Европейски експерт: Разходите за лекарства в България са твърде високи

Филип Домански и Ане Шпрангер

© Юлия Лазарова

Филип Домански и Ане ШпрангерНай-ниска продължителност на живота, висока затлъстялост сред децата, необичайно високи разходи за лекарства. Това са някои от основните констатации на европейски експерти за състоянието на здравеопазването в България. Те представиха детайли от здравните профили на държавите (изготвени от експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Европейската обсерватория за здравни системи и политики и публикувани през ноември 2019 г. - вижте тук), както и от придружаващия доклад, хвърлящ светлина върху някои тенденции, които се забелязват.


Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики, изтъкна, че България през 2017 г. е имала най-ниската продължителност на живота в ЕС. Показателят се повишава за две години. Има и други страни с по-ниска продължителност като Румъния, Естония, Латвия, но там този показател много по-бързо се е повишил, повече, отколкото в България. Най-лошо е положението при жените в България.


Ане Шпрангер

© Юлия Лазарова

Ане Шпрангер
Шпрангер обясни, че в България заболяванията на сърдечно-съдовата система са основната причина за смърт, както и в почти всички страни в ЕС. Около една пета от всички смъртни случаи в България са причинени от инсулт - почти три пъти повече от средното в ЕС. При исхемичната болест на сърцето смъртността между 2000 и 2017 г. в България намалява.


Рискови фактори


Сред рисковите фактори тя посочи прекалената употреба на алкохол и тютюнопушенето. В България процентът на пушещите в най-висок в ЕС сред възрастните въпреки всички законодателни мерки. Шпрангер цитира данни от 2014 г. - тогава един на всеки четирима възрастни пуши. Сред децата (до 16 години) също има пушачи, особено сред момичетата, които са на второ място след Италия като процент.


Що се отнася до режима на хранене, тя изтъкна, че сред възрастните в България хората не ядат всеки ден по един плод и това е може би причина за наднормено тегло и затлъстяване.


В това отношение България е много близо до средното в ЕС, но когато става дума за децата, проблемът се засилва. През 2014 г. едно на всеки пет деца е било със затлъстяване.


Система на здравеопазване


Шпрагнер отбеляза, че на глава от населението в България има най-ниските разходи за здравна система, но ако се сравни със съседните страни, този показател е доста висок по отношение на брутния вътрешен продукт. България харчи над 1300 евро на глава от населението, двойно повече спрямо сумата през 2005 г., и тези разходи се увеличават от 2009 г. много бързо, подминавайки всички страни членки с изключение на Румъния.


Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите нива в ЕС, като само 5% от средствата са публични, показват данните за 2017 г. В сравнение с други държави този показател е по-нисък, като само в Кипър нивото е по-ниско.


Къде отиват средствата


Фармацевтичните компании заемат най-голям дял по усвояване на разходите – 43% от публичните средства за здравеопазване са за фармацевтични продукти и изделия. Парите, които са отделени, не са толкова много в сравнение със средното за ЕС, но предвид бюджета цифрата е голяма, коментира Шпрангер, според която разходите за фармацевтични продукти са необичайно високи в България.


Болничното лечение е на второ място, 34% от здравните разходи през 2017 г. са били за болниците.


Разходите най-вече за превенцията, за амбулаторното лечение се увеличават в сравнение с 2010 г., а при фармацевтичните продукти и болничното лечение намаляват.


Шпрангер коментира още, че в България предотвратимата смъртност в резултат на ваксини се оспорва, все по-малко хора се покриват от ваксини, а през 2017 г. имаше епидемия на морбили.


Достъпност


Тя изтъкна, че около 10% от българите не са били здравноосигурени през 2019 г. Други прогнози стигат до 14%. Има освен това безработни, а една четвърт не вярват в здравната система и затова не искат да плащат. Има и група, която няма валидни документи за самоличност, това важи особено за ромското население, допълни Шпрангер.


Тя обясни, че в България има доста голяма гъстота на лекари, но те не са равномерно разпределени. Има много малко общопрактикуващи лекари. Само 15% от всички лекари са такива. Много малко са и медицинските сестри. Наблюдава се също така застаряване особено при медицинските сестри.


Колко легла има


По този въпрос Шпрангер обясни, че средното за ЕС намалява от 2000 г. насам, а в България е имало повече легла през 2017 г., отколкото през 2000 г. В България средният престой в болница е пет дни, докато средното за ЕС е почти двойно. Процентът на болничен прием в страната е двойно по-голям от този за ЕС.


В държавните болници се наблюдава намаляване на леглата, а в частните – увеличаване с шест пъти.


Според Шпрангер има нужда от засилване на амбулаторните грижи, което значи, че трябват повече специалисти.


"Виждаме, че има много разходи за фармацевтични продукти. Ако може да се спести от тях, това би било добро постижение. Важно е цените за частни разходи да бъдат намалени", допълни тя.


Ваксини, достъпност, иновации


Филип Домански, анализатор на системите на здравеопазване в генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия, представи пет тенденции от придружаващия доклад в цикъла "Състояние на здравеопазването".


1. Колебанията за ваксините. Това е наболял въпрос и в България, подчерта той. "В различните страни е налице различна нагласа, когато говорим за безопасността, важността и ефективността на ваксините. За да се справим с проблема с колебанието, трябва да привлечем медицински лица. Около 80% от хората в ЕС се допитват до общопрактикуващ лекар и други лекари. Разчитат, че те ще дадат най-добра информация за ваксините".


2. Цифровата трансформация: "Често когато говорим за дигитални решения на проблемите в здравеопазването, говорим за приложения за мобилни устройства. Онези, които имат най-голяма нужда от промоция на здравето или профилактика, не са целевата група на производителите на приложения и устройства. Решения има, но трябва да направим така, че да са достъпни", посочи той.


Филип Домански

© Юлия Лазарова

Филип Домански


3. Достъпност на здравното обслужване: "В 12 страни от ЕС хората имат бюрократични проблеми, които им пречат да получат пълноценна здравна грижа. Повече от половината от хората в ЕС в отдалечени и селски райони имат проблеми с достъпността на здравното обслужване", обясни Домански.


4. Иновации по отношение на набора от умения на здравните работници: "Броят на медицинските лица не отговаря на това, от което хората се нуждаят. Нужни са повече специалисти. Това не е проблем само в новите страни членки. Дори министър в Германия идентифицира такъв проблем. Един от начините за решаването на проблема – недостатъчен брой, но увеличаваща се нужда - е да се постигне успешен микс на компетенциите или да се увеличат компетенциите на медицинските лица, различни от лекарите – медицински сестри, специалисти, завършили здравни грижи. Да се обогатят компетенциите на други специалисти – на фармацевтите например, не само да продават лекарства, а да могат да представят качествени медицински консултации", смята експертът.


5. Достъп до лекарства: "Когато говорим за лекарства, няма как да не говорим и за пари. От това зависи и устойчивостта на системите за здравеопазване. Една от целите на еврокомисията е не само да осигури достъпност до лекарствата, но и да се предостави добър климат за успешна и благоприятна работа на фармацевтичните компании. Миналата година видяхме, че в ЕС имаше недостиг на определени медицински препарати – активните им съставки се произвеждат извън ЕС, което води до това, че при криза страните от ЕС нямат инструментариум да се справят бързо и ефективно".

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  Добро утро !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  При ГЕРБ е така ! Те добре обслужват лекарствения картел(да не казвам Мафия).
  И в момента има тотален дефицит на важни лекарства.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 906 Любопитно

  то само това да беше с мед да го намажеш :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Разходите за т.н. ни "живот" са много високи при ниските ни доходи и качество на жизнена среда и живот!!!!!!

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Така диктува пазарът. Точка. А България е пазарна икономика, нали? След като и лечебните заведения са търговски дружества, на какво точно се надяваме?

 6. 6 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Знаем! Едно лекарство за подагра в България е 60 лева , в Германия 9 евро.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#6] от "Tru Soulja":

  Защото там са им по-малки доходите.
  В много държави лекарствата изписани от лекар са БЕЗПЛАТНИ за пациентите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  В държавата на картелите е така...!
  Преди няколко години с едни семейни приятели ходихме на разходка до Турция. На връщане, спряхме до една аптека за да купуват нашите приятели лекарства за родителите си. До онзи момент нямах никаква представа за цени, защото много рядко купуваме лекарства. Оказа се, че в Турция във всяка една аптека с нашенска рецепта си купуваш лекарства, около два пъти по-евтино. Тия наши приятели купуваха обичайните неща, като хапове за кръвно и подобни свързани с болежките на възрастни хора. После започнах да се замислям, за какво в действителност става въпрос и как ни ограбват, буквално...! Оказа се, че има и много хора които пътуват редовно до Гърция и Турция, точно за да си купуват по-евтино лекарства. Това нашето, не знам как точно да го нарека...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не са точно безплатни, ами се отпускат с рецепта ако си здравно осигурен. Във Франция мисля е така. Ако плащаш по-скъпите проценти за застраховки и осигуровки, отиваш в аптеката и си получаваш лекарствата, даже и очилата ти влизат в сметката.

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Весело

  "Най-ниска продължителност на живота, висока затлъстялост сред децата, необичайно високи разходи за лекарства."

  С това трябва да се "хвали" Борисов

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "В книгата на Адам Смит "Богатството на народите" пише :"БЕЗПЛАТНО Е САМО СИРЕНЕТО В КАПАНА ЗА МИШКИ"!!!!!!!
  Другото е обикновен ленинизъм...!!!

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#11] от "selqnin":

  Умньо, чети внимателно какво съм написал преди да хейтиш. Милиционерското яко те мори !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитат: "необичайно високи разходи за лекарства"

  Затова българите масово пазаруват лекарства в Едирне,Турция,където лекарствата са много по-евтини!

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petleshev":

  Какво по-различно от казаното от мен ? А знаеш ли в колко държави ако един от семейството е здравно осигурен то е осигурено цялото семейство ?
  Говорим за общия случай а не за застраховки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В тия държави Кмете,тоя осигурен,по 6 евро ка месец ли плаща за здрсвна застраховка?!

 16. 16 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ЦЕНИТЕ СА ОТЧАЙВАЩИ НА НЯКОИ ИЛАЧИ ОСОБИННО ЗА ДЕЦА ,СИРОПИ И ДР ПОД ДВАДЕСЕТ ЛЕВА Е ТРУДНО ДА НАМЕРИШ, ХОРАТА СА ДОНОРИ ТУКА ИЗЦЕЖДАТ КРЪВТА ИМ ДО ПОСЛЕДНА КАПКА

 17. 17 Профил на south.africa
  south.africa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "reply":

  Пазарувайте евтини лекарства в Турция!

 18. 18 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Весело

  По принцип са прави. Но експерт е изхабена и грозна дума. Асоциира се с човек дето не е произвел и 1 лв БВП, но пък много добре знае да намира кусури и да дава невъзможни и неработещи решения.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 19. 19 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 923 Весело

  Пример от вчера: витамин Б12 в САЩ - между 7 и 9 долара. Еквивалентен брой милиграми в България - 48 лева.

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#13] от "south.africa":

  Че даже в някои аптеки в събота и неделя осигуряват преводач, например в аптеката срещу стария пазар в центъра.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#15] от "yanne":

  Кой плаща по 6 евро гробарче ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Джелсомино
  Джелсомино
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Руснаците едва ли са толкова сбъркани, че да продават под производствената цена. Димексид 100мг - 1.54 лв при тях, 18 лв у нас!!

 24. 24 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":
  много хора които пътуват редовно до Гърция и Турция, точно за да си купуват по-евтино лекарства. Това нашето, не знам как точно да го нарека...!

  Грабеж, обир, изнудване.
  Все "хуманни" действия!

 25. 25 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Лекарствата са безплатни ,ама и осигуровките са по 400-600 евро на месец , няма освободени от плащане на осигуровки , на социално слабите и бедните и децата ,плащат пак от здравните ф ондове , но търсят от всеки защо и как не се осигурява и не плаща данъци , а тук е точно обратното , всички доплащат , но 2/3 от българите нямат нито лев здравни осигуровки ,плаща им държавата с чии пари ,с тези на останалите данъкоплатци , накрая ,ресурс няма за никого ,дори за тези ,които дават данъците си и осиг уровките си и кой виновен за това ,че няма направления и пари за изследвания - винаги джипитата ,щото те са лоши и крадат и източват системата , а тези дето не плащат нито лев , не източват ,те ДОПЛАЩАЛИ .

 26. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  До коментар [#8] от "Petleshev":

  Цените на лекарствата в България са по скъпи не само от съседните страни ,а от целия останал свят , няма друга такава държава с така добре организирана фармацевтична мафия и добре организирана липса на контрол върху дейността на аптеки и дрогерии ,отдавна основния рекет е отлично организиран с участие на всички държавни органи и власти , няма сила ,която да спре аптекарите да продават не само най скъпи лекарства в света ,н о и да продават без санкция от дипломиран лекар и да убиват хора най свободно ,без да носят никаква отговорност за това , няма друга държава в света , в която всеки да влиза където си пожелае в аптеки и дрогерии и свободно да си избира лекарство ,забранено за продажба без лекарска рецепта ,в кл лекарства за деца и бебета , разбира се никой не проверява и не контролира този успешен и супер печебивш оборот .Основната причина за огромната смъртност не е дейността на здравната система ,а именно дей ността на продавачите на лекарства , има и съвестни от тях ,които знаят докъде да спрат ,но има и мародери ,които за пари са готови на всичко .Нещата няма шанс да се променят ,защото са намесени всички ,които управляват здравната система и те са абсолютно зависими от фарма мафията , вкл всяко назначение от министър надолу се извършва само след съгласуване с когото трябва .

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Те всички разходи в здравеопазването са високи, предвид услугата, която получаваме.

 28. 28 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 266 Гневно

  В България и само в още две страни на ЕС се пишат в рецептите търговски имена и фармацевтите нямат право да ги сменятл А в развитите страни лекяра е длъжен да пише името на молекулата , фармацевта има право да замени ако е написано търгавско име. Така най-евтиният представител от една молекула се заплаща 100% р а ако искате по-скъп еквивалент - си доплащате л
  От кога се говори това преди избори и после се забравя. Та така:
  1. Изписване медикаменти по НЗОК само с името на молекулата – по закон всички лекарства с една и съща молекула/активно вещество/ допуснати до пазара са абсолютно еквивалентни и взаимозаменяемил Фармацевтите да са длъжни да подменят изписани скъпи търговски имена от една и съща молекула
  2. Най-евтиният представител на всяка молукула се плаща 100 %
  За да не съм голословен - преди години по официални данни на касата , именно в цитираните по-горе срдечно съдови заболявания бяха влезли 17 нови препарата от еднакви молекули /т.е. генерици/ р но ефекта беше че разхода на касата се беше повишиб с 0,4 % , докато пациентите получили лекарства се бяха увеличили с почти 4% /окол 30 000 души/. Това е истината , но тук щом се тругне по тая линия и МЗ , Каса и политици удрят спирачката сакън да не засегнат фарма компанийте , да не говорим за продажните пациентски организации , повечето от които са създадени и 100% финансиране от фармата и използвани като средство за натиск.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4714 Неутрално

  До коментар [#26] от "edin drug":

  При вас има ли Небилет плюс и еквивалентите му ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  "Разходите за лекарства в България са твърде високи"
  Това е лична заслуга на Огнян Донев, чрез забрана на познати ефективни медикаменти и спиране от производство на други.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 31. 31 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Чужденците от приятелските ни страни трябва да почнат ясно да произнасят думата "МАФИЯ", когато ни посочват грешките и недостатъците

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 478 Весело

  Моля жалби и оплаквания да насочите към парламентарно представените фармацевтични мафиоти - магарешки и сие.
  Един въпрос - да сте чули някога магарешки и оги дъвката да се карат на тема бизнес?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK