снимка на "мирният гражданин":https://agenda.ge/en/news/2019/2294 Как ти се струва?
  —цитат от коментар 50 на moreee


  Па и как така "законно пребиваващ".. ??
  Наш Зелимхан е влезнал с виза, през КПП??

  Ти да видиш ..
  Ами бежанец е, бе .. бяга от войната в Сирия ..

 53. 53 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Крайно време е Вова да бъде обявен за опасен международен терорист. Не е лошо Меркел да си извади главата от дирника и да погледне истината в очите.

 54. 54 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един препатил":"режимът на Путин си е позволил да ликвидира законно пребиваващ в Германия грузински гражданин"Въпросният "грузински гражданин" е чеченец-ислямист, приятел на Ахмед Чатаев-едноръкия. Същият този "гражданин" е участвал в 2-те чеченски воини. Заповядай и снимка на "мирният гражданин":https://agenda.ge/en/news/2019/2294 Как ти се струва?
  —цитат от коментар 50 на moreee


  Ушанка, ама от кои ислямисти е бил, от тези на Р. Кадиров и на Солеймани? Бягай да наглеждаш труженичките...

 55. 55 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 802 Весело

  Авторът Йорг Химелрайх дали знае, че германската прокуратура първо обяви, че Русия не съдействала за разследването на убийството на грузинско-чеченския терорист и чак на следващия ден изпрати писмо с искане за такова съдействие?

 56. 56 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#54] от "bez_ime2":

  "Ушанка, ама от кои ислямисти е бил, от тези на Р. Кадиров и на Солеймани?"

  От тия, които Путин ги праща по списък при девиците, глупи. Докато не умре и последния от тях, той няма да спре. Пази си силите щото още дълго ще имаш възможност да се изхождаш под такива статии на Дойчо Зелев.

 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3195 Неутрално
 58. 58 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  "преди няколко месеца в Берлин посред бял ден беше убит един грузински гражданин"

  Отново висш пилотаж в манипулациите, представен от Дойче Веле. Нито думичка, че всъщност въпросния "грузински гражданин" убит от руснаците е чеченец-ислямист.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  До коментар [#58] от "moreee":

  Заприличахте на Ети! Щом е обявен за "чеченец-ислямист" (нещо като "гюленист" ще да е), то заслужава смърт без съд и присъда!

 60. 60 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 723 Неутрално

  "Излиза, че в диалога с Германия Путин има право да лъже, без никой да му търси сметка."
  Е то да беше само в диалога с Германия.....

 61. 61 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Около четири хиляди и двеста германски фирми оперират в Русия и като от Рог на изобилието изсипват върху ,,източните партньори” най-доброто, с което разполагат. Трите измършавели кита на руската икономика - енергетиката, добивната промишленост и военно-промишленият комплекс не биха могли да съхранят плавателната си способност без германска помощ.
  Почти целият германски истаблишмънт лобира срещу антируските санкции. Дяволският меркантилизъм му пречи да обяви края на илюзиите относно ,,империята на злото”. Заповеднически го тласка да използва малките страни като разменна монета за груповия си интерес.
  Изоставените ,,фронтови” държави съвсем сами се борят срещу хибридната експанзия. Сред все по-разочароващите се източноевропейци се усеща потискаща умора от безплодното очакване препатилите германци да се вземат в ръце. Рационалният източноевропейски страх произлиза от германското бездействие, а не от евентуално възраждане на германската военно-политическа мощ.
  През двадесети век Колелото на Съдбата прегази Германия заради нейната прусашка арогантност. Сега изпъква друго отблъскващо качество. Необузданата алчност на немалък брой германски политици, индустриалци и акционери няма как да не докара бедствие.
  Плочките на доминото са подредени в редица. Някъде ,,черен лебед” разперва антрацитени крила. За да бъдат посрещнати във всеоръжие предизвикателствата на времето, възниква необходимостта от три универсални мерки.
  Преосмисляне. Пренасочване. Нов подход.
  https://practic-sofia.blogspot.com/

 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Абсолютно точна позиция! Много точна е и оценката на поведението както ка Русия, така и на Германия.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#54] от "bez_ime2":"Ушанка, ама от кои ислямисти е бил, от тези на Р. Кадиров и на Солеймани?"От тия, които Путин ги праща по списък при девиците, глупи. Докато не умре и последния от тях, той няма да спре. Пази си силите щото още дълго ще имаш възможност да се изхождаш под такива статии на Дойчо Зелев.
  —цитат от коментар 56 на moreee


  Ушанка, имам достатъчно сили да се гавря с русиянски дупедавци, хо-хо-хо...

 64. 64 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  Във век на глобални медии политиците трябва да казват само истината, цялата истина и нищо повече от истината.
  Истината често е неудобна, защото интересни са тъкмо спорните въпроси.
  По тази причина проклятието на нашето време е ПОЛИТКОРЕКТНОСТТА.
  По тази причина подкрепям Тръмп и Брекзит, защото това са двете явления най-силно отрицание на политкоректността.

  подпис
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  По този начин Меркел предаде интересите не само на германците, но и на всички европейци.

 66. 66 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Проблемът в частност е немски но всъщност е западноевропейски. Западноевропейците от следвоенните поколения не познават руснаците нито като манталитет, нито като начин на мислене, като ценностна система. Поради тази причина правят непрекъснат ф´грешки в общуването си с тях на всички нива. Но на политическо е фатално. Имам щатието ( поне аз го гледам от тази страна) да съм живял и в двата свята- до първите си 24 години в социялстическа България а след това в Западна Европа. Много съм пътувал и отлично познавам Русия и руснаците както преди така и сега. Свъзват ме и сериозни приятелства както с хора от много други страни и виждам разликите в мисленето Далеч съм от това да обвинявам един нормален руснак затова което сътворява бандитската им шайка която се е окупирала власта и без кръв няма да я пусне. Путин не е феномен , такива като него има по етажите на тайните служби и властта . Достаъчно добре обучен , той влиза в един диалог, преговори винаги от позицията да вземе без да даде. А в Западния свят максимата е - за да стане една сделак трябва и двете страни да са доволни. . Освен това зад огромната бликаща навън грандомащани и в поведение , строителство , на всички нива имперско мислене се крие един огромен КОМПЛЕКС ЗА МАЛОЦЕННОСТ: Но той се усещa само когато няма друг руснак наблизо защаото никой никога няма да си го признае. И така се получава че мразят западната цивилизация, правт всичко възможно да я рушат а при всяка възможност ДРАПАТ за там с цената на всичко.Има и ощe съществено- В Запдната цивилизация животът на хората е най-голямто , най-ценното,. И такова е мисленето на държавно ниво. Руските властеимащи раполагат с живота на народа си като с нещо което е тяхно и могат да правят каквото си искат. Ето това нито един западно-европеец никога няма как да проумее.НИКОГА.

 67. 67 Профил на magelan
  magelan
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#61] от "Practic":Много добър коментар ! Благодаря !

 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  И като имате предвид, че Германия има командни позиции в ЕС, вижте как цяла Европа страда от германската комплексарска и бакалска политика. В името на някаква дребна бакалска изгода продават Европа и на Русия,и на Китай.

 69. 69 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  До коментар [#50] от "moreee":

  Приятелю "moreee", по въпроса кой кога кого може да трепа се разберете сам със себе си - да не изпадате в раздвоение на личността когато става дума за чеченски терористи и ирански генерали.

 70. 70 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Всичкото се крие в Тръбопровода (Северен Паток 2 де!) Бизнес партньори ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 71. 71 Профил на irrational exuberance
  irrational exuberance
  Рейтинг: 1217 Весело

  "Нищо, че много бързо подозрението падна върху Вадим Соколов, който очевидно е действал с подкрепата на руската държава. "

  "Германската политика не бива да разрешава на Путин да прокарва тези свои тълкувания."

  Мола?! Начи "очевидно"(то) не е тълкуване?
  Баси Гьобелса, баси ХитлеРайха!?

  "My way of joking is to tell the truth." - G.B. Shaw
 72. 72 Профил на runmen._
  runmen._
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#22] от "andreas_hofer":

  “ Леко с манипулациите. Сталин може и да не е купонясвал с Хитлер, но от 1939 до 1941 са били съюзници, благодарение на пакта Молотов - Рибентроп. А, Молотов определено се е здрависвал и купонясвал с доста нацита, че и с хайл Хитлер ги е поздравява. “

  Доста тъпа манипулация, която вече не минава и за онези 80 %. Преди СССР, Англия, Франция и Полша подписват пакт за ненападение и добросъседство с Хитлер. Това не ги прави съюзници. По-късно, Полша и Германия разделят Чехословакия.

 73. 73 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  А беше време, когато DW бранеха със зъби и грантове неадекватната политика на Меркел при фалита на Гърция, разпалването на войните в Либия и Сирия, последствията за Русия след окупацията на Крим, скъсването на отношенията с Турция последвалото емигрантско нашествие в Европа.
  Най-свободната и независима медия в света, вече се отказва от дитирабмите си през последните 15г. , почувствала просветление и сега вече има нова линия за пропаганда...
  Другари, трябваше ли да си влачите л@йната 10г. и да не си признавате, че ви бликат от всякъде ?

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#61] от "Practic":

  Поздравления за коментара, или по-точно това си е направо анализ на руско-германските отношения в днешно време

  Истината е, че ако не са НАТО и американците, германците биха ни харизали без да им мигне окото на руснаците..

  Freedom of speech
 76. 76 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#66] от "magelan":


  ++++++++

  Freedom of speech
 77. 77 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#10] от "gwe49620445":

  СССР няма нищо общо с Руската империя. Така както комунистът Путин няма общо с руските императори.

  Виж четвъртият пост на Siegfrieg

  https://forum.gong.bg/viewtopic.php?t=191554

 78. 78 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiegel":

  Меркел е само огледало на интересите на част от политикоикономическия елит на Германия, който се втурна да върти бясно далавери с Русия и с престъпната и шайка особено с газа. И мисля, че безличната Меркел не беше пробутана случайно напред в политиката. Очакваше се, че като гедерейска възпитаничка и ходила из СССР ще бъде удобна за диалог с Русия, както и съвсем случайно Путин се оказа пък че бил в ГДР. След като германски канцлер стана управител в Газпром и Дейче банк се превърна в перачница на руски мафиотски пари нещата станаха още по-зле. В името на въпросната газова далавера, освен че натресе Северен поток 1, Меркел наложи вето на влизането на Украйна и Грузия ва нАТО на Букурещкото съвещание, с което даде картбланш на руската агресия в Грузия, а години по-късно и на тази в Украйна. Когато търгашеството и лакомията за бърза печалба вземат връх над сигурността и приниципите на една общност, тя се превръща в лесна плячка на враговете си. А иначе някаква промяна в Германия може да настъпи, когато - първо хрантутниците на Газпром наречени германски социалдемократи излязат от управлението и когато начело на християндемократите застане адекватен лидер.

 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  И Рейгън също.

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  До коментар [#45] от "Един препатил":

  Само това не е достатъчно. Ефективният натиск задължително минава през икономически мерки. Вместо това обаче виждаме защитаване с нокти и зъби на руски енергийни проекти застрашаващи сигурността на Европа. За съжаление не виждаме нито едното , нито другото.

 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3257 Неутрално

  Двамата европейски гении Меркел и Макрон не се посвениха да върнат в ПАСЕ агресорът Русия и да тласнат Украйна към гнили компромиси и фалшив мир с Русия.

 82. 82 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Карл XII преди тях я е научил тая истина ,че дори е отишъл в Турция да си я доучва

  гошо
 83. 83 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#9] от "moreee":

  Карл XII преди тях я е научил тая истина ,че дори е отишъл в Турция да си я доучва

  гошо
 84. 84 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Винаги съм се питал дали Меркел е била вербувана от КГБ в Източна Германия или СССР или просто не може да излезе от егоистичната, късогледа германска политика спрямо Русия от втората половина на 20 век.
  —цитат от коментар 2 на spiegel


  Меркел със сигурност е вербувана. Дали от западните шороши, глобалисти, затоплисти, мигрантофили и еврофоби, дали от североизточните троцкисти и КГБисти.
  Нито е късогледа, нито изкуфяла, а просто, безкрайно мръсна!

 85. 85 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  До коментар [#38] от "simChо":"И май се е занимавал..." Това е основание за смъртна присъда! Особено щом има "май"!
  —цитат от коментар 41 на vassilun


  Мнозина хора, дето се занимават с хероин и ги убиват..
  Как може бе!

  Долу ръцете от дилърите!
  Това не е основание за присъда!

  А афганистанските нарко-дилъри скачали на чечените в Котбус!

  По този начин Меркел предаде интересите не само на германците, но и на всички европейци.
  —цитат от коментар 65 на Роси

  Меркел не успява да защити чечените!
  И афганистанците ги бият в Котбус, и ги убиват в Берлин и албански сводници се колят с чечените в Хамбург..

  Така тя предава надеждите на всички нас- европейците!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK