Пестеливи срещу приятели на кохезията: Битката за парите, която ще реши бъдещето на ЕС

Шарл Мишел

© Reuters

Шарл МишелТова може и да не е най-привлекателният дебат, но отговорът на въпроса как ще изглежда Европейския съюз през следващите седем години ще зависи от резултата на една от най-тежките предстоящи битки през 2020 г. - преговорите за следващия дългосрочен бюджет на блока, пише EurActiv.


Европейският парламент договори преговорна позиция по време на предишния си мандат, а новият му състав я потвърди отново през октомври 2019 г. Три европредседателства обаче не успяха да постигнат компромис в Съвета на ЕС и преговорите дори още не са започнали.


Държавите членки и евродепутатите ще трябва да измислят къде да похарчат всички пари и колко да са те. И ще трябва да го направят възможно най-скоро, защото времето им изтича. Новият програмен период (2021-2027 г.) започва следващата година.
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пое преговорите с перспективата за свикване на извънредна среща на върха през февруари. Той обаче ще я организира само ако види, че има достатъчно напредък за постигане на сделка.


Мишел призна, че преговорите ще бъдат "изключително сложни" и "най-трудните в историята на ЕС заради дупката, предизвикана от Брекзит". Според изчисления на Европейската комисия тя ще възлиза на около 13 милиарда евро на година.


Председателят ще започне кръг от консултации с държавите членки през януари с цел да разбере различните позиции в Съвета и след това да работи за намирането на приемлив компромис за ЕС-27. Това обаче няма да е лесно.


Въпреки че решението за бюджета остава в ръцете на държавите членки, които трябва да го одобрят единодушно, Европейският парламент също трябва да даде одобрението си.


Мишел започна разговори с докладчиците по досието в Европарламента и ще работи с тях, за да гарантира, че какъвто и да е компромисът в Съвета, той ще е приемлив и за евродепутатите.


Петте пестеливи страни срещу приятелите на кохезията


Европейската комисия представи своето предложение през 2018 г., когато предложи дългосрочен бюджет с размер 1.1% от брутния национален доход на ЕС.


Излизането на Великобритания от ЕС и решението на лидерите да включат нови политически приоритети, като по-добро управление на миграцията, подсилване на инвестициите в наука и иновации, засилване на европейските системи за сигурност и отбрана и борба с климатичните промени, ще доведат до орязване на кохезионната (със 7%) и общата селскостопанска политика (с 5%).


До момента размерът на бюджета и начинът за изразходване на парите са основен източник на разделение сред държавите членки.


Т.нар, "пет пестеливи държави" - Австрия, Германия, Холандия, Швеция и Дания – настояват за намален бюджет от 1% от БНД, предвид излизането на Великобритания, вторият най-голям платец в бюджета. Тези страни отдават предимство на инвестициите в новите приоритети за сметка на традиционните политики.


В другия край са "приятелите на кохезията" - България, Испания, Португалия, Гърция, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Пола, Румъния, Словакия и Словения. Те защитават необходимостта кохезионната политика да остане напълно финансирана и искат по-амбициозен бюджет.


Някои от тях смятат, че дори предложението на Еврокомисията не е достатъчно, за да може ЕС да постигне политическите си цели. А Европарламентът, който многократно поиска бюджет от най-малко 1.3% от БНД, изглежда е съгласен с тази оценка.


Неизвестните


Предложението на Еврокомисията беше представено през май 2018 г. под ръководството на Жан-Клод Юнкер. Неговият наследник, Урсула фон дер Лайен, внесе в политическата си програма серия от изискващи финансиране мерки, но не и нови бюджетни предложения.


Макар Фон дер Лайен да призна, че е обезпокоена от "жестокото орязване", предложено от финландското европредседателство преди срещата на върха през декември, тя не заяви намерение да измени предложението на предшественика си, което значи, че ще трябва да намери финансиране за своите инициативи в рамките на вече съществуващия план.


Един от основните елементи за нея е механизмът за справедлив преход, който възнамерява да създаде в подкрепа на регионите, изоставащи в прехода към неутрална по отношение на климата икономика, включително и чрез "Фонд за справедлив преход".


Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер Лайен


Еврокомисията ще представи детайли на 14 януари, но вече обяви, че възнамерява да мобилизира до 100 милиарда евро и че подкрепата от фонда следва да бъде предоставяна чрез програми на кохезионните фондове.


Това по всяка вероятност ще постави началото на нова битка с опонентите – регионалните лидери, "приятелите на кохезията" и Европарламента, които не искат финансирането за регионите да пострада в резултат на промените.


Т.нар. Кохезионен алианс, който събира представители на регионални организации в рамките на Европейския комитет на регионите, вече предупреди, че всеки нов инструмент, като Фонда за справедлив преход и бюджетните вноски за него, трябва да бъдат "допълнителни към съществуващите европейски структурни и инвестиционни фондове".


Календарът


Шарл Мишел ще започне двустранни преговори на техническо и политическо равнище с държавите членки и с Европейския парламент, с цел да постигне споразумение "в рамките на следващите няколко седмици или месеци".


Идеята за извънредна среща на върха през февруари се чу сред държавите членки през декември, но тя може да се състои само ако и когато е реалистично да се постигне споразумение. Решението обаче не може да бъде отложено за много по-късно от март.


През април се очаква Европейската комисия да представи бюджетно предложение за 2021 г., вече като част от следващия програмен период.


Ако до тогава няма споразумение, Европарламентът призова Брюксел да представи алтернативни договорености, които да гарантират, че ще има яснота за бенефициентите.


За да влезе в сила новият бюджет, регламентът, управляващ различните програми, трябва да бъде завършен, а за тази цел е необходимо съгласието и на Съвета, и на Европарламента.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Давайте целия бюджет за климата и за мигрантите и да се свършва с този ЕС!

 2. 2 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Северномакедонският заяк ще има да се облизва за кохезионни мангизи. Но за г-н Борисов винаги ще има!

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Това уви, дори не е найтап :-(

  Цитат от статията:
  "нови политически приоритети, като по-добро управление на миграцията, ... ,засилване на европейските системи за сигурност и отбрана и борба с климатичните промени, ще доведат до орязване на кохезионната ... политика ..."

  А "орязването на кохезията" е точно орязване на средства, с които изоставащи страни като нашата биха подобрили нивото си...

 4. 4 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ами да дават още пари за къщи за тъщи, за депа за италиански боклуци, за чешмички за всички......

 5. 5 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Интересното е, че климатът и миграцията са свързани с кохезионната политика и селското стопанство. Достатъчно е да погледнете опушените и обезлюдени градчета на България за да се досетите, че вътрешната миграция за ЕС се ограничава като богатите "дават" на по-бедните региони. Лошото е, че парите за "борба срещу измененията на климата" могат да потъват в какви ли не измишльотини...

 6. 6 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 566 Весело

  Ако бяха приели страните от Западните Балкани ,особено Македония ,проблем с парите нямаше да има
  Сега ако някой не е разбрал защо Макрон беше против приемането им мисля че разбра и причината съвсем не тази че е агент на Путин
  По отношение на Сърбия нека всеки си помисли за кривия макарон дето щяла да гледа ЕС

  гошо
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Ние имаме един дежурен лекар -УНГ за двумилионна София, понеже пестим, но сменяме дограмата на селски училища, в които никой не учи.
  Личните лекари все нямат направления за специалисти, но пък финансираме къщи за гости.

  Премахнахме митата за вносните стоки, това е цената, която плащаме за тези еврофондове, а те се харчат за ненужни неща.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Тоест, идеята е да се дадат стотици милиарди на зелените меринджеи, за да крепят наклона на земната ос и градусите, за да не стане с тоя 1 градус прекалено горещо на болшевиките затоплисти. Ще ги спестим от парите за здравеопазване, наука, образование, инфраструктура, пенсии и заплати. Явно светлото бъдеще иска някои жертви, другари.
  И точно ЕС трябва да даде кинтите, щото целия останал свят тъне в умопомрачение и в заблуда се грижи за гражданите си, не за слънчевата активност, от която основно зависи климата.

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тоест, идеята е да се дадат стотици милиарди на зелените меринджеи, за да крепят наклона на земната ос и градусите, за да не стане с тоя 1 градус прекалено горещо на болшевиките затоплисти. Ще ги спестим от парите за здравеопазване, наука, образование, инфраструктура, пенсии и заплати. Явно светлото бъдеще иска някои жертви, другари.И точно ЕС трябва да даде кинтите, щото целия останал свят тъне в умопомрачение и в заблуда се грижи за гражданите си, не за слънчевата активност, от която основно зависи климата.
  —цитат от коментар 8 на Котаракът на Шрьодингер


  ++++++++++++++++++++++++++++++
  Не знам колко плюса мога да сложа!

  Значи, за 2 (ДВЕ) минути земята получава от слънцето толкова енергия, колкото човечеството потребява за година, ама ние ще се борим срещу промените на климата...
  Не ме разбирайте погрешно. Замърсяваме, прахосваме ценни и правим какви ли не поразии, ама с климата да се борим ми се вижда свръх амбициозно. С каквото са се захванали политиците, задължително е осрано. Оставете климата на мира.

 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да се чете "прахосваме ценни ресурси.." ... като вода и плодородна земя

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Определянето на общи цели е непосилна задача. Тук си струва да се претеглят позициите. Борбата с промените в климата обаче ми идва в повече, освен ако не са маскирани научни разработки и пазарни цели.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Баце сега ако е пекан, ше предложи един проект "2 в 1" : чинията на Бузлуджа да се направи храм на затоплизъма, отгоре една златна статуя на бог Затопъл колко Родоския колос, а вътре да бъде манастир за клети бежанци. Може спокойно да иска от др от Лайен едно пеесе милярда за проекта.

 13. 13 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Латвия, Литва, Малта, Пола, Румъния, Словакия "
  Явно има нови държави в ЕС, които не съм ги чувал.

 14. 14 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Пет срещу двайсет и две.

 15. 15 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Хубаво е, че в Комущица от една поляна за пасище направиха с европарите стадион.
  Игрище, осветление и трибуни за две хиляди души.

  Лошото е, че в Комущица няма единайсет млади момчета, които да направят отбор. Няма и една улична лампа.
  Няма две хиляди души, които могат да стигнат до стадиона на самоход.
  А, най-лошото е, че пасището, дето стана стадион, сега пак е пасище.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Държавите членки и евродепутатите ще трябва да измислят къде да похарчат всички пари и колко да са те."

  Боричкането ще е за ненапечатани пари. Защото ако Еврозоната изчисти всичките си дългове, на западняците няма да им останат пари за хляб и сол. Вторият седемгодишен период изтича, а ние не сме получили още и една трета от обещаното/планираното. "Де е Киро на кирия, две напред, една назад"!

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "Държавите членки и евродепутатите ще трябва да измислят къде да похарчат всички пари и колко да са те."

  Боричкането ще е за ненапечатани пари. Защото ако Еврозоната изчисти всичките си дългове, на западняците няма да им останат пари за хляб и сол. Вторият седемгодишен период изтича, а ние не сме получили още и една трета от обещаното/планираното. "Де е Киро на кирия, две напред, една назад"!

 18. 18 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 345 Неутрално

  В САЩ, Китай и Индия живее 40% от населението на Земята и произвеждат повече от половината световна продукция. И трите обаче не искат да спазват зеленото недоразумение като САЩ искат отлагане, другите две го одобряват, но няма да го спазват. Ще ни залеят с евтини стоки произведени с евтина въглищна енергия и ниска работна заплата и ще сринат европейската екосъобразна икономика.

 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 458 Весело

  Ъ-ъ-ъ, екосъобразна икономика!?!? Тъкмо попаднах на статия какво чудо е погребването на перките, щото не могат да се рециклират. КА-ТА-СТРО-ФА. Това е описанието с една дума на политиката за вятърничавите и слънчасали електроцентрали. Кой може да чете:

  https://www.zerohedge.com/news/2020-01-10/renewable-green-energy-myth-50000-tons-non-recyclable-wind-turbine-blades-dumped

  https://stopthesethings.com/2018/08/13/germanys-renewable-energy-disaster-part-1-wind-solar-deemed-technological-failures/

  Гледайте какво ни чака и нас като се амортизират перките. Благодарим ти Сатаниш, жив да си ни Баце Боце и "винаги с Германия, никога против Грета!"

  Ама, това е като избираме говеда. Има една проста истина, дето всеки що-годе осъзнал наученото по икономика разбира: "Глупаво е бедните да финансират технологичния прогрес!"
  Ама, как? Ама, ЗАЩО? Много просто - технологиите имат висока възвращаемост, но са рискови инвестиции. Бедният не забогатява в казиното. Затова нямаше място скъпото инвестиране във вятър... и воденето по акъла на Германия... за пореден път.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Лошото е, че такива , като нас повече присвояват, отколкото усвояват за каквото трябва.

 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Ето ги двете скорости на Европа. Интересното е, че съм пропуснал да намеря мнението на Франция. Но изглежда и тя подкрепя икономичното харчене на ресурса. Тъщите в България ще останат без европейски пари за къщи ....

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  You have to look the end of UK . Do not thinking aboat EU . It is inposible for you

 23. 23 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Ти нямаш бъдеще в Великобритания , наясно ли си с това . Тепърва след брексит започва дискриминацията над източноевропейци с руски имена . Като петров иванов ecs

 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#12] от "dosetliv":

  Развесели ме този пост, супер.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  "една от най-тежките предстоящи битки през 2020 г. - преговорите за следващия дългосрочен бюджет"

  Неизбежно стълкновение на мнения и дискусия между по-богати и по-бедни страни членки

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK