Брекзит беше разсейване - Европа се готви за адски трудна 2020

Брекзит беше разсейване - Европа се готви за адски трудна 2020

© ReutersОткакто Великобритания гласува да напусне Европейския съюз през 2016 г. Брекзит предизвика огромно главоболие.


Бяха необходими двама премиери, 1274 дена, три отлагания и избори два пъти, за да бъде най-накрая сделката за излизането от ЕС сметната за приемлива от британския парламент, напомня Си Ен Ен. Освен всичко това обаче Брекзит изсмука сили от Брюксел, тъй като дипломатическата енергия на ЕС беше съсредоточена основно върху въпроса за излизането на една държава членка от блока.


През това време ЕС беше принуден да отдава по-малко внимание на други проблеми сред останалите страни. Проблеми, които представляват много по-голяма дългосрочна заплаха за европейския проект, отколкото Брекзит би могъл – държави игнорират върховенството на закона, отклоняват се от европейските стандарти за човешките права и се подиграват със свободата на словото.


Върховенството на закона - а сега накъде?
Най-скорошният пример идва от Полша, където Върховният съд на страната се наложи да предупреди управляващата партия "Право и справедливост", че предложените от нея съдебни реформи може да нарушават европейското право по толкова крещящ начин, че е възможно тя да бъде изключена от ЕС.


Според критици кабинетът на "Право и справедливост" консолидира властта си с промените за сметка на върховенството на закона, включително чрез възможността да бъдат отстранявани съдии, които смятат, че магистрати, номинирани от Националния съдебен съвет, назначаван предимно от доминирания от партията парламент, не са независими.


Думите на съда обаче може и да са малко пресилени, защото всъщност съюзът няма механизъм за изгонване на държави и това се видя най-ясно по време на гръцката дългова криза.


Предложените реформи не зачитат изискването на ЕС, че съдилищата трябва да действат независимо от правителството, но това не значи, че Полша ще бъде изключена от ЕС.


По принцип е възможно правата ѝ на гласуване да бъдат замразени чрез задействаната срещу нея процедура по член 7 от Договора за ЕС. Но дори и това да стане, което граничи с невъзможното, Полша ще продължи да бъде държава членка на Евросъюза.


Полският премиер Матеуш Моравецки

© Reuters

Полският премиер Матеуш Моравецки


А тя далеч не е единствената, изправена пред подобни проблеми. През последното десетилетие премиерът Виктор Орбан засили контрола си върху съдилищата, академичните институции, централната банка и медиите в Унгария.


ЕС задейства процедура по чл. 7 и срещу Унгария, но Варшава и Будапеща си обещаха да се защитават като взаимно налагат вето на налагането на най-тежките санкции, за което е необходимо единодушие.


Междувременно в Малта премиерът Джоузеф Мускат бе многократно призован да подаде оставка заради твърденията, че членове на администрацията му са замесени в убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция. В края на декември Европейският парламент гласува с 581 гласа "за" и 26 "против" в подкрепа на резолюция за започване на процедурата по чл,. 7 и срещу Малта. Мускат казва, че ще подаде оставка през януари, но отрича да е извършил нещо нередно.


Виктор Орбан

© Reuters

Виктор Орбан


И докато старите механизми се оказват недостатъчно ефикасни за възпиране на нарушения на законността, Брюксел върви към създаването на нов инструмент.


През лятото Европейската комисия предложи "създаването на цикъл за преглед на прилагането на върховенството на закона с цел да се наблюдават промените в държавите членки, както и чрез осигуряването на ефективна реакция". Новата Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен потвърди намерението си да въведе такъв механизъм. Той се очаква не по-късно от първите месеци на 2020 г. и не е изключено да бъде обвързан със спиране на евросредства при нарушения, срещу което се обявиха едни от най-големите им бенефициенти - Полша и Унгария.


ЕС е в задънена улица и за Механизма за сътрудничество и проверка за България. В края на октомври Еврокомисията обяви, че смята, че мониторингът на правораздавателната система трябва повече да не се прилага спрямо страната, но също така комисията няма сама да вземе това решение (макар това да е нейно изключително право), а ще се съобрази и с мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27-те страни членки. Няколко влиятелни държави членки вече се обявиха против отпадането на механизма.


Предизвикателствата пред ЕС през 2020 г. не са ограничени само до върховенството на закона. Континентът е сериозно разделен как да се справи с икономическите предизвикателства и каква роля трябва да играе Европа на световната сцена.


Бюджетът - взривоопасни преговори


През тази година лидерите на ЕС ще трябва да преодолеят различията си за следващия дългосрочен бюджет на блока за 2021-2027 г.


Доста пазарлъци се задават около многогодишната финансова рамка и защото Брекзит ще значи по-малко пари в бюджета. Освен това за новите приоритети като борба с климатичните промени и управление на миграцията ще са необходими средства, които досега отиваха в подкрепа на фермерите и по-бедните региони, отбелязва "Ройтерс".


Българският премиер Бойко Борисов - за него въпросът с отпадането на мониторинга е карта за вътрешна политическа употреба

© Reuters

Българският премиер Бойко Борисов - за него въпросът с отпадането на мониторинга е карта за вътрешна политическа употреба


Размерът на бюджета ще е част от голямата битка. Европейската комисия предложи бюджет от 1.11% от брутния национален доход на 27 държави членки. Европейският парламент настоя за 1.3%, а правителствата на Германия, Австрия, Холандия, Швеция и Дания, които плащат повече в бюджета, отколкото получават, искат той да бъде не по-голям от 1%.


Финландия, която до края на 2019 г. беше ротационен председател на Съвета на ЕС, предложи 1.07% или 1.087 трилиона евро за следващите седем години.


Още за разделенията на държавите членки и каква е позицията на България за дългосрочния бюджет на ЕС четете тук и тук.


ЕС - световен лидер


В същото време Урсула фон дер Лайен обяви като една от първостепенните си амбиции да работи за отстояване на ролята на ЕС на световната сцена.


Преди комисията ѝ да бъде одобрена от Европейския парламент тя каза: "Светът днес тъне в размирици, прекалено много сили говорят на езика на конфронтацията, но милиони излизат на улиците, за да изискват демократична промяна. Светът има нужда от лидерството ни повече от всякога. Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас. Да демонстрираме на Западните Балкани, че споделяме един континент, една култура, една история, ще споделяме и една и съща съдба, вратата ни остава отворена".


Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер Лайен


Но за да го постигне, ЕС трябва да говори с един глас по световните теми. А разделението пролича много скоро след встъпването в длъжност на Фон дер Лайен - на последния Европейски съвет за годината ЕС остави Полша извън споразумението за намаляване на емисиите на парникови газове до нула до 2050 г. след дълги пазарлъци с три от източните страни членки, които поискаха повече средства за икономически преход и подкрепа за ядрената енергия.


Чехия и Унгария се отказаха от възраженията си, след като получиха гаранция, че ядрената енергия ще бъде призната като начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Но Полша остана против една от ключовите политики на Фон дер Лайен - Европейската зелена сделка.


Още за климата


В рамките на тази стратегия, целяща да се превърне в законодателство политическата амбиция Европа да стане първият в света неутрален по отношение на причинителите на промени в климата континент до 2050 г., в началото на тази година комисията ще представи първия европейски закон в областта на климата, както и план за инвестиции за устойчива Европа.


За да може и частният сектор да допринесе за финансирането на зеления преход, тази година комисията ще представи и стратегия за зелено финансиране.


Морков или тояга?


Европа трябва да действа, ако иска проектът да оцелее, пише Си Ен Ен. Въпросът е дали трябва да използва тоягата или моркова, за да възстанови единството си.


По думите на Мухтаба Рахман, управляващ директор на изследователската и консултантска фирма Eurasia Group, "единственият лидер с последователна визия е (френският президент Еманюел) Макрон", който "иска да изгради консенсус по тези въпроси, но начинът, по който говори с другите лидери всъщност наранява".


Според анализатори - големите решения на ЕС през 2020 г. ще са трудни дори и ако Франция и Германия успеят да се договорят и са готови да действат. Марк Ленърд, директор на Европейския съвет за външна политика добавя -"ако не, действително ще бъде много, много трудно." (Още за отношенията Меркел - Макрон - тук)


В края на миналата година Берлин и Париж заговориха заедно и за нуждата от основен ремонт на Европейския съюз.


Според Ронан Маккри, преподавател по европейско право в University College London, Брекзит по-скоро подсили ЕС.


Без Брекзит, зад който да се крие, обаче ще бъде невъзможно да се игнорира крехкостта на съюза.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 1973 Неутрално

  Разминаването в значението на думичката демокрация , както го възприемат в Брюксел и обикновените народи поражда голямо напрежение,а другия проблем е ,че елитите в отделните страни се смяатт за най кадърните ,вечни и несменяеми ,което подкопава именно основите на демокрацията ,все едни и несменяеми хора управляват вече над десетилетие почти навсякъде ,време е за промяна .

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3544 Любопитно

  От статията не видях кое му е " адски трудното", за което се готвела Европа именно настоящата година ! Да, тя си има проблеми с бившите комунистически страни, включително и с нашата, заради огромната корупция и източване не еврофондовете от лобитата на управляващите, но това далеч не е от днес, нито ще се реши точно тази година, а решението всъщност е изключително просто - спиране на корумпираните режими до европейско финансиране ! Въпросите с върховенството на закона ще се решат от самосебе си......

 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас
  =======.
  Спрете да наливате оръжия в БИ.....и ще ви повярваме.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  Адски трудно за някой наричащ ЕС Европа?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":

  Иран се "разцепи" на две.....
  Хората искат да научат цялата истина.....относно самолета.....
  По темата е.... (Франция).....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Отделните страни и Брюксел разбират по различен начин върховенството та закона. За Полша и Унгария върховно е националното законодателство. За Брюксел брюкселското,което непрекъснато се опитва да се налага над националните. Европа не е една държава,тя е хлабав съюз на независими държави, търговски съюз,но от Брюксел се налагат все едно Европа е станала една държава.

 7. 7 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  От Брюксел 3 години бяха заети да пречат на Брекзит. А сега виждам,че ще започнат да се заяждат с други държави и ще ги принудят да напуснат ЕС. От статията добре се вижда,че ЕС е в задънена улица. Ще вземат парите на фермерите,за да посрещат мигранти и за климатичната измама. Не виждам с тези приоритети как ще просъществува този ЕС!
  Вижте му и лидерите,Макрон бил най-последователен! Макрон не може да прокара нищо във Франция, народът го реже за всичко,дайте му да си прави експерименти с Европа!

 8. 8 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 779 Весело

  "Адски" трудна може да е в Ганкиното кафене между политикани, обсъждащи международното положение, но в писмената реч годината може да е "много трудна", "извънредно трудна", "пределно трудна" или "изключително трудна", но никога "адски трудна". Въпрос на елементарна грамотност.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Без обща федерална система ЕС е "съюз от независими" елементи с различна тежест, плюс национални особености. Ако погледнем САЩ, там има и големи и богати, има и малки и бедни щати, но всички са обединени от националност, външна политика, армия, финансова система. Засега федерализацията на Европа не е системна даденост, а и отбраната и е основно НАТО.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3586 Весело

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  :)

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Туй сичкото са бошлаф работа. Важното е дали ша има паре. С очакван растеж от 1.2%, растящо отрицателен депозит лихвен процент, и възобновено “количествено олабване” прогнозата не е розова

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Без обща федерална система ЕС е "съюз от независими" елементи с различна тежест, плюс национални особености. Ако погледнем САЩ, там има и големи и богати, има и малки и бедни щати, но всички са обединени от националност, външна политика, армия, финансова система. Засега федерализацията на Европа не е системна даденост, а и отбраната и е основно НАТО.
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  Да,но Брюксел се държи сякаш интеграцията е завършила, ЕС е станал една държава и те са върховната инстанция.

 13. 13 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Статията показва,че от Брюксел не са разбрали защо Великобритания напусна съюза и продължават със същото поведение,дори по-лошо.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  "Освен всичко това обаче Брекзит изсмука сили от Брюксел, тъй като дипломатическата енергия на ЕС беше съсредоточена основно върху въпроса за излизането на една държава членка от блока."
  ==========
  При един развод обикновено ризите не са изгладени, а децата ходят "гладни, но свободни" както се казваше в един виц.
  Нищо толкова трудно няма в предстоящата година освен трудностите, които брюкселци сами ще произведат.
  Световен лидер няма да сме. Прекалено сме мекушави.

  Еретик
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  2020 ше им се види цвете. Въобще фалшивите,раздути борсови кспитализации,ше гръмнат и не само Унията,ами и половината свят ше изпаднат в такава рецесия, която може и да е последна. Системата,в която златния милиард тъне в леност и говна,не може да бъде подържана вечно. Поне две трети от населението трябва да изчезне.

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 984 Любопитно

  "ЕС - световен лидер..."!?

  През 2005 ЕС имаше 32% от БВП на света; сега (без ОК) има 17,5%.
  Това трябва ли да се нарича "световен лидер" или по-скоро "западащ лидер"!?

 17. 17 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 536 Неутрално

  "ЕС - световен лидер..."!?През 2005 ЕС имаше 32% от БВП на света; сега (без ОК) има 17,5%.Това трябва ли да се нарича "световен лидер" или по-скоро "западащ лидер"!?
  —цитат от коментар 16 на Kosta Delev  САЩ имат 21 и половина трилиона долара БВП, а ЕС без Великобритания има 16 трилиона. Догодина разликата ще се задълбочи.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#8] от "baba_zozolana":

  На крачка от "ацки" трудна?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ... "в същото време Урсула фон дер Лайен обяви като една от първостепенните си амбиции да работи за отстояване на ролята на ЕС на световната сцена.... "

  Урсула да стиска палци да не се разпадне ЕС в следващите 5 години. Проблемът на Брюксел е самият Брюксел. Оказва се, че посевместно хората не разпознават евродепутатите като личности допринасящи за развитие на ЕС. Да вземем българските такива. Освен Джамбазки, който раздава патрЕотизъм от апартамента си в Париж и жалката Габриел, която е известна с това, че все се мъчат да я намърдат на по топло място, за коѝ други изобщо се чува нещо? Нито гък от тези на БСП, ДПС и ГЕРБ.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3216 Неутрално

  До коментар [#17] от "gozambo":

  И дълг ЕС под 12 трлн ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Експертно правителство от ЕС е единствения шанс за България. Иначе дотогава мутрата Бойко ще си прави каквото си иска

 22. 22 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 779 Весело

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Ъхъ. А по-следващата стъпка е низ от намръщени и ревящи емотикони.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 23. 23 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Проблемът е, че ЕС изглежда върви към някакво западно модернистично подобие на СССР. Елити на номенклатурата, много бюрокрация, регулации, раздути администрации, твърде много калинки навсякъде. Да видим докога ще се изкара по този начин.

 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1118 Любопитно

  И кое му е адски трудното?
  Битовизми?
  Доста смотана статия...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Само трудности, трудности тук, трудности там, трудности навсякъде... После хората защо психясвали, защо половината са на антидепресанти!?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Само трудности, трудности тук, трудности там, трудности навсякъде... После хората защо психясвали, защо половината са на антидепресанти!?
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Така ще е, като се лутаме между "Живеем в епоха на големи събития и малки хора", "Когато орлите мълчат, бърборят папагалите" и "Война - това е, когато заради чужди интереси се налага да умират съвършено невинни хора" по У. Чърчил.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 27. 27 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Европа спешно трябва да развие своя научен потенциал. Не е редно най-талантливите и умни млади европейци да заминават в САЩ и да служат на Америка, редно е те да реализират потенциала си в Европа, за нуждите на Европа.

  Освен това време е Европа да престане послушно да приема Русия като враг. Русия умишлено бе превърната в такъв, за да се обслужват неевропейски интереси.

 28. 28 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Със политиката на тия двамата на снимката няма как да не е трудна !!!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Докато няма избиране на лидерите на ЕС чрез гласуване; информиран избор, глобално за ЕС, нещата няма да потръгнат.
  Не можеш да очакваш от вълк в овча кожа, изведнъж да започне да пази стадото.
  Някой лидер като Тръмп би стабилизирал много ЕС. Но не и шорошки слуги, като Макрон и Меркел. Отвращават ме! Те работят срещу Европа.
  Ние тук в България, горе долу ги виждаме, заради многото ни опит на лъгани.
  Нямам представа каква е подкрепата им из останалия ЕС.
  А и повечето медии са купени.

 31. 31 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас=======. Спрете да наливате оръжия в БИ.....и ще ви повярваме.....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Миленчо,вие защо въоръжавате "умерените" терористи в БИ ???

 32. 32 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Проблемът е, че ЕС изглежда върви към някакво западно модернистично подобие на СССР. Елити на номенклатурата, много бюрокрация, регулации, раздути администрации, твърде много калинки навсякъде. Да видим докога ще се изкара по този начин.
  —цитат от коментар 23 на 4okuto


  Всяка една централизирана структура има нужда да се разраства и да се превръща в нещо подобно с течение на времето. Това важи и за националните правителства. Имаше едно изследване за нарастване на ролята на централните правителства - цели 20 пъти за последните 100 години.

  Предполагам ролята на ЕС откак е създадено също е нараснала едно поне 5 пъти. Поне договора от Рим от 1957 год е заложил само общ пазар и постепенно сближаване на стопанската политика на държавите-членки. А сега вече ЕС държи да преразпределя бежанци без да пита много-много.

  Те така за бъдеще нарастването на ролята на ЕС ще продължи. Но до кога и как ще свърши всичко не знаем.

 33. 33 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Със политиката на тия двамата на снимката няма как да не е трудна !!!
  —цитат от коментар 28 на valtoro


  А ти какво предлагаш или ти е скучно???

  SHADOWS of SOFIA
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  [quote#31:"prf30633239"][/quote]

  Той си говори , разпънат между Тайпи и Путин.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#4] от "дерибеев":Иран се "разцепи" на две.....Хората искат да научат цялата истина.....относно самолета..... По темата е.... (Франция).....
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  И кюрдите искат да ви научат как се воюва.Преди три дни пратиха 7 ваши пишман войници при Аллах и много друга са в тежко състояние.....https://faktor.bg/bg/articles/vzriviha-turski-voynitsi-v-siriya

 36. 36 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#32] от "realguru":

  Така е, но това е проблем. Колкото повече държава и централизация, толкова повече "който слуша, папка" = голяма неефективност и корупция. Преразпределението на ресурсите в подобни системи обикновено не е свързано с качества и продуктивност на бенефициентите... Ако искаме дясно управление и ефективност, трябват много малки центрове с наличие на власт, които се контролират и конкурират един друг.

 37. 37 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Трудна я правят дъртите комунисти/Орбан/ , младите комунета /Салвини/и неосъзнатите "десни "патреоти "/ Тръмперасчета/ ...

  в САЩ например истински комунизъм и фашизъм не е имало... емигранти и финасови кризи и там колкото щеш...

  Не е никаква трагедия ако един дърт комунист понастоящем милиардер като Орбан да бъде наритан барабар с държавата...бялата раса ще оцелее и без него...

 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  В матряла се описват само две от Ценностите на др Сорос: #прокурорнаш (а.к.а "върховенство на закона" или "съдебна реформа" ) и затоплизъма. Няма нищо за клетите бежанци и гендерите ("човешки права"). Сигурно ше има и втора част

  Въобще фалшивите,раздути борсови кспитализации,ше гръмнат
  —цитат от коментар 15 на pavur


  Нема стане. За туй нещо треба се дигнат лихвите и/или централните банки да почнат да си събират вересиите. Ецебето го опита през 2013, обаче положението отиде у киреча и го запушиха с двойно повече пари "от въздуха". Юдеите от феда, след като надуха assets от 1 на 4,5 трильона да запушват изгърмелия имотен балонец, почнаха да си събират вересиите и си дръпнаха 700 милярда обратно. Обаче и там явно положението е отишло на изуй гащи, щото са сипнали обратно нови 400 милярда
  https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm

  При др Лагарде положението е още по - весело. Щяла да приема за обезпечение "зелени облигации" Пускаш нов заем, кръщаваш го "зелен" , теглиш парите от банката, после банката го залага в ецебето и си тегли оттам парите обратно. Така др от Лайен няма да треба да събира авансово трильона за дарове за бог Затопъл, ами ше дойде "от въздуха" , само дето после ше требе да се връща.

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  ЕС е като изравнител, изравнява температурата между горещите и студените глави, но заради това е твърде инертен при нужда от бързи решения.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смешна статия, в която се говори за световно лидерство на организация, в която лидери липсват.
  Говори се и как някаква държава щяла да бъде изключена поради нарушаване "върховенството на закона"(неизвестно кой точно закон), обаче всъщност нямало да бъде изключена, а щели да й спрат парите, което пък било невъзможно.
  ЕС плаши с изключване, а всъщност се е спекъл от страх някой да не напусне, защото след Брекзит това би означавало окончателно дискредитиране и начало на верижен разпад, който "лидерите" нямат нито сила, нито възможности да спрат.

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  РЕД ще има в ЕС , а на който не му стиска ще има избор - или ще спазваш изискванията за силен ЕС или ...при приятелите си , това се отнася за държавите от източна Европа , които ще се прощават лесните пари и ще се наложи работа......

 42. 42 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Смешна статия, в която се говори за световно лидерство на организация, в която лидери липсват.Говори се и как някаква държава щяла да бъде изключена поради нарушаване "върховенството на закона"(неизвестно кой точно закон), обаче всъщност нямало да бъде изключена, а щели да й спрат парите, което пък било невъзможно. ЕС плаши с изключване, а всъщност се е спекъл от страх някой да не напусне, защото след Брекзит това би означавало окончателно дискредитиране и начало на верижен разпад, който "лидерите" нямат нито сила, нито възможности да спрат.
  —цитат от коментар 40 на BULEXIT


  Е като е толкова слаб ЕС , защо всички искат да търгуват с него.Ето жуже прави невероятни плонжове да си прекара тръбите и признава колко много зависи от ЕС регулациите.Тръмп се дразни от качествените Европейски стоки и заплашва с преградни мита. Та какво му е лошото на ЕС?

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#36] от "4okuto":

  Нарича се децентрализация. На мен това ми е ясно, но проблемът е че бюрократите и политиците добрали се до кокала не го пускат без бой.

  Обикновено системите със структурни дефекти няма начин да се реформират. Те колабират (само разрушават се) и така се оправят нещата. Както комунизма нямаше начин да бъде реформиран, щото имаше сериозни структурни дефекти - и така той колабира и се почна почти отначало всичко.

 44. 44 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Освен това за новите приоритети като борба с климатичните промени и управление на миграцията ще са необходими средства, които досега отиваха в подкрепа на фермерите и по-бедните региони"

  А аз не ща !
  Некой нема ли да направи референдумец, че да бъда чут ?

 45. 45 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  Заваля сняг на парцали.Дано е от полза за Перник!

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#11] от "Gretel":

  "...прогнозата не е розова..."

  Че как да не е- ще си имаме все повече миграсти !
  От радост чак дигнах кръвното (ツ)

 47. 47 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "...Европа се готви..."

  Какви ли ценности още ще ми стоварят на калпака ?!
  Почти левитирам от предвкусвана еуфория (ツ)

 48. 48 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1462 Весело

  До коментар [#30] от "Тангра":

  Хм ... когато тръмпи не се избира пряко от народа няма проблем , но сте се загрижили за демокрацията в ЕС? Или просто не системата ви интересува а не ви харесват резултатите. Поплачете ,теглете една на Сорос , избършете сополите и ще свикнете.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 49. 49 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Първо вижте кой пише статията- Американска медия, тъй като е известно огромното желание на администрацията на Тръмп заедно с европейският си емисар Банън да разединяват съюза,ако може и да го разтурят.
  Путя от Изток работи неуморно в същата посока.
  Така, че малко по-спокойно и трзво в оценките за апокалиптичните прогнози на добрата ,стара Европа.

 50. 50 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#40] от "BULEXIT":

  Чемодан-вокзал-маЦква

 51. 51 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#42:"К2"][/quote]

  Защо изобщо се занимавате? От любопитство прочетох поредната погребална статийка за ЕС. Определено пасва на вкуса на редовната публика. Каквито мощите, такъв и елея :)
  За съжаление голямата грешка на ЕС е, че прие посткомунистическите страни в клуба. Тачър преди време е казала нещо от сорта, че е по- добре да се финансира справянето с климатичните промени в амазонската джунгла, отколкото да се помага на Източна Европа да се измъкне от блатото. Доста точно!

 52. 52 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  Не чухте ли, не четохте ли, не знаете ли още- а нас в ЕС ни обединяват предимно ценностите, пардон, ЦЕННОСТИТЕ !
  Да ги изброя ли, както ги знам от татко, мама, дедо и баба ?!
  (ツ)

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Първо вижте кой пише статията- Американска медия, тъй като е известно огромното желание на администрацията на Тръмп заедно с европейският си емисар Банън да разединяват съюза,ако може и да го разтурят.Путя от Изток работи неуморно в същата посока.Така, че малко по-спокойно и трзво в оценките за апокалиптичните прогнози на добрата ,стара Европа.
  —цитат от коментар 49 на SOWhat  До коментар [#49] от "SOWhat":

  Дневник е спонсориран от фондацията "Америка за България",която е ПРОТИВНИК на Тръмп.

 54. 54 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  "Статията показва,че от Брюксел не са разбрали защо Великобритания напусна съюза и продължават със същото поведение,дори по-лошо."

  А ти разбра ли защо напуска Великобритания?
  Малко да те открехна по темата. Брекзит е ултра глобалистки проект. Офшор на квадрат.

 55. 55 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ако Полша и Унгария излязат, ще ги последва Италия и тогава ще дойде мечтаният ден, когато управляващите комунисти ще могат пак да се кръстят Съюз на Съветските Социалистически Републики

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 56. 56 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#49] от "SOWhat":

  "...апокалиптичните прогнози на добрата ,стара Европа"

  Тя, "добрата стара" си беше у ред, прогнозите са за новата, оценностено- меркелизираната (ツ)

 57. 57 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#55] от "hhhuuunnnn":

  Прав си, макар че при тоз сценарий аз залагам първо на Италия- това ще приключи огромните й дългове към "безкористните благодетели" от ЕС (отново лирата), стоп на афро-азиатизацията, и връщане към традиционните ценности. А с новата тръба за газ ще може и да се шегува с оставащите (ツ)

 58. 58 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 475 Неутрално

  От Брюксел 3 години бяха заети да пречат на Брекзит. А сега виждам,че ще започнат да се заяждат с други държави и ще ги принудят да напуснат ЕС. От статията добре се вижда,че ЕС е в задънена улица. Ще вземат парите на фермерите,за да посрещат мигранти и за климатичната измама. Не виждам с тези приоритети как ще просъществува този ЕС! Вижте му и лидерите,Макрон бил най-последователен! Макрон не може да прокара нищо във Франция, народът го реже за всичко,дайте му да си прави експерименти с Европа!
  —цитат от коментар 7 на gozambo  Климатична измама? Имаш ли деца? Питам, щото внуци няма да видиш.

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  "ЕС - световен лидер..."!?През 2005 ЕС имаше 32% от БВП на света; сега (без ОК) има 17,5%.Това трябва ли да се нарича "световен лидер" или по-скоро "западащ лидер"!?
  —цитат от коментар 16 на Kosta Delev


  +++
  От как е дошла стрина Меркел(либертоносната) всяка година е трудна в ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Германия няма как да се опъне нито на Русия нито на Ердоган. Има милиони избиратели и от двете култури с немски паспорт. Родените в Русия гласуват масово за немските неонацисти и Путин(95% са с двойно гражданство) . Франция има за задача да интегрира няколко милиона от Магреба или да ги изчисти. Опитват се двете да бъдат лидери, ама няма как да им се получи. Задълбочена федерализация или тотален разпад. А си струва да спасиш ЕС, защото си остава най-богато и уютно място за живеене в света.

 61. 61 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 269 Неутрално

  От една страна Макрон е много проевропеиски«нищо че скоро ще загуби във Франциа»»,поткрепя санкциите с/у Русия-но ще бъде единствения ЕУ лидер до путя на парада тази година в Москва,Меркел «скоро също ще отиде в историята»поткрепя санкциите с/у Русия-но налива милиярди на същата Русия с/у интересите на саюзниците на Германия.И накрая е пално с такива смехотворни статии/анализи които влияят на общественото мненение-е така на следващите избори в Германия примерно Алтернативата ще отвее всички партии и несйтата ще започнат да се изправят полека

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  Има мнения , че Русия има интерес от разрушаването на ЕС ?! Фактите ги опровергават , нека се прави разлика от сътрудничество с ОБЩИ цели ( СВ-2 , Турски поток , Украйна.....) и също за стабилност на континента , взаимни инвестиции , обособяване на двете страни като световни фактори....За разлика от преди 1989-та не се забелязват напъни от Изток за промяна на политическите режими днес , за стремеж към доброжелателност и взаимно разбиране - ако не е така , значи го правят изумително добре ! Има и общи интереси в други райони (Иран ,Ирак, Сирия, Ливан ……) , където наследството от колониалните режими е допълнителен фактор. Има и още причини - исторически конфликтите между континенталните и морските държави не е променил същността си , а ЕС от Атлантика до.....Урал не мираж.....а и по-нататък ! Обективно е , за 2-3 години да се извърши преустройството в ЕС към НОВИЯ ЕС , който си има някакви СЪОБРАЖЕНИЯ, може и да си тръгне , но съмнително - по-скоро друг ще си тръгне от ЕС като партньор с изключително положение сега , просто, започват да пречат на ЕВРОПЕЙСКА ИДЕЯ !

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Много ще е трудна. Едни 25 трлн тежат като котва.

 64. 64 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  "По принцип е възможно правата ѝ на гласуване да бъдат замразени чрез задействаната срещу нея процедура по член 7 от Договора за ЕС. Но дори и това да стане, което граничи с невъзможното, Полша ще продължи да бъде държава членка на Евросъюза."

  Демек ЕС е двоен аршин, когато опре до прилагане на правилата, стига да не касаят страни от Юго-зточните Балкани! - един прелял кенеф с разнообразно съдържание.

  :-)

  I Want To Believe
 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За ядрените физици в България се очертава една много плодородна година.

 66. 66 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Трябва да сме сила, която се бори за мир и положителна промяна. Да покажем на партньорите ни в ООН, че могат да разчитат на нас=======. Спрете да наливате оръжия в БИ.....и ще ви повярваме.....
  —цитат от коментар 3 на eti mehter


  Ееее, не става... един от трите големи бизнеса не може без този пазар... горещи точки в този регион винаги ще има поради тази причина...

 67. 67 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Весело

  Туй сичкото са бошлаф работа. Важното е дали ша има паре. С очакван растеж от 1.2%, растящо отрицателен депозит лихвен процент, и възобновено “количествено олабване” прогнозата не е розова
  —цитат от коментар 11 на Gretel


  Ша има ба...
  Увеличават ти пенсията , нали?

 68. 68 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#37] от "lynyrds":

  лъжец си ти – нито орбан, нито салвини са комунисти.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Великобритания бе/е дистракция, да.

  Но Народа добре си посла.
  Ориентира се към Москва.

  Баба Меркел...
  Макрон...
  Орбан...
  Борисов...
  Доган (Ер)

  Чак пък адски...
  Ако Европа успей да заобиколи Америка ще успей.
  Така както Задкрайна заобиколи Украйна.

  "Брекзит беше разсейване - Европа се готви за
  адски трудна 2020"

 70. 70 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#21] от "arcanum":

  Мисля, че повечето държави ще напуснат доброволно преди ЕС да им наруши до такава степен суверенитетът. Все пак хората харесват ЕС защото е съюз а не жалко подобие на САЩ или СССР.

  This is the place where puddings die.
 71. 71 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Проблемите в ЕС идват от прекаленото влияние на либерастите в правенето на законите и външната политика.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 72. 72 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Малобританците много се постараха годината да е трудна, но трудностите за тях предстоят!!!

 73. 73 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 612 Разстроено

  Изключително постен тюрлюгювеч, нахвърлян на две - на три от някоя си... С подобни "мат'риали" след време Дневник ще остане с десетина читатели, половината от които - жалки тролове.

  Настроение - повръща ми се!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 74. 74 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Няма да има Брекзит бе.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Докато ЕС продължава да си затваря очите и да си заравя главата като щраус пред руската заплаха и да дава предимство на далаверите с кремълския военнопрестъпник пред отпора на руските попълзновения, за никаква адекватна външна политика не може да става и дума. Нито палячото Макрон, който не е в състояние да извърши реални реформи във Франция и се гъне при първия по-голям натиск и който хукна да се обяснява в любов към Путин, нито изхабената гедерейска лелка, упоена от мириса на газови потоци са в състояние да извършат каквито и да е реформи и да дадат на ЕС ясна цел и посока на развитие. Отделно фиксацията в нарушенията на правителстовто на Полша и затварянето на очите пред грубото овладяване на съдебната система в България от мафиотските кланове говори за всичко друго, но не и за адекватност на в политиката на Брюксел.

 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#49] от "SOWhat":

  Това е вярно, но днешните европейски лидери правят всичко възможно за да ги улеснят. Да градиш газови потоци с престъпен и агресивен режим, който ти се подиграва в лицето и те атакува най-безсрамно и да направиш пътека до Москва, където да се киприш като росна китка до един военнопрестъпник и агресор и нагло да обясняваш как Северен поток 2 бил чисто икономически проект и щял да разнообрази газовите доставки в Европа , как се нарича ? Или да обясняваш като гламавия Макрон как Русия трябвало да бъде разбрана и да не бъде считана за враг и да пропишеш поздравления на руски във Фейсбук ? Тъпоумието на днешните западни лидери граничи с това от тези през 1938 г. които подписаха срамната Мюнхенска спогодба с Хитлер. И ако те имаха оправданието, че се стремят да съхранят мира, то днешните не само че нямат това оправдание, ами върху тях пада позора, че ги интересува не мира, а единстевно защитата на многомилиардните далавери с престъпния режим на Путин.

 78. 78 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#60] от "bodensee":

  "Германия няма как да се опъне нито на Русия нито на Ердоган. Има милиони избиратели и от двете култури с немски паспорт. Родените в Русия гласуват масово за немските неонацисти и Путин(95% са с двойно гражданство) "

  За турците е вярно в някаква степен ,за руснаците не е, защото броят им не толкова голям, а онези, които са етнически немци и са се засилили от Русия в Германия ненавиждат всичко свързано с Русия и режимите и - предишни и настоящия. Колкото и да са ,те си остават малцинство и не могат да имат какъвто и да е решаващ глас във вземаните външнополитически решения, които в момента се диктуват от германските концерни, за които милиардните далавери с Москва или с Анкара са по-важни от сигурността. И докато тази търгашеска тенденция продължава нещата ще отиват на зле. Единственият изходе е смяна на сегашното ръководство на ХДС с протежето на Меркел и компания и изхвърлянето на социалдемократите от властта, които със слугуването си на Газпром и Русия, както и с левичарските си постановки нанесоха достатъчни щети. Както и навлизането на нови играчи в лицето на свободните демокрти и зелените. Сегашната демохристиянско-социалистическа клика, която повече от десетилетие управлява и която показва признаци на износеност и склеротични промени е крайно време да слезе от власт.

 79. 79 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#62] от "Николай Бучков":

  "За разлика от преди 1989-та не се забелязват напъни от Изток за промяна на политическите режими днес"

  Това в някакъв паралелен свят ли става ?

 80. 80 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тангра":

  Някой лидер като Тръмп би стабилизирал много ЕС.

  Европа има нужда от лидери каквито бяха Аденауер, Тачър, Кол, Митеран, не от зависими клоуни.

 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  "Ще вземат парите на фермерите,за да посрещат мигранти и за климатичната измама. "

  Тръмпистко -путински фейкнюз

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#47] от "balgariez":

  Гледай да не ти се стоварят руските ценности.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#13] от "gozambo":

  Великобритания още не е напуснала съюза. Поживем - увидим.

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#27] от "faraon":

  " Русия умишлено бе превърната в такъв, за да се обслужват неевропейски интереси."

  Нахлуването в Грузия, анексията на Крим и окупацията на части от Донбас как се нарича и срещу кои интереси е насочена ? А хибридната война на руските тролове, първи защитници на уж православни и традиционни "ценностии", които бълвочат ежечасно лъжи ?

 85. 85 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#7] от "gozambo":

  От Брюксел 3 години бяха заети да пречат на Брекзит.

  Тода къде и как ? Защото освен управляващото мнозинство във Великобритания, не съм видял друг да пречи на Брекзит.

 86. 86 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Газовете, които изпущат хората когато пръцкат, са много по-миризливи и задушливи от самолетното гориво. Представете си - 10 милиарда човеци, когато пръцнат поне веднъж (а всъщност - много, много повече) на ден - каква екологична аномалия създават в земната атмосфера - но по този проблем се мълчи. Да не забравяме че и животните също так пръцкат ли, пръцкат. Е? Как ще спре това безобразие!

 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1956 Весело

  Възможно най-смехотворната комбинация - матрялче от фалшивите CNN, преразказано с лични опорки от умнокрасива авторка. За съжаление Герганчето е изпуснала основния проблем на ЕС - климатичното извънредно положение и зелената сделка на века, застанала неумолимо пред европейските порти. Без движението на гретенистите направо щяхме да загинем догодина. Освен туй е забравена критичната демографска ситуация със застаряваща Европа и нуждата от още свежа кръв лекари и инженери от мигриращите племена. Най-подире, нито дума за липсата на единство по въпроса за абортите, гей-смешението и броя на джендърите на континента. За капак, нищо не пише и за Гешев. Срамота!

 88. 88 Профил на Danya Doganova
  Danya Doganova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Моля поправете се -- не Гергана Станчева, а Люк Макгий от CNN е авторът на този анализ. Това, което сте публикували, е лошият превод на Гергана Станчева.

  Ето оригиналът - доста по-разбираем от превода:

  Brexit was a distraction. Now Europe is facing a hellish 2020
  Luke McGee

  Analysis by Luke McGee, CNN

  Updated 0400 GMT (1200 HKT) December 21, 2019

  https://edition.cnn.com/2019/12/20/europe/europe-is-in-deep-trouble-analysis-intl/index.html

 89. 89 Профил на Danya Doganova
  Danya Doganova
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#73] от "Йоаникий":

  Преведен на две - на три от някоя си, която е решила да се представи като автор. Авторът е Люк Макгий от СиЕнЕн.
  https://edition.cnn.com/2019/12/20/europe/europe-is-in-deep-trouble-analysis-intl/index.html

 90. 90 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Горката, дано се справи. Pray for Europe! DMS:Evropa!

 91. 91 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  ... Проблемът на Брюксел е самият Брюксел. Оказва се, че посевместно хората не разпознават евродепутатите като личности допринасящи за развитие на ЕС. Да вземем българските такива. Освен Джамбазки, който раздава патрЕотизъм от апартамента си в Париж и жалката Габриел, която е известна с това, че все се мъчат да я намърдат на по топло място, за коѝ други изобщо се чува нещо? Нито гък от тези на БСП, ДПС и ГЕРБ.
  —цитат от коментар 19 на GreenBush


  Това не е ли наш, национален проблем? Когато гласуваме, за какво си мислим, кого псуваме? Псуваме Брюксел, и ми изпращаме едни готовановци?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK