Как ЕС ще предотврати смъртта на хиляди хора годишно от мръсен въздух

Елиза Ферейра, комисар по сближаване и реформи, и Франс Тимерманс - изпълнителен заместник-председател на ЕК.

Елиза Ферейра, комисар по сближаване и реформи, и Франс Тимерманс - изпълнителен заместник-председател на ЕК.Климатичният преход, утвърден със Зеления пакт, представлява етично задължение, но и икономическа възможност. Необходимо е да променим начина, по който произвеждаме и потребяваме, за да защитим здравето и благосъстоянието си, както и за да запазим нашата планета за следващите поколения.


Нямаме друг избор, защото имаме само тази планета. През изминалите десетилетия в Европа доказахме, че е възможно да бъде прекъсната връзката между емисиите на CO2 и икономическия растеж. В дългосрочен план всички ние имаме полза от преминаването към неутралност по отношение на климата. В същото време в краткосрочен план този преход изисква значителни усилия и ще доведе до сериозни промени в нагласите на гражданите и регионите, които разчитат в по-голяма степен на изкопаемите горива.


По тази причина Европейската комисия ще създаде механизъм за справедлив преход, в т.ч. фонд за справедлив преход. Искаме да се уверим, че преходът в областта на енергетиката и климата е справедлив и честен. Това е и възможност да докажем, че принципът "никой да не бъде изоставен" не е просто хаштаг в Туитър, а е реален ангажимент за европейска солидарност и справедливост.
Държавите и регионите не започват от една и съща отправна точка. Понастоящем стотици хиляди работни места и много домакинства все още зависят от веригата за създаване на стойност в сектора на изкопаемите горива, както и от промишлени процеси с високи въглеродни емисии, напр. в областта на въгледобива или стоманодобивната промишленост. 108 от общо 276-те региона на ЕС поддържат инфраструктура за въгледобив, около 237 000 души са заетите в дейности, свързани с въглищата, а още десетки хиляди работят в областта на добива на торф и шистов газ.


Постигането на амбициозната цел на Европа за 2050 г. изисква значителни усилия, а преходът на ЕС към неутралност по отношение на климата ще трансформира европейските региони. Ако успеем, можем да намалим значително случаите на преждевременна смърт, дължащи се на замърсяването на въздуха в градовете, които понастоящем възлизат на 400 000 годишно.


В процеса на осъществяването на тази цел ще положим всички усилия, за да гарантираме включването на всички региони, общности и лица. За да помогнем на хората в цяла Европа — от въгледобивните мини в Астурия и Силезия до торфените блата в областта Мидландс — искаме фондът за справедлив преход да подпомогне тези, които се тревожат за своите работни места, и да покажем, че преходът може да донесе възможности за всички.


Можем да постигнем това например чрез предлагане на възможности за преквалификация на лицата, засегнати от прехода, чрез насърчаване на създаването на нови работни места в зелената икономика и чрез инвестиции в електрифициран обществен транспорт.


Механизмът за справедлив преход е нов начин да се привлекат всички хора и да се спомогне за постигане на благоденствие, благосъстояние и по-екологично бъдеще за идните поколения. По линия на този механизъм ще бъде създаден фонд за справедлив преход със свежи средства в допълнение към бюджета на ЕС за предоставяне на безвъзмездно финансиране за икономическа диверсификация и за работници, които трябва да бъдат обучени.


С негова помощ ще бъдат мобилизирани и частни средства с цел създаване на нови икономически дейности, които да заменят замърсяващите. Чрез ЕИБ фондът ще предоставя на местните власти заеми при благоприятни условия за финансиране на екологични проекти. Взети заедно, тези инструменти ще доведат до инвестиции и ще насърчат инвестиции от порядъка на поне 100 млрд. евро.


Разбирането на Европейски съюз е, че нашето благоденствие зависи от това на нашите партньори. Солидарността ни се ръководи от просветения личен интерес. В нелекото ни ежедневие става ясно, че няма държава, която да може сама да преодолее успешно големите предизвикателства. Със Зеления пакт Европа дава пример в прехода към неутралност по отношение на климата и новата стратегия за екологосъобразен растеж.


Разполагаме с уменията, знанията и технологиите, а от днес имаме и механизъм за привличане на всички в този справедлив преход.


Живеем на общ континент и заедно можем да изградим добро и екологосъобразно бъдеще.


Да запретнем ръкави и да започнем работа!


Съвместна статия на изпълнителния заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за Европейския зелен пакт, и на комисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Текстът е предоставен ексклузивно на "Дневник" от Европейската комисия. Оригиналното заглавие е "Как ЕС ще финансира справедливия преход към неутрална по отношение на климата икономика".

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Никаква конкретика. Само кухи лозунги. И мирис на корупция !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 274 Весело

  Колите с гориво пушат много, а електричките са с вредни акумулатори.
  Най-еко/био си е с магаренце. Кат Хитър Петър... (ツ)

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1405 Гневно

  Никой не е умрял или заболял от въглероден двуокис - пробват да ни окрадат звучно, като покрай това ще ни затрият и икономиките...

 4. 4 Профил на pipo
  pipo
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Докато не се смени престъпния икономически модел на днешния свят ( стремеж към непрекъснат растеж с цената на всичко) нищо не може да се промени. Който смята, че електромобилите ще спасят света е най големия наивник - те се движат с ел енергия,която няма как да падне от небето. За мен нещата са необратимо изпуснати и действително живеем в последните времена.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  Докато не се смени престъпния икономически модел на днешния свят ( стремеж към непрекъснат растеж с цената на всичко) нищо не може да се промени.
  —цитат от коментар 4 на pipo


  Tова Грета ли ти го каза?

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Евро-комисията ще ги утрепе от глад и студ, преди да са се разболели от мръсния въздух.

 7. 7 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  До коментар [#3] от "Jazzdevil":

  Има хиляди починали по-рано поради белодробни заоболявания. Минимум 5000 в България само. Вие човешкия живот за нищо ли го нямате?

  Никола Йорданов
 8. 8 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1539 Разстроено

  До коментар [#2] от "balgariez":
  Всъщност добре би било автомобилите (шосейния транспорт) като цяло да намалеят, повече хора да ползват един автомобил (в България 1.1 брой пътници на автомобил, в Германия 1.5 на автомобил).
  Най-ефективен е електрически транспорт на релси - влак, метро (може и градски влак) и трамвай.

  Никола Йорданов
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  До коментар [#7] от "Никола Йорданов":

  От СО2 ли това?

 10. 10 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поредната статия,в която лъжат,че въглеродният двуокис е замърсител. От ЕС нищо няма да направят за мръсния въздух,защото те целят единствено въглеродния двуокис,който не е замърсител,не е вреден за хората и животните,той се произвежда от хората и животните и е храна за растенията просто казано.

 11. 11 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като извадка от N-ти конгрес на компартията. Че и "фонд за справедлив преход", ...отново пръскане на парички, без да се ревизира и търси сметка за ефективността им.
  А справедлив ли е прехода в източноевропейското блато не питат (или поне докато гарантирано ЕНП получава подкрепа срещу затваряне на очи).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK