Поколението от 70-те в Румъния рискува да остане без пенсии, предупреди министър

Поколението от 70-те в Румъния рискува да остане без пенсии, предупреди министър

© Анелия НиколоваПенсионната система в Румъния трябва да бъде реформирана, защото в противен случай поколението, родено през 70-те, ще остане без пенсии, заяви министърът на финансите Флорин Къцу, цитиран от в. "Адевърул".


Днешната пенсионна система функционира като благотворително дружество - докато има хора, които правят вноски, всичко е наред, но като се има предвид демографското положение на Румъния, на онези, които са родени през 70-те като мен, няма да има кой да плаща пенсиите, коментира финансовият министър.


"Трябва да вземем много бързо решение за реформа на пенсионната система. Подобна реформа не се прави за една нощ, трае 10-15 години, може и 20", посочи министърът и допълни, че не може да се чака решение отвън.
В момента близо шест милиона работещи внасят осигуровки, с които се изплащат пенсиите на 5.3 милиона пенсионери, пише "Адевърул". Това прави съотношение между работещите и пенсионерите 10 към 9. След 2030 г. обаче това съотношение ще се промени радикално, тъй като тогава ще се пенсионират около 1.8 милиона румънци - хора, родени след прословутия указ на Николае Чаушеску за забрана на абортите през 1966 г.


Сегашното законодателство предвижда пенсиониране на 61 години за жените, което ще нарасне постепенно на 63 години до 2030 г., и 65 години за мъжете.


Министърът на финансите Флорин Къцу заяви, че реформата на пенсионната система ще започне през 2021 г., включително чрез увеличение на вноската във втория пенсионен стълб.


Синдикатите обаче не са съгласни, пише още "Адевърул".


Председателят на синдикалната организация "Картел Алфа" Богдан Хосу каза, че увеличението на процента от брутната заплата, който ще бъде внасян в задължителните частни пенсионни фондове (втория пенсионен стълб), ощетява държавната пенсионна система. Той коментира намеренията на правителството на Национално-либералната партия като подкопаване на държавната пенсионна система за сметка на подхранване на частния бизнес.


Вноските по втория пенсионен стълб в Румъния започват през 2008 г. и са в размер на два процента от брутната заплата. Предвиждането тогава е в срок от 10 години вноската да нарасне до 6 процента. През 2016 г. размерът на вноската бе 5.1 на сто. Правителството на Социалдемократическата партия одобри намаление на вноската въввтория пенсионен стълб от 5.1 процента на 3.75 на сто от началото на 2018 година. Тази мярка е все още в сила. Правителството на Национално-либералната партия планира да увеличи вноската на 6 на сто, а по-късно и на 8 процента.


Според последните официални данни, представени от Агенцията за финансов надзор, към края на септември миналата година 7.2 милиона души са били записани в седемте задължителни частни пенсионни фонда, които администрират активи за 59 млрд. леи (12.44 млрд. евро).


Вицепремиерът Ралука Туркан заяви тази седмица, че правителството не изключва възможността да въведе вариант за увеличаване на възрастта на пенсиониране на 70 години, но само по желание. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  За съжаление ние сме в подобна ситуация!
  2 милиона души напуснаха Отечеството.
  Огромна част от работещите не плащат осигуровки.
  Фондовете са пробити.....

 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Дадеш ли някакви пари днес на държавата (напр. пенсионни натрупвания), тя моментално ги похарчва. Което трябва да се забрани в самата конституция.
  Всеки трябва да внася/натрупва пари за СВОЯТА пенсия- така демографските колебания ще са без значение. Но тези натрупвания трябва да се контролират- съдебната власт, потребителски организации и т.н., че да не вземе некой политик все пак да гу похарчи за друго,

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Принципът навсякъде е един и същ - важното е да има за циганите (негрите и пр.)

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 4. 4 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 649 Неутрално

  И тук е така, а аз съм от това поколение.И ако румънците намерят начин, то нашите комунисти от ГЕРБ, само ще ни мъчат - бавно и сигурно.Ама тогава пак Костов ще е виновен!

 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Защо у нас не се говори за това, след като сме на същия хал? Може би никой не смее да се обади? Да не стане накрая като яз. Студена...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Дадеш ли някакви пари днес на държавата (напр. пенсионни натрупвания), тя моментално ги похарчва. Което трябва да се забрани в самата конституция. Всеки трябва да внася/натрупва пари за СВОЯТА пенсия- така демографските колебания ще са без значение. Но тези натрупвания трябва да се контролират- съдебната власт, потребителски организации и т.н., че да не вземе некой политик все пак да гу похарчи за друго,
  —цитат от коментар 2 на balgariez  До коментар [#2] от "balgariez":

  В Чили това го играха ... и когато "честните" частници фалираха, пак опряха до дъжавата. Точно в пенсионната система крайностите не работят.

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Гномчето влади доганов няма ли да каже нещо за нашата пенсионна дупка ?

 8. 8 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Пенционерите живеят прекалено дълго и вредят на икономиката. Никви пенЦии.Кой квот е заработил от акъл и бизнес приживе и спестил,да си го чува. Който е бил комуняга и е разчитал на държавата да крадне- да мре в кофите. Питайте Хърпърцумян

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Дадеш ли някакви пари днес на държавата (напр. пенсионни натрупвания), тя моментално ги похарчва. Което трябва да се забрани в самата конституция. Всеки трябва да внася/натрупва пари за СВОЯТА пенсия- така демографските колебания ще са без значение. Но тези натрупвания трябва да се контролират- съдебната власт, потребителски организации и т.н., че да не вземе некой политик все пак да гу похарчи за друго,
  —цитат от коментар 2 на balgariez


  Съгласен съм, но не съвсем. Спомни си какво стана при при дрогря Жан!!!
  Да приемем, че си натрупал 500 000 лв. И очакваш спокойни старини, но една сутрин се събуждаш и разбираш, че имаш 500 лв!!!

 10. 10 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 647 Неутрално
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Така е - напрайл си застраховка в Алианц за трийсе лазарника и си вкарвал по хиляда ойро за да имаш на старини едни 200000 ойро и изведнАж става борсов срив и банката фалирВа. Ти оставаш с пръс в гъс,щото държавата гарантират само депозити,но не и засъраховки. И тва,при развития,корпоративно- банков феодализъм,с не при догара Жан.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  До коментар [#5] от "Kamenarski":

  Да не искате да се развали стабилността?

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":

  "Всеки трябва да внася/натрупва пари за СВОЯТА пенсия- така демографските колебания ще са без значение"
  =============
  Дори и това не е съвсем вярно.
  Започнах работа през 1990. Тогава вземах 9 долара заплата /доларът имаше реален курс 1 към 20/. Да речем, че съм плащал и 6 долара пенсия на някого. Сега вземам 1000 долара и ми трябват 600 като пенсия. Ако бях събирал онези, със сто стари месеца трябваше да храня един сегашен.

  Времената се менят, лихвите не покриват инфлацията, трябва и държавата да се напъне, и солидарност да има. То и сега бюджетът дофинансира пенсионната система.

  Инак - не съм безотговрен, осигурявам се в три фонда, отделно имам един апартамент, дето му викам Сребърния фонд.
  Това ми гарантира само, че ще има по-зле от мен, но не и че ще съм добре.

  Еретик
 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2802 Весело

  До коментар [#5] от "Kamenarski":

  "Защо у нас не се говори за това, след като сме на същия хал? Може би никой не смее да се обади? Да не стане накрая като яз. Студена..."
  ==========
  1. Дръжте си яйцата в няколко кошници.
  2. У нас в момента върви реформа по повишаването на пенсионната възраст.
  Когато жени и мъже достигнем 65, ще започне следващата реформа. Не е необходимо отсега да казват на младите, че ще се пенсионират на 72. Нека по-рано излезем тези, чиито колеги се пенсионираха на 58, но ние ще цапнем 65.

  Еретик
 15. 15 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Плодовете на неолиберализма - ДЕГРАДАЦИЯ на социалната солидарност

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 16. 16 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Кой забогатял, забогатял, другите да мизерстват.

  Дори и да пестиш пари, инфлацията ще ти ги изяде.
  А инфлацията идва заради кастата на финансовите паразити, които печатат пари за да раздават заеми.
  И на всичкото отгоре се хранят от лихвите върху пари, които са си измислили от въздуха.
  Стойността на тези пари се КРАДЕ чрез инфлацията, от парите на масата (унтерменши), които не са привилегировани да печатат пари от НИЩОТО.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Проблемът е навсякъде в Европа. Май в България и Румъния е особено тежък. Не само, че работещите намаляват, но и заплатите им са ниски.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":Така е - напрайл си застраховка в Алианц за трийсе лазарника и си вкарвал по хиляда ойро за да имаш на старини едни 200000 ойро и изведнАж става борсов срив и банката фалирВа. Ти оставаш с пръс в гъс,щото държавата гарантират само депозити,но не и засъраховки. И тва,при развития,корпоративно- банков феодализъм,с не при догара Жан.
  —цитат от коментар 11 на pavur


  Т'ва което си описАл, коги се е случвало при Баце?

 19. 19 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 762 Любопитно

  Единственият начин , е вноските за пенсии да са доброволни .
  Ако мислиш че си идиот и не можеш сам да си осигуриш старините , "разчитай" на държавата .А иначе хората сами да преценяват къде искат да инвестират тези 20% които им удържат всеки месец. Европейските държави са най социални и с най застаряващо население , най високата раждаемост е в Африка и Азия където хората разчитат в голяма степен на себе си и на семейството .
  А това би трябвало да е повод за размисъл във всички така наречени социални държави.


 20. 20 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 156 Неутрално

  То и положението в България не е по-различно. Всеки трябва да се спасява както може и да не разчита на пенсия, това е жестоката реалност.

  Marinov
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  "Проблемът е навсякъде в Европа. Май в България и Румъния е особено тежък. Не само, че работещите намаляват, но и заплатите им са ниски."
  =============
  А в богатите държави ги прекарват с наемите. В Дойчланд имаше протести против наемите.
  ТРЯБВА да си прекаран!

  Еретик
 22. 22 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#19] от "lout66":

  Е, и как прецени да инвестираш?

  Въобще, някой, който работи за друг, как ще стане специалист по инвестиции??

  Или затвърждаваме тезите на неолиберализма, че за да има богати, тр. да има бедни тъпаци, които да им работят.

  Докато едни инвестират и правят пари, другите (Дефакто мнозинството, унтерменшите), са тъпаци, които си губят времето ;).

  Доста мотивиращо

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мизийски":

  Омразата Ви пречи да видите фактите!!!!
  Моите и вашите пари за пенсия определено не ги крадат циганите!!!

 24. 24 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":

  Ок, капиталопокривна система.
  Но какво правим с инфлацията??

  Как стана, че некои частни фондове не са реализирали доходност, по-голяма от нея ???
  Или викаш, тука има, тука нема. Риск печели, риск губи.
  Дали работиш и имаш стриктна финансова политика, няма значение.

  Работил, неработил, пестил непестил, накрая шанса има думата дали ще духаш супата или не.

  Супер ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  До коментар [#10] от "parcaleste":

  Не скоро, реалност е и у нас

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#2] от "balgariez":Ок, капиталопокривна система.Но какво правим с инфлацията??Как стана, че некои частни фондове не са реализирали доходност, по-голяма от нея ???Или викаш, тука има, тука нема. Риск печели, риск губи.Дали работиш и имаш стриктна финансова политика, няма значение.Работил, неработил, пестил непестил, накрая шанса има думата дали ще духаш супата или не.Супер ;)
  —цитат от коментар 24 на hli32616303


  Допускаш грешка, ако разчиташ, че държавата няма да те ограби.
  Днес на власт са едни, а утре други. Когато парите ти не са у теб - винаги ще има изкушаващи се да ги ограбят.
  Посредством фалит на банка или хиперинфлация или изчезнали по неизвестен начин пари от фонда.
  Така е било винаги и няма причини точно ти да си изключение.
  Впрочем, при сегашните лихви не виждам причина да си държа спестяванията в банка.
  Предпочитам "Бурканбанк".

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Това в Китай е решено
  Децата са длъжни да издържат родителите си
  Така че ако искаш пенсия прави деца

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#9] от "4ort":

  Между другото къде са пенсионните фондове на Енрон гледам едние скитници работили в Енрон и от там щели да си получават пенсията

 29. 29 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#26] от "atmanpg":

  Ами ок. Като сметнеш планираната инфлация, ще видиш че за 30 години 7нфлацията ще ти ограби половината пари.

  Т.е. банкерската паразитна каста ще си печата пари, за да дава заеми и да прибира лихви, за сметка на твоите пари.
  Ще ги дотираш, един вид.

  Яко, а ;).

  За хиперинфлация дори не говорим...

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 30. 30 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#29] от "hli32616303":

  Известно ми е.
  Трябва да залагаш около 3% годишна инфлация, ако не отчитаме хиперинфлацията.
  Аз съм заложил на златни кщлчета по 20 грама.
  Преди година влезе в сила едно споразумение, което върна на златото статута на разплащателна валута.
  Така че... - нека да се пробват да напечатат злато..

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  До коментар [#21] от "Костадин Иванов":

  Само в Берлин. И е спорно кой беше прекарания :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK