От липсващи панди до Петр Келнер: битката на Прага с Пекин

Зденек Хржиб

© Associated Press

Зденек ХржибЗденек Хржиб бил на власт от едва няколко месеца, когато за пръв път влязъл в конфликт с Пекин. Младият кмет на Прага посрещал дипломати на прием в чешката столица, когато китайският посланик се приближил и поискал той да изгони от залата представител на Тайван, който Китай смята за своя територия, разказва "Файненшъл таймс". Хржиб отказал.


"Казах "не", защото ние не изхвърляме гостите, които сме поканили", спомня си кметът по време на интервю в офиса си в центъра на Прага. "Той повтори молбата си многократно и блокира опашката с другите посланици, които чакаха да бъдат приети. Те го потупваха по рамото и му казваха: "Може би можеш да направиш това на някое друго място", допълва кметът.


Малко след това китайският посланик напуснал приема, но напрежението между офиса на Хржиб и Китай продължава да проблясва. Миналата година кметът поиска да се махне препратка за "политиката на единен Китай" от споразумение за побратимяване между Прага и Пекин. Китай отговори, като отмени цялата договореност. Миналата седмица Прага одобри сделка за побратимяване с тайванската столица Тайпе.
Караницата е част от растящата враждебна реакция в централноевропейската страна срещу по-тесните връзки с Китай, насърчавани от президента Милош Земан, според когото те ще доведат до приток на китайски инвестиции в чешки проекти.


Реализираха се някои важни инвестиции, но през последната година чешко-китайските връзки се обтегнаха, а чешкият регулатор по киберсигурността предупреди за заплахи от китайските телекомуникационни гиганти "Хуауей" и ZTE.


Американското Национално обществено радио (NPR) припомня в статия от края на октомври, че през 2016 г., месец преди държавна визита в Чехия на китайския лидер Си Дзинпин, предишната администрация на Прага одобри побратимяването с Пекин, включващо въпросната клауза за придържане към политиката за "единен Китай", според която Тайван е част от Китай.


Почти три години и едни градски избори по-късно Хржиб започна да настоява тази част да бъде премахната от споразумението, което по думите му не трябва да включва въпроси, които не засягат отношенията между градовете и са в правомощията на държавата, а не на общинските власти.


Пекин бързо наказа пражките институции, които имат интереси в Китай, отменяйки планирано есенно турне в 14 града на Пражката филхармония, подготовката за което отнела две и половина години и над 200 000 евро. По думите на директора на филхармонията това е бил най-големият ѝ проект.


Пекин сложи край на споразумението през октомври, преди градският съвет на Прага да може да гласува за това.


Без панди в пражкия зоопарк


Пред "Файненшъл таймс" Хржиб изтъква и друг момент. Клаузата за "единен Китай" в пражко-пекинското споразумение за побратимяване била приета, казва той, с надеждата, че това ще донесе като "подарък" панди в пражкия зоопарк (пандите обикновено се дават само под наем като благодарност за добри отношения - бел. ред.). Това обаче не се случило, което според Хржиб е показателно за по-широкия подход на Китай към Чехия.


"Няма никакви панди, защото Китай не изпълни обещанията си. Те просто не са добри бизнес партньори", посочва Хржиб. По думите му, "ако разгледате китайските обещания за инвестиции, само една част са се осъществили. "И в основата си това не бяха инвестиции. Те бяха просто придобивания на компании или спортни клубове, които вече съществуваха, а не инвестиции, създаващи нови възможности за работа или трансфер на ноу-хау."


Други гледат на кавгата като на отражение на чешката вътрешна политика. Пиратската партия на Хржиб е втората по големина опозиционна група и е критична към Земан и към чешкия премиер Андрей Бабиш.


"Ако политиците искат да бъдат видими на фона на сегашния елит, те много често го правят, като са антируски или антикитайски настроени", смята Владимира Дворканова, политолог в Икономическия университет в Прага.


Излъгани


За споразумението за побратимяване Хржиб коментира пред NPR: "Беше очевидно, че единственото нещо, върху което се беше фокусирала пекинската страна, беше тяхната пропаганда, а не политическият и културен обмен, от който бяхме заинтересовани."


Чешкият президент Милош Земан писа до китайския си колега, давайки ясно да се разбере, че не е съгласен с пражките политици, които искаха премахването на препратката за "единен Китай" от споразумението. Той призова китайския лидер да запази сътрудничеството в определени области и китайските инвестиции.


Прекратяването на споразумението за побратимяване е поредният епизод с участието на китайските власти, завършил зле за Чехия, отбелязва NPR.


"Имаше враждебност, която бавно се засилваше. Хората наистина се чувстват излъгани", коментира базираният в Прага експерт по Китай Мартин Хала. "Много от нещата, които се случваха по отношение на Китай, бяха задвижвани от местни играчи."


Връзката с Петр Келнер


Хала посочва по-конкретно една компания с голям дял в Китай - PPF Group, частна финансова и инвестиционна група с активи на стойност над 40 милиарда долара.


Нейният основател Петр Келнер е сред най-богатите хора в Европа. Състоянието му се изчислява на 15 милиарда долара (през октомври PPF Group обяви, че е подписала споразумение за 1.15 млрд. евро за покупката на Central European Media Enterprises Ltd - компанията, управляваща в България Би Ти Ви и телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения).


Подразделението, занимаващо се с отпускане на кредити, Home Credit, се превърна в един от водещите заемодатели в Китай, специализирайки в отпускането на кредити за хора с малка или никаква кредитна история.


Хала казва, че когато Home Credit започнала да прави бизнес в Китай през 2007 г., Пекин посочил условията, при които ще дава на заемодателя достъп до пазара си.


"Според собствените отчети на (Home Credit) те незабавно са били уведомени, че това няма да стане, докато отношенията между Китай и Чешката република не се подобрят, казва Хала, защото към онзи момент те все още бяха доста хладни."


Китайската врата към Европа


Години наред Чехия поддържаше дистанция спрямо Пекин. Първият ѝ президент Вацлав Хавел подкрепяше каузата на Далай Лама и китайските дисиденти, но това се промени, когато популистът Земан дойде на власт през 2013 г.


PPF веднага се зае с работата, наемайки бивши чешки политици, които да помогнат да се промени антикомунистическата правителствена външна политика в прокитайска такава, уреждайки визита в Пекин на Земан през 2014 г. и дори предоставяйки частен самолет за него, за да се върне в Прага.


Земан обяви, че страната му ще бъде "китайската врата към Европа", покани Си на държавна визита и назначи главния изпълнителен директор на китайска енергийна компания за свой почетен съветник, след като компанията похарчи за кратко време пари в Прага, купувайки авиолиния, футболен клуб и пивоварна.


Милош Земан

© Reuters

Милош Земан


Четири години по-късно обаче CEFC China Energy внезапно фалира. Главният ѝ изпълнителен директор изчезна, а ръководителят на клона ѝ с нестопанска цел завърши в затвор в Ню Йорк, след като американският федерален съд го осъди за подкупване на африкански държавни ръководители.


Държавна китайска компания изкупи активите на CEFC в Чехия, но чешкото правителство остана без президентски съветник и с куп дългове.


Междувременно PPF продължи да процъфтява. "Сега това е най-богатата частна компания в Чешката република", коментира Иржи Щицки, финансов журналист на базираното в Прага списание Reporter Magazine.


Бунт в университета


Когато Home Credit предложи да стане корпоративен спонсор на пражкия Карлов университет през есента, това почти доведе до оставката на ректора. Като част от спонсорството университетът трябваше да подпише споразумение, според което няма да вреди на световните интереси на Home Credit, включително китайското правителство да бъде доволно. Според Щицки това значело, че университетът трябвало да спре с критиките срещу Китай.


Карловият университет – най-старата и престижна централноевропейска образователна институция – е академичен дом на много влиятелни критици на Китай, включително Хала и неговата организация Sinopsis, която проучи и разкри съмнителни сделки на чешкото правителство с Пекин.


Малко след като се разбра за изискванията за спонсорство на Home Credit, студенти, факултети и местни медии остро критикуваха ръководството на университета, че продава академичната свобода, за да угоди на спонсор с бизнес интереси в Китай. Това накара Home Credit да оттегли предложението си, а ректорът публично се извини за ролята си в случая.


Макар извинението да спаси поста му, неговият секретар, отговорен за чешко-китайски център към университета, беше принуден да подаде оставка на 24 октомври, след като чешки медии разкриха, че китайското правителство е финансирало в голяма степен прокитайските конференции на центъра.


По думите на Хала всичко това е оставило горчив вкус у чехите. "В една демокрация, казва той, има какофония от гласове и хората имат различни мнения, а Китайската народна република не харесва това."


По-рано тази седмица "Гардиън" писа, че Келнер е в центъра на подозрения за кампания за чуждестранна намеса от страна на китайското правителство, след като Home Credit финансирала опит да се подобри имиджът на Китай в Чехия.


Позовавайки се на разкрития на чешкия новинарски сайт Aktualne, "Гардиън" посочва, че Home Credit е платила на пиар фирма да публикува статии в местни медии, представяйки по-положителна картина за страната, масово свързвана с политически репресии и злоупотреби с човешките права.


Home Credit освен това финансирала новосъздаден тинк-танк, ръководен от преводач на Земан, за да противодейства на по-скептичната линия, възприета от Sinopsis - проект, следящ развитията в Китай и свързан с Карловия университет.


Home Credit призна, че е плащала на пиар фирмата C&B Reputation Management и е подкрепила тинк-танка Sinoskop, за да внесе "по-голям баланс" в дебата за Китай.


Китайските туристи


Обратно в пражкото кметство, Хржиб слуша с умора предупрежденията на член на градския съвет, че Пекин може да си отмъсти още повече. Попитан от NPR дали е притеснен, че китайското правителство може да ограничи своите стотици хиляди туристи, посещаващи всяка година града – нещо, което е правило в миналото с обидили го страни – Хржиб поклаща глава: "Тъй като китайските туристи не стоят тук дълго време, използват свои собствени китайски агенции и в основата си не са туристите, върху които бихме искали да се фокусираме."


Освен това, допълва той, всеки, който е бил в Прага в пика на летния сезон, знае, че така или иначе в града има твърде много туристи.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Келнер, явно сервира китайски интереси!
  Да ни е честит!

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 543 Неутрално
 3. 3 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Не вярвайте на Китай!
  5 години работих с китайци мога да кажа - цигани са и това е!
  Винаги лъжат и се усмихват!
  Те не инвестират, а заграбват и поробват, ограбват.
  Кмета на Прага е далновиден и честен, казва нещата с истинските им имена.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  УВАЖЕНИЕ за кметът на Прага!!!!!

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Алтруистът Си "Мечо Пух" Дзинпин, инвестиращ с/у минимална печалбица при зачитане суверенитета в Европа, за дружбата и благото на братските социалистически народи от двата континента !
  (бурни и нестихващи ръкопляскания)

 6. 6 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Нормалните народи, като чешкият, започнаха сериозно и сигурно да късат с популизма, виждайки директно какви са последствията от този вид политическо “кресчендо”. Централно-европейските кметове на столици са свидетелство за това. За съжаление, при нас Мечо Пух е издигнат на пиедестал, а в показното училище на Фандъкова и ГЕРБ - 51-во училище, учителите агитират децата да учат китайски, защото това бил езика на бъдещето тук.

 7. 7 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хем ги сърби, хем искат пари.
  ЕЦБ скоро ще престане да печата по 1 трилион годишно за да пълни с тях еврофондовете и политиката на растеж, основан на потреблението ще секне.
  Тогава ще се сетите отново за китайско Тайпе, за китайците и китайските кинти.
  Ще заговорите за Брекзит, Полекзит, Чехекзит и въобще , ще затърсите всякакви екзити, през които да се изсулите от разпадащата се пирамида.
  И няма да ви пука нито за Тайван, Виетнам, Суринам.
  Любезно ще поканите гостите от Пекин.
  Онези с парите.

 8. 8 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Именно затова изпитвам огромно уважение към чехите. Хржиб е достоен кмет и хуманист с принципи. За подобни кметове можем само да мечтаем. Показал е на китайците, че евтините им трикове не минават.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  До коментар [#7] от "BULEXIT":

  Ще ви се.

  Иначе в Чехия отрезвяването от китайците дойде на няколко вълни. Първият сериозен суигнал беше посещението на китайския президент в Прага, когато полицията се опита да забрани на хора и по прозорцио да се веят знамената на Тибет - по трасетата на президента, за да не се бил разстройвал. Вторият момент беше, че китайците осъществиха само около 10% от обещаните инвестиции и се видя, че не са стабилни инвеститори.
  Трето разочарование настъпи, когато Китай отстрани безследно китайския съветник на нашия президент. След много питания китайците мънкаха нещо си за обвинения в корупция срещу него.
  Четвъртото разочарование бяха туристите - използваха само техни си туроператори, пакетни услуги, много маймункйи, но за кратко време. Пък и с много различна потребителска култура, която тук дразни.
  И още и още.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Чехия преживя окупация през 1968 г, а ние бяхме сред окупантите.
  Няма как да няма разлика между Прага и София.

  подпис
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Само си помислете как чрез хора като Келнер купува медии и влияние в Източна Европа. И колко още подобни келнери обслужват руски, турски/арабски/ирански и всякакви ислямистки интереси в Европа.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Комунисти с имперски амбиции - едни си взимат Крим ( понеже си бил техен) други протягат ръце към Тайван със същия мотив.
  И понеже разполагат с природните и човешки ресурси на свите страни, т.е. те са нещо като робовладелци, си позволяват чрез дъмпинг или военно-политически усилия да постигат целите си.
  Жалко както за техните народи, така и за другите народи, които допускат популисти до властта - хора корумпирани, готови заради сбствените си интереси да поставят своите страни в подчинено положение спрямо опитващите се да съживят архаичните форми на управление съвременни "императори".

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  В момента в Сърбия китайците въвеждат система за повсеместно видео наблюдение и лицево разпознаване. Сърбия се превръща в китайски преден пост срещу Европа. Разликата между Белград и София е разликата между ЕС и останалия свят.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 581 Неутрално

  чехите са в Европа, още има останки от комунисти, но са по-малко

  BG e мини империя на злото.
 15. 15 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Чегия е светлинни години пред България, винаги отстояват собствена позиция и не се държат като васали. В началото на прехода само трябваше да копираме това което правят там 1:1 с една година закъснение максимум и сега щяхме да сме далеч по подредена и богата държава, но не би.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  чехите са в Европа, още има останки от комунисти, но са по-малко
  —цитат от коментар 14 на 1984


  Не знам колко са малко след като си избраха президент комунист. Значи са били над 50%.

 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Браво на кмета на Прага! Ех, кога ли ще се появят и у нас подобни политици.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5289 Неутрално

  Сблъсъкът с Китай води до отрезвяване :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фат Ким":

  Как да стане като вместо Хавел имахме Костов?

 20. 20 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Ех тези китайци.... Майката н ще разкатаят!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Дипломация по китайски. Не пропускат да покажат , кой е по-силния.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Каква колосална разлика с измекяр Ганю, който за 1 лев тук и сега е готов да жертва репутация, престиж, бъдеще...

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Любопитно

  Нека да четат всички които се прехласват по китайският"бизнес"!!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Ако не за друго, Тръмпи май ще се окаже прав за китайците, дано бъдат ограничени все пак по някакъв начин поне в Европа..

  Freedom of speech
 25. 25 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#16] от "Няма Фандък за лиляви и червени комунисти":

  Прочети малко предисторията от около 8 години и ще видиш, че десните и социалистите "избраха" и Бабиш и Земан

 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фат Ким":Как да стане като вместо Хавел имахме Костов?
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  А,не! Вместо Хавел имахме Жельо Желев.

 27. 27 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Иначе няма база за сравнение поне м/у Прага и София, то е ясно за всеки който е бил поне веднъж там, но като гледам кмета им и го сравня с Фандъка разликите стават още по-големи..

  Freedom of speech
 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фат Ким":Как да стане като вместо Хавел имахме Костов?
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  Добре че Костов ни вкара в Европа и в НАТО, иначе сега щяхме да сме като Крим и Молдова или Украйна.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Като чета половината от коментарите и гледам как половината население е долнопробни лъжци, няма нищо чудно, че чехите са толкова по-читав народ.

  Сравнителна справка:
  президент на Чехословакия (1989-1992) и на Чехия (1993-2003)

  Петър Младенов 3 април 1990 – 6 юли 1990 Българска социалистическа партия
  Желю Желев 1 август 1990 – 22 януари 1992 и 22 януари 1992 – 22 януари 1997 Съюз на демократичните сили
  Петър Стоянов 22 януари 1997 – 22 януари 2002 Обединени демократични сили
  Георги Първанов 22 януари 2002 – 22 януари 2007 Българска социалистическа партия

  С думите на Хавел: "Наистина, страната е спокойна. Спокойна като морга или като гроб, не смятате ли?!"
  Идеално пасва на България.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Неутрално

  Зденек Хржиб - истински мъж, с топки! Поздравления!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 31. 31 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 711 Весело

  Ма как ще гонят китайците, ами работните места? Работа, работа, работа!
  Гордият български народ никогиш, ама никогиш не би отказал на щедрите китайски инвеститори. С к'ъв акъл ще се отказваме от чистия келепир? Да не говорим за страничните ползи като спиране на кемтрейлс и увеличаване на какаото в шоколада.

  Такъв кмет е невъзможен в България, добре че сме прастари и прамъдри.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 32. 32 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#15] от "Фат Ким":Как да стане като вместо Хавел имахме Костов?
  —цитат от коментар 19 на blondofil


  Ако търсим съответствия, то по-скоро "Хавел - Желев", но проблемът не е в това. Ние четем "Под игото" и се хвалим, че сме били роби, те четат "Приключенията на добрия войник Швейк през Първата световна война" и се учат да разпознават глупостта и да й се присмиват. При нас този, който се смее на някого, обикновено е по-смешен от него, а всяка видяна или чута някъде глупост се обявява за велико откритие. Стига да не се е родила в България. Свободата им като народ има много солиден фундамент - свободата на духа, свободата в мисленето им. Ами погледнете половината дискусии под статиите - многострадални Геновеви, комплексирани Алековци, които вият: "Боже, какъв простак! Изложи ни пред другите народи!", рачкопръдлевци и кириакстефчовци… И всички - описани в родната литература още преди да се родят! Няма ли чест и достойнство един народ - нищо няма.
  …………………..
  П.П. във връзка с горния текст: най-много са многострадалните Геновеви...

 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 760 Неутрално

  А,не! Вместо Хавел имахме Жельо Желев.
  —цитат от коментар 26 на Мондиана


  А, не! И той не беше човек, когото можеш да си позволиш да не уважаваш!

 34. 34 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#33] от "gr52":

  Да бе, освен, че му казаха, че БСП не печели първите избори, а има манипулация, а той не направи нищо. Агентче е Жельо, агентче.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK