С идея за поне €1 трлн. инвестиции Еврокомисията представи план за Зелена сделка

"Планът, който представям днес, ще мобилизира поне 1 трилион евро и ще покаже посоката и ще предизвика вълна от зелени инвестиции, заяви пред Европейския парламент Урсула фон дер Лайен

© Reuters

"Планът, който представям днес, ще мобилизира поне 1 трилион евро и ще покаже посоката и ще предизвика вълна от зелени инвестиции, заяви пред Европейския парламент Урсула фон дер ЛайенЕвропейският съюз си поставя за цел да стане до 2050 г. първото международно държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата. За това са нужни значителни инвестиции от националните публични и частни сектори и един от тях ще е представеният днес План за устойчиво инвестиране в Зелената сделка на Европа. Предназначението му е да мобилизира обществени ресурси и да стимулира включването на частни фондове чрез финансови инструменти на ЕС - в частност InvestEU - което да доведе до поне 1 трилион евро инвестиции.


Това се казва в съобщение на Европейската комисия, която подчертава, че отделни райони и икономически сектори в ЕС ще бъдат засегнати повече от други и предизвикателствата няма да са еднакви за всички. Затова се предлага и Механизъм за справедлив преход, който да помага, включително финансово и с практически мерки, на работниците и икономиката в тези райони.


Инвестиционният план за Зелена сделка на ЕС предвижда 3 основни измерения:
- Финансиране: мобилизиране на поне 1 трилион евро устойчиви инвестиции в следващите 10 години, по-голям, отколкото е било досега, дял от от бюджета на ЕС за действия за защита на околната среда и борба с климатичните промени, привличане на частно финансиране с ключова роля на Европейската инвестиционна банка


- Прилагане: предоставяне на стимули да започване и пренасочване на публични и частни инвестиции; в ядрото на финансовата система ще бъдат инструменти за устойчиво финансиране, включително "зелени" бюджетиране и обществени поръчки или методи за начини за улеснени процедури за държавна помощ в засегнатите региони


- Практическа подкрепа: Европейската комисия ще помага на публичните власти и подготвящите проекти за устойчиво развити в планирането, оформлението и изпълнението.


"Необходимият преход към климатично неутрална икономика ще подобри живота на хората и ще направи Европа по-конкурентоспособна, но той също така ще изисква повече усилия от граждани, сектори и райони, зависещи повече от изкопаемите горива", коментира изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс. Според него Механизмът за справедлив преход ще помогне на първо място на тях и предложеният на този етап пакет на подкрепа е за поне 100 млрд. евро.


"Първо, ще използваме бюджета на ЕС, за да привлечем частни средства в зелени проекти из цяла Европа и в подкрепа на най-засегнатите райони и хора", допълва Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на ЕК по въпросите на икономиката, работеща за хората. "Второ, ще създадем регулаторни стимули за зелени инвестиции. Не на последно място ще помогнем на обществените власти и участниците в пазара да определят и развиват подобни проекти."


Европейският съюз не е създаден за един ден и Зелена Европа няма да се появи за една нощ, допълва Домбровскис. "Поставянето на устойчивостта в центъра на това как инвестираме изисква промяна в начина на мислене и днес правим важна крачка в тази посока."


Ето още подробности от плана за механизъм:


- подкрепа за мобилизиране на поне 100 млрд. евро отвъд засиленото финансиране от бюджета на ЕС в периода 2021 - 2027 г. за най-засегнатите райони и групи; средствата ще дойдат от


- три основни източника на финансиране:


1) Фондът за справедлив преход ще получи 7.5 млрд. евро средства от ЕС над тези, които се обсъждат за многогодишната финансова рамка; страните членки в диалог с комисията ще определят районите, където ще се помага; всяко правителство ще се ангажира да влага по 1 евро срещу всяко евро от Фонда за справедлив преход, като тези средства ще са от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд плюс национални източници. Всичко това трябва да събере между 30 и 50 млрд. евро и да мобилизира още повече инвестиции. В началото фондът ще дарява средства за преквалификация на хората и помощ на малки и средни предприятия, стартъпи и бизнес инкубатори в засегнатите райони. Ще се помага на инвестиции в преход към чиста енергия - например в мерки за енергийна ефективност.


2) Схема за справедлив преход под ръководството на InvestEU ще мобилизира до 45 млрд. евро, като цели привличане на частни инвестиции в устойчива енергия и транспорт в районите, търсещи нови източници на развитие.


3) Инструмент за кредитиране с обществени средства съвместно с Европейската инвестиционна банка и бюджета на ЕС, за да бъдат мобилизирани 25-30 млрд. евро инвестиции. Заемите ще се отпускат на обществения сектор - например за отоплителни мрежи и обновяване на сгради. Законодателно предложение за такъв инструмент ще бъде внесено от Европейската комисия през март 2020 г.

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1456 Гневно

  Забъркали са една мътна вода, където ще изтекат 1/4 от парите на съюза за нещо дето никой няма да е в състояние да измери - болшевиките в Брюксел си постилат за кражбата на века.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  "Забъркали са една мътна вода, където ще изтекат....."
  ===========
  Риба /балъци/се лови в мътна вода.

  Еретик
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Политиците винаги имат гениялни идеи как да похарчат нашите пари.

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2519 Весело

  "използваме бюджета на ЕС, за да привлечем частни средства"

  Ще похарчим пари за да съберем пари.
  Нека само определят колко евро ще похарчат за да привлечем едно евро.
  Вероятно ще е едно към едно.

  подпис
 5. 5 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван K":

  Особено тези с леко либерал-болшевишки уклони.
  Другаре, дайте да дадем.

  Panta rhei....
 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Европа си има и друго име! "Апендикс на Азия"!
  Как действията на малка Европа могат да опазят Света, ако действа локално? А ЕС колкото и да се пине, не може да действа глобално!
  Просто да кажат, че ще вземат от Природата толкова, колкото могат да ѝ дадат в замяна!
  Иначе... Едно голямо нищо!

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Паричките, обаче, рано или късно ще свършат. Както ги пилеете- ще го доживеем.
  Един комунизъм вече "построихме"...

 8. 8 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  "Коги Господ реши да накаже некого, първом му зима акъло". (баба ми).

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#5] от "Molossian":

  "Другаре, дайте да дадем."

  Не-е, "дайте да дадеТЕ !" (ツ)

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4329 Неутрално

  " ще създадем регулаторни стимули за зелени инвестиции"

  Какво означава "зелена инвестиция"? Един трилион евро за "зелени инвестиции" са много пари , та затова питам.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4329 Неутрално

  "Европейският съюз си поставя за цел да стане до 2050 г. първото международно държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата. "

  За изпълнение на тази цел ще се похарчат един трилион евро , което прави хиляда милиарда евро. Не трябва ли поставянето на тази цел и нейното финансиране да се реши с общо европейски референдум? Как така една шепа брюкселски бюрократи ще решават да харчат тези огромни средства без съгласието на жителите на Европа?

 14. 14 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много пари ще налапат зелените чакали, ползата ще я видите сами.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Цял ден го чакахме и ето, че дойде. Щяло да се финансира от бюджета на ЕС, от публични и частни източници, ама трилионът пак нямало да стигне.

  Любопитни са и заглавията на съседните (в друг вестник) статии:

  "Океанът по-топъл от всякога: учени предсказват катастрофа"

  "Урсула фон Лайен е изтрила всички СМС-и от служебния си телефон"

  "Все повече градове настояват да приемат повече мигранти -- направо от лагерите в Либия".

  "АКК настоява кметовете (на въпросните градове? -- въпросът мой) да бъдат охранявани от федералния бюджет"

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#5] от "Molossian":"Другаре, дайте да дадем."Не-е, "дайте да дадеТЕ !" (ツ)
  —цитат от коментар 9 на balgariez


  Виц от преди войната: Един поп се давел, пък един селянин искал да му помогне и викал -- Дай ръка, дедо попе! -- всуе!. Минал друг, по-тарикат, и казал: Вземи ръката ми, дедо попе! И го измъкнал на брега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  "Европейският съюз си поставя за цел да стане до 2050 г. първото международно държавно обединение, което има неутрален ефект върху промените в климата. "За изпълнение на тази цел ще се похарчат един трилион евро , което прави хиляда милиарда евро. Не трябва ли поставянето на тази цел и нейното финансиране да се реши с общо европейски референдум? Как така една шепа брюкселски бюрократи ще решават да харчат тези огромни средства без съгласието на жителите на Европа?
  —цитат от коментар 13 на tacheaux


  Ами те затова шкартираха политическата класа -- разните там Веберовци, Тимерманси -- и взеха Европа на ръчно управление. Изборните резултати не зачетоха, ти референдум искаш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 289 Неутрално

  40 години бяхме в комунистически съюз, 15 години криза и смут, и сега пак в друг комунистически клуб, тоя път доброволно. #БГExit

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Между другото, предложили са на Полша ЛУДИ ПАРИ, само и само да тръгне да спасява климата, както сега се била навила ... Словения.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Ако с 1 трилион евро инвестиции можеше европейката икономика да бъде превърната в "въглеродно неутрална" това щеше да е направено отдавна. Истинската цена е по-близо до 1 трилион евро на година (а навярно и повече).

 21. 21 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Стопяваща се средна класа (заради растящо данъчно бреме) води до негативна раждаемост. Все по-фалирала пенсионна система, която ще води до повече бунтове ин ЕС.

  Допълнително расте попастта между обедняващата средната класа и елита, а те ще съберат още 1 Трилион евро от тази седна класа и изсипят в шепа корпорации чрез бюрократите на ЕС. Отврат!

 22. 22 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Невероятно! Тези хора нямат капка разум в главите си. Ще похарчат нашите пари, като ги разпилеят по вятъра, пуснат по водата, в буквалния смисъл на тези думи и докарат небивали икономически проблеми на Европа. Първо Германия, а после и в други страни!
  Докато ние в Европа се самоубиваме от глупост, САЩ и останалия свят ще ни гледа сеира.
  Направо не мога да повярвам, каква глупост ще забъркат политиците, но после ще е трудно да се върнем обратно. Деиндустриализацията на континента ще донесе повече бедност, по-нисък стандарт на живот, загуба на работни места и намаляване на икономическото развитие.
  Ужасна новина!

 23. 23 Профил на _fubb_
  _fubb_
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако сте се чудили защо толкова много се тръбеше относно всякакви климатични кризи последната година по всички медии - ето ви го отговора. Някои хора ще приберат много пари, които естествено ще дойдат от нас, и ние ще се радваме, че помагаме да спрем климатичните промени, но в действителност нищо няма да се промени, освен, че ще обеднеем още повече. Честито! Който е повярвал на медиите, че едва ли не краят на света идва, трябва да се замисли дали не е просто наивник.

 24. 24 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Тия са по-големи тарикати.Едно времешните комунисти ни лъжеха,че след 2 000-та година всеки ще има ядрен реактор в домът си,но поне пари за това не ни искаха.Тия обаче така са "осукали" нещата,че няма начин да не ни ошушкат особено с тоя призив към гражданите и юридическите лица- "дайте да дадете" Абе аз отдавна си знаех че Коминтерна си е жив и здрав в Европа,нищо,че СССР отдавна го няма.И като имам на предвид,че Третия им конгрес е бил през 1920 година в Москва,считам че (след скоропостижната смърт на СССР) четвъртия ще се състой в Брюксел през 2020 година.Вероятно на този конгрес вместо власта да се даде на пролетариата,както обикновено,ще се даде на европейската олигархия."Благородници от всички страни,съединявайте се".

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#10] от "fjp58603113":

  Very good,ама само за усвоителите!

 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Е,зелена е,защото ще е за зелени НПО-та,които уж ще борят гобалното затопляне и мрусния въздух.Така в България изтвкога стотици милионо за роюското включване,например.Ама така е,когато ти натрисат Фон Лайен,за която никой никъде не е гласувал.

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#22] от "barlog":

  Нито една империя не се победена отвън,а се е разпаднала отвътре.От Брюксел идват проблемите,и от Берлин и Париж.

 28. 28 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Аз вече се чудя,дали китайското "робство" няма да ни се стори по добро от европейското.Ми то според тия европейци ,от година на година
  ставало по-добре,но според мен (и тези като мен)от ден на ден става по-зле. Даже смятам,че сега е по зле и от османското иго.През онези тъмни времена поне си знаеш че си безправен роб,а днес те лъжат че си значим и че имаш права.Поне тука е така.А навън е в по-мек вариант,но не е много по-различно.

 29. 29 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 448 Неутрално
 30. 30 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Забъркали са една мътна вода, където ще изтекат 1/4 от парите на съюза за нещо дето никой няма да е в състояние да измери - болшевиките в Брюксел си постилат за кражбата на века.
  —цитат от коментар 1 на Jazzdevil

  До коментар [#1] от "Jazzdevil":

  Точно казано!!!
  Сигурно половината пари ще отидат за развиване на енергийни "технологии" за пелети от дървесина, био дизел, метан от компост и пр. ...

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 31. 31 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Не трябва ли поставянето на тази цел и нейното финансиране да се реши с общо европейски референдум?
  —цитат от коментар 13 на tacheaux


  Нема нужда. Малка Грета вече каза тежката си дума.

 32. 32 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Имайте предвид, че тези пари са безотчетни. Те са без ясно формулирана цел. Ще похарчим един трилион,но какъв резултат гоним, как ще измерваме постигнатия ефект, какво целим!? Никой не може да каже. Парите ще се харчат и отговорност няма да се търси от никого,че са прахосани и ще се харчат,дори да не носят никакви ползи. Идеална предпоставка за кражби с космически размери.

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази програма отсега е ясно,че ще съсипе ЕС. Точно по този начин работеха комунистите и винаги се проваляха. Грешките,заблудите и фалшификациите и лъжите в науката не са от сега.

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Очевадно предложените мерки нямат никаква връзка с климата. Би било много странно някой да предложи мерки за укрепването наклона на земната ос, интензитета на слънчевото греене или стабилността на океанските течения и континенталните плочи... неудобно ще се получи някак си. 😂 Ще се дадат едни трилион евро на либерал болшевишките меринджеи за тоя дето духа и толкоз.

 35. 35 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Мисля, че тая зелена сделка и подготвения Закон за климата, ще влязат в учебниците като най-голямата глупост, правена някога в цялата история на човечеството.

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  " ще създадем регулаторни стимули за зелени инвестиции"Какво означава "зелена инвестиция"?
  Един трилион евро за "зелени инвестиции" са много пари , та затова питам.
  —цитат от коментар 12 на tacheaux


  Ето примери:
  https://www.devnyacement.bg/bg/alternative-fuels
  -------------------
  "Алтернатива на депонирането е използването на нерециклируемите отпадъци като гориво в циментовата индустрия. Такъв пример в България е заводът Девня Цимент. Голямо количество от отпадъците на Варненска област, биват оползотворени именно там, което значително намалява процента на депониране в региона.Производството на цимент изисква нагряване на суровините в специална пещ до над 1400°C. Високата температура и продължителността на престой в пещта гарантират пълното разпадане на органичните съединения. Дори остатъчната пепел остава свързана в циментовия клинкер, без обаче да влияе на качеството му.Усвояването на нерециклируеми отпадъци като алтернативно гориво става възможно след инвестиция от 320 милиона лева през 2014 за изграждане на нова инсталация за производство, което печели на компанията редица награди като „Инвеститор на годината“, „Сграда на годината„ и „Най-зелена компания“ в категория тежка индустрия, заради приноса на проекта към устойчивото развитие на местно и национално ниво."
  ----------------
  320 милиона!
  Най-зелената Компания..

  Така се прави!
  Да запомним и друго- в "Девня Цимент" ще нагряват всичко силно, та да е по-яко!
  А ето и още Зелени Технологии!

  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/2011/08/15/1710819_kogato_boklukut_stane_gorivo/
  .." По-природосъобразно
  Управлението на битовите и промишлените отпадъци традиционно се свежда до събирането им и последващото им изхвърляне на депо.
  "Съвременното общество обаче има нужда да замени депонирането на отпадъци с по-природосъобразни решения", коментира изп. директор на "Екорек" Николай Овчаров. Един от начините за това е производството на инженерно гориво от неопасни и нерециклируеми отпадъци..
  ..За вредните емисии.."
  Температурата на горене обаче е много важна. Тези твърди отпадъци трябва да се изгарят при температура, не по-висока от 850 градуса по Целзий. В противен случай при горенето на пластмасите например се отделят диоксини и фурани, които са изключително вредни емисии. По думите на Овчаров обаче в завода в Бели Извор това не може да се случи, тъй като там е постигнато изключително високо технологично ниво.."
  -----------------------
  Зелени Технологии!
  Устойчиво развитие..
  Тука пък не загряват чак така, ама било пак екологично-нямало диоксини!

  "В момента „ТИТАН – Златна Панега цимент” замества 10% от основното си гориво –.. със стари гуми. Това ще спестява .. около 50000 тона въглероден двуокис всяка година. Инвестициите, направени по тези проекти, до момента са на стойност 5 000 000 евро."
  ---------------
  50 000 тона СО2 по-малко!

  Ето и още:

  https://sofiawastemanagement.eu/instalacia-toploenergia/
  370 милиона от ЕС за зелени технологии!:
  -----------------------
  .." С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ-горивото, произведено от преработени битови отпадъци, гарантираме екологично, сигурно и дълготрайно решение за управлението на отпадъците на София.
  Инсталацията ще завърши изградената и работеща в момента система от компостиращи инсталации за зелените и био-отпадъци и инсталациите на завода за механично-биологично третиране на битовите отпадъци с производство на РДФ. Строителството на инсталацията е предвидено още през 2012 г., с решението, с което Европейската комисия одобрява финансирането на Фаза 2..
  Цели:
  С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:
  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 т/г (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Осигуряваме максимално високи екологични стандарти и най-висока степен на сигурност
  Спестяваме 17 млн. лв. на година от такса за депониране, която през 2020 г. ще е 95 лв. на тон.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво, безплатно за “Топлофикация София” ЕАД.
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво.
  Спестяваме 5 млн. лв., които в момента плащаме на циментовите заводи за оползотворяване на РДФ-горивото от завода за отпадъци."
  --------------------------

  Пестим 87.2 тона емисии СО2..
  Яко, а?

  Та ей ги някои от Зелените Технологии в ЕС ..

 37. 37 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":

  Знаеш ли колко в голяма разликата между СССР и ЕУ . Толкова колкото е голяма разликата между Спартак Москва и Байерн

 38. 38 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Германия построи четвъртия райх без капка пролята кръв . В жовота винаги се адаптират най можещите .

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#33] от "gozambo":Знаеш ли колко в голяма разликата между СССР и ЕУ . Толкова колкото е голяма разликата между Спартак Москва и Байерн
  —цитат от коментар 37 на fjp58603113


  Мани ги бе, та те не разбират Зелените Европейски Технологии..

  "Ще ни изтровят!" викат несъзнателно..
  И случайно ли, баш БСП започна кампания, срещу ниско-въглеродните горива???

  https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2018/08/31/3297097_golemiiat_zavod_v_malkoto_selo/

  "Около 35% от необходимата му енергия циментовият завод в Златна Панега си набавя чрез алтернативни горива. За целта заводът е създал дъщерно дружество - "ГАЕА Зелена алтернативна енергия", което работи с местния бизнес за производство на инженерно гориво за нашия завод, т.е. алтернативни горива, произведени от пластмасови, хартиени, текстилни и др. отпадъци. Това според изпълнителния директор на "Златна Панега цимент" Адамантиос Францис е намалило емисиите CO2 с 15%, откакто групата "Титан" е закупила завода през 2004 г. "Амбициите ни са свързани с това тази тенденция да продължи и до 2030 г. емисиите да бъдат намалени с още 20%"
  ------------------

  Намаляваме емисиите СО2!

 41. 41 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  The dream of Karl the Great come true
  —цитат от коментар 39 на fjp58603113


  Всъщност идеята за ЕС е на фон Рибентроп ..

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  This is very good idea
  —цитат от коментар 10 на fjp58603113


  Разбира се!
  А комунетата не разбират! А в ЕС биомасата да се гори в ТЕЦ е "карбон-неутрално":
  Burning wood is considered carbon-neutral because it does not increase the amount of carbon dioxide
  Викат комунетата " тея ша ни изтроват"..
  Ей колко ТЕЦове са минали на РДФ ..
  https://de.wikipedia.org/wiki/Ersatzbrennstoffkraftwerk

  И кво, ми само с 11% се е увеличил ракът!
  А са спестени милиони тонове СО2!

  Това е бъдещето!

 43. 43 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Woohooo, форума се напълнил с руско-китайски тролове...... :D

 44. 44 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1455 Неутрално
 45. 45 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Тея са си загубили ума. Интересно, дали Европа ще го търпи това извращение?

 46. 46 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Весело

  До коментар [#16] от "Един вампир броди из Европа":

  Тъй де. Ма аз този виц го знам с евреин.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 47. 47 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Весело

  До коментар [#33] от "gozambo":

  Ма те све са комунисти и преди и сега.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Весело

  До коментар [#35] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Бе глупост ама за мнозинството. Ама едно мъничко малцинство ще забогатее.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на Vøxy
  Vøxy
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Един трилион долара от данъкоплатците за приятели, донори, лобисти и друга пасмина, честито на печелившите.

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Гневно

  Вече дори не се крият, целта е да се КРАДЕ... и то не десетки и дори стотици милиарди а ХИЛЯДИ. Почвам да си мисля, че Англия хвана последният влак на спасението махайки се от този безумен еСССР.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 289 Неутрално

  И какъв е проблема?
  ЕЦБ така и така си печаташе въпросната сума всяка година.
  Досега чрез нея стимулираше потреблението, сега ще стимулира инвестициите в зелено.
  Същевременно продължават да се натрупват чудовищни диспропорции в икономиката и общият дълг да нараства до умозашеметяващи стойности.
  А когато балонът стигне предела си, тогава една освежаваща, ободряваща световна война би занулила всякави борчове. .

 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Ако зелената енергия и технологии бяха много изгодни и печеливши, частните компания и сега щяха да инвестират в тях, а не да се налага държавите и европейските фондове да ги субсидират.
  Явно се задава нова зелена истерия, която всички ние ще платим.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Явно се задава нова зелена истерия, която всички ние ще платим.
  —цитат от коментар 52 на volarok

  Не се задава, тя отдавна е реалност. Просто отскоро започнаха ясно да си признават, че става дума за прелапване на Огромни ПАРИ.

  Не е нещо ново, мнозина отдавна сме го разбрали, но евроидиотите с промити мозъци масово кълвят на еко-кукичката. Нямат западняците нашата резистентност към лъжите, комунистическата пропаганда добре ни имунизира срещу красивите приказки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 55. 55 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Хем горим отпадъците ,хем намаляваме емисии и замърсяване ,а тази нощ не мога за пореден ден да си отворя прозорците от пушеци и задушлив дим , за пореден месец и поредна година , става все по зле и зле , вече целогодишно ,а иначе данъците увеличаваме , емисиите усвояваме и намаляваме отровите ,кво става не знам ,само съм сигурен ,че ако доживея още няколко години ,ще трябва да спя под земята и с противогаз .

 56. 56 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  който не осъжда комунизма и съветското робство, ще си дава парите на крадци - има пряка зависимост;
  в САЩ, ако са безчувствени към комунизма и си изберат Бърни, той също обеща да увеличи правителствените разходи с 60 трилиона!!!!! замандата си... познайте дали тан ще го изберат както ние тук избираме комунисти и клякаме на Гретето

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 57. 57 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 564 Неутрално

  искам теменужените ентелектуалци веднага да ни обяснят колко са тъпи англичаните, че спряха да дават десетки милиарди годишно на Соросовото политбюро в Брюксел

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 58. 58 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 448 Неутрално

  НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ КОЛКО ТОПЛИНА ЩЕ СЕ ИЗБЪЛВА В АТМОСВЕРАТА ДА КАЖЕМЕ ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ И ВСЯКАКВА ДРУУГА ОТВРАТ ЗА ДА СЕ ПРОИЗВЕДЕ ТОЯ ТРИЛИОН ТОЙ НЯМА ДА ПАДНЕ ОТ НЕБЕТО ИНДУСТРИЯТА ЩЕ ГО ПРОИЗВЕДЕ ДА КАЖЕМЕ МЕТАЛУРГИЯ ДЕТО БЪЛВА И ГАЗОВЕ И ТОПЛИНА ТРАНСПОРТ С КАМИОНИ ДЕТО БЪЛВАТ..............., ТЕЦОВЕ И ТОВА ОНОВА И ВЕДНАГА СЛЕДВА ВЪПРОСА ЗА ДА ПРИДОБИЕМЕ ТРИЛИОНА ДАЛИ НАМА ДА ИЗБЪЛВАМЕ В ОТМОСВЕРАТА ПОВЕЧЕ ПАРНИКОВА ГАДОСТ ОТКОЛКОТО ЩЕ "ПАРИРАМЕ" АЗ ТАКА МИСЛЯ А ВИЕ

 59. 59 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#22] от "barlog":

  Интересно. Как ли пък успяват държави като Сингапур, Хонг Конг, Швейцария и други богати държави да съществуват без “индустриализация”? И от това, което съм видял - хората си живеят много добре.

 60. 60 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#49] от "voxy":
  Не че има някакво значение за Вас, но в Европа не се работи с долари. Важното е да плюете, ама какво пише във статията няма значение.

 61. 61 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Форумът се е напълнил с “разбирачи”, които без да знаят детайлите са се убили да плюят. Даже не са сметнали колко пари ще дава Европа и колко иска да привлече от частния сектор и как въобще се получава този Трилион.
  “Разбирачите не ги интересува притодата - тях ги интересува софрата и да са им пълни тумбаците.
  Нищо, че всеки един ден в София, а и доста от другите големи градове на България въздухът е мръсен, та даже отровен. Нищо, че в океаните има все повече пластмаса, която трови рибите, които после ние ядем. Нищо, че навсякъде има увеличение на горските пожари. Нищо, че тази зима в София имаше всичко на всичко два снеговалежа и половината язовири са под нормалните си обеми за това време на годината. Даже един “разбирач” призовава за “китайско робство” , независимо, че самият Китай инвестира стотици милиарди в зелени технологии и всячески се опитва да се откачи от изкопаемите горива.
  Форумните “раБирачи” за мен са кухознайковци, които биха се противопоставили и на Християнството, Ренесанса и най-вероятно и на борбата за освобождение на България само защото ще им развали рахата.

 62. 62 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Форумът се е напълнил с “разбирачи”, които без да знаят детайлите са се убили да плюят. Даже не са сметнали колко пари ще дава Европа и колко иска да привлече от частния сектор и как въобще се получава този Трилион.
  “Разбирачите не ги интересува притодата - тях ги интересува софрата и да са им пълни тумбаците.
  Нищо, че всеки един ден в София, а и доста от другите големи градове на България въздухът е мръсен, та даже отровен. Нищо, че в океаните има все повече пластмаса, която трови рибите, които после ние ядем. Нищо, че навсякъде има увеличение на горските пожари. Нищо, че тази зима в София имаше всичко на всичко два снеговалежа и половината язовири са под нормалните си обеми за това време на годината. Даже един “разбирач” призовава за “китайско робство” , независимо, че самият Китай инвестира стотици милиарди в зелени технологии и всячески се опитва да се откачи от изкопаемите горива.
  Форумните “раБирачи” за мен са кухознайковци, които биха се противопоставили и на Християнството, Ренесанса и най-вероятно и на борбата за освобождение на България само защото ще им развали рахата.

 63. 63 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#9] от "balgariez":

  Да, прав сте, извинявайте.

  Panta rhei....
 64. 64 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Форумът се е напълнил с “разбирачи”, които без да знаят детайлите са се убили да плюят. Даже не са сметнали колко пари ще дава Европа и колко иска да привлече от частния сектор и как въобще се получава този Трилион. “Разбирачите не ги интересува притодата - тях ги интересува софрата и да са им пълни тумбаците. Нищо, че всеки един ден в София, а и доста от другите големи градове на България въздухът е мръсен, та даже отровен. Нищо, че в океаните има все повече пластмаса, която трови рибите, които после ние ядем. Нищо, че навсякъде има увеличение на горските пожари. Нищо, че тази зима в София имаше всичко на всичко два снеговалежа и половината язовири са под нормалните си обеми за това време на годината. Даже един “разбирач” призовава за “китайско робство” , независимо, че самият Китай инвестира стотици милиарди в зелени технологии и всячески се опитва да се откачи от изкопаемите горива. Форумните “раБирачи” за мен са кухознайковци, които биха се противопоставили и на Християнството, Ренесанса и най-вероятно и на борбата за освобождение на България само защото ще им развали рахата.
  —цитат от коментар 62 на gerotheone


  Мани ги бе..
  Та те са против ниско-въглеродността!
  https://sofiawastemanagement.eu/wp-content/uploads/2018/05/CEWEP_Ella-Stengler.jpg
  Виж как атакуваха Европейските Зелени Програми:
  -----------------------
  ..."С решение на Европейската комисия от 20.12.2012 г., с което се одобрява изпълнението на завода за механично-биологично третиране на битовете отпадъци на София (т.нар. Фаза 2) е одобрено и производство на Refuse Derived Fuel (RDF). В решението е записано, че РДФ-горивото “може да се използва като алтернативно гориво в съоръжение за когенерация на енергия в инсталациите на „Топлофикация София“ ЕАД ..
  .... ....
  С новата инсталация емисиите на площадката на ТЕЦ „София“ намаляват, както следва:
  Емисиите на въглероден оксид намаляват с 87,2 т. на година, което е със 7% по-малко
  ..
  Финансови параметри на инсталацията за производство на енергия
  Инвестиционна стойност на проекта е 157 538 011 евро без ДДС. От тях безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма “Околна среда” е 58,2% или 91,8 млн. евро. Собственият принос на София, в това число и заем от ЕИБ е 41,8% или 65,7 млн. евро.
  Параметрите на заема от ЕИБ е до 67 млн. евро, за 19 години. От тях 4 години са гратисен период, 15 години е срокът за изплащане, лихвата е фиксиран лихвен процент около 1,5%.
  Произведеното количество РДФ от завода за механично-биологично третиране на отпадъците се оползотворява временно с циментовите заводи на страната, което струва 5 млн. лв..."
  ------------------

  https://sofiawastemanagement.eu/wp-content/uploads/2018/05/Graph-3-treatments.jpg
  Виж как са дали и на София! И намаляват 87.2 тона СО2 ..
  Пък от ДеБъ и БСП попържат , скимтят и не виждат Прогреса!

  А парите общо за ЕС са май 7.5 трилиона!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK